Ik nog wel van jou

Ik nog wel van jou

Vrouwen nemen vaker het initiatief tot echtscheiding dan mannen. Maar in het boek Ik nog wel van jou is het juist de man van schrijfster Elke Geurts die uit hun huwelijk wil stappen. Tot groot verdriet en ongeloof van Elke.

De voorkant van het boek spreekt wat dat betreft boekdelen: een zwanenpaar, waarvan één van de zwanen zich heeft afgewend van de andere, terwijl zwanen toch bekend staan om hun eeuwige trouw en liefde. Over haar ‘nieuwe werkelijkheid,’ en hoe Elke alles ervaart gaat haar boek.

Ik zocht dit boek op in de bibliotheek naar aanleiding van een interview met haar, Sunny Bergman en Isa Hoes in de Opzij. Ik was verrast door hoe boeiend, en mooi ik haar verhaal vond. Bovendien is het bij vlagen ook nog eens humoristisch tussen alle verdriet door.

Ik nog wel van jou: waar gaat het over?

Elke is schrijfster, en woont met haar man en twee dochters in de Amsterdamse wijk IJburg. Ze is 24 jaar getrouwd als haar man zegt dat hij niet meer van haar houdt, en het liefst weg wil. Het komt voor Elke als een donderslag bij heldere hemel, en het grootste deel van haar boek hoopt ze dat alles nog weer goed zal komen.

Ik moet zeggen dat ik als lezer ook de indruk kreeg dat haar man niet erg duidelijk was. Hoewel hij haar voortdurend (verbaal) afwijst, is hij toch nog erg veel aanwezig en slapen ze ook nog regelmatig in hetzelfde bed.

Al met al is Ik nog wel van jou het verhaal van een huwelijk dat stukloopt, omdat één van beide partijen de handdoek in de ring wil gooien. Hoewel Elke nog van alles wil proberen, bijvoorbeeld therapie, staat haar man daar niet voor open. En in je eentje kun je een huwelijk helaas niet redden, want anders had Elke dat denk ik zeker gedaan.

Wat ik ook leuk vond aan Ik nog wel van jou is het kijkje dat Elke biedt in het moderne gezinsleven in een vinexwijk.

Waarom is Ik nog wel van jou een aanrader?

Er zijn wel meer boeken over echtscheiding en stukgelopen huwelijken, maar Ik nog wel van jou overstijgt het genre door de schrijfkwaliteiten van Elke Geurts. Ze is er meesterlijk in om dingen niet letterlijk te zeggen, maar te laten zien: ‘Show don’t tell,’ leert ze de studenten in haar schrijfcursus.

Hieronder een aantal van mijn favoriete passages

In een gesprek met een collega schrijver:

‘Wat er ook mooi aan is, is dat hij geen ánder heeft, ‘zei de bevriend schrijver. ‘Meestal is er een ander, maar hij wíl je gewoon niet meer.’

‘Ja, dat is prachtig hè?’

En deze, nadat ze eindelijk boos is geworden:

‘Ik kuste mijn dochters en stuurde ze met hun logeer-, school- en gymtassen het hondenweer in. Bij de vuilcontainer sop de hoek zat hun vader – of wat daarvoor door moest gaan – in zijn wagen te wachten.’

En deze over een collega moeder:

‘Zij weet wanneer op school de studie-en sportdagen zijn, zij kent de beste educatieve iPad-spelletjes, en als mijn meisjes groeipijn hebben, loop ik naar haar voor het juiste zalfje. Ze heeft talent voor het moederschap, maar vindt er gewoon geen zak aan.’

En zo zijn er nog veel meer van die pareltjes!

Interview met Elke Geurts over haar boek

Mijn conclusie over Ik nog wel van jou

Ik nog wel van jou is een prachtig boek over de teloorgang van een huwelijk, over liefdesverdriet, over modern ouderschap, wat een echtscheiding met kinderen doet en nog veel meer. Als je de inhoud of het onderwerp niet leuk vind, dan is het boek alsnog de moeite waard vanwege de mooie schrijfstijl.

Verder denk ik dat het boek troost en herkenning kan bieden voor mensen in een soortgelijke situatie, en het kan een wake-up call zijn om je huwelijk meer te waarderen.

Praktische informatie over Ik nog wel van jou

Ik nog wel van jou is voor 19,99 te koop bij bol.com maar ik leende het in de bibliotheek!

Ik nog wel van jou

Inmiddels is er een tweede deel van dit boek: Wie is die vrouw?

Similar Posts

17 Comments

  1. Dit boek las ik als serie, in Trouw.
    Het is niet nieuw en zal waarschijnlijk ook tweeedehands verkrijgbaar zijn bij Bol.
    Ze schrijf best goed.

  2. 18 jaar geleden toen ik in deze situatie zat , dan denk je niet aan een boek, maar gelukkig kreeg ik hulp van familie en vrienden, ik ben niet zo’n lezer
    Ik wens je een prachtig weekend en hier is een @->- voor jou.

  3. Ik heb mijn portie liefdesverdriet wel gehad en hoop het nooit meer mee te maken. Ik vraag me altijd af hoe dat kan dat je ineens niet meer van iemand houdt. Dat kán. Schijnbaar. Soms vind ik de mijne ook niet lief. Overal is wel eens wat. Maar als we uitgeruzied zijn dan besluit ik altijd dat ik deze toch maar houd. ;-) Misschien ga ik het boek wel lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.