Reacties

Byron Katie 4 vragen: The Work — 17 reacties

 1. In jouw voorbeeld zie je wat mijn 'probleem' is met dit soort boeken: het is allemaal zo maakbaar, terwijl dat in de realiteit niet zo is. Ik kan me namelijk voorstellen dat jouw angst nu niet verdwenen is, terwijl het boek doet voorkomen alsof dat wel zo zou zijn. Daar heb ik altijd moeite mee.

 2. In het geval van angst voor de tandarts zou ik een andere tandarts zoeken... Een speciale angsttandarts...
  Ik zie wel wat in het idee dat je door je eigen gedachten je problemen groter maakt en ik probeer ook zelf altijd "helpende gedachten" te zoeken. Maar als je wat aan de omstandigheden kunt veranderen kan dat ook erg schelen volgens mij. Ik ga zelf naar een heel fijne tandartsenpraktijk. Daar ben ik door toeval terecht gekomen. Door verhuizingen heb ik veel verschillende tandartsen gehad en ik weet daardoor dat de éne tandarts de andere niet is... Nu is mijn plan om altijd bij de huidige praktijk te blijven. Ze zeggen daar dingen als: "Rustig ademhalen door de buik" etc. 😉
  De methode die jij hierboven beschrijft lijkt mij heel bewerkelijk....

  • Ik vond het ook best veel werk inderdaad. Hoewel er ook een kortere versie is geloof ik, waarbij je 1 gedachte onderzoekt aan de hand van de 4 vragen.

  • Ik vond het ook best veel werk inderdaad. Hoewel er ook een kortere versie is geloof ik, waarbij je 1 gedachte onderzoekt aan de hand van de 4 vragen.

  • Wat leuk dat je het nog wel eens gebruikt Izerina! Het zijn ook zeker goede vragen. Op z'n minst zorgen ze ervoor dat je je gedachten even onderzoekt.

 3. Over de tandarts: er bestaan ook tandartsen die gespecialiseerd zijn in patiënten met angst. Wellicht is dat wat voor je? Ik heb zelf een hele lieve tandarts en heb met hem besproken wat mijn angst is, en dat als ik bijv. mijn hand omhoog doe, hij even stopt.

  • Dankjewel voor de tip. Ik weet niet of dat echt zou helpen. De mondhygiëniste die ik nu bezoek vind ik wel heel fijn, en die echt superaardig en weet dat ik een bangebroek ben.

 4. Het klopt dat de angst voor iets vaak erger is dan het feit zelf. Zo ervaar ik het althans. Wat mij helpt is zoveel mogelijk trachten in het heden te leven ipv in het verleden of de toekomst. Daar heb je toch totaal geen vat op!
  Als ik wakker word en die dag naar de tandarts moet dan probeer ik dat los te laten en te genieten van het feit dat ik lekker in mijn bed lig en rustig wakker kan worden.

  Uiteraard verplicht niemand je bij een tandarts te blijven gaan waar je je niet goed bij voelt. Ik zou op zoek gaan naar een tandarts waar je je veiliger bij voelt, dat lijkt me op langere termijn heilzamer dan elke keer met angst te zitten en er zoveel moeite in te stoppen om om te gaan met die angst?

  • In het moment blijven ken ik als tactiek, maar helaas overschaduwt mijn angst dat dan toch als ik het probeer. Ik denk dat ik inderdaad een keer een andere tandarts ga zoeken...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder