Marianne Power: een jaar leven volgens zelfhulpboeken

Zelf schoonmaakmiddel makenDe Engelse journaliste Marianne Power leefde een jaar lang volgens 12 zelfhulpboeken. Elke maand las ze een zelfhulpboek en paste die adviezen in haar dagelijks leven toe. Over haar ervaringen schreef Marianne Power het boek Help me! met de ondertitel ‘Het jaar waarin ik leefde volgens 12 zelfhulpboeken’.

Marianne Power: wie is ze?

Marianne Power werd geboren in 1976 en is van Ierse afkomst. Toen ze haar boek Help me schreef woonde ze in Londen. Ze werkt als freelance journalist en schrijft onder andere voor de Daily Mail, Red en Vogue.

Waarom leven volgens zelfhulpboeken?

Marianne Power voelde zich niet gelukkig. Ze had geldproblemen, at en snoepte teveel wat leidde tot een lichaam dat ze niet mooi vond en ze dronk teveel. Door een jaar te leven volgens zelfhulpboeken hoopte ze haar leven te verbeteren en een gelukkiger mens te worden.  Kortom ze wilde positief veranderen en alle adviezen uit de zelfhulpboeken moesten daarbij gaan helpen. Een stukje zelfzorg via boeken dus.

Word je inderdaad gelukkiger van zelfhulpboeken?

Hoewel Marianne Power zeker momenten van blijdschap en zelfvertrouwen krijgt door de zelfhulpboeken, wordt ze er over het algemeen toch niet gelukkiger van. Ze krijg nog meer geldproblemen, en vervreemdt zelfs haar beste vriendin van haar. Doordat ze zo intensief met zichzelf bezig is, wordt ze er geen leuker gezelschap op en als ze denkt dat ze alle antwoorden op het leven heeft gevonden kijkt ze zelfs een beetje neer op haar omgeving.

Marianne power

De stand van zaken na 7 maanden leven volgens zelfhulpboeken.

Na zeven maanden schrijft Marianne Power:

‘Ik was al zeven maanden bezig met mijn zelfhulp experiment en ik zag er nog weinig van terug. Ieder hoogtepunt werd gevolgd door een verpletterend dieptepunt. Mijn werk was grillig, mijn vriendschappen leden onder deze missie, en mijn financiën leken al mijn tekortkomingen samen te voegen: mijn luiheid, mijn onvolwassen gedrag, mijn neiging om het mezelf te makkelijk te maken… Het was alleen maar erger geworden door mijn zelfhulpconsumptie.’

Een paar maanden later concludeert ze:

‘Ik was niet de Volmaakte Ik geworden die ik had gepland. Sterker nog: ik was het jaar geëindigd als een groter wrak dan ooit.’

De balans na afloop

Ondanks het feit dat ze enorm worstelde concludeert Marianne Power aan het eind van haar boek toch dat alle zelfhulp haar uiteindelijk wel heeft geholpen. De belangrijkste les die ze leerde is dat je verder moet kijken dan alleen naar jezelf. Het draait volgens haar om verbinding met andere mensen als het gaat om in balans blijven.

10 passages die me troffen in dit boek

 1. Ik heb alles gedaan wat je hoort te doen: ik werk hard, ik probeer aardig te zijn, ik betaald belachelijk veel huur voor dit stomme appartement, maar wat heeft het allemaal voor zin’
 2. Marianne Power omschrijft zelfhulpboeken als volgt: ‘Het was als chocoladetaart eten of oude afleveringen van Friends kijken: voor mij was het een troost.
 3. De basisformule van The Secret is: ‘Vraag, Geloof en Ontvang. Aan het eind van de dag had ik het artikel waarmee ik eindelijk wat echt geld had kunnen verdienen nog niet af, maar ik had wel een fantasieoutfit voor mijn fantasieleven uitgezocht. Mijn echte saldo bekeek ik niet, uit angst dat dat mijn ‘frequentie’ zou verzwakken.’
 4. Het doel van dit project was dat ik zou veranderen, maar ik had niet verwacht dat andere mensen daar zo van zouden flippen. Mijn moeder leek er vooral moeite mee te hebben.’
 5. Waar was ik in godsnaam het afgelopen halfjaar mee bezig geweest? Waarom had ik niet gewerkt? Vroeger werkte ik altijd keihard. Toen ik aan dit project begon, wilde ik efficiënter en succesvoller worden – maar naarmate de maanden verstreken waren, had ik overal ‘fuck it’ tegen gezegd en gedacht dat alles vanzelf naar me toe zou komen zoals in The Secret.
 6. Bij Tony Robbins was de boodschap duidelijk: geen geld hebben was een smoes, en geld uitgeven aan zijn cursussen een investering – een die loonde.
 7. De gevaarlijke verwachting die kan ontstaan door zelfhulpboeken is dat als je je niet dag in, dag uit gedraagt als een kruising tussen Mary Poppins, Boeddha en Jezus, je iets verkeerd doet. Dat je dan beter je best moet doen.’
 8. Tolle zegt dat wanneer we piekeren, we ons op moeten afvragen: ‘is er op dít moment een probleem? En dan blijkt dat in 99 & van de gevallen niet zo te zijn.
 9. We denken dat we willen veranderen, maar in werkelijkheid willen we dat helemaal niet. We keren steeds terug naar onze oude gewoonten, onze oude ik, omdat het te eng is omdat niet te doen. Omdat echt veranderen betekent dat we onszelf volledig verliezen.
 10. Over de week bij Hoffman: De week was nog veel verschrikkelijker dan ik me had voorgesteld. Maar het was ook een van de beste dingen die ik ooit in mijn leven had gedaan.

Marianne Power vertelt over de 3 boeken die het meest indruk maakten

Ik vind Marianne Power enorm sympathiek op basis van dit filmpje! Het is de moeite van het kijken waard.

Welke zelfhulpboeken las Marianne?

Hieronder een overzicht van de zelfhulpboeken die Marianne las. Het zijn er 11, want er was geen boek te vinden van Rejection Therapy van Jason Comely.

Mijn conclusie over Marianne Power en haar boek

Het idee om een jaar lang te leven volgens zelfhulpboeken vind ik origineel en intrigerend en ik was dan ook benieuwd hoe het Marianne Power zou vergaan. In het algemeen kan ik zeggen dat ze er volgens mij niet bepaald gelukkiger van werd. Er leek een patroon te zijn: bij elk zelfhulpboek werd ze helemaal enthousiast en blij en dacht ze dat dít het ultieme antwoord was. Maar nadat de eerste euforie wegzakte, werd alles weer zoals het was.

Wat Marianne Power wel hielp

Het boek dat het meeste blijvende effect had op Marianne Power was volgens mij De kracht van het nu van Eckhart Tolle. Dat, en haar week therapie volgens het Hoffman Process. Als ik op basis van het Marianne’s boek iets zou moeten adviseren dan zou ik op basis van haar verhaal die twee dingen noemen: Lees De kracht van het nu en doe zo’n akelige therapieweek. En dan voel je je daarna misschien inderdaad beter.

Help me is leuk leesvermaak

Help me! Is leuk en goed geschreven, en het is bovendien leuk om Marianne Powers leven in Londen te volgen. Ik voelde me soms een beetje alsof ik ook in Londen woonde in plaats van op het Achterhoekse platteland.

Zelfhulpboeken en ik

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van zelfhulpboeken, en wel om een simpele reden: ze helpen meestal niet! Net als Marianne Power kan ik soms een boek zien en denken: ‘Dát is het antwoord! Vanaf nu wordt alles anders en beter!’ Maar de ervaring leert dat dit zelden blijvend is. Om die reden laat ik de meeste zelfhulpboeken links liggen, hoewel ik er soms wel eentje meeneem die rust belooft : ) Zoals de boeken van Anselm Grün.

Zijn zelfhulpboeken niet genoeg? Dan zou je ook eens kunnen denken aan online therapie!

Praktische informatie over Help me van Marianne Power!

Help me van Marianne Power is voor 19,99 te koop bij bol.com.

Marianne Power

Leestips

Similar Posts

19 Comments

 1. Klinkt als een leuk en leerzaam boek. Ik heb jaren geleden al mijn zelfhulpboeken weggedaan (ik had er ook vrij veel) en dat was een enorme opluchting. Ik lees ze ook expres niet meer, hoe vaak anderen me ook dit soort boeken aanraden. Ze hebben hetzelfde effect als suiker: eerst een enorme boost, daarna zak je nog dieper weg.

 2. Een echt zelfhulpboek is het niet, maar ik heb veel gehad aan het boek van Esther Perel, over ontrouw. Dat hielp me om beter te kijken naar de achterliggende motieven ervan, hielp me om minder te denken dat het aan mezelf lag, dat ik niet leuk/mooi/slank/interessant genoeg was. Het is een erg goed boek, een aanrader voor iedereen die met overspel te maken heeft gehad.
  Voor de rest haal ik zelf het meest uit de Bijbel en de lectuur erover. Dat geeft je alles wat je nodig hebt: zingeving, verklaring, hoop, richtlijnen om je eigen moeilijke persoontje bij te sturen en je dierbaren beter te begrijpen.

  1. Ik voel met je mee dat je met ontrouw te maken hebt gehad Irene. Dat lijkt me een enorme shock geven en veel dingen op losse schroeven zetten. Fijn dat het boek van Esther Perel hielp. Boeken kunnen echt een steun zijn is ook mijn ervaring.

   In de bijbel staan zeker ook goede dingen.

  2. Dank je, Nicole. Het is iets wat ik iemand toewens. Mijn leven lang, wat toch geen makkelijk begin had, nooit eerder zó’n immens verdriet gehad. Maar we werken hard aan ons huwelijk en het is nu beter dan ooit ;-) Niet dat ik het aanraad, overspel.

 3. Als je na 7 maanden geen resultaat ziet, dingen om je heen alleen maar negatiever worden.. waarom is ze er niet mee gestopt? Met het oogpunt dat ze van dag 1 al wist dat ze hier een boek over ging schrijven of omdat het perse een jaar wilde volmaken.

  1. Een goede vraag Manon, maar Marianne Power wilde het echt Af maken. Ze vond het niet oké om gewoon maar te stoppen met het project. Dat zag ze als een zwakke actie en als falen.

 4. Zelfhulpboeken, waarin beloofd wordt dat je succesvol, rijk en populair en altijd gelukkig zult worden laat ik links liggen. Maar ik lees wel graag boeken waarin tips staan hoe je met problemen om kunt gaan. Ik heb bijv. veel gehad aan een boek waarin beschreven wordt hoe je nee kunt zeggen zonder je (al te) schuldig te voelen. Ook uit een boek van Richard Carlson: Maak van een mug geen olifant in de familie! haalde ik veel inspiratie.

  Het boek: Eenvoud in overvloed van Sarah Ban Breathnach is absoluut een van mijn lievelingsboeken. Heel inspirerend en bemoedigend.

 5. ach gossie toch wat een stakker eigenlijk….

  ik zou eerder gestopt zijn, vraag me af of die boeken wel verkopen, ze kunnen je eronder begraven :-)
  er was iemand die zei, “je moet je eigen koers varen ” en dat is mijn hulp :-)

  1. Mooi dat die persoon je zo’n ‘geschenk’ gaf met die zin eigenlijk. Soms kunnen mensen inderdaad iets zeggen dat je raakt en dat je kunt gebruiken.

 6. Ik ben niet heel fan van zelfhulpboeken maar ze kunnen wel degelijk helpen. Overal zitten rotte appels tussen. Het ligt aan de insteek, wanneer er duidelijk tips in staan zonder container begrippen kan het zeker helpen.

 7. Wat grappig om te lezen! Ik lees niet vaak een zelfhulpboek, heb er toch ook de discipline niet voor om me er aan te houden ;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.