Nieuwe oude bank

kussens op maat
Dit is de nieuwe look van de bank: met de bestelde kussens!

Het is inmiddels denk ik al ruim 10 jaar geleden dat ik bij de kringloopwinkel voor 35,- een grote houten slaapbank kocht. Die staat nu dus al jaren in onze woonkamer. Bij Ikea kocht ik een matras voor het zitgedeelte. En tegen de rugleuning legde ik talrijke kussens. Door de matras regelmatig met een andere kleur hoeslaken uit te dossen, kon ik de bank steeds een andere look geven. En bovendien was dit systeem erg handig met morsende kinderen.

Maar de laatste tijd was ik die bank een beetje zat. Niet omdat hij niet meer mooi was, maar omdat hij er altijd zo rommelig uit zag. Het hoeslaken bleef nooit mooi strak zitten, en al die kussens lagen voortdurend verkeerd.

Banken shoppen bij o.a. OTTO

En dus keek ik in kringloopwinkels regelmatig naar een leuke nieuwe bank. Maar ik kwam er nooit eentje tegen die ik mooi vond. Dus op een gegeven moment dacht ik: 'Dan moeten we maar een nieuwe bank kopen.' Ik zocht online naar mooie banken bij onder andere OTTO. Daar raakte ik vervolgens helemaal afgeleid door alle bijzondere modellen die ze daar hadden.

Zoals deze! Het is totaal niet mijn stijl, zo'n bakbeest, maar hij is wel enorm multifunctioneel vind ik. Hij heeft ledverlichting in de open armleuning en je kunt er ook op slapen.

bank

 

Is de Ektorp van Ikea een goed alternatief?

Maar omdat ik het liefst een bank wilde met een wasbare hoes, kwamen we uiteindelijk uit op een Ektorp van Ikea. Die zag er best leuk uit, en was vriendelijk geprijsd. En om de prijs nog vriendelijker te maken, besloten we hem tweedehands te kopen via marktplaats.

Maar toen zag ik iets vervelends: op alle foto's op marktplaats foto's zag de Ektorp er verfomfaaid uit. Precies de look waar ik vanaf wilde. Volgens mij is dat toch een eigenschap van banken met hoezen: dat ze niet altijd mooi en strak blijven zitten. Zie ook Bankhoes Jysk.

Dus dat was het einde van de Ektorp.

Maar ik wilde nog steeds een nettere bank!

Dan maar nieuwe kussens!

Dus besloot ik dan maar te investeren in nieuwe kussens. En dan niet zo maar kussens. Maar op maat gemaakte loungekussens. Op de website van Nofruit vond ik de meeste recht-toe-recht-aan methode om kussens te bestellen. Ik vond het wel een beetje eng, want het was best een investering. Maar ik wilde al zo lang een nieuwe bank, en ik kwam steeds tot niets. Ik besloot dat ik de sprong gewoon moest wagen.

Ik heb onze bank opgemeten, en heb mijn bevindingen laten controleren door mijn man. Pas daarna durfde ik de maten in te voeren. De kleur vond ik lastig om te kiezen, en was een beetje een gok. Ik koos een groene kleur omdat ik dat altijd erg fris vind.

Mijn bestelling bij Nofruit

Voor in totaal 250,04 kocht ik een zitkussen en een rugkussen. Best veel, maar nog altijd vele malen goedkoper dan een nieuwe bank.

Rugkussen:

 • Rugkussen strak
 • Recht rugkussen
 • Basic soft (SG20)
 • Tussenstuk
 • Southend
 • Southend Mint Green (6025) Lengte(ritszijde): 188 cm (rug)hoogte: 30 cm
 • dikte: 15 cm

Zitkussen :

 • Zitkussen strak
 • recht zitkussen
 • Basic firm (SG35)
 • Tussenstuk
 • Southend
 • Southend Mint Green (6025) Lengte(ritszijde): 188 cm (zit)diepte: 78 cm
 • Dikte: 8 cm

Vanwege de vakantieperiode was de levertijd langer dan normaal. Maar na ongeveer vier weken werden de kussens bezorgd. Een beetje zenuwachtig pakte ik ze uit. En toen werd ik heel blij! Want het heeft heel goed uitgepakt. Onze bank ziet er veel netter uit. Precies wat ik wilde. Maar bovendien staat het ook gewoon heel erg leuk!

Hier onder een close-up van de stof:

kussens op maat

 

Conclusie

Als je een nieuwe look wilt voor een bedbank dan kun je dit doen door loungekussens te laten maken op maat. Ik deed dit bij Nofruit, omdat zij de makkelijkste methode van bestellen hadden. Ik heb een enorme hekel aan websites die ik niet meteen snap. Ik wil meteen kunnen zien waar ik moet klikken, en wat ik moet invullen. En dat kon bij Nofruit.

Ze hielden me goed op de hoogte van het proces. Ik ben tevreden over zowel hun service als hun kussens.

Wat voor soort zitbank heb jij? En wat gaf je er aan uit?

Vergelijkbare berichten

45 reacties

 1. Dat ziet er leuk uit en zoveel geld is het dan ook weer niet toch?

  Wij hebben 2 ektorps sinds een jaar en het ziet er mooi strak uit,na het wassen de hoezen even strijken en klaar is klara!

  Een goed idee om je bank op te knappen uiteindelijk ben je er toch ook aan gehecht?

 2. Die bank bij de Otto is inderdaad een plaatje, ook mijn smaak. Zelf heb ik een ruime 3 zitter en een loaveseat bij elkaar volgens mij 1.000 euro. Veel meer dan dat zou ik ook nooit uitgeven, omdat wij hier dieren hebben en die gewoon gezellig op de bank mogen

 3. Ik denk dat je er goed aan hebt gedaan om niet een bank te kopen waar je niet helemaal tevreden over bent, want het blijft toch een hele investering. Dus je hebt een handige tussenoplossing bedacht. Ik ben nu alleen wel nieuwsgierig hoe jouw bank er nu uitziet. Fotootje?

  1. Ik heb deze post geloof ik niet zo duidelijk geschreven. De foto bovenin de post is de nieuwe look van de bank. Dat zijn de nieuwe kussens.

   Ik heb het nu onder de foto er bij gezet : )

 4. Wauw wat een gave bank! Ik ga om de zoveel jaar aan een neiuwe bank, helaas, omdat ze steeds doorzakken. Ik baal daar zo enorm van. Ik zou wel eens tien jaar of meer met een bank willen doen zoals onze ouders dat deden.

  1. Voor doorzakken hoef ik bij deze bank niet bang te zijn. Hij is enorm sterk en stevig gelukkig.

   Mijn ouders hebben een bankje dat ze al 40 jaar hebben en dat nog steeds goed is. Zouden ze zulke kwaliteit eigenlijk nog wel maken?

 5. Oeh wat een retro bank, leuk! Slim bedacht om ze op maat laten bestellen. Dat met die hoezen herken ik heel erg, heb ook jaren lang een Ikea bank gehad en dat werd er niet mooier op helaas haha.

 6. Dat heb je ontzettend creatief opgelost met die kussens. Goed gedaan!
  Ikzelf heb onze 3 zits bank op Marktplaats gekocht. Hij zag eruit als nieuw. 80,- euro. Doordat wij katten hebben ben ik extra blij met mijn tweedehands bank. Vind het nog steeds niet leuk als ik zie dat er nageltjes afdrukken in de bank zie, maar het doet minder "pijn" als ik deze bank nieuw had gekocht voor minstens 1200,- euro.

  1. Ik snap het helemaal Suzie! Zo hebben wij een tweedehands fauteuil waar de kat graag zijn nagels in scherpt. Ik kan dat goed hebben, omdat de stoel niet veel heeft gekost. Maar het zal toch maar een hele dure, nieuwe stoel zijn! Dat vind ik meteen het voordeel aan tweedehands meubelen: ik ben veel relaxter.

 7. Nu ben ik benieuwd naar hoe de hele bank eruit ziet, alleen de stof zegt nog niets, ja mooi kleurtje, maar hoe ziet dat er in zijn geheel uit, hahaha

  Mijn bank heb ik gekregen is echt leer en lekker zacht, van mijn buurvrouw, daarvoor had ik een grote hoekbank met losse kussenhoezen en die kwam bij de wehkamp vandaan en die kon ik met gemak wassen, gebroken wit had ik zelfs en ja alle vlekken gingen eruit, lang leve de shout, lol. 13 jaar heb ik ermee gedaan toen was ie echt op, jammer, want ik mis hem best wel eigenlijk en eigenlijk wil ik dat juist weer terug zo'n grote hoekbank met allerlei hoekjes en mijn benen normaal omhoog kunnen doen als ik tv kijk. Dat mis ik nu. maar goed, dat is voor later. Omdat ik echt leer heb, kan ik deze bank gewoon afnemen, kortom ook makkelijk, alleen plak je wel weg in de zomer, en leer aan je blote lichaam en opstaan kan weer zeer doen, maar dan leg ik er gewoon een grand voulard tijdelijk overheen en met visite haal ik die weer weg.

  X

  1. Leer lijkt me erg handig om schoon te maken inderdaad! Wel vervelend dat blote benen en leer niet zo goed samen gaan. Maar een grand foulard is een goede oplossing hiervoor.

   Aardig van je buurvrouw om je die bank cadeau te doen!

 8. In Scandinavië kom ik vaak dit soort banken, echt super leuk. Wel slim om de kussen op maat te laten maken. Wij hebben om de paar jaar een nieuwe bank omdat die niet meer lekker zit of omdat die niet mooi meer is.

 9. Als ik het goed zie, is de bovenste foto de bank met de nieuwe kussens, toch?
  Ik vind het een geslaagd project, 't ziet er strak uit , als je de losse kussens weg denkt :-) Leuke model houten bank ook, heb je er wel eens over gedacht hem te verven?
  Die zijkant van die Otto-bank vind ik trouwens helemaal niets.

  Zelf hebben wij pas nieuwe banken gekocht, een leren (wens van mijn man) en een stoffen (mijn voorkeur). Nu onze kleinzoon nog aan het mini-verstandje van bijna 2 jaar proberen te brengen dat hij niet met z'n schoenen aan erop mag.....

 10. Een beetje sneu dat je hierboven een paar keer de vraag krijgt of je een foto kunt plaatsen van je vernieuwde bank, want die foto bovenaan toont je nieuwe bank al toch??????? Ik vind het een prachtige bank , wat goed dat je daar nieuwe kussens op hebt gedaan! En volgens mij is jouw bank verder onverwoestbaar en gaat hij eeuwenlang mee, wat helaas niet van veel andere banken gezegd kan worden. En kun je er ook lekker op slapen?

  1. Oh gelukkig nog iemand die de bovenste foto herkent als de vernieuwde bank! Ik heb het voor de zekerheid nu ook maar onder de foto gezet.

   Deze bank is inderdaad onverwoestbaar. Ik heb hem al tweedehands gekocht, maar hij is nog heel degelijk. Je kunt er redelijk lekker op slapen, maar hij is wel een beetje hard.

 11. Mooie oplossing zo, al zou ik het best heel gewaagd vinden om zoiets te kopen zonder te zien! Maar het ziet er mooi strak uit. Handig, die laden onder in de bank!
  Wij kochten onze bank met 2 stoelen 15 jaar geleden, was toen best heel duur, ( zou nu eerder naar iets 2e hands uitkijken) maar de stof is nog heel mooi en ze zitten heel fijn. We wilden graag een grote bank, waar je ook lekker op kan liggen. Dat vind ik ( ook met het oog op zieke kinderen) best belangrijk. Hoekbanken vind ik er wel leuk uitzien, maar eigenlijk nooit lekker zitten. Veel te diepe zit!

  1. Ik vond het ook best spannend om dit zo maar te kopen inderdaad! Maar ik liep er al zo lang over denken. Net als over zonnepanelen en een hond! Dus besloot ik nu gewoon eens in het diepe te springen en die kussens te kopen.

   Hoekbanken vind ik zelf maar niks. Ik vind ze zo groot en log. Fijn dat je bank en stoelen nog zo goed zijn na 15 jaar! Hierboven lees ik van diverse mensen dat banken vaak na 10 jaar aan vervanging toe zijn.

 12. We hebben al ruim 10 jaar nu een Ikea slaapbank. En die moet nog héél even mee. Tot de pup volwassen is, en tot de verbouwingen echt achter de rug zijn. Het fijne van de slaapbank is dat hij ontzettend lekker slaap, als bed. Dit model is ook niet meer bij Ikea te krijgen. Wat raar is, want he is écht de beste slaapbank die ik ooit gezien heb. Ik heb nog een extra hoes erbij, die ik nog niet vaak gebruikt heb. Als de pup niet mee bijt en kauwt, dan gooi ik die eromheen, voor de laatste twee of drie jaar.

  En dan is hopelijk ook de woonkamerverdieping gedaan en kunnen we eens rustig zoeken naar een mooie bank.

  (En deze gaat dan in een logeerkamer. Tenzij hij echt helemaal op is.)

  1. Wat jammer dat zo'n fijn model bedbank dan niet meer verkrijgbaar is! Ik kan me voorstellen dat je pas een nieuwe bank koopt als je pup volwassen is. Anders raakt hij misschien beschadigd. En als een bank net nieuw is, is dat toch wel vervelend.

 13. ik kocht 3 jaar geleden mijn nieuwe oude bank bij de kringloop voor 35 euro, donkerpaars van een mooie grove stof, het enige wat er mis mee was is dat hij nogal diep is en ik klein van stuk, ik had er losse kussens inliggen ,maar dat zat niet echt lekker, nu hadden ze in het voorjaar bij de karwei grote kussens die eigenlijk voor honden bedoeld waren, maar ze waren maar 15 euro per stuk en met 2 van die kussen zit mijn bank nu super lekker en op deze manier kan mijn bank nog prima een paar jaar mee.

 14. Ik vind je bank echt heel erg mooi!
  Door zelf kussens op maat te kiezen heb je ook een unieke bank en niet een die iedereen heeft!
  Met die leuke kussentjes ziet het erg gezellig uit.

 15. Leuke stof!
  Wij hebben een ektorp twee- en driezitter. Regelmatig leg ik de kussen wat rechter, maar echt rommelig is het niet. Wat ik wel een nadeel vind is dat de buitenste hoes snel gaat verschuiven. Dat geeft niks als de bank tegen een muur staat, maar als hij los staat is dat niet mooi. In ons vorige huis stond ik daar vaak aan te plukken en te trekken.
  Wij hebben de bank al bijna vijftien jaar en zit nog steeds goed. We hebben alleen andere hoezen gekocht omdat de vorige versleten waren. Helaas konden we dezelfde niet meer kopen en de meeste hoezen voor de ektorp vind ik niet mooi. Wij hebben nu donkerbruine hoezen. Die kun je niet zelf wassen omdat er linnen in zit. Al schijnt dat volgens een vriendin reuze mee te vallen, zij heeft de dezelfde hoezen (andere kleur) al eens gewassen.

  1. Goed om je ervaringen met een Ektorp te lezen VeggieMo. Vijftien jaar vind ik heel respectabel. Bij ons staan de banken los in de ruimte dus ik zou dan waarschijnlijk inderdaad gedoe gehad hebben met de hoezen.

 16. Een goede oplossing dit. Wij hebben een Ikea hoekbank die er na al die jaren met kinderen nog redelijk goed uitziet. Maar stiekem ben ik die bank wel een beetje moe. Ik zou erg graag een chesterfield willen maar die nieuwe zijn erg duur dus misschien dat marktplaats uitkomst biedt.

  1. Wij hebben ook een Chesterfield van marktplaats Jeanine! Voor maar 25,-. Het was er wel eentje met later nagemaakte kussens van stof. Ik denk dat hij daarom zo goedkoop was. We hebben hem al zo'n 10 jaar en nu zitten er helaas echt gaten in.

   Maar ik vind hem nog steeds prachtig!

 17. Ik vind je houten bank geweldig! (En ja, ik zag het meteen ;-))

  Wat een goed idee om zo nieuwe kussens te laten maken, dat adres ga ik bewaren. Ik deed met mijn oude bank een jaar of dertig, en hij was niet nieuw meer toen ik hem kreeg: plank erin timmeren toen hij doorzakte, sprei van Ikea erop - om de paar jaar een andere kleur.. Maar toen ik verhuisde was ik de bank echt zat, én kon ik een grotere bank kwijt, én stortte hij in zodra we hem op probeerden te tillen. Ik kocht een nieuwe bank, deed er lang over voor ik er eentje vond naar mijn zin - maar hij lígt toch lekker! En nog steeds geen vlek, ook niet na anderhalf jaar (dat is uitzonderlijk voor mij...) Ik zoek nog een bedbank voor op de logeer- /werkkamer

 18. Ik vind je bank erg mooi geworden. Maar goed dat je nog geen nieuwe had gekocht. Daar zou je nooit zo blij mee geweest zijn denk ik... Ik had je bericht al eerder gelezen maar nog geen tijd gehad om er op te reageren.. Ik zag direct dat deze foto je nieuwe bank was en was erg benieuwd hoe je zou reageren op de reacties van degenenen die vroegen om een foto van je nieuwe bank. Ik moest er wel een beetje om lachen hoor, kwestie van goed lezen volgens mij!

  1. Leuk om te horen dat je hem mooi geworden vindt Jet! Ik denk dat ik met een nieuwe inderdaad lang niet zo blij was geweest. Deze bank is best bijzonder vind ik.

   Ik dacht al dat het aan mij lag, en dat ik het gewoon niet duidelijk geschreven had.

 19. Wow, dat ziet er inderdaad heel mooi uit! Helemaal zelf ontworpen op onze site. Daar mag je zeker trots op zijn.
  Heel veel plezier nog met je kussens.

  Groet,
  Team Nofruit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.