Reacties

Als iedereen gaat staan, moet jij dat dan ook doen? — 26 reacties

 1. Als docent vind ik het vooral een afschuifsysteem. Ja, mijn ouders hielpen mij vroeger soms met mijn huiswerk. Maar dat deden zij dan vooral zelf. Bij de onderwerpen waar zij zelf minder van begrepen hielpen zij met gestructureerd werken.Wanneer ik een helder en duidelijke uitleg over het onderwerp kon geven begreep ik de inhoud zelf ook beter. Hun verduidelijkende vragen hielpen mij daarbij.

  Nu heb ik steeds meer leerlingen waar de ouders komen klagen bij ouderavonden. Maar vaak zijn dit de ouders die voorsal druk zijn met zichzelf en weinig tot geen tijd doorbrengen met hun eigen kinderen.

  Op staan helpt niet. Maar samen met het eigen kind gaan zitten wel.

  Vredelievende groet,

 2. Als juf weet ik hoe frustrerend het voor alle partijen kan zijn als na zes weken zomervakantie het één en ander is weggezakt. Toch ben ik tegen al dat bijlesgedoe. Júist kinderen die dat nodig hebben, moeten op school al vaak heel hard werken. Die hebben dus thuis hun rust keihard nodig. Dus eerlijk? Als ouders aan mij vroegen of ze hun kind op zouden geven voor bijles, raadde ik dat áltijd af. Thuis helpen vond ik prima, maar dan nog met mate. Kinderen moeten ook tijd hebben om te spelen.

 3. Ik moet zeggen dat ik echt dacht toen ik de titel las dat het om het opstaan ging lol.
  Vond het onderwerp wel interessant eigenlijk. Ik vind mensen die tijdens een concert gaan staan echt heel vervelend.
  En het andere onderwerp bijles waar het uiteindelijk echt over ging vond ik ook interessant. Ja ik wil liever ook niet dat mijn kind op een VMBO schoolt komt. En nu is ze nog te klein voor bijles, maar mocht het nodig zijn dan zal ik het zeker niet laten om dit voor haar te regelen. We zijn nu al bezig met cijfers en letters spelletjes. Goed voor later.

 4. Onze oudste zoon kreeg het advies dat hij naar de Havo kon, maar dat advies hebben wij niet opgevolgd. Wij zagen namelijk al helemaal gebeuren dat hij er met zijn pet naar ging gooien en dus lieten we hem naar vmbo-kader gaan. Hij heeft met heel veel plezier op het vmbo gezeten en hij zat daar ook gewoon op zijn plaats. Hij doet nu een mbo-opleiding en hij heeft een goede baan waarin hij nog verder kan groeien. En hij heeft het altijd goed naar zijn gehad op school.

  Ik begrijp echt niet wat er mis is met het vmbo of wat er te min aan is. En ik zeg dit niet omdat toevallig mijn beide kinderen op het vmbo zaten, maar ik denk wel dat het voor een kind heel erg belangrijk is dat een ouder gewoon maar accepteert dat hun kind misschien iets minder goed kan leren. Een kind is gelukkiger als het op de juiste plaats zit en ik vind het eigenlijk best wel triest als een ouder een kind niet accepteert zoals het is.

  • Ik begrijp het commentaar van Suzie ook niet! Het ging (en gaat nog) om het geluk van onze kinderen. Tuurlijk is het leuk om je kind te stimuleren, niet alleen met letter- en cijferspelletjes maar ook met met helpen eten te koken, in de tuin te werken, een band te plakken, iets te naaien, breien, timmeren, verven etc. etc.
   Mijn man heeft vanaf zijn 15E een ambacht uitgeoefend en was daar heel erg gelukkig mee.
   Het is belangrijk voor een kind om een school/opleiding te volgen waar het gelukkig mee is/wordt.
   Bovendien, een gelukkige vmbo-er is gemotiveerder en zal verder komen dan een ongelukkiger havo-er!

  • Helemaal mee eens. Een gelukkig kind met een lagere opleiding is beter dan een ongelukkig kind dat zijn of haar hele schoolcarrière op de tenen moet lopen om mee te kunnen komen. Alleen omdat de ouders dat zo belangrijk vinden.

  • MIjn twee oudste kinderen gingen ook naar het vmbo en zijn ook goed terechtgekomen : ) Ik zie het probleem met het vmbo ook niet zo, maar in het boek wordt er een verband gelegd tussen het vmbo en kansen in het latere leven. En die zouden minder zijn met een vmbo opleiding.

 5. Als ze op de middelbare school ergens moeite mee zou hebben zou ik het wel overwegen.
  Maar ik heb een HB’er, die ver vooruit loopt. Dus onze moeilijkheden zijn meer: hoe houden we het te doen, die basisschooljaren? We willen liever niet versnellen als het enigszins kan. Maar we zullen zien of dat lukt...
  Ook de andere kant is erg lastig!

  • Een van onze dochters is ook hoogbegaafd maar heeft de basisschool gewoon met leeftijdsgenoten doorlopen en een hele leuke schooltijd gehad.
   Problemen met hoogbegaafde kinderen komen heel vaak voort uit de manier waarop er thuis en op school mee omgegaan wordt (voel je niet aangesproken, ik zeg heel vaak, niet altijd)

  • Wij hebben een hoogbegaafd neefje. Een vroege leerling, want in augustus geboren. Hij had op de basisschool een klas over kunnen slaan, maar zijn moeder heeft dat expres niet gedaan. Hij was al één van de jongsten van de klas en als hij een klas hoger zou komen dan zou het leeftijdsverschil met sommige kinderen bijna twee jaar zijn en op sociaal vlak vond ze dat verschil gewoon te groot.

 6. Ik zou niet insteken op bijles.

  Onze zoon begon op HAVO/VWO omdat dat het advies was. Ze hadden niet gerekend met zijn dyslexie. Het eerste jaar was een zwaar jaar met veel teleurstellingen. Hij heeft huiswerkbegeleiding gehad (betaald). Daarna is hebben wij er samen met hem voor gekozen om een niveau omlaag te gaan. VMBO (MAVO wordt het hier genoemd) Het was een schooljaar vol verrassingen. Sociale contacten, veel plezier, en een klein beetje leren. Hij hoeft bijna geen huiswerk te doen om een mooi cijfer te halen. Hij is helemaal opgebloeid. Liever een blijhoofd in huis dan een kind dat steeds meer onzeker wordt door tegenvallende resultaten.

 7. Wat is er toch mis met vmbo, en met je handen werken. Dat er zo op neer gekeken wordt vind ik zo jammer.
  Vergeet niet, we hebben allemaal nood aan een loodgieter,stucadoor, timmerman, tuinman,pakketbezorger en zonder juffen op het kinderdagverblijf en helpenden in de zorg kunnen we ook niet.

 8. Ik ben absoluut tegen, ikzelf was destijds een van die kinderen die absoluut moest slagen... Dit heeft geleid tot een breuk met mijn ouders, waarna ik alsnog mijn eigen weg heb ingeslagen. Je moet leren wat je nodig hebt, niet zoveel als je kunt.

 9. Ik vraag dan regelmatig aan die ouders wat voor opleiding zij dan gehad hebben en tja dat is dan ook "gewoon" Mavo.
  Waar zijn we toch mee bezig.
  maar ja alles willen hebben wat je kan kopen, daar heb je een hoop geld voor nodig.
  Ik zie jonge mensen om mij heen zich kapot werken en in de weinig vrije tijd dat geld meteen weer uitgeven en hup kindjes naar de creche want ja er MOET gewerkt worden.

  Er is grote vraag naar mensen die met hun handen werken zoals tegelzetters, timmerlui, en noem maar op.

 10. Daar ben ik fel op tegen zelfs. Ten eerste is er niets mis met vaklui en vmbo. Ten tweede. Of iemand slaagt in het leven heeft niets te maken met bijles of niet. De juf van Shirel wilde na het gewone werk en een plusboekje haar nog meer werk aanbieden. Ik heb het haar verboden. Laat haar kind zijn. Genieten moet je ook leren en daar kun je genoeg les in krijgen.

  Love As always
  Di mario

 11. Doe leuke dingen met je kind. Elk kind (en mens) heeft z'n eigen talent. En dat heeft niets te maken met schoolniveau. De wereld zou instorten als iedereen CEO werd.

 12. Ik geloof nooit dat je met bijles een compleet niveau kunt veranderen. Bijles zou ik alleen doen wanneer een kind een beetje moeite heeft met een bepaald vak (en daardoor misschien ook met andere vakken). Verder heb ik presteren nooit zo belangrijk gevonden. Ik vond een gelukkig kind, dat tijd genoeg had voor leuke dingen na school, belangrijker dan het uiteindelijke advies. Lijkt me lastig om op jonge leeftijd al zo op je tenen te moeten lopen omdat ‘je niet goed genoeg bent’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>