Veganistische schoenen…

veganistische schoenen
Veganistische schoenen!

Mijn oudste dochter deed ooit mee aan een challenge om een maand lang veganistisch te eten. En dat beviel haar zo goed dat ze nu al een jaar lang veganistisch eet.

Ze kocht zelfs veganistische schoenen van Dr. Marten…

vegan schoenen

Veganistische schoenen: is dat niet een verkooppraatje?

Maar ik vraag me wel een beetje af of dit niet gewoon een verkooptruc is.

Want zijn veganistische schoenen niet gewoon goedkope, plastic schoenen maar dan nog heel duur?

Ik kocht ooit mooie laarsjes bij de Schoenenreus met bloemetjes die niet van leer waren. Zouden die dan ook veganistisch zijn?

Wel valt het op dat mijn dochter in deze veganistische schoenen geen blaren krijgt. Terwijl ze bij leren Dr. Martens altijd een paar weken nodig heeft om ze in te lopen. Dat is dus een groot pluspunt.

Diervriendelijke schoenen

Ik ging op zoek naar informatie over veganistische schoenen en belandde op de website van NAE. Ik werd aangenaam verrast! Ze hebben daar hartstikke leuke schoenen, die diervriendelijk gemaakt zijn. En de prijzen zijn ook oké. Zoals deze mooie bloemetjes schoenen die 88,- kosten:

diervriendelijk

Zo zijn die veganistische schoenen zo gek nog niet.

Wat vind jij van veganistische schoenen? Is veganisme een aandachtspunt voor jou?

Similar Posts

17 Comments

 1. Diervriendelijkheid is zeker een aandachtspunt.
  Eigenlijk, bedenk ik me, zijn mijn schoenen (sneakers) meestal van syntetisch materiaal.
  Maar sommige schoenen zijn ook wel van leer. Meestal is het een “restproduct”, dus voor schoenen kan ik het wel hebben dat leer. Nieuwe jassen van lamsleer enzo vind ik minder fijn! Zeker als men steeds nieuwe koopt.
  Ik heb zelf een grote hekel aan plastic, dat is zó milieuonvriendelijk. Dus liefst natuurlijke materialen. Maar ja, schoenen zijn lastig met bekkeninstabiliteit dus sneakers werken het beste. Ik wou dat alle makers van leren producten gifvrij zouden looien. Want dat is niet mals, wat daarbij gebruikt wordt.
  Mijn vegetarische man heeft een tweedehands leren jas van mp. Al jaren en jaren. Daar word ik dan wel blij van. Veel beter dan het weg te gooien. Ik denk dat deze jas het nog vele jaren doet.

  Ja, jouw plasticen laarsjes zijn idd ook vegan. Maar waarschijnlijk wel erg milieuonvriendelijk geproduceerd. Ik hoop dat dr Martens met vegaleer daar meer aandacht aan besteedt.

  Ze maken trouwens nu leer van allerlei natuurlijke dingen/ planten. Dat lijkt me top!!

 2. Tja, kunststof schoenen dus, ooit was plastic dè uitvinding, nu een ecologische ramp, asbest was vroeger heel normaal in de keuken als sudderplaatje, nu wordt het in speciale pakken verwijderd als zijnde zeer schadelijk…
  Momenteel staat hergebruik hoog in het vaandel, waarvan inmiddels weer duidelijk is, dat er daardoor schadelijke stoffen vrijkomen in het voedsel in de kartonnen/papieren verpakkingen.

  Zo oud als de mens is, wordt er vlees gegeten, landbouw kwam pas veel later.
  Er valt zeker wat voor te zeggen, dat het allemaal wel wat minder mag met vlees-consumptie en wat meer aandacht voor de leefomstandigheden van dieren, maar om het helemaal uit te bannen, is weer het andere uiterste.

  Zelf ben ik een matige vleeseter, niet iedere dag noodzakelijk, maar van een klein stukje kan ik wel genieten, de smaak, de textuur en zeker de lekkere jus, die je erbij krijgt.

  Ik draag liever leren schoenen, niet omdat ik het sjieker vind, maar ik krijg enorme stinkvoeten van kunststof schoenen, het “ademt” anders.
  En als dan toch dieren geslacht worden voor de vleesconsumptie, wordt ook de rest van het dier zinvol gebruikt.

  Maar goed, het zijn van die discussies, waarover je eigenlijk nooit echt in overeenstemming komt.
  Zo kan ik me ook zorgen maken over genetische manipulatie van gewassen, wat zijn de gevolgen op lange termijn?
  De wereld is volop in beweging en iedereen moet daar voor zichzelf een weg in vinden, wat persoonlijk het beste voelt.

  Groetjes Lily

  1. Net als jij heb ik ook een voorkeur voor leren schoenen omdat die minder zweterig worden. Ik ben ook opgevoed met de boodschap: ‘Goede schoenen zijn van leer.’ Maar dat is inmiddels misschien inderdaad wel achterhaald.

   Het is inderdaad een kwestie van je eigen weg vinden.

 3. Ik heb laarzen en schoenen van leer, doe er altijd jaren mee, let wel op of de productie milieuvriendelijk en duurzaam is. Plastic schoenen gaan een stuk minder lang mee in mijn ogen.

 4. Nee, niet vegetarisch en al helemaal niet veganistisch. Plastic is enorm belastend en niet duurzaam, dus dan gaat m’n voorkeur toch echt uit naar leer. Graag zo diervriendelijk mogelijk, maar wel ‘dier’. Als het geslachte dier goed gebruikt wordt, met zo min mogelijk verspilling, dan is dat mijns inziens prima. Zo werkt het al vanaf onze verre voorouderen. Circle of life.

  Ik eet wel een stuk minder vlees, maar dan vooral omdat het me gewoon niet meer zo smaakt. Maar zo nu en dan heerlijk!

 5. Nee, ik eet geen vegetarisch en ben dus ook geen veganist. Mijn lichaam vind dat niet zo leuk. Ook koop ik eigenlijk nooit leer, maar wel andere schoenen… Nooit op gelet of deze veganistisch zijn eigenlijk. Maar ze zien er wel erg leuk uit.

 6. Niet zo lang geleden kocht ik voor mijn zoon schoenen bij de L idl.Van die stoere hoge veterschoenen, van nepleer. Ze zitten hem prima, ook niet zweterig . Bedoeld om buiten mee te klussen maar hij draagt ze elke dag. Dus eigenlijk ook Vegan schoenen, maar wel een stuk goedkoper dan de Dr. Martens.

 7. Hier wissel ik wat met eten. We eten weinig vlees. Ik eet soms vegan. Een tijd terug at ik helemaal vegan. Ik ga nu ook weer zoveel mogelijk vegan eten want de reuma speelt weer op en ik heb gemerkt dat plantaardig eten beter voor me is. Dan kies ik voor basisproducten. Whole food, plantbased. Je kunt nl ook op patat met ketchup vegan eten, maar gezond is anders.
  Als je kijkt naar het darmstel, onze bouw (denk aan handen, kaken) en het gebit van mensen dan zijn we vooral fruiteters. Dus planteneters en waarschijnlijk aangevuld met alles wat er verder te vinden/jagen was. Ken je de docu ‘Forks over knives’? Heel goede docu over gezond en plantaardig eten en de invloed op je gezondheid. Ik heb hem op n.e.t.flix gezien. Misschien staat hij er nog wel op.
  Ik koop gee vegan schoenen. Behalve als ze toevallig vegan zijn. Het is nogal lastig voor mij om goed passende schoenen te vinden. En ik heb niet veel energie om te winkelen. Een dagje Amsterdam zit er voor mij niet in. Daar zit een winkel waar oa vegan schoenen worden verkocht (Vega-Life).

 8. Vegan is nog iets anders dan plastic. Plastic schoenen zijn niet per definitie vegan, er kunnen andere dierlijke producten in verwerkt zijn, zoals lijm.
  En ja, we zijn ook vegan hier, zo goed mogelijk, ik zou ook nooit meer leren schoenen kopen, er zijn degelijke even ademende alternatieven (geen goedkope plastic schoenen dus). Ik gebruik nog de dingen in leder die ik heb, dat wel.
  Trouwens, leer is zeker geen bijproduct van vleesproductie! Leer komt uit goedkope Aziatische landen (niet uit Italië, als er ergens made in Italy opstaat wil dat enkel zeggen dat er in Italië een bewerking aan het product gebeurd is, en meestal is dat dan enkel een etiket innaaien met “made in Italy” erop :( terwijl het product eigenlijk uit het verre oosten komt….)
  Het zijn dus meestal zgn “heilige” koeien, die de grens worden overgelokt in pijnlijke omstandigheden (door hun staarten te breken, bv.), en zo buiten India toch geslacht worden. Zoek maar eens op Indian cows not holy to the leather industry of How India’s sacred cows are beaten, abused and poisoned to make leather for high street shops.

  Eens ik al die dingen, evenals alles mbt de vleesindustrie te weten kwam kon ik geen dierlijke hap meer door mijn keel krijgen, ik doe niet meer mee aan al die mishandeling, vervuiling, kankerverwekkende voeding…
  Naast Forks over Knives heb je ook nog “Earthlings” en “Cowspiracy” als hele goeie docu’s.

 9. Ik ben het helemaal met Gerd eens. Ik ben sinds een aantal maanden vegan (of bezig om te switchen) en hier staat sinds het begin van december een paar vegan pumps te shinen in mijn schoenkast (nou ja, shinen is een groot begrip, want ze zijn matte).

  Ik ben ooit vegetarier geworden omdat ik het niet eens was met de bio-industrie, en na het zien van ‘Forks over Knives’ heb ik echt het besluit genomen om de switch naar veganistisch leven gemaakt. Niet alleen is het vlees/melk/eieren gedoe ontzettend belastend voor onze planeet (en gaat men echt dood als de oceanen zijn leeggevist – Sea Shepard heeft meer info erover), ik vind het persoonlijk echt belachelijk dat we nog steeds denken dat wij boven alle andere dieren staan (wij behoren immers ook tot het DIERENrijk). En dan nog dat geleuter over ‘humaan slachten’ (een mens slacht je toch niet?), humaan houden en humaan vervoer (ok, ik moet toegeven, tijdens de spitsuren voor je lol in een bus gaan staan heeft wel wat weg van sardientjes in blik of varkens op transport). En dat hele biologisch gedoe? Tja, de koe leeft met wat minder pijn, maar het is slechter voor het milieu. Misschien dat biologisch wat helpt bij groenten, maar voor dieren zie ik het echt niet.

  Misschien reageer ik wat extreem, maar ik vind de hele vleesindustrie verschrikkelijk. :( Ik ben altijd wat gevoeliger geweest dan de rest in mijn omgeving. Ik vind eerlijk gezegd niet zoveel moeilijker om veganistisch te eten en te doen (psst… wil je meer info? Mail me dan – of gebruik het contactformulier op mijn blog – ik wil je best helpen. Dat gezegd hebbende, je hebt al een dochter die supergoed bezig is en je waarschijnlijk ook veel hierover kan vertellen).

  Enfin, ik dwaal af. Natuurlijk zijn Dr. Martens duur, maar volgens mij is de vegan variant ongeveer net zo duur als de normale variant. Lees: je koopt vooral de naam. Bij indie brands betaal je vaak voor de kleine oplage/uniekheid. Toch zijn er ook goedkope alternatieven: van Haren heeft laatst nog bevestigd dat bij de synthetische schoenen synthetische lijm wordt gebruikt. Ik zou daar ook eens gaan kijken. :)

  (Dat gezegd hebbende, ik ben ook een Doc-fan; en indie-lover, aangezien ik vind dat die schoenen juist langer meegaan dan spul uit de van Haren).

 10. Ik eet vegetarisch, mijn oudste zoon veganistisch. Hij heeft een vegan donutcafe in Berlijn, Brammibals donuts. Zo leuk! Veel van mijn schoenen zijn exht leer, maar ik ben dol op Palladiums, sneakers met dikke bergschoenzolen. Die zijn vegan, maar niet van plastic. Heerlijke schoenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.