Reacties

Geef je bank een tweede leven: van bankhoes Jysk tot Grand foulard — 33 reacties

 1. Ik heb mijn twee banken gekocht in 2005 toen we net terug waren in Nederland en dit huis kochten. Ik hoop er nog minstens 30 jaar mee te doen. Een voor mij belangrijke reden om vreselijk tegen het kopen van een nieuwe bank op te zien, is dat je dan iets met je oude bank moet. Hoe kom je ervan af? Ik kan hem moeilijk achterop de fiets naar het afvalbrengstation brengen.
  Mijn banken hebben losse kussens. Die zou ik zelf kunnen bekleden met een nieuwe stof, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Een oude Chesterfield lijkt me het opknappen waard, beter dan een nieuwe Ikea bank.

  Tenslotte wil ik je nog zeggen dat ik je blog steeds leuker vind worden. Ik heb een paar maanden je blog niet gevolgd omdat je toen zo vaak schreef over spulletjes die je kocht bij de Action (en over Uggs), en die reviews vond ik minder nuttig. Ik herinner me een vliegengordijn, plakplastic dat lijkt op glas-in-lood: geen spullen voor mij. Ergens toen ben ik afgehaakt. Maar ik ben weer helemaal terug, leuk blog!

  • Fijn om te horen dat je Huisvlijt leuk vind om te lezen Mathilde. Dat vind ik erg leuk!

   Wat betreft oude banken: hier kun je ze op laten halen door de kringloop als je zelf geen vervoer hebt. Dan is nog gratis ook, en dan kun je er iemand anders misschien nog blij mee maken.

  • Dat is inderdaad makkelijker Bianca. Ik had ook een tijd een hoeslaken over onze houten bank. Zo'n hoeslaken blijft toch beter zitten dan een grand foulard.

 2. Toen ik op mezelf ging wonen heb ik een bankje gekocht, nog een Ikeabank gehad en nu heb ik een paars velours vlinderbank.Die laatste zal hier lang blijven. Het was een gekregen bank, die ik heb laten opknappen, hij is versterkt door een timmerman, ik heb er andere poten onder gezet, het is echt mijn bank.Ik ben erg voor het opknappen van spullen, een meubelmaker lijkt duur, maar vergeleken met nieuwe bank of meerdere tweedehandsjes valt het enorm mee.

 3. Wij hebben nu sinds 1 jaar een nieuw bankstel. Ik twijfelde wel heel erg, omdat we kleine kinderen hebben en ik het bankstel graag netjes en mooi wil houden en het is best duur. Toch het risico genomen en ben nog steeds blij dat ik het heb gedaan, want hij ziet er nog steeds goed uit.
  Op de vorige bank hadden we een deken, maar ik vind dat erg lelijk. Op het nieuwe bankstel wordt gewoon niet gezeten met 'knoei' eten maar netjes aan tafel.

  • Als je de kinderen er goed van kunt doordringen om voorzichtig te zijn met een nieuwe bank, dan gaat het inderdaad best. Fijn dat dit bij jou gelukt is Batboy.

   Een deken lijkt bij mij ook altijd slordig helaas.

 4. Ik ben nog steeds verliefd op mijn bank, vanaf het moment, dat ik hem in de winkel zag staan, zo'n 14 jaar geleden en ik een nieuwe bank moest kopen vanwege verhuizing.
  Niets, maar dan ook niets kon me bekoren tot ik mijn bank ergens in een hoekje zag staan: dat was 'm!

  Het is een heel afwijkende bank, donkerbruin met eveneens donkerbruine kussens, waarop olifanten en palmbomen ingeweven zijn, niet opdringerig, maar het heeft gewoon iets...
  Het is bijzonder sterke stof, want ik zie nog steeds geen sleetse plekken en ik hoop hem nog lang zo te houden, want zo'n bank vind ik nooit meer!

  Hij zit trouwens ook wel lekker ;)

  Groetjes Lily

 5. Onze zetels zijn ondertussen 33 jaar oud. De zetel zelf bestaat uit een eiken karkas met uitneembare lederen kussens. Het leer van de kussens is volledig versleten en vertoonde hier en daar scheuren. De zetel is verder nog in heel goede staat. We hebben eens geïnformeerd naar de prijs om de kussens opnieuw met leer te laten overtrekken maar dat was ongeveer 5000 euro en dat vonden we veel teveel geld.
  Zelf nieuwe kussenhoezen zou een optie zijn ware het niet dat de kussens zo goed als allemaal een ander model hebben en het absoluut niet makkelijk zou zijn om daar zelf hoezen voor te maken.
  De gescheurde zittingen en rugleuningen irriteerden me en ik had nog gordijnen liggen (33 jaar oud) die nog in heel goede staat waren aangezien ze maar 2 jaar gebruikt werden.
  Ik heb de gordijn op de grond gelegd, er de drie zitkussens opgelegd en de kussens in de gordijn ingepakt alsof je een cadeautje inpakt. Daarna heb ik met een grove steek de gordijnstof toegenaaid zodat die heel goed rond de kussens aansloot. Hetzelfde deed ik met de rugkussens.
  De kussens van de eenzitszetels werden op dezelfde manier ingepakt. Het resultaat ziet er echt heel goed uit en bezoek vroeg zelfs of we nieuwe zetels hadden..... Ik zie wel niet graag zetels met stoffen bekleding omdat die gevoelig zijn voor vlekken maar in elk geval spaart het me de kosten uit van een nieuwe zetel.
  Onze zetels zitten verder nog perfect dus ik zie niet goed in waarom ik ze zou wegdoen. Dat ze nu met stof bekleed zijn, is een beetje wennen maar het heeft me niets gekost....

 6. Wat een leuk artikel! Wij hebben zelf onlangs een nieuwe bank gekocht. De vorige was echt versleten. Je had veel plekken die waren ingeduwd en dat lag echt niet meer comfortabel. We hadden die zetel in feite tweedehands gekregen dus die heeft acht jaar bij ons gestaan. :)

 7. Wij hebben onze bank al een jaar of 10 en ben er nog steeds heel blij mee! Al heeft hij wel hier en daar wat aandachtspuntjes ;) ik leg er inderdaad wel eens een plaidje overheen - ziet er nog gezellig uit ook haha

 8. Onze bank is echt aan vervanging toe.
  Maar tot de jongste hier in huis bijvoorbeeld het besef heeft, dat als ze moet overgeven, ze boven een emmertje moet gaan hangen of het toilet moet spurten, zal er geen nieuwe komen.
  Ik heb ook foulards gekocht, maar erger me, zoals jij zegt, kapot dat ze niet blijven liggen, zeker met kleine kinderen...

 9. Wij hebben onze bank JAREN gehad en verkocht omdat het niet voor onze nieuwe woning was. Nu hebben we pas een nieuwe gekocht waar we erg blij mee zijn :-) Wij doen altijd járen met onze bank, vorige was ook nog goed maar gewoon te groot. Deze zal vast ook wel jaren meegaan.

 10. Wat een handige tips! Ik gebruik zelf al jaren super veel kussens en kleden voor mijn bank. Het is ook super handig als je katten hebt. Die maken je bank binnen een korte tijd anders stuk.

 11. Ik heb nog nooit een nieuwe bank gekocht. Ik koop die altijd tweedehands, of zoals de laatste gratis opgehaald. Door de hond slijten banken behoorlijk snel, al mag hij sinds we deze hebben er niet meer op en heeft hij een matras voor zichzelf.
  Meestal doen we er dan nog zo'n 3 jaar mee.

 12. Wij hadden het zelfde bij ikea. Gingen we kijken wat er was, bleek je 1.215.071 combinaties te kunnen maken met elementen en stoffen en poten... Daar wil ik me helemaal niet in verdiepen zeg. Schapenvachtjes zijn fijn. Als een bank nog prima zit is het toch ook zonde om die te vervangen.

  • Ja, teveel keuzemogelijkheden is helemaal niet fijn heb ik ook gemerkt. Dat vind ik dan ook weer fijn aan de kringloop. Daar moet je het gewoon maar doen met wat er staat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder