Reacties

Stemmen of niet stemmen? Tuurlijk wel. + Huisvlijt Linkparty week 12 van 2022 — 8 reacties

 1. Ook voor mij voelt stemmen als een heilige plicht (en een enorm voorrecht). Ik snap ergens wel die hopeloosheid van mensen, maar ik denk dan: als je niet gaat stemmen, weet je zeker dat er niets gaat veranderen. Ik probeer dat te begrijpen, maar dat lukt me dus niet...

 2. In België is stemmen verplicht. Ik weet dat er mensen zijn die geen idee hebben voor welke partij ze willen stemmen en hun formulier blanco inleveren. Of vroeger toen het nog niet digitaal was er allerlei schunnige woorden op hun formulier krabbelden. Ik vind het mijn plicht is om te stemmen maar ik denk dat stemrecht beter is dan stemplicht.

 3. In onze gemeente was de opkomst deze keer hoger dan de vorige keer, las ik tot mijn genoegen.
  Mogen stemmen is een voorrecht. Eén stem zal misschien niet zoveel helpen, maar met elkaar kun je het verschil maken. Dat was in onze gemeente zeker het geval. De (lokale) partij van mijn keuze heeft een mooie winst geboekt. Ben ik blij mee.

  Een hartelijke groet van Jo.

 4. Ik vind het erg lastig. Heb gestemd op een partij waar ik ook landelijk op stem. Heeft er mee te maken dat de standpunten voor landelijk en lokaal onderschrijf en ik in beide fracties de verkozenen capabel acht.

  Helaas zie ik ook dat mensen maar wat doen. Zo heeft hier de winnaar het aan de landelijke politici te danken dat ze nipt de meeste stemmen kregen. Lokaal vielen ze nooit op. Kwamen vrijwel niet voorbij in de lokale media. Hun lijsttrekker is nieuw en daar heb ik ook geen wapenfeit van kunnen traceren. Gelukkig is het geen wappiepartij.

  Zelf geef ik stemwijzers de schuld. Mensen vinden dat ze moeten stemmen. Houden totaal niet bij wat er in de gemeente speelt en vullen dus maar even een stemwijzer in. Stemwijzers staan vol met beloftes en niet met behaalde resultaten. Pas na het vormen van een coalitie zal blijken dat het realiseren van die beloftes erg lastig is. Partijen met de mooiste beloftes worden vaak buiten de coalitie gehouden omdat er niet mee valt samen te werken. Komen ze wel in een coalitie, dan valt zo'n partij uiteen door interne geschillen.

  Heb dit de afgelopen jaren in diverse gemeentes zien gebeuren. Gevolg is teleurstelling, waardoor mensen de volgende keer extremer gaan stemmen. Maar ook fragmentatie, waardoor er vrijwel geen coalitie meer valt te vormen.

  • Een intrigerend punt wat je maakt over stemwijzers. Ik gebruik die inderdaad ook om het voor mezelf nog eens op een rijtje te zetten, en alles te ordenen. Maar er kan dus ook een gevaar schuilen in die wijzers.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder