Wennen aan een nieuwe bank: 2 tot 4 weken

wennen aan een nieuwe bank

Toen onze Ektorp bank bezorgd werd, en mijn man en ik heb hem met vereende krachten in elkaar hadden gezet, moest ik vervolgens erg wennen aan deze nieuwe bank.

Ineens begon ik te twijfelen, of de oude houten bank niet toch beter was.

En leuker ook.

Mijn man had dat probleem niet.

Wennen aan een nieuwe bank

Dit plofte op de nieuwe bank en verklaarde tevreden:

‘Hij zit in ieder geval veel lekkerder!’

En toen ik sputterde dat dit niet zo moeilijk was, omdat onze oude bank van hout was, zei hij wreed:

‘Het is nu toch te laat! Je hebt nu deze nieuwe bank.’

Gelukkig wende ik snel aan de Ektorp bank, en nu zou ik hem niet meer willen missen. Hij zit inderdaad heerlijk, en ik ben dol op de optie om bankhoezen te wisselen.

Toch is moeten wennen aan een nieuwe bank beslist niet raar.

Waarom je moet wennen aan een nieuwe bank

De bank lijkt bij je thuis ineens veel groter!

Allereerst is er de factor dat een bank in een showroom, of op een website, toch vaak anders uitziet dan bij jou in de woonkamer. In een showroom lijkt een bank bijvoorbeeld vaak kleiner. Dan kan het best even schrikken zijn als hij in je woonkamer staat.

Woonkamers zijn nu eenmaal kleiner dan showrooms, en verhoudingsgewijs is het formaat van de nieuwe bank dan soms even slikken. Dit probleem kun je overigens beperken door thuis zorgvuldig te meten, en in een showroom de nieuwe bank ook te meten. Zo voorkom je dat je een veel te groot bakbeest koopt.

Wennen aan een nieuwe bank: duurt 2 tot 4 weken

Daarnaast kan het ook wennen zijn aan hoe de nieuwe bank ‘zit’. Je oude bank was waarschijnlijk gevormd naar jullie zitgedrag; deze nieuwe is nog helemaal nieuw en strak in de veren. Het kan daardoor zelfs gebeuren dat je rugpijn krijgt van je nieuwe bank.

Of andere klachten zoals pijn in de heupen.

Rugpijn ≠ bank miskoop

Maar dat hoeft niet te betekenen dat je nieuwe bank een miskoop is. De kans is groot dat je lichaam simpelweg moet wennen aan een nieuwe bank. Vergelijk het met een nieuw matras: daar moet je lichaam vaak ook even aan wennen.

De wenperiode van een nieuw matras ligt tussen de 2 tot 3 weken.

Pas dit ook toe op wennen aan een nieuwe bank.

Wij kochten onze banken online

Hoewel mijn man en ik wel een mislukt bezoek aan Ikea brachten toen we een nieuwe bank zochten, hebben we de Ektorp bank niet getest voordat we hem kochten. Mijn man keurde de Ektorp bank in de winkel namelijk meteen al af.

Het was pas later, dat ik hem kon overtuigen dat een Ektorp bank bestellen een goed idee was.

Gelukkig vinden we hem allebei heerlijk zitten, maar we hebben de aankoop dus niet bepaald volgens het officiële advies gedaan.

Chesterfield bank ook online gekocht

Hetzelfde geldt voor onze Chesterfield bank.

De eerste kochten we voor twee tientjes op Marktplaats. Dan kun je ook niet eerst uitproberen. Toen de kat zo vies op onze tweedehands Chesterfield had geplast dat hij niet meer te redden was, kocht ik enigszins haastig een nieuwe Chesterfield online.

Hij zit minder lekker dan de Chesterfield van marktplaats, maar bevalt prima.

Wennen aan een nieuwe bank samenvattend

Heb jij een bank gekocht, en vind je het wennen aan een nieuwe bank lastig? Dat is heel normaal! Het betekent niet dat je dus een miskoop hebt gedaan. Gun jezelf de tijd om te wennen aan het nieuwe plaatje in je woonkamer, en gun je lichaam de tijd om te wennen aan het zitten en liggen op de nieuwe bank.

Hoe ervaar jij wennen aan een nieuwe bank?

Similar Posts

9 Comments

 1. Ik zit eigenlijk zelden op de bank. De ene vind ik thuis wel prima, de andere niet zo. Maar verder hoor ik er niemand over klagen.

  Love As Always
  Dimario

 2. Wij hebben onverwacht anderhalf jaar geleden een nieuwe bank gekocht bij de plaatselijke meubelzaak. Daar was ik onverwachts even binnen gelopen om te kijken of ze daar net zo`n ladenkast als bij ikea hadden. Hadden ze niet. Tijdens het lopen door de showroom zag ik DE bank. De volgende dag, zaterdags, mijn man zowaar mee gekregen. Eerst heeft hij thuis de maten van de 2 oude banken gemeten en de plekken waar de nieuwe zou moeten komen. Tis maar goed dat hij zo secuur is want de bank was wat groter dan de oude bank. De winkelmevrouw ( heeft ons ook geholpen toen we de boel uitzochten voor ons trouwen 29,5 jaar geleden) radde aan om 1 bank en 2 losse fauteuils te nemen. De bank heeft een andere kleur dan de 2 stoelen. Een super aankoop!, Alles zit heerlijk, niet aan hoeven te wennen en het staat ook nog een heel mooi.

 3. Al die verkopers zijn leugenaars die jou iets willen verkopen. Met dat idee loop ik een winkel in als ik een nieuwe bank wil kopen. Ik zie ook zelden iemand die uitgebreid op een bank gaat liggen of een uur een boekje gaat lezen om te kijken hou de zit als je er wat langer op verblijft.

 4. Een bank online kopen zou ik geloof ik niet zo snel durven. Ik zou toch willen proefzitten. Ik zit nog steeds op mijn eerste bank. Die is inmiddels bijna 12 jaar oud en langzaam aan vervanging toe, maar ik kan me heel goed voorstellen dat een nieuwe bank dan even wennen gaat zijn.

 5. Ik heb ook een Ektorp bank, een driezitter en voldoet goed. Ik zit er bijna dagelijks 2 à 3 uren achter elkaar op. Destijds heb ik in de Ikea wel even “proefgezeten” op deze bank, hoewel ik vind dat een eerste indruk weinig zegt in verhouding tot de uren die ik er later op doorbracht. Toen ik veel pijn aan mijn beide heupen had door slijtage, merkte ik dat de bank voor die heupen toch wel erg laag was. Opstaan was moeilijk toen. Nu, met twee kunstheupen gaat dat weer prima!

  1. Het is inderdaad lastig om op basis van zitten in een winkel zeker te weten dat een bank goed zit. Wat dat betreft vind ik het net zoals een schoolkeuze: je weet pas echt hoe het is als je eraan vast zit….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.