Waarom zijn lijstjes zo populair?

lijstjesLijstjes zijn populair.

En dan heb ik het niet over lijstjes voor schilderijen. Ik heb het over lijstjes die mensen zelf maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er wel eens een lijstje van gemaakt.

Soorten lijstjes

Het meest bekende lijstje vind ik persoonlijk toch wel het lijstje van Mozes met de 10 geboden!

Waarom zijn lijstjes zo populair?

1. Lijstjes scheppen orde in chaos

Wie een druk leven leidt kan zich overweldigd voelen door alles wat er nog moet gebeuren. Door daarvan een lijstje te maken, wordt het overzichtelijker. En het creëert weer ruimte in je hoofd. Want als je alle te-doen-dingen op een lijstje hebt gezet, hoef je die niet meer in je hoofd op te slaan. En dat geeft ruimte om na te denken.

2. Lijstjes helpen om prioriteiten te stellen

Als punten eenmaal overzichtelijk op een rijtje staan, kun je ze in alle rust bekijken. Je kunt belangrijke punten naar voren schuiven, en dingen die minder haast hebben onderaan zetten. En een boodschappenlijstje helpt je om in de supermarkt prioriteit te geven aan de dingen die je echt nodig hebt.

3. Lijstjes helpen je om keuzes te maken

Een verlanglijstje, en een lijst met nog te lezen boeken, helpen je om keuzes te maken. Ik vind het tenminste erg handig als iemand een verlanglijstje heeft. Want dan heb ik houvast als ik een cadeautje ga kopen. En stel, iemand doet je een leuk aanbod voor een nieuwe baan. Dan kun je aan de hand van je lijstje met doelen bepalen of je die baan wilt aannemen of niet. Als de baan bij je doel past zeg je: ‘Ja,’ en zo niet, dan zeg je: ‘Nee, dankjewel’.

4. Lijstje vergroten de kans dat je iets ook echt doet

Pas als ik iets in mijn Moleskine agenda heb genoteerd voelt het voor mij écht als iets dat ik moet doen. Zolang het niet opgeschreven staat, blijft het toch een beetje in de lucht zweven. Maar zo gauw het in mijn Moleskine staat krijgt het voor mij iets dwingends. Iets dat ik echt moet doen. En dan doe ik het ook! Vooral op het gebied van bankzaken werkt dit voor mij goed. Ik heb daar echt een enorme hekel aan, en ben nogal slordig. Daarom zet ik ‘bankzaken regelen’ echt in mijn agenda. Anders komt het er niet van.

5. Lijstjes op blogs hebben een duidelijk begin en einde

Lijstjes doen het ook erg goed op blogs. Dat kom omdat ze lekker overzichtelijk zijn, en makkelijk te lezen. Er staan een aantal punten op, en je kunt in één oogopslag zien waar het laatste punt staat.

Conclusie over lijstjes

Lijstjes zijn handig en bijna iedereen gebruikt ze. Zelf gebruik ik vooral boodschappenlijstjes en takenlijstjes.

Welke soorten lijstjes maak jij? En hoeveel per week/maand?

Similar Posts

38 Comments

 1. Zelf maak ik te do lijstjes op het werk, even overzichtelijk maken wat die dag echt moet gebeuren. Voor thuis maak ik vooral lijstjes voor het huishouden. Ik heb voor elke maand een schoonmaak lijst. Door alles op te schrijven voelt het definitiever, je kunt het immers niet meer vergeten. Ik kan niet zonder lijstjes in ieder geval!

 2. Ik maak elke dag lijstjes. Een lijstje met wat ik die dag wil doen en een boodschappenlijstje. Soms op papier maar tegenwoordig vaker in mijn telefoon. Zo staat er in mijn telefoon ook een lijstje met boeken van schrijvers zodat ik weet als ik bij de kringloop ben, welke titel ik nog niet in de kast heb staan. En zo heb ik er nog meer….ben dol op lijstjes! Groetjes Elle

  1. Ik hoor van veel mensen dat ze lijstjes in hun smartphone zetten. Dat doe ik dan weer niet, want dan verliest het lijstje zijn kracht voor mij. Ik heb behoefte aan papier blijkbaar.

 3. Lijstjes maken vind ik ook fijn om te doen. Even de boel structureren. Ik doe dat op papier en op mijn telefoon. Een heel handige app vind ik Todoist. Die gebruik ik ook voor het huishouden. ????

 4. Ik maak bijna dagelijks een to-do list, verder een wekelijkse to-do-list en master to do lists voor taken die geen deadline hebben. Ik heb blog lijstjes, wishlists, series/films/boeken die ik wil kijken/lezen. Ik ben niet zo van de voor- en tegen lijstjes.

  1. Het nadeel van voor- en tegen lijstjes is dat je de emotionele component er niet bij in kunt zetten. Soms heb ik 4 tegens en 1 voor en toch kan ik de knoop dan niet doorhakken!

   Het is niet zo zwart-wit.

 5. Over lijstjes op blogs gesproken… Die zijn tot nu toe inderdaad wel populair en zelf vond ik ze tot voor kort ook wel leuk, maar ik merk dat ik een beetje ‘lijstjes-moe’ begin te worden. Ik heb de indruk dat die populariteit van lijstjes sommige bloggers ertoe verleidt om lijstjes te maken om het lijstjes maken.

 6. Ik maak elke dag lijstjes, dingen die er moeten gebeuren en onderin dingen die ik wil doen, met de kinderen weet ik nooit of ik er tijd voor heb, maar dit geeft me houvast. En dingen afstrepen vind ik ook een fijn gevoel, weer iets gedaan!
  Boodschappenlijstjes maak ik ook altijd, ik ga niet zonder lijstje maar de winkel!

 7. Ik maak boodschappenlijstjes, lijstjes voor als we op vakantie gaan of een dagje weg (ivm dieet is dat bij ons wel handig).
  En af en toe maak ik een lijstje welke maaltijden ik zou kunnen maken met wat ik nog in de koelkast of op voorraad heb.
  Todo lijstjes maak ik zelden. Al denk ik dat wanneer ik een baan buitenshuis had gehad ik dat mogelijk wel makkelijk zou hebben gevonden. Nu heb ik in mijn hoofd elke ochtend een aantal dingen die ik die dag mogelijk zou kunnen doen. En dan hangt het van mijn gezondheid van die dag af wat er mogelijk is.

 8. Je vergeet nog: het lijstje met lijstjes! ;-) Zoiets noemen ze ook wel het Droste-effect… Ik kreeg ooit het boek “Leven in Lijstjes”, grappig, om te zien waar je allemaal over na zou kunnen denken en fantaseren….

 9. Jaaaa lijstjes!! Wij houden er thuis ook erg van! Moet ook wel anders wordt het een grote chaos in huis haha.

  En lijstjes op blogs vind ik ook erg leuk ja. Al weten sommigen daar ook een rotzooi van te maken door het in 1 blok tekst te gooien i.p.v. onder elkaar… niet my cup of tea :S

 10. Ik kan niet echt functioneren zonder lijstje in mijn dagelijkse leven. Zeker zeer handig en geeft ook rust in mijn hoofd. Boodschappenlijst is ook onmisbaar anders moet ik nog een keer teruggaan naar de winkel

 11. Haha ik hou wel van top 5 lijstjes, die lees ik ook altijd graag van anderen :-)
  Verder heb ik wel eens een lijst gemaakt met klusjes die we dat jaar moesten gaan doen; om zo kleine klusjes niet erbij in te laten schieten omdat we er niet aan denken.

 12. lol :D Dank je, je bericht liet me in ieder geval even lachen. Top 5 lijstjes of top zoveel lijstjes worden nogal eens aangeraden voor SEO doeleinden. Het focust je ook wel goed.
  Eigenlijk werk ik zelf het beste zonder lijstjes, maar ik probeer wel zaken te noteren waar nodig. Daar heb ik dan en kalender voor.
  Mijn notitieboekjes zijn echte kladblokken waar ik veel in bijhoud, de meeste zaken niet geordend als lijstje. Ik maak zelfs liever geen boodschappenlijstje, maar vanwege mijn gozer doe ik dat wel elke week. Hij vindt het leuk om zaken af te strepen op lijstjes.

 13. heb een boodschappenlijstje. Anderen werken niet. Raak het kwijt,dus mss een lijstje maken met: Gezocht!!Lijstjes!!
  groet, Wilma

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.