Edwin Selij: Je hebt het niet, je doet het
Ken je het boek: Je hebt het niet, je doet het van Edwin Selij?
‘Verlos jezelf in één zin van je angst, depressie, ziekte, of probleem.’
Dat is ondertitel van het Edwin Selij’s boek
Dat klinkt wel erg makkelijk!
Dat klinkt goed toch?
Maar wel een beetje makkelijk.
‘Ik geloof er niks van!’ dacht ik dan ook. ‘Zo makkelijk kan het niet zijn!’
Vervolgens herinnerde ik me het verhaal van het visje dat op zoek was naar de oceaan. En dat iemand tegen hem zei: ‘Je zwemt er al in!’ en dat het visje zei: ‘Zo makkelijk kan het niet zijn!’ en verder ging zoeken.
‘Ik wil niet dat domme visje zijn!’ dacht ik geschrokken, en zette het op een lezen.
Edwin Selij boek: waarom las ik dit boek?!
Toen ik voor mijn leesclub het boek Eenvoudiger Leven van Marc Verhees moest lezen, luisterde ik een podcast met de beste man. Ik kom namelijk graag goed beslagen ten ijs!
Marc Verhees interviewde Edwin Selij.
Ik luisterde dit interview tijdens het hardlopen, en moest een paar keer grinniken. Ik vond die Edwin Selij humoristisch en aangenaam pretentieloos.
Zo kon het gebeuren dat ik dacht: ‘Ik ben wel benieuwd naar Edwin Selij’s boek,’ en ik gaf het op als titel voor mijn leesgroepje in Westendorp.
Inmiddels heb ik het gelezen.
Hieronder mijn bevindingen!
Edwin Selij boek: Je hebt het niet, je doet het: de rode draad
Edwin Selij’s uitgangspunt is eigenlijk heel simpel: je hebt het niet, je doet het. Met andere woorden:
Je bent niet depressief*. Je doet depressief.
Je hebt geen angst. Je doet je angst.
Je bent niet autistisch. Je doet autistisch.
Je bent geen piekeraar. Je doet aan piekeren.
Je bent geen slachtoffer van de Toeslagenaffaire van de overheid, je doet het.
Ik ben niet bang voor de tandarts. Ik doe dat!
Volgens Edwin vertellen we onszelf een bepaald verhaal. En als je daar niet blij van wordt, dan kun je dat verhaal veranderen.
Heb je al vlekken voor je ogen vanwege bovenstaande stellingen? Word je boos, dat hij dit soort dingen zegt?!
Ja maar, ik heb echt nare dingen meegemaakt!
Heb je nare dingen meegemaakt waar je nu last van hebt? Volgens Edwin zijn dit niet meer en minder dan simpele feiten.
En feiten ≠ problemen.
Een spin is nooit een probleem. Een hoogte is nooit een probleem. Een vliegtuig is nooit een probleem. Corona is nooit een probleem. Het probleem is het verhaal dat jij jezelf erover vertelt.
Je hebt geen problemen, je doet je problemen.
Als je iets dóét, dan heb je dus een keuze. Die keuze begint bij het omarmen van de feiten. Daar ligt je kans voor een prettiger leven, aldus Edwin.
Voel je je niet prettig door piekeren te doen? Of door angst te doen? Ga dan gewoon wat anders doen! Je kunt misschien niet veranderen wat je is overkomen, maar wel hoe je daar nu mee omgaat.
Als alles dan toch een interpretatie van de feiten is, waarom dan niet een positieve interpretatie kiezen?
Eigenaarschap versus zingeving
Edwin heeft een aantal termen die hij belangrijk vindt, en uitwerkt.
- Zingeving: iets wat je zelf bedacht hebt. Bijvoorbeeld: door mijn burn-out heb ik veel over mezelf geleerd, en nu help ik andere mensen. Edwin noemt zingeving een ‘verdraaiing van de feiten zodat je je goed voelt over die feiten.’
- Eigenaarschap: Nu volledige verantwoordelijkheid nemen voor alles wat jij voelt en doet.’ Het is hoe het is. Het regent bijvoorbeeld. Dat is niet goed, het is niet slecht. Het is simpelweg een feit. Edwin Selij zegt dat je eigenaarschap moet nemen over de feiten. Omarm de feiten.
- Schuld: Een ander belangrijk concept van Edwin Selij is dat van schuld. Schuld is niet handig zegt Edwin, want schuld impliceert dat er een oorzaak is. Bijvoorbeeld dat je moeder je scheef aankeek toen je nog een kleine baby was, en dat jij daardoor als volwassene onzeker bent.Onze hersenen willen graag dat iets een oorzaak heeft, want dat geeft een prettig gevoel van ‘closure’. Onze hersenen zijn gemakzuchtig, en als we een oorzaak hebben hoeven er niet meer verder over na te denken. Maar er zijn alleen maar gevolgen, zegt Edwin Selij.Geen oorzaken.Schuld komt voort uit ons oorzaak-gevolg denken. Je kunt niet simpel zeggen dat iets de schuld is van bijvoorbeeld je moeder. Daarvoor is het veel te complex. Dat we dat toch graag willen komt door onze gemakzuchtige hersenen.
Waarom is het zo moeilijk om eigenaarschap te nemen?
Als je leest ‘Je bent het niet, je doet het,’ dan word je misschien wel kwaad. Want je hoort daarin misschien: ‘Dan is het dus mijn schuld?!’ Maar dat zegt Edwin Selij nadrukkelijk niet. Je druk maken over wie z’n schuld het is dat jij je niet fijn voelt, staat je heling in de weg, aldus Edwin. Schuld staat je eigenaarschap in de weg.
Edwin Selij
In onderstaand filmpje legt Edwin Selij uit waarom hij zo hamert op het verschil tussen iets hebben en iets doen.
Hoe verander je jouw denken: M-point
Edwin Selij is niet te beroerd om heel concreet te zijn. Om het verhaal waarin je zit, of dat je jezelf te verandert doorloop je volgens Edwin 6 fases.
M-point: 6 fases voor permanente verandering
- M van motivatie. Wil je echt veranderen? Als je het niet echt wilt, lukt het waarschijnlijk niet. Voel je twijfel? Onderzoek die twijfel dan.
- P van perceptie.Realiseer je dat iets niet De waarheid is, maar Jouw waarheid. Zo vindt de één honden superlief, en een ander vindt het vieze beesten.
- O van opties. Nu je weet dat jouw waarheid een interpretatie is van feiten, kun je voor een andere interpretatie/verhaal kiezen. Schrijf gewoon allerlei dingen op die je kunt bedenken over dat degene wat je niet meer wilt.
- I van inzicht: je krijgt een inzicht naar aanleiding van de opties die je hierboven opschreef. Je denkt: ‘Zo had ik het nog niet bekeken!’ Een Aha-erlebnis.
- N van neurale paden: dankzij je inzicht voel je je nu anders, maar nu is het nog de kunst om dit verhaal permanent in je hersenen op te slaan. Je kunt het vergelijken met een wandelpaadje. Hoe vaker je het bewandelt, hoe steviger het wordt.
- T van testen. In deze fase test je of je nieuwe verhaal/inzicht/manier van kijken goed is aangeslagen.
Andere goede oefeningen om te doen zijn volgens Edwin Selij: een ademhalingsoefening van Koen de Jong en Bram Bakker uit Sportrusten, lief zijn voor jezelf, mediteren bijvoorbeeld met Headspace, elke dag opschrijven waarvoor je dankbaar bent, sporten, gezond eten en yoga doen.
Gratis MP3
Op Edwins website kun je gratis zijn MP3 downloaden om je dag goed te beginnen.
Mijn conclusie over Edwin Selij’s boek Je hebt het niet, je doet het
Ik ben behoedzaam als mensen grote beloftes doen. Dat had ik ook met dit Edwin Selij boek. Maar ik kan niet ontkennen dat ik door zijn schrijfstijl vrij snel ontdooide.
Ondanks zijn grote beloftes vind ik hem vrij pretentieloos!
Nog steeds vind ik het een beetje erg gemakkelijk voorgesteld, maar tegelijkertijd zit er ook wel wat in. Bovendien herken ik elementen van de Stoïcijnen en Nietzsche in Edwins boek, en dat zijn toch niet de minsten.
Waar het volgens Edwin Selij’s boek op neer komt, is dat we allemaal vast zitten in het verhaal dat we onszelf vertellen.
Heb je daar nou last van?
Word je ongelukkig van het verhaal dat je jezelf vertelt?
Is het dan niet goed nieuws dat je dat verhaal kunt veranderen?
Wat zeggen anderen van dit Edwin Selij boek?
Op bol.com krijgt Je hebt het niet, je doet het gemiddeld een 4,8 (maximum is 5) op basis van 489 reviews. Op GoodReads scoort het wat minder goed met 3,53 maximum 5).
Edwin Selij boek Je hebt het niet, je doet het kopen
Edwin Selij’s boek Je hebt het niet, je doet het kun je voor 21,50 bij bol.com of je lokale boekwinkel kopen. Ik heb het geleend in de bibliotheek, maar moest wel 2 euro betalen voor het aanvragen van een exemplaar.
Op bol.com vind je ook een gratis inkijkexemplaar. Je kunt dus de eerste 23 bladzijden gratis lezen.
P.S. Edwins marketing methode heeft een erg hoog Tell Sell gehalte. Dat helpt dan weer niet voor de geloofwaardigheid vind ik.
Leestips
*Edwin Selij nuanceert dat dit bij een officiële klinische depressie anders kan liggen. Maar dat neemt niet weg dat volgens hem 98% van alle antidepressiva onnodig wordt voorgeschreven.
Het maakt je van passief naar actief. Je kunt er iets aan doen. Dat vind ik op zich wel sympathiek. Maar of het altijd zo opgaat, ik weet het niet.
Ai, ai, ai, ik word spontaan agressief van de paar dingen die ik hier lees. ‘Je bent niet autistisch. Je doet autistisch.’ Ehm. Dan haak ik echt af, als mensen dat zeggen. Zoals ik het hier lees, is er wel wat nuance, maar nee, dit boek kan ik beter niet lezen.
Wel leuk dat jij zo’n boek aandraagt voor de leesclub naar aanleiding van een ander boek. Een stukje ‘van het één komt het ander’.
Ja, inderdaad Naomi. Ik had nog nooit van deze meneer gehoord. Wat dat betreft zorgt een leesclub er echt voor dat ik mijn (lees)grenzen verleg.
Deze man slaat denk ik de plank mis hier en daar. Geen boek wat ik zou aanschaffen en lezen.
geef me maar spreuken en gezegdes, boeken……dat is me te veel om te lezen
.Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou….
Was het maar zo simpel! Ik ben niet autistisch, niet chronisch depressief, ik doe het.
Jammer dat het niet voor fysieke klachten opgaat. Ik ben niet verlamd, blind, doof, ik doe het!
.
Dan zou je niet mogen rouwen om een gestorven persoon… het feit ligt er, dat het pijn doet is ook een feit… Was het maar allemaal zo eenvoudig, een mens heeft ook gevoelens.
Dat is wel heel erg kort door de bocht vind ik. En het boek wordt op de achterflap aangeprezen door Giel Beelen. Die een paar maanden geleden een omstreden, gevaarlijk en duur kruidenmiddeltje verkocht in zijn webshop wat uit de handel gehaald moest worden. Ik hoop dat niet veel mensen dat boek aanschaffen, er zijn leukere dingen te doen met 21.50. :)
Van dit soort mensen krijg ik de kriebels. Alsof je autisme kan oplossen, door er een ander verhaal van te maken. Feit blijft dat autisme ervoor zorgt dat je informatie ongefilterd doorkrijgt ten opzichte van de niet-autistische medemens en dat dit voor veel moeilijkheden en stress kan zorgen als men direct antwoord van je verwacht op een vraag, terwijl jij nog bezig ben met het verwerken van die vraag in je hoofd om überhaupt erachter te komen wat die vraag precies is. Hetzelfde voor mensen met ziektes als ME en MS en noem maar op, alsof ze zelf even er een ander verhaal van kunnen maken om te genezen, leuk als je vervolgens een aanval krijgt, omdat je over je grenzen bent heen gegaan. Als hij het nou zou nuanceren naar je bent wel ziek, maar kunt daar op een negatieve manier mee omgaan of positief blijven en dan binnen je kaders er het beste van proberen te maken, dan komt zoiets al heel anders binnen. Duidelijk geen boek voor mij :) Zoals Von hierboven al zegt hopelijk kopen niet veel mensen zijn boek.
Ga ik niet lezen! Zonde van mijn geld!
Ik denk dat er wel wat in zit hoor. Niet als je het hebt over een feitelijke ziekte maar wel bij gevoel en angst. Het gaat er denk ik niet om of je het gevoel of angst wel of niet ‘mag’ hebben. Zijn punt is denk ik meer wat je er mee doet. Zelf ben ik bijv. bang voor kikkers. Ik weet dat, dat volledig ongegrond is. Maar toch het idee dat zo’n beest tegen je aan kan springen.. het is nooit gebeurd. Nou is het op zich niet erg maar wel als ik van zwemmen hou en dat niet meer zou doen en ook als ik niet meer langs een vijver durf te lopen. Dan denk ik dat zijn boek best een tool kan zijn om hiermee te dealen.
Dat is een mooie aanvulling Marije. Ik denk dat het boek voor zoiets inderdaad wel geschikt zou kunnen zijn.
Hahaha! Een vliegtijd is niet het probleem? Nee, maar als-ie naar beneden valt met jou er in, heb je wel een probleem. Niks voor mij dit soort boeken.