Waarom zijn lijstjes zo populair?

lijstjesLijstjes zijn populair.

En dan heb ik het niet over lijstjes voor schilderijen. Ik heb het over lijstjes die mensen zelf maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er wel eens een lijstje van gemaakt.

Soorten lijstjes

Het meest bekende lijstje vind ik persoonlijk toch wel het lijstje van Mozes met de 10 geboden!

Waarom zijn lijstjes zo populair?

1. Lijstjes scheppen orde in chaos

Wie een druk leven leidt kan zich overweldigd voelen door alles wat er nog moet gebeuren. Door daarvan een lijstje te maken, wordt het overzichtelijker. En het creëert weer ruimte in je hoofd. Want als je alle te-doen-dingen op een lijstje hebt gezet, hoef je die niet meer in je hoofd op te slaan. En dat geeft ruimte om na te denken.

2. Lijstjes helpen om prioriteiten te stellen

Als punten eenmaal overzichtelijk op een rijtje staan, kun je ze in alle rust bekijken. Je kunt belangrijke punten naar voren schuiven, en dingen die minder haast hebben onderaan zetten. En een boodschappenlijstje helpt je om in de supermarkt prioriteit te geven aan de dingen die je echt nodig hebt.

3. Lijstjes helpen je om keuzes te maken

Een verlanglijstje, en een lijst met nog te lezen boeken, helpen je om keuzes te maken. Ik vind het tenminste erg handig als iemand een verlanglijstje heeft. Want dan heb ik houvast als ik een cadeautje ga kopen. En stel, iemand doet je een leuk aanbod voor een nieuwe baan. Dan kun je aan de hand van je lijstje met doelen bepalen of je die baan wilt aannemen of niet. Als de baan bij je doel past zeg je: ‘Ja,’ en zo niet, dan zeg je: ‘Nee, dankjewel’.

4. Lijstje vergroten de kans dat je iets ook echt doet

Pas als ik iets in mijn Moleskine agenda heb genoteerd voelt het voor mij écht als iets dat ik moet doen. Zolang het niet opgeschreven staat, blijft het toch een beetje in de lucht zweven. Maar zo gauw het in mijn Moleskine staat krijgt het voor mij iets dwingends. Iets dat ik echt moet doen. En dan doe ik het ook! Vooral op het gebied van bankzaken werkt dit voor mij goed. Ik heb daar echt een enorme hekel aan, en ben nogal slordig. Daarom zet ik ‘bankzaken regelen’ echt in mijn agenda. Anders komt het er niet van.

5. Lijstjes op blogs hebben een duidelijk begin en einde

Lijstjes doen het ook erg goed op blogs. Dat kom omdat ze lekker overzichtelijk zijn, en makkelijk te lezen. Er staan een aantal punten op, en je kunt in één oogopslag zien waar het laatste punt staat.

Conclusie over lijstjes

Lijstjes zijn handig en bijna iedereen gebruikt ze. Zelf gebruik ik vooral boodschappenlijstjes en takenlijstjes.

Welke soorten lijstjes maak jij? En hoeveel per week/maand?

38 Comments

  1. Elle
  2. VeggieMo
  3. "Hanneke"
    • "Hanneke"
  4. Hanneke Koper
  5. wilma
  6. Marga

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh