Maak het huishouden makkelijker met deze 3 tips

huishouden

Als het om het huishouden gaat is de truc wat mij betreft ervoor te zorgen dat dingen zoveel mogelijk ‘vanzelf’ lopen. Dat betekent wat mij betreft niet teveel spullen, onderhoudsarme materialen en routines en ritmes.

Een goed voorbeeld van een onderhoudsarme omgeving creëren vind ik een vriendin die kunststof kozijnen liet installeren, en haar tuin zo inrichtte dat hij alleen nog maar gemaaid hoeft te worden! Ze hoeft zich nu niet meer druk te maken over schilderwerk, of onkruid!

Bart mailde mij onderstaand artikel met 3 praktische tips om het huishouden makkelijker te maken.

Maak het huishouden makkelijker met deze 3 tips

Een huishouden runnen kost veel tijd. Met name als je kinderen hebt en fulltime werkt, kan het onderhouden van het huishouden aardig wat tijd kosten. De kozijnen zijn toe aan een likje verf, de was moet worden gedaan, de tuin moet klaargemaakt worden voor de zomer, de gevels moeten opnieuw gedaan worden en ga zo maar door. Er zijn altijd wel dingen die er gedaan moeten worden in het huis. Of dit nu het schoonmaken van de woonkamer is of een houtlook gevelbekleding plaatsen: deze dingen kosten veel tijd. In deze tekst geven wij jou daarom tips om het huishouden nét even wat makkelijker te maken, zowel voor alleenstaanden als ouders met kinderen.

1. Boodschappen online bestellen

Vrijwel iedere supermarkt biedt dit tegenwoordig aan: het online bestellen van de boodschappen. Hiermee maak jij het jezelf een stuk makkelijker. Boodschappen doen voor een heel gezin kost aardig wat tijd. Dit komt dan nog bovenop alle andere taken die jij op je gelegd krijgt wanneer jij over een huis beschikt. Wanneer jij daarnaast ook nog fulltime naar je werk moet gaan, dan kan dit je op een gegeven moment teveel worden. Om die reden kan het erg fijn zijn om je boodschappen thuis te laten bezorgen. Kleine boodschappen kun je dan nog prima zelf halen tussendoor, maar de grote boodschappen die een keer in de week à twee weken plaatsvindt, kun je dan makkelijk vanuit huis doen.

2. Laat anderen helpen

Wanneer je met meerdere mensen in een huis woont, dan kun je de anderen binnen het gezin natuurlijk prima om hulp vragen. Dat jij de ouder bent betekent niet dat de kinderen niks kunnen of hoeven te doen. Al vanaf jonge leeftijd kun jij jouw kinderen zelfstandig maken door hen mee te laten helpen binnen het huishouden. De vaatwasser inruimen, zelf brood smeren voor school, was in de wasmand gooien: dit zijn kleine veranderingen die een groot effect kunnen hebben. Je partner kan en moet daarbij natuurlijk ook helpen. Kozijnen verven, nieuwe binnendeuren kopen en plaatsen of eenvoudigweg gewoon de was doen: hierbij kan een partner jou goed helpen. Bezoek de website en knap jouw huis op met nieuwe binnendeuren of kozijnen die makkelijk zijn schoon te maken.

3. Een hulpje bij het stofzuigen

Een elektrisch apparaat die de afgelopen jaren erg populair is geworden, is de automatische stofzuiger. Deze robot kan vanaf een afstand bediend worden, waarna deze voor jou gaat stofzuigen. Voor de grote schoonmaak zal het beter zijn als je zelf aan de slag gaat met de stofzuiger, maar voor de dagelijkse beurt is een robot perfect. Wanneer jij op je werk bent, rijdt deze robot rondjes door jouw huis en maakt deze ondertussen schoon. Je hoeft dan niet meer in een vies huis thuis te komen, want deze is dan al voor jou schoongemaakt.

De robot stofzuigers van tegenwoordig kunnen in alle hoekjes komen en zuigen de meest kleine dingen nog op. Kruimels en haren van de huisdieren worden allemaal meegenomen. Hierdoor hoef jij nog maar één keer in de week zelf te zuigen in plaats van iedere dag.

Huishouden makkelijker maken nawoord

Dankjewel Bart voor het delen van dit artikel. Online boodschappen doen scheelt inderdaad een rit en bezoek aan de supermarkt.  Maar nu ben ik nieuwsgierig: hoeveel tijd zou online boodschappen doen nou echt schelen?

Hoeveel tijd bespaar je met online boodschappen doen?

Ik neem even mezelf als voorbeeld! Laten we eens op een rijtje zetten welke taken ik moet doen als ik boodschappen doe, en hoeveel tijd die kosten.

 • Een ritje naar de dichtstbijzijnde supermarkt kost me ongeveer 10 minuten.
 • Vervolgens moet ik daar parkeren, een karretje pakken en de boodschappen doen. Laten we zeggen dat ik hiervoor ongeveer 20 minuten nodig heb, als ik met netjes aan mijn boodschappenlijstje houd!
 • Laten we er daarnaast vanuit gaan dat ik een handscanner gebruik en afreken bij zo’n apparaat. Afrekenen gaat dus snel en kost me ± 3 minuten.
 • Nu moet ik met het karretje naar de auto lopen, de boodschappen in de auto zetten, het karretje terugzetten. Laten we zeggen dat me dit ongeveer 5 minuten kost.
 • Daarna rijd ik naar huis in 10 minuten.
 • Het kost me denk ik 3 minuten om de boodschappen van de auto het huis in te sjouwen.

In totaal kost boodschappen doen me dan 46 minuten.

Hoeveel tijd kost online boodschappen doen?

Als ik mijn boodschappen online ga doen, dan denk ik dat ik in de helft van de tijd klaar kan zijn. En dan heb ik het over:

 • Achter de computer gaan zitten
 • Online boodschappen doen bij een supermarkt
 • Betalen
 • Deur open doen als de boodschappen bezorgd worden

Ik heb mijn boodschappen nog nooit online gedaan dus precies weet ik het helaas niet.

Huishouden makkelijker maken tot slot

Wat betreft Barts voorbeeld van een elektrische stofzuiger: helemaal mee eens! Ik gebruik mijn elektrische stofzuiger echt dagelijks, en ben er enorm blij mee. Ook van huisgenoten laten helpen in het huishouden ben ik een groot voorstander. Dat is win-win: jij hebt hulp en zij worden vaardig in huishoudelijke taken. Zie ook mijn post over Opruimliedjes!

Hoe heb jij je huishouden georganiseerd? Zou jouw huishouden makkelijker kunnen?

25 Comments

 1. Von.
 2. Dimario
 3. Gea
 4. Claire
 5. Frederique

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh