Afval: wie is verantwoordelijk?

afval

Wie is er verantwoordelijk voor ons afval?

De overheid?

Wijzelf?

Of fabrikanten?

Hoe deze vraag bij mij opkwam

Naar aanleiding van mijn blogpost over een geadopteerde afvalbak, zei iemand dat de gemeente daarmee haar verantwoordelijkheid afschuift.

En inderdaad maakt de gemeente een burger verantwoordelijk voor zo'n afvalbak.

De kwestie van de verantwoordelijkheid over afval kwam ook bij een andere blogpost ter sprake. Die ging over afval scheiden in de keuken. Iemand schreef bij de reacties dat fabrikanten minder verpakking moeten gebruiken.

Afval wie is verantwoordelijk?

Goed beschouwd zijn er 3 mogelijke opties wie verantwoordelijk is voor afval:

 1. De burger
 2. De producenten en fabrikanten die producten in veel minder materiaal/afval moeten verpakken. Ik moet dan meteen denken aan die vreselijke gesealde verpakkingen, die je bijna niet open krijgt.
 3. De gemeente die ervoor moet zorgen dat afval wordt opgeruimd

Zelf vind ik dat je burgers best mag aanspreken op hun verantwoordelijkheid als het gaat om afval. Er zijn mensen die heel actief aan de slag gaan om minder afval te creëren. Zoals Emily-Jane Lowe van leven zonder afval.

Maar het is ook waar dat het absurd is als bijvoorbeeld een flesje shampoo in een enorme doos wordt bezorgd.

Leestips

Hoe zie jij de verantwoordelijkheid van afval?

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik zou graag minder plastic verpakking zien. Als verantwoordelijke burger koop ik dan bv pasta in karton (nog goedkoper ook), maar waarom kan al die pasta niet in karton?

  En waarom moet al die groenten in plastic en liggen er geen papieren zakken voor brood bij de aldi. Dat is toch gewoon stom?

  1. Nee dat is helemaal niet stom. De papier- en karton industrie is vele malen vervuilender dan de produktie van een dunne plastic verpakking mits die goed afgevoerd en gerecycled wordt. De papier industrie vraagt enorme hoeveelheden water zelfs bij hergebruik. Bovendien is karton en papier zwaarder dan plastic waardoor het energieverbruik, lees benzine/diesel, veel hoger en dus vervuilender is. Ook voor glas is dit het geval. Brood in plastic blijft langer vers waardoor er minder weggegooid zal worden. Dit geldt ook voor verpakte groente en fruit. Minder bederf of verlepte produkten dus minder verspilling. De enige manier om minder afval te hebben is gewoon minder kopen.

 2. Helemaal eens met Leon en Bespaarzuinig.

  Als burger voel ik me weliswaar verantwoordelijk voor verpakkingsgebruik maar wat de kliko betreft absoluut niet. Ik let alleen op dat ik het afval er niet naast gooi.

 3. Als de gemeente afvalbakken plaats zijn ze daar ook voor verantwoordelijk. Dan moeten ze er verzorgd uitzien en op tijd geleegd worden. Ik ben het wel met je eens dat het verpakken van voedsel en andere producten veel beter kan en dat we er zelf voor moeten zorgen dat we geen rommel moeten maken die langs de kant van de weg terecht komt.

 4. Ik bestel nooit dan ook nooit maar 1 ding ergens. Ik ben zelfs zo erg geweest dat ik 2 mensen uit 1 straat gevraagd heb de boeken in 1 pakket te doen. Vonden ze beide heel leuk. Ik bestel ook niet als ik het niet echt heel graag wil of nodig heb. Bepaalde dingen koop ik ook niet meer kinder bueno bijvoorbeeld en ik ben beu van die mandarijnennetjes. Die zijn net als keukenplastic amper te recyclen. Ik hou mijn eigen straatje schoon, maar zie wel eens mensen met zakken en hesjes aan lopen dat dus niet hè. Kinderen opvoeden en de straffen gigantisch verhogen en ook daadwerkelijk handhaven. Het moet van alle kanten verbeteren.

  1. Ik vind het best knap dat je nooit ergens iets bestelt Liesbeth. Dat doe ik je niet na. Het is zo gemakkelijk.... Hoe pak jij het dan aan als je iets echt nodig hebt? Koop je alles lokaal?

 5. Wij burgers schuiven het graag af op een ander, maar als ik het niet koop, dan heb ik de afval niet. En de fabrikant gaat als heel veel mensen het niet kopen wel bij zichzelf nadenken.

  Love As Always
  Dimario

 6. Voor de aanvoer van afval is de consument zelf verantwoordelijk.
  Hoe meer men de verantwoording neemt om minder afval te produceren, hoe beter het voor ons zelf is.
  De gemeente betalen we voor de afvoer en verwerking van ons afval. Hans

 7. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid, vind ik. Maar aangezien we nooit helemaal zonder afval zullen komen te zitten, vind ik dus wel dat de overheid moet zorgen dat er genoeg afvalbakken overal te vinden zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.