De 3 p's

de 3 p'sHeb jij wel eens dat je loopt te twijfelen of je iets moet doen?

Dat je bijvoorbeeld bent uitgenodigd voor een feestje, en dat je niet weet of je zult gaan?

In zo'n geval adviseert Claudia de Breij de 3 p's te gebruiken.

Weet je niet wat je moet doen? Gebruik de 3 P's!

En dan heeft ze het niet over de heilige drie eenheid voor kinderen: patat, pizza en pannenkoek, maar over poen, plezier en prestige. Deze methode leerde Hanneke Groenteman weer van haar schoondochter Aaf, en Claudia schrijft er over in haar boek Neem een geit.

De 3 p's

Poen, plezier en prestige dus. En de truc om te beslissen of je iets zult doen luidt als volgt:

Bij alles wat je doet kun je de 3 p's toepassen. Je moet er twee positief kunnen afvinken. Als er maar één p van toepassing is, is dat te weinig. Dan doe je het dus niet.

Ik houd wel van dit soort handigheidjes. Het probleem is alleen dat zowel poen als prestige mij niet echt boeien. Dus ik heb aan die 2 p's niet veel...

Jammer.

Lees ook loaded fries.

Wat vind jij van dit trucje?

Similar Posts

21 Comments

 1. Zover was ik nog niet in het boek. Prestige zegt mij eigenlijk weinig. Poen heb ik nodig om mijn lasten te kunnen betalen, maar rijk hoef ik zeker niet te worden. Plezier is waar ik op dit moment het meeste behoefte aan heb.

 2. Zelfde probleem. Prestige doet mij echt niets en het plezier groot genoeg is maakt de poen mij niet uit.

 3. Poen en prestige zijn in mijn geval niet van toepassing, hoewel..als er een toegangskaartje moet worden gekocht (theater, bioscoop) en ik vind het te duur dan ga ik niet.
  Prestige is toch het aanzien van iets, of het kwaliteit heeft ofzo ?Ik zou niet naar een feest gaan als ik weet dat daar bv. heel veel wordt gedronken.
  Plezier is altijd een reden om naar een feest te gaan.
  Het boek van Claudia de Breij lijkt me leuk. Volgende maand kan ik het lezen, ik kan het dan downloaden als eboek van de eboekenclub waar ik lid van ben. Ik verheug me er op !

 4. haha ik dacht meteen aan Pizza, patat en pannenkoeken :)
  maar ik heb hetzelfde `probleem`, vaak is plezier voor mij goed genoeg.

 5. Pleur op met die P's :)
  Inderdaad plezier mag wel, maar die anderen, nah, niet voor mij.
  Plezier, samen herinneringen maken voor later(dat is dus gewoon leuke dingen doen)
  Maar zonder die drang naar prestige was die schrijfster natuurlijk geen beroemde Nederlandse geworden, dus voor haar hoort het wel bij de drie P's denk ik dan maar.

  Groet,Greet

  1. Goed punt Greet: voor Claudia de Breij is prestige vast een belangrijke motivator om op de planken te gaan staan. Voor haar is het dus wel een handig criterium.

 6. Ik las de titel en dacht gelijk wat zal het zijn. Ik heb hetzelfde gevoel als jou, ik ben ook niet z gevoelig voor prestige en poen. Al vind ik geld wel fijn om te hebben hoor ;-).

 7. Persoonlijk kan ik er niet zoveel mee. Zoals in de andere reacties al naar voren komt is 'prestige'niet aan ons besteed. Blijven er twee over. Dan moet je steeds de maximale score halen om iets wel te doen. Dan toch maar zelf de afweging maken :-)

 8. Haha, grappig. Als ik het ook voor mijn werk toepas, dan zouden poen en prestige wel kunnen passen. En dan bedoel ik met prestige meer sociale contacten en goodwill opbouwen die ik in mijn werk nodig heb om verder te komen. Maar als het buiten het werk om is, dan alleen poen en plezier. En dan niet hoeveel poen levert het op, maar meer hoeveel gaat het me kosten?

 9. Als ik de comments zo lees, hebben de meesten van jullie niet veel met die 3 P's om beslissingen te nemen. Ik zelf dus ook niet. Wat jullie ook aangeven: prestige en poen zijn niet zo belangrijk.

 10. Ik sluit me aan bij alle andere antwoorden ook alleen het plezier zou voor mijn het belangrijkste zijn. Kijk is een feestje zo duur dat het financieel bv niet echt uitkomt dan is poen geld weer wel toepasbaar. Ik kan soms behoorlijk twijfelen en blijf het behoorlijk lastig vinden soms. Ik probeer dan och te kijken als ik beide opties neem welk voelt het beste wel of niet gaan bv naar dat feestje. En meestal geeft een keus toch wel een iets fijner gevoel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.