Wie is die vrouw?+ 8 favoriete passages

wie is die vrouw

Na haar boek ‘Ik nog wel van jou,’ dacht Elke Geurts dat haar verhaal over de teloorgang van haar huwelijk wel af was.

Maar dat bleek toch anders liggen.

En nu is er haar boek Wie is die vrouw?

Ik verwachtte een smeuïg verhaal over ‘de andere vrouw.’ De vrouw waarmee haar man haar achteraf maar liefst 8 jaar bleek te hebben bedrogen.

Maar de vrouw in de vraag ‘Wie is die vrouw?‘ is Elke zelf.

Wie is die vrouw?

Elke en haar man zijn officieel gescheiden, en langzaam maar zeker krijgt ze haar leven weer op pootjes. Haar man koopt haar uit, uit hun gezamenlijke huis in Amsterdam IJburg, en Elke verhuist naar Amsterdam Noord.

Soms denkt ze zelfs wel eens dat haar man haar een grote dienst heeft bewezen, door bij haar weg te gaan. Kortom Elke is herboren, en laat het verleden achter zich. Ze heeft haar man vergeven en is succesvol verder gegaan met haar leven.

Maar toch is er ‘die vrouw’.

De nasleep van een scheiding

Elke schrijft:

‘Ik wist meteen dat ik niets met haar te maken wilde hebben. Toch bleef ze zichzelf natuurlijk op niet mis te verstane wijze aan me opdringen. ‘Zie me dan,’ fluisterde ze, ‘kijk naar me.’

Wie is die vrouw: wie ben ik?!

In haar boek Wie is die vrouw, durft Elke ‘die vrouw’ toch aan te kijken en te horen. Haar een stem te geven in haar boek. ‘Die vrouw,’ is wat Elke niet onder ogen wilde zien van zichzelf. Het is haar gevoelskant.

Ze moest haar gevoelens onder ogen zien, en ondergaan.

Hoe pijnlijk ze vaak ook waren.

Ik-figuur en ‘die vrouw’

Haar boek wisselt een ik-perspectief af met het perspectief van ‘die vrouw’. In Zin Magazine zegt Elke Geurts daarover:

De ‘ik’ is een rationele en oplossingsgerichte vrouw die het voor iedereen goed wil doen. ‘De vrouw’ is iemand die emotioneler reageert, valser, meer kortaf.

De rode draad van Elke lijkt te zijn dat ze als vrouw meer ruimte moet leren innemen. Niet altijd proberen de perfecte vrouw en moeder te zijn. Eén van de manieren waarop Elke ruimte inneemt is door haar verhaal in een boek te vatten.

Wie is die vrouw: niet het verhaal van een verlaten vrouw

Wie is die vrouw is nadrukkelijk niet zo’n verhaal van een ‘verlaten vrouw’ en hoe ze haar leven weer opbouw. Elke wilde haar ervaringen gebruiken en er literatuur van maken. In het boek vergelijkt een collega van Elke literatuur maken met schilderen:

‘Als je een portret maakt, gaat het erom dat dat portret goed is geschilderd. Dat het dan een portret van je moeder betreft, doet er niet toe.’

In die zin is Wie is die vrouw een boek met zogenoemde literaire pretenties. Op de cover wordt dit weerspiegeld door een citaat van NRC over haar boek Ik nog wel van jou: ‘Schrijnende roman die het particuliere autobiografische overstijgt.’

Op NPO radio zeggen ze dat Elke Geurts probeert met fictie de werkelijkheid probeert te benaderen.

Ik schoot regelmatig in de lach

Op basis van voorgaande beschrijving van dit boek zou je het misschien niet denken, maar het is een enorm leuk boek. Ik schoot regelmatig in de lach. Elke Geurts schrijft geweldig, en humoristisch. Niet in van die schreeuwerige termen als ‘hilarisch!’ maar subtiel humoristisch.

Hieronder enkele van mijn favoriete stukken uit haar boek.

  1. Ik had mezelf leren kennen als een zeer vergevingsgezind type. (…) Was iedereen maar zo vreselijk grootmoedig als ik, dacht ik weleens, dan zag de wereld er een heel stuk mooier uit.
  2. Je hoort je pas schuldig te voelen als je iets ergs doet, als je iets hebt gestolen of als je een vriend verraadt, had mijn therapeut eens gezegd. maar nooit omdat je alleen maar nee zegt. (Deze vond ik fijn omdat ook ik ‘Nee zeggen’ tegen anderen lastig vind en me daar vaak schuldig over voel.
  3. Voor mijn vertrek had hij de gele regencape nog in mijn handen gedrukt, dat oude lelijke ding dat ik bij mijn verhuizing expres in de berging had achtergelaten. ‘Hier, die was je vergeten, maar die heb je vast nodig in Zeeland, de weersvoorspellingen zijn niet zo goed.’ Ik mocht in mijn handjes knijpen met zo’n zorgzame ex.
  4. Als we vaders en moeders met kerstdagen vergeleken, was de moeder toch meer een eerste kerstdag, en een vader de tweede.
  5. ‘Hij mag ontzettend blij met jou zijn,’ schreef een vriendin me, ‘iemand anders had hem echt helemaal uitgekleed.’ Dat leek mij nou ook.
  6. Eerst schepte ik mijn dochters op en daarna gaf ik mezelf het grootste stuk zalm. Voor ze daar iets over konden zeggen, legde ik mijn vinger op mijn lippen en knikte ik naar het tv-scherm.
  7. In coronatijd: Zodra de eerste schooldag thuis erop zat, ging de bel. ‘Hoi! Ik ben de hel!’ zei mijn ex opgewekt. ‘Ben jij de hel? zei ik? Net wat ik dacht.’ ‘DHL,’ zei hij lachen.
  8. Skypegesprek met collega gedurende lockdown: ‘Ze begon te praten. Misschien ze tranquilizers gebruikt? Ik vroeg haar waarom haar stem zo vlak klonk. Ze zat er een beetje doorheen, zei ze op diezelfde toon. Ze had zojuist haar dreumes die niet wilde slapen even in zijn beentje geknepen.’

Mijn conclusie over Wie is die vrouw?

Ik las Wie is die vrouw in één ruk uit. Hoewel ik een boek verwachtte over ‘de andere vrouw,’ vond ik het een geweldig boek. Elke’s boodschap dat het nog niet zo makkelijk is om na een scheiding als een nieuw mens te herrijzen uit de as van het mislukte huwelijk lijkt me zinnig en troostend.

Het is een mooi boek over moeder zijn, vrouw zijn en je leven weer opbouwen als de grond onder je voeten is weggeslagen.

Wel ben ik nu eigenlijk nog nieuwsgieriger naar die andere vrouw… Wat is haar verhaal? Hoe kijkt zij tegen Elke’s verhaal aan? Waarom ging ze uitgerekend op schrijfcursus bij Elke?!

Is dit boek iets voor jou?

Ik denk dat dit boek interessant is als je een echtscheiding hebt meegemaakt. Maar ook als dat niet zo is, zoals bij mij, is dit een prachtig boek om te lezen.

N.B. Als het kan is het goed om eerst Elke’s eerste boek Ik nog wel van jou te lezen!

wie is die vrouw

Over de cover

Op de cover van het boek staan twee zwarte zwanen, maar één zwaan is helemaal vervaagd. Bij haar eerste boek stonden twee witte zwanen, waarbij één zwaan zich heeft afgewend van de andere zwaan.

Wie is die vrouw kopen

Wie is die vrouw van Elke Geurts is voor 22,99 te koop bij bol.com of je lokale boekwinkel. Ik haalde het boek uit de bibliotheek.

Op Goodreads staat slechts 1 beoordeling, maar die is wel van 4 sterren.

Daar sluit ik me graag bij aan.

Leestips

Ik nog wel van jou

Bij elkaar blijven zonder liefde

Similar Posts

5 Comments

  1. “Je hoort je pas schuldig te voelen als je iets ergs doet” Dat zei ik pas nog tegen mijn zus. Deze exacte woorden. En zo is het ook.

  2. Of het boek echt iets voor mij zou zijn, weet ik niet, maar de afwisseling van perspectieven lijkt me heel erg interessant, dus wie weet…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.