Gekookte aardappelen bewaren

gekookte aardappels

‘Wie eet er nog gekookte aardappels?’ stond er op de voorpagina van mijn ochtendkrant.

Ik sloeg driftig aan het rekenen.

Want inderdaad, hoe vaak eet ik eigenlijk gekookte aardappels?

Ik kom uit op maar zo’n 3 keer per week!

Gekookte aardappels: ± 3 keer per week.

In het weekend kookt mijn man. Op zaterdag maakt hij altijd gebakken aardappels. Op zondag eten we steevast gekookte aardappels. Vervolgens kook ik op maandag aardappels.

En dan houdt het wel zo’n beetje op met de aardappels bij ons thuis. Oh nee, wacht! Om de donderdag eten we aardappels, maar dan vaak aardappelballetjes uit de oven.

Toch groeide ik op met bijna elke dag gekookte aardappels!

Hoe vaak eten Nederlanders aardappels per week?

In het artikel met de titel De gekookte pieper is uit de gratie, komen ze met leuke cijfers.

 • De helft van de 70-plussers eet minstens vier keer per week gekookte aardappels.
 • Bij jongeren onder de dertig eet maar 15% vier keer aardappels.
 • Op het platteland eet 41% vier keer of vaker aardappels. In steden is dat maar de helft: 20%.
 • In het Noorden eten we het vaakst aardappels, in het westen het minst.
 • Gemiddeld eten we 3,5 keer aardappels per week volgens Het Voedingscentrum.

Waarom eten we minder (gekookte) aardappels?

Vanaf de jaren zestig maakten we kennis met gerechten uit andere culturen. Pasta, rijst, noodles, ze begonnen ‘stukje bij beetje de aardappel te verdringen,’ aldus het artikel.

Gekookte aardappelen bewaren: 2 dagen in de koelkast

Gekookte aardappelen bewaren kan prima. Bijvoorbeeld om ze te verwerken in een lekker slaatje, of om ze de volgende dag te bakken. Zijn er bij de maaltijd gekookte aardappelen over gebleven? Laat ze dan goed afkoelen en doe ze in een bewaardoosje met deksel dat goed afsluit. Zet ze daarna in de koelkast om te bewaren. Als je geen doosjes hebt, kun je het ook afsluiten met aluminiumfolie of huishoudfolie.

Je kunt gekookte aardappelen 2 dagen bewaren in de koelkast, volgens Het Voedingscentrum!

Maar er zijn ook mensen die ze 3 dagen de koelkast bewaren. Bij twijfel: goed ruik, en kijken.

Kun je voorgekookte krieltjes invriezen?

Stel je wilt wel aardappels eten, maar ze niet eerst zelf schillen. Dan zijn voorgekookte krieltjes erg handig. Maar was als je ze laten die week pas wilt eten.

Kun je voorgekookte krieltjes invriezen?

De meningen over krieltjes invriezen verschillen. Je kunt ze invriezen, maar het is dan wel belangrijk om ze daarna op hoog vuur te bakken. Anders worden ze heel zompig. En zelfs dan nog vinden veel mensen ze niet meer lekker als ze eerst zijn ingevroren. Gierige Gerda van het gelijknamige blog vriest voorgekookte krieltjes ook in. Zij zegt erbij dat ze de aardappels voor gebruik wel eerst laat ontdooien!

Kortom, het is het proberen waard!

Leestips

aardappels

Nu ben ik wel benieuwd: hoe vaak eet jij aardappels per week? En als je ze eet, in welke vorm?

Similar Posts

35 Comments

 1. Wat een interessant gegeven :)
  Zelf eet ik ze vrijwel nooit wegens buik-die-ze-niet-leuk-vindt. Mijn gezin wel, maar eigenlijk nooit gekookt. Hetzij als puree (dat natuurlijk wel eerst gekookt maar dan gestampt ;-)) hetzij gepoft of gebakken in de oven.

 2. Wij eten ze nooit en ook aardappelen niet…alleen zoete aardappel of patat dan weer wel
  Leuk dat je even op mijn blogger kwam kijken :)
  Groetjes

 3. Drie tot vier keer per week eet ik gekookte aardappelen, groenten en een stukje vlees. In de wintermaanden zelfs meer, maar dan in de vorm van stoofpotjes. Dat smaakt uitstekend als ze 24 uur op de kachel hebben gestaan. Ik kook wel altijd voor twee dagen. Circa twee keer per maand eet ik pasta. Af en toe op zaterdag kocht ik een stukje gebakken vis op de markt. Recentelijk is echter de prijs verhoogd van 5 Euro naar 7,95. Daar doe ik uit principe niet aan mee.

 4. Ik maak vrij vaak een stuk kip in de tajine die ik in de oven zet. Daar laat ik meteen groente en soms een aardappel in meegaren. Liefst een verse aardappel, in de schil en goed schoon gewassen. Maar een stamppot lust ik ook. Vooral als het wat kouder is. Tegenwoordig zijn er veel makkelijke aardappel producten. Aardappel balletjes, ovenfriet, pommes douchesse, rösti rondjes. Die eet ik ook. De gekookte aardappelen van mijn moeder vond ik een gruwel. Geschild en gekookt, en dan even droog laten stomen om goed kruimig te worden. Zo maak ik ze nooit.

 5. We eten niet zo vaak gekookte aardappels meer omdat we steeds minder vlees zijn gaan eten en zonder vlees geen lekkere jus. Wel eten we regelmatig rostirondjes, gebakken aardappelblokjes etc.

  1. Tip: kook de aardappels in een laagje water met uienpoeder en sojasaus. Daar worden ze lekker hartig van.
   Ik houd altijd de volgende verhoudingen aan. Ik schil voor 2 man ongeveer 700 gram aardappels (geschild gewicht) daar voeg ik 20 gram uienpoeder aan toe en 16 gram sojasaus plus de gebruikelijke scheut water om de aardappels in te koken. Wanneer de aardappels klaar zijn giet ik ze dus niet af, maar gebruik ik het evt kookvocht wat er nog over is als jus. Meestal stamp ik de aardappels met een stamper fijn en voeg dan de groenten toe en dan nog 20 gram vloeibare becel boter en 6 gram kruiden aangepast aan de groente die we eten. Smaakt heerlijk en ik mis geen jus meer bij mijn aardappels.

 6. Gemiddeld eten we hier ook een keer of drie aardappels gebakken, gekookt, als friet of als koude schotel. Eens per week bami of nasi, eens per week een warm gevuld broodje verder nog rijst of pasta met veel groenten. De meeste keren kook ik voor het gezin.

 7. Anderhalf keer per week. Een keer in de week patat, een keer in de twee weken (gemiddeld) gewone aardappels in de vorm van stamppot, puree of stovertje.
  Wij zijn geen liefhebbers.

 8. Sinds de kinderen de deur uit zijn weer wat vaker. Ongeveer 3 keer per week
  Niet vaak gekookt maar gebakken, gepoft, aardappelpuree, allemaal wel lekker.

 9. Gekookt vrij weinig,wel gebakken,soms zoete aardappel, maar wij eten vaker rijst,soms lasagne of macaroni,dus wel afwisseling,ook soms roti,mijn ex is Pakistaans,dus veel Aziatische kost hier.

 10. 3-7 dagen van de week en dan ook echt Hollands eten. Af en toe patat of krieltjes.
  Hollands eten (gekookte aardappelen, groenten en soms een stukje vlees) is ook goedkoop eten.

 11. Ik denk dat wij tot een keer of drie, vier komen, ligt per week verschillend.

  Love As Always
  Dimario

 12. Op dinsdag eten wij meestal een gerecht met gekookte aardappels of aardappelpuree. Dit is dan meestal een soort van Hollandse pot. Dan eten we meestal ook vlees. Verder eten we wel eens gebakken aardappels met sla en een gekookt eitje. Gekookte of puree 1x per week. Gebakken 1x per maand. Verder niet. Zoete aardappel eet ik nog wel eens, man vindt daar niets aan.

 13. Ik eet wel regelmatig aardappel, maar kook die zelden. Dwz ik bak roer en daar gebruik ik vaak rösti (aardappelsnippers) of voorgekookte krieltjes voor. Eet ook stampotten, maar die zijn voorgekookt. Voorheen zette ik die dingen in de magnetron, tegenwoordig warm ik het op in de koekepan zonder de meegeleverde vieze jus en doe er zelf een scheutje arrachideolie en wat kruiden bij. Eet ook pasta/bami, rijst en couscous in plaats van aardappel. Patat eet ik zelden, wel aardappelchips.

 14. Leuke vraag!
  Ook hier eten we nog maar heel weinig gekookte aardappelen. Ik denk 1 x per twee weken in de andijviestamppot en 1 x per twee weken bij de spinazie.
  Wel eten wel regelmatig aardappelschijfjes uit de oven of van die kleine krieltjes uit de koekenpan en natuurlijk af en toe patat ;-)
  Als kind aten wij meestal 5 x per week aardappels/groente/vlees, maar dat is tegenwoordig niet meer zo.
  Rijst, pasta en wraps eten we hier ook graag.

 15. Als kind at ik vijf keer per week met héél veel tegenzin en lange tanden gekookte aardappels. Voor mezelf maak ik ze (daarom) nooit. Alleen voor een stamppot nog, maar die eet ik eigenlijk ook nooit.

 16. Aardappelen lust ik alleen maar biologische. Onlangs had ik uit de supermarkt aardappelen. Ik vond ze niet te hachelen. Ik teel ze zelf, maar in deze periode van het jaar zijn ze op.
  Ik koop ze op de markt , biologische piepers uit Zeeland. 5 kilo 5 euro. Lekker zijn ze, ik eet er nu meer, al weeg ik vooraf het gewicht, want aardappelen maken dik.

 17. Nooit. Af en toe eens ovenfriet, maar dat vind ik niet meetellen. Ik eet zilvervliesrijst in mijn hoofdmaaltijden.

 18. Ha Nicole,

  nou en of!
  Aardappeltjes zijn hartstiukke gezond en ondergewaardeerd.
  Ik eet elke dag aardappelen.
  Dan weer zus en dan weer zo.
  Heerlijk!

  Groetjes en bon apetit!

 19. Ik neem altijd krieltjes. Het is makkelijk. Dan gooi in airfryer. Heel soms aardappelen. Of patat. Te veel aardappelen eten is ook weer niet goed. Wel lekker haha…Fijne dag.

 20. Aardappelen staan hier zeker 3 tot 4 keer in de week op het menu. Soms als puree, soms als stamppot.
  Afgewisseld met rijst en pasta.

 21. Sinds ik alleen ben eet ik nooit meer aardappelen. Dat duurt me allemaal veel te lang. Veel te veel moeite. En ik vind ze niet eens lekker.

 22. Eigenlijk is het een gouden trio: aardappels groente vlees. Heel uitgebalanceerd en ook nog eens snel op tafel. Alles kan in een half uur gaar zijn. Maar ook ik moet zeggen dat ik niet zo vaak meer gekookte aardappels op tafel zet. Dat heeft een beetje te maken met dat we minder vlees zijn gaan eten, dus dan ga je zoeken naar alternatieve gerechten. Maandagavond is hier wel altijd Hollandse Hap. Dat is vaak iets met aardappel. Kan aardappel-groente-vlees zijn, maar ook stamppot, of een geroosterde groentes.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.