Byron Katie 4 vragen: The Work
Last updated on August 12th, 2024 at 08:28 am
- Byron Katie 4 vragen
- Wat is The Work
- Wie is Byron Katie?
- Ik ben bang voor de tandarts – toepassing van The Work
- Laten we eens proberen om Byron Katies 4 vragen op mijn angst toe te passen.
- Stap 1: het werkblad invullen
- 1. Wie maakt je boos, verdrietig, of stel je teleur? Wat is het aan hen dat je niet aardig vond of vindt?
- 2. Wat wil je dat er aan hen verandert? Wat moeten ze volgens jou doen?
- 3. Wat moeten ze volgens jou wel en/of niet doen, zijn, denken, of voelen
- 4. Heb je iets van hen nodig? Wat moeten ze je geven of voor je doen om het jou naar de zin te maken.
- 5. Wat vind je van hen? Maak een lijstje.
- 6. Wat wil je nooit meer meemaken met die persoon, met dat ding of in die situatie?
- Stap 2: Byron Katie 4 vragen toepassen
- 1. Is het waar?
- 2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
- 3. Hoe reageer je als je die gedachte hebt?
- 4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?
- Keer het om.
- The Work is een heleboel werk!
- Filmpje
- The Work gedaan, maar ik voel geen verschil!
- Ja, maar wat nou als je bijvoorbeeld kanker hebt?
- Mijn conclusie over The Work en Byron Katie 4 vragen
- The Work in een workshop vind ik fijner
- Is The Work iets voor jou?
- Workshops en cursussen The Work
- Byron Katie boeken
- The Work gratis downloads
- Leestips
Vier simpele vragen zijn de basis van The Work van Byron Katie.
The Work is een simpele methode om jezelf te helpen als je het ergens moeilijk mee hebt.
Kortom als je leeft ; )
Want iedereen loopt wel eens tegen dingen aan die je een onprettig gevoel bezorgen.
Byron Katie 4 vragen
Wat zijn dan die 4 bijzondere vragen die het leven makkelijker maken?
- Is het waar? (antwoord een simpel ja of nee)
- Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? (ja, of nee)
- Hoe reageer je als die gedachte hebt.
- Wie zou je zijn zonder die gedachte?
Keer het om.
Wat is The Work
The Work is eigenlijk simpelweg een onderzoek naar je gedachten. Je gaat onderzoeken wat zich in je hoofd afspeelt. Wat je denkt. Dit onderzoek doe je aan de hand van Byron Katies 4 vragen.
The Work bestaat uit twee stappen:
- Eerst zet je je gedachten over iets of iemand op papier. Hiervoor heeft Katie een speciaal werkblad.
- Daarna ga je de gedachten uit stap één onderzoeken met Byron Katies vragen.
Wie is Byron Katie?
Laat me beginnen met dit ze zeggen: Byron Katie is een vrouw. Veel mensen denken vanwege de naam dat ze met een man te maken hebben. Byron Katie was een Amerikaanse vrouw en moeder.
Ze was getrouwd en had een zoon en een dochter. Maar ze was niet gelukkig, en zwaar depressief. Het ging zo slecht met haar dat ze werd opgenomen in een psychiatrische kliniek. Daar waren de andere patiënten zelfs bang voor haar!
Dan wordt ze op een ochtend wakker met een heel nieuw inzicht. Alles voelt anders. Ze heeft zich gerealiseerd dat er eigenlijk geen problemen zijn. Byron Katie:
‘Het is niet het probleem dat ons lijden veroorzaakt, het is onze gedachte over dat probleem.’
The Work is een methode waarop je de gedachten leert herkennen die veroorzaken dat je je niet prettig voelt. Je wordt je bewust van de verhalen die je jezelf vertelt, en leert er kritisch naar te kijken.
Elke keer dat je je rot voelt, is dat een signaal dat er blijkbaar een verschil is tussen de realiteit en hoe het volgens jouw gedachten zou moeten zijn. En dat kun je dus onderzoeken met Byron Katies 4 vragen.
Ik ben bang voor de tandarts – toepassing van The Work
Ik ben bang voor de tandarts. Voordat ik de 4 vragen kan toepassen is het belangrijk om eerst het werkblad in te vullen. Door het denken op te schrijven worden je gedachten rustiger, en kun je ze makkelijker onderzoeken.
Laten we eens proberen om Byron Katies 4 vragen op mijn angst toe te passen.
Stap 1: het werkblad invullen
1. Wie maakt je boos, verdrietig, of stel je teleur? Wat is het aan hen dat je niet aardig vond of vindt?
Ik vind de tandarts eng omdat ze met zo’n haakje in mijn mond gaat porren. En dan zegt ze allemaal enge dingen. Ik ben bang voor de tandarts omdat ze misschien een gaatje ziet. En dat ze dan zegt dat ik dat moet laten vullen, maar dat dit pas over een maand kan. Ik ben bang voor de tandarts omdat ze heel veel macht heeft. En ik niet. Ik ben aan haar overgeleverd. Ik vind de tandarts niet aardig, omdat ze soms best hardhandig is.
2. Wat wil je dat er aan hen verandert? Wat moeten ze volgens jou doen?
Ik wil dat de tandarts supervriendelijk tegen mij doet. En dat ze heel voorzichtig in mijn mond kijkt, en ondertussen steeds zegt: ‘Dat ziet er heel goed uit! Ik kan zien dat je heel goed gepoetst hebt. Je gebit ziet er echt keurig uit. Goed gedaan!’ Ik wil dat als de tandarts een gaatje vindt ze zegt: ‘Ik zie hier een gaatje, maar dat is geen probleem. Ik kan dat nu meteen wel even voor je oplossen.’ En dat ze dat dan ook meteen doen. Ik wil dat als ik klaar ben de tandarts zegt: ‘Goed gedaan en ga zo door! Met zulke goede tanden kun je wel 100 worden!’
3. Wat moeten ze volgens jou wel en/of niet doen, zijn, denken, of voelen
De tandarts moet niet zo afstandelijk doen en alsof zij alle macht heeft. Ze moet niet ruw en hardhandig zijn als ze mijn tanden onderzoekt. Ze moeten zeggen dat mijn tanden er hartstikke goed uitzien. Als ze een röntgenfoto maakt van mijn tanden moet ze me niet zeggen dat ik de volgende dag ‘mag’ bellen voor de uitslag.
4. Heb je iets van hen nodig? Wat moeten ze je geven of voor je doen om het jou naar de zin te maken.
Ik heb nodig dat de tandarts mij vertrouwen geeft dat het met mijn tanden wel goed komt. Ik wil dat ze rekening houdt met mijn angst, en mij niet lang op uitslagen of procedures laat wachten.
5. Wat vind je van hen? Maak een lijstje.
Ik vind de tandarts stom, eng, onvriendelijk, ongenaakbaar en intimiderend. Ze voelt zich verheven boven haar patiënten en toont te weinig empathie.
6. Wat wil je nooit meer meemaken met die persoon, met dat ding of in die situatie?
Ik wil nooit meer, of ik weiger om nog een keer mee te maken dat de tandarts zegt: ‘Ik zie een gaatje, maak maar een nieuwe afspraak zodat ik dat kan repareren.’ Ik wil nooit meer meemaken dat de tandarts een röntgenfoto maakt van mijn tanden en zegt: ‘Bel later in de week maar voor de uitslag.’
Stap 2: Byron Katie 4 vragen toepassen
1. Is het waar?
Is het waar dat de tandarts met een haakje in mijn mond gaat porren?’ Ja.
2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
Nee. Eigenlijk port ze niet altijd…. Soms gebruikt ze het haakje gewoon om de tanden langs te gaan.
3. Hoe reageer je als je die gedachte hebt?
Dan voel ik me angstig, en krijg ik buikpijn van de stress en zorgen dat ik naar de tandarts moet. Dan ga ik me zorgen zitten maken dat ik over een week naar de tandarts moet. Ik reageer kortaf als iemand thuis iets tegen me zegt, omdat ik in gedachten bij de tandarts en haar haakje ben. Ik voel me somber.
4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?
Wie zou ik zijn zonder de gedachte: ‘De tandarts gaat met haar haakje in mijn mond porren.’ Ik zou me opgelucht voelen. Ik zou niet meer opzien tegen mijn tandartsafspraak. Ik zou kunnen genieten van het moment in plaats van me zorgen maken over mijn afspraak.
Keer het om.
Nu moet je oorspronkelijke uitspraak omkeren. Bij zo’n omkering moet je je vervolgens afvragen of dat net zo waar is, of meer waar.
Ik heb de volgende omkeringen verzonnen:
- De tandarts gaat niet met haar haakje in mijn mond porren. Minder waar.
- Ik ga in de mond van de tandarts porren. Minder waar.
- De tandarts gaat met mijn haakje in mijn mond porren. Minder waar.
- De tandarts gaat met haar haakje in haar mond porren. Minder waar.
Bij elke omkering moet je 3 voorbeelden noemen. Maar in mijn voorbeeld van de tandarts vind ik dat lastig.
The Work is een heleboel werk!
The Work is heel eenvoudig, maar het is wel een heleboel werk vind ik. Hierboven heb ik pas 1 van mijn zinnen onderworpen aan het onderzoek met de 4 vragen. Het voelt als een dagtaak om alle 6 punten van het werkblad op deze manier te gaan onderzoeken!
Maar tegelijkertijd is The Work juist helemaal niet veel werk als het goed ‘werkt’. Als het goed werkt krijg je namelijk een verschuiving in je denken waardoor de verandering vervolgens vanzelf komt. Dus je hoeft geen moeite te doen om een nieuwe gewoonte aan te leren! Die is er meteen door je nieuwe inzicht!
Filmpje
Op Youtube zijn eindeloos veel filmpjes te vinden waarin je Byron Katie in actie ziet. Ik kan deze filmpjes zeker aanraden. Je kunt ze gebruiken om te begrijpen hoe het werkt, en om ze op je zelf toe te passen.
Hieronder een interview van de Nederlandse Sanny met Byron Katie. Byron zegt hierin onder andere dat de wereld op zich perfect is! Dat is een fijn en positief idee. Ik moet dan wel meteen denken aan de oorlog in Oekraïne, maar dat is dan weer zo’n gedachte….
The Work gedaan, maar ik voel geen verschil!
Als je de filmpjes met Byron Katie op Youtube ziet, dan zie je dat de mensen met wie ze de 4 vragen doet een soort openbaring hebben. Ze reageren met een combinatie van opluchting en plotseling inzicht. Ineens kijken ze anders naar het probleem waarmee ze worstelden.
Hierboven heb ik Byron Katies 4 vragen toegepast op mijn angst voor de tandarts, maar ik heb er nog steeds last van. Moet ik eerst alle andere punten ook stapsgewijs onderzoeken om die opluchting te voelen? In haar boek Vier vragen die je leven veranderen schrijft Byron Katie geruststellend:
‘Als je eerste ervaring met The Work niet lijkt te werken, is er niets aan de hand. Ga gewoon door naar het volgende hoofdstuk of vul een werkblad in over iemand anders en kom later terug op deze persoon. Maar je niet ongerust of The Work werkt of niet. Je begint het net te leren.’ (…) Misschien denk je, net als vele anderen, dat het geen effect op jou heeft, maar ben je al veranderd op een manier waar je je nog niet bewust van bent.’
Ja, maar wat nou als je bijvoorbeeld kanker hebt?
Alles goed en wel, maar wat nou als je bijvoorbeeld kanker hebt? Dat lijkt me toch echt wel een probleem. Toch geldt ook hier The Work volgens Katie. Hieronder een fragment uit Vier vragen die je leven veranderen.
‘Ik herinner me nog een heel bange vrouw die aan kanker stervende as. Ze had mij gevraagd om met haar te praten, dus ik ging naar haar toe. Ik ging naast zitten en zei: ‘Ik zie geen probleem.’ Ze zei: ‘Oh nee? Nou, ik zal je een probleem laten zien!’
En ze trok het laken van zich af. Een van haar benen was zo opgezwollen dat het minstens tweemaal zo dik was als het andere been. Ik keen en ik keek en ik zag nog steeds geen probleem. Ze zei: ‘Ben je soms blind? Kijk dan naar dit been. En kijk nu eens naar het andere.’ En ik zei: ‘Oh, nu begrijp ik wat het probleem is. Jij lijdt aan het idee dat dat been er net zo uit moet zien als het andere. wie zou je zijn zonder die gedachte?’
Mijn conclusie over The Work en Byron Katie 4 vragen
Wat ik goed vind aan The Work en de 4 vragen van Byron Katie is dat het niet ingewikkeld is. Het zijn eigenlijk 4 heel simpele vragen die je jezelf moet stellen. Daarnaast vind ik het sympathiek dat je The Work in principe gewoon in je eentje thuis kunt doen, en dat alle materialen gratis te downloaden zijn.
Eén van de uitgangspunten van The Work is namelijk dat je zelf alle kennis al in huis hebt. Je hebt geen therapeut nodig die je zegt wat je moet doen.
Op zich is het uitgangspunt van The Work niet opzienbarend nieuw. De Stoïcijnen zeiden bijvoorbeeld ook al dat al ons lijden wordt veroorzaakt door onze gedachten. En neem Bertolt Brecht met zijn omdenken. Daarin herken ik ook veel van Byron Katie’s visie.
N.B. Niet onbelangrijk: The Work is niet een heel intellectuele vorm van therapie. Ik had die indruk eerst wel een beetje. Het leek me een beetje een intellectuele oefening, met taal en woordspelingen. Maar The Work richt zich nadrukkelijk op je psyche. Dat, wat er schuil gaat onder je gedachten. Als het je lukt met The Work een nieuw inzicht te krijgen, dan verandert er iets fundamenteels in jou. Dan hoef je dus niet ‘hard te werken’ om iets in je leven te veranderen. Als de schellen van je ogen zijn gevallen, ‘zie’ je het ineens.
The Work in een workshop vind ik fijner
Maar ik moet wel zeggen dat ik The Work veel werk vind. En in mijn eentje vind ik het ook best moeilijk. Zoals ik eerder op Huisvlijt schreef heb ik een Workshop van 5 ochtenden The Work gedaan. Ik vond dat geweldig om te doen, en bovendien heel inspirerend. Als er nog een vervolg workshop was, dan zou ik die zeker doen.
Hoewel je The Work dus prima in je eentje kunt doen, zou ik het liever doen in de vorm van een cursus of workshop. Of met een groepje mensen met wie je samen afspreekt om The Work met elkaar te doen.
Is The Work iets voor jou?
Zit je ergens mee? Maar wil je op dit moment liever niet naar een psycholoog/coach of andere hulpverlener? En heb je voldoende zelfdiscipline om thuis aan de slag te gaan? Dan is The Work zeker de moeite van het proberen waard. Het is bovendien gratis en laagdrempelig.
Op z’n minst is The Work een goede manier om je gedachten op een rijtje te krijgen. Zeker als je hoofd heel vol voelt, en je gedachten als een kluwen wol die in de war zit. Op z’n best levert The Work je een compleet nieuw inzicht op en bevrijd je van een heleboel zorgen.
Workshops en cursussen The Work
Hier in Doetinchem verzorgt Marianne L van der Meer Int. gecertificeerd facilitator voor The Work® van Byron Katie verschillende cursussen en workshops over The Work. Je vindt haar aanbod op contextueelwerk.nl. Sommige diensten zijn ook online.
Op thework-nederland.nl vind je een overzicht van gecertificeerde facilitators en een agenda met activiteiten op het gebied van Byron Katie’s The Work.
Byron Katie boeken
Vier vragen die je leven veranderen
Deze heb ik:
In Vier vragen die je leven veranderen wordt The Work uitgelegd, en vind je vele uitgeschreven gesprekken met Katie en mensen die een probleem aanpakken met The Work. Het idee is dat je die leest, en op jezelf toepast. Dit maakt het inderdaad makkelijker om het zelf te doen.
Er is zelfs een Byron Katie boek voor kinderen:
The Work gratis downloads
- Gratis boek over The Work van Byron Katie downloaden.
- Gratis instructies voor het doen van The Work
- Werkblad oordeel over je naaste
- Werkblad één gedachte per keer
- Lijst met mogelijke emoties
- Connecting the dots
Leestips
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
In jouw voorbeeld zie je wat mijn ‘probleem’ is met dit soort boeken: het is allemaal zo maakbaar, terwijl dat in de realiteit niet zo is. Ik kan me namelijk voorstellen dat jouw angst nu niet verdwenen is, terwijl het boek doet voorkomen alsof dat wel zo zou zijn. Daar heb ik altijd moeite mee.
Nee, dat klopt en is knap balen ; ) De angst is er nog.
Ik ben nog steeds bang voor de tandarts, en dat terwijl ik er nooit meer naartoe hoef…
Kun je nagaan… Maar wat heerlijk dat je niet meer hoeft Sjoerd!
Bang voor de tandarts ben ik wel niet, maar leuk is toch ietwat anders
Is het erg om te weten dat je bang voor de tandarts bent? Waarom zou je die angst niet mogen hebben? En van wie?
Nee, dat is niet erg, maar ik heb er last van. Het is als een vlieg in de soep.
In het geval van angst voor de tandarts zou ik een andere tandarts zoeken… Een speciale angsttandarts…
Ik zie wel wat in het idee dat je door je eigen gedachten je problemen groter maakt en ik probeer ook zelf altijd “helpende gedachten” te zoeken. Maar als je wat aan de omstandigheden kunt veranderen kan dat ook erg schelen volgens mij. Ik ga zelf naar een heel fijne tandartsenpraktijk. Daar ben ik door toeval terecht gekomen. Door verhuizingen heb ik veel verschillende tandartsen gehad en ik weet daardoor dat de éne tandarts de andere niet is… Nu is mijn plan om altijd bij de huidige praktijk te blijven. Ze zeggen daar dingen als: “Rustig ademhalen door de buik” etc. 😉
De methode die jij hierboven beschrijft lijkt mij heel bewerkelijk….
Ik vond het ook best veel werk inderdaad. Hoewel er ook een kortere versie is geloof ik, waarbij je 1 gedachte onderzoekt aan de hand van de 4 vragen.
Ik vond het ook best veel werk inderdaad. Hoewel er ook een kortere versie is geloof ik, waarbij je 1 gedachte onderzoekt aan de hand van de 4 vragen.
Jaren terug las ik haar boek en stel mezelf af en toe nog die vragen. Weet je dat ze ook een mooi boek heeft “Katie’s tao?
Wat leuk dat je het nog wel eens gebruikt Izerina! Het zijn ook zeker goede vragen. Op z’n minst zorgen ze ervoor dat je je gedachten even onderzoekt.
Maar op persoonlijk vlak lijkt me dit heel moeilijk toe te passen.
Met belangstelling gelezen!
Over de tandarts: er bestaan ook tandartsen die gespecialiseerd zijn in patiënten met angst. Wellicht is dat wat voor je? Ik heb zelf een hele lieve tandarts en heb met hem besproken wat mijn angst is, en dat als ik bijv. mijn hand omhoog doe, hij even stopt.
Dankjewel voor de tip. Ik weet niet of dat echt zou helpen. De mondhygiëniste die ik nu bezoek vind ik wel heel fijn, en die echt superaardig en weet dat ik een bangebroek ben.
Het klopt dat de angst voor iets vaak erger is dan het feit zelf. Zo ervaar ik het althans. Wat mij helpt is zoveel mogelijk trachten in het heden te leven ipv in het verleden of de toekomst. Daar heb je toch totaal geen vat op!
Als ik wakker word en die dag naar de tandarts moet dan probeer ik dat los te laten en te genieten van het feit dat ik lekker in mijn bed lig en rustig wakker kan worden.
Uiteraard verplicht niemand je bij een tandarts te blijven gaan waar je je niet goed bij voelt. Ik zou op zoek gaan naar een tandarts waar je je veiliger bij voelt, dat lijkt me op langere termijn heilzamer dan elke keer met angst te zitten en er zoveel moeite in te stoppen om om te gaan met die angst?
In het moment blijven ken ik als tactiek, maar helaas overschaduwt mijn angst dat dan toch als ik het probeer. Ik denk dat ik inderdaad een keer een andere tandarts ga zoeken…