De boekenapotheek
Last updated on mei 26th, 2022 at 11:34 am
- Een boek vaker lezen is de moeite waard!
- De kunst van het herlezen van een boek
- ‘Nog een keer, nog een keer!’
- Boeken zonder lagen
- Meer weten?
Marie Kondo is er duidelijk over:
Een boek dat je gelezen hebt, heeft zijn werk gedaan. Je hebt het tot je genomen. En dus kan het weg.
Een boek vaker lezen is de moeite waard!
Maar in het boek De Boekenapotheek denken Ella Berthoud en Susan Elderkin daar toch anders over. Sterker nog, ze schrijven dat ‘de kunst van het herlezen een onderbelichte vaardigheid’ is. En dat een tweede lezing van een boek zelfs belangrijker is dan de eerste!
De kunst van het herlezen van een boek
Volgens Berthoud en Elderkin hebben goed geschreven boeken meerdere lagen. De eerste keer dat je zo’n goed boek leest wordt je zo meegesleept door het verhaal dat je wilt weten hoe het afloopt. Je wordt als het ware verblind door de vraag: ‘Wat gaat er gebeuren?’ En je struikelt bijna over de letters in je haast om tot de ontknoping te komen. Als je het boek uit hebt en je nieuwsgierigheid is bevredigd komt er ruimte voor de andere aspecten van het boek. Je leest het boek een tweede of derde keer met aandacht voor het ‘hoe’ en ‘waarom’.
‘Nog een keer, nog een keer!’
Ik herken dit wel. Soms lees ik een boek en komt er aan het eind een onverwachte ontknoping die ik niet had zien aankomen. In zo’n geval vind ik het leuk een boek nog een keer te lezen. Dit keer met de wetenschap hoe het zit. En dan lees je ineens anders, en vallen andere dingen op.
Boeken zonder lagen
Natuurlijk zijn er ook boeken die niet meer zijn dan een verhaal. Zo’n boek heeft geen diepere lagen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de niemandalletjes van Jill Mansell en Chantal van Gastel. Als je die nog een keer leest zijn ze volgens Berthoud en Elderkin ‘slechts een waterige versie van de eerste keer’.
De mooiste uitspraak in de Boekenapotheek vind ik wel deze:
‘De beste boeken worden, net als vriendschappen en wijn, beter met het verstrijken van de tijd.’
Meer weten?
De Boekenapotheek is voor 12,99 te koop op bol.com.
Zie ook mijn post over boeken opruimen.
Welke boeken lees jij vaker dan 1 keer?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik lees echt nooit boeken opnieuw. Niks voor mij eigenlijk. Dan weet ik zo’n verhaal nog maar half, vind dat niet fijn lezen.
Misschien moet je het verhaal echt helemaal vergeten zijn, of nog juist zoveel herinneren dat je de ’tweede laag’ bereikt?
Ik kom er eerlijk gezegd niet eens aan toe om een boek één keer te lezen, laat staan twee keer. Mijn kast staat vol met ongelezen boeken. Zo kocht ik laatst -op jouw advies- het boek van Claudia de Breij. Ik ben er in begonnen, ik vind het een goed boek, maar na 30 bladzijden en een paar weken verder, ligt het boek toch weer in de boekenkast. Gebrek aan tijd denk ik. ….
Hoi
Het voordeel van Neem een geit van Claudia de Breij is dat je gewoon af en toe een hoofdstuk kan lezen. Ideaal voor mensen die weinig tijd hebben om te lezen
Neem een geit las ik ’s avonds in bed inderdaad. Het is niet een boek waar je even snel doorjakkert. Ook wel omdat je de info als het enigszins kan op je moet laten inwerken.
Vandaar dat ik graag een hoofdstuk las voor het slapen gaan. Dan kon het mooi incuberen terwijl ik sliep : )
Sommige goede boeken herlees ik graag, andere weer niet. Ze moeten me voldoende intrigeren om ze te willen herlezen.
Mijn favorieten qua herlezen: De schijfwereld serie van Terry Pratchett, voor de driedubbele lagen die maken dat ik na vier keer lezen nog steeds nieuwe dingen ontdek. De boeken van Scheherazade / Maria Oomkens (die meer dan 40 jaar colums voor Libelle schreef) vanwege het feelgood gevoel die haar korte verhalen geven en de boeken van Fay Weldon, vanwege de originele twists in de verhalen die mooi blijven.
Wauw, wat bijzonder dat je na vier keer lezen nog nieuwe dingen kunt ontdekken. Dat vind ik wel knap van schrijver Pratchett! Zo heb je enorm waar voor je geld : )
Ik lees meestal niet zo snel een boek een tweede keer.
Ik lees mijn boeken nooit voor de 2de keer. Ik bewaar ze wel met de gedachte ze nog een keer te lezen, maar doe ik eigenlijk nooit….
Die gedachte herken ik zeker! Maar vaak komt het er inderdaad niet van.
Soms lees ik boeken voor een tweede keer. Ik vind het fijn om dan nog een keer alles mee te beleven, terwijl ik de afloop weet. En dan is het lezen soms een heel andere ervaring. Het gebeurt me ook met films. Ik kijk heel intens naar films. De omgeving, aankleding, hoe het gemaakt is, het verhaal. En soms gebeurt er dan zoveel (zoals bij actiefilms) dat ik ervan in slaap val :D
Actiefilms zijn ook behoorlijk saai vind ik. Vooral die vreselijke achtervolgingen. Daar sukkel ik ook bij in slaap.
Ik heb wel een paar boeken twee keer gelezen. Zoals het Diner van Herman Koch en ook Zomerhuis met zwembad. Er zijn dan altijd dingen die mij tijdens deze eerste keer niet zijn opgevallen.
De aardkinderen is voor mij toch wel de topper van herlezen. Zo’n 3.000 pagina’s smullen. En ik weet zeker dat dit nog een keer op de planning komt. Ook Dan Brown wordt vaker herlezen. En hypotheekvrij.
Hypotheekvrij is een boek waarvan ik me goed kan voorstellen dat je het vaker leest. Voor de informatie en de inspiratie.
Heel vaak, vooral mijn oude kinderboeken. Ik denk dat ik De Geheime Tuin wel tien keer heb gelezen. En de complete Tillermanserie wel vijf keer denk ik.
O ja, de Geheime Tuin! Dat is zo’n mooi boek! Die heb ik ook heel vaak gelezen. En ik krijg er nu meteen weer zin in.
Nooit, eigenlijk. Zelfs mijn lievelingsboek heb ik maar een keer gelezen. Ik ben bang dat de magie ervan afgaat, als ik het nog een keer zou lezen.
De aardkinderen kan ik blijven herlezen ook nachtvlucht heb ik 2maal gelezen eigenlijk veel van mijn boeken,ik ben een aantal jaren in de eci boekenclub geweest en heb dus wel veel boeken maar nu lees ik bijna niet meer ik kan me er niet lang meer op concentreren .
Nachtvlucht klinkt als een mooie titel. Die ga ik eens googelen!
ja, regelmatig en dat zijn dan ook de boeken die ik koop. De rest komt allemaal uit de bieb en gaan weer terug. Ik vind het zo zonde om een boek maar 1x te lezen. Waarom moet ik dan een halve boom in mijn kast hebben terwijl er veel meer mensen van die halve boom kunnen genieten.
Ik vind Fatwa of een Dan Brown heerlijk om te lezen. Helaas heb ik hier vandaag de dag eigenlijk geen tijd meer voor. Ik begrijp trouwens wel dat een tweede lezing belangrijker zou zijn dan de eerste. Zo heeft mijn man inmiddels zo’n 13x puur uit interesse de bijbel uitgelezen (zelf kwam ik maar tot pagina 67), maar iedere keer ziet hij bepaalde dingen weer in een ander licht en dat blijft hem boeien. Zelfs een pastoor die na 35jaar dienst ooit tegen hem zei: “Jeetje, dat heb ik zo nooit bekeken.” Hij is dan ook ongelooflijk intelligent. Het herlezen van boeken heeft daar geloof ik wel aan bijgedragen.
Wat bijzonder dat je man al 13 keer de bijbel heeft gelezen. Dat hoor je niet vaak! Bijzonder dat hij er steeds nieuwe dingen in ontdekt. Hoewel dat ook wel een kenmerk van de bijbel is.
Leest hij de bijbel puur uit interesse of is hij ook religieus?
Ik ben het met Berthoud en Elderkin eens dat het heel interessant kan zijn om een gelaagd verhaal meerdere keren te lezen. (Datzelfde vind ik trouwens ook van sommige films). Maar zelfs een eendimensionaal verhaal kan interessant zijn om vaker te lezen. Je ervaart het soms inderdaad als een waterige versie van de eerste keer, maar ik heb ook de ervaring dat ik zo’n simpel verhaal de tweede keer soms boeiender kan vinden dan de eerste keer. Bij sommige verhalen lukt het me gewoon niet om ‘erin te komen’ en maanden of jaren later, lukt het dan ineens wel.
Dat herken ik: soms is het inderdaad lastig om ‘er in te komen’ terwijl dat op een ander moment in je leven ineens wel lukt. Dat is eigenlijk ook een interessant verschijnsel! Wat maakt dat het later wel lukt? Ben je dan veranderd? Of heb je meer rust in je leven?
Soms sluit het verhaal niet aan bij hoe je in het leven staat. Als je datzelfde boek jaren later weer oppakt, dan vallen dingen ineens wel op hun plek, die je voorheen niet kon plaatsen. Waarschijnlijk ben je dan zelf veranderd.
Natuurlijk ligt het aan het boek, maar ik lees net zo lief een simpel romance boekje nog eens als The Time of Our Singing (wat echt een ontzettend mooi boek is, waarbij het niet alleen het verhaal is maar vooral ook hoé dat verteld wordt: de tekst, woordgebruik, subliem). Er zijn dus geen boeken die ik niet herlees, tenzij ze super-seksistish of ongelooflijk slecht geschreven zijn. In het geval van een combinatie van beide gaat het boek echt de prullenbak ik. Is 1x gebeurd. Vreselijk. Ik wilde de schrijver ook in de kliko douwen.
Ik herlees van allerlei boeken. Soms omdat ik te moe ben om me in een nieuw boek te verdiepen, dan ontspan ik van het lezen van een bekend verhaal. Soms omdat ik benieuwd ben of ik nog iets nieuws in zo’n ‘oud’ boek kan vinden. Soms om weer te genieten van het verhaal en hoe het verteld wordt. Ik herlees onder andere: Tolkien, Alistair MacLean, Agatha Christie, Ellis Peters, Jan Karon, Maria Oomkes/Sheherazade, JK Rowling.
Ik moet altijd nog de Harry Potter reeks uitlezen. Ik ben destijds blijven hangen na het tweede deel. Agatha Christie boeken lees ik ook graag meerdere keren. Al was het maar vanwege de sfeer.
Er zijn boeken die ik regelmatig herlees, soms ieder jaar weer. Zo lees ik elke zomervakantie het boek ‘De gelukkige klas’van Theo Thijssen. Ik vind het mooi om zo een nieuw schooljaar (ik zit in het onderwijs) te starten en elke keer is het weer genieten van dit boek, trouwens van alle boeken van Theo Thijssen! Verder lees ik praktisch elk jaar het boek ‘Door de nauwe poort’ van Karen Armstrong. Dit boek verveelt nooit. Zo zijn er wel meer boeken die ik regelmatig lees en dan ook in mijn ‘bezit’ heb.
Wat bijzonder dat je elk begin van een nieuwe schooljaar De gelukkige klas leest. Ik kan me er zeker wat bij voorstellen. Het is vast inspirerend en een goede manier om weer in de stemming te komen.
Als kind deed ik het al, alles vaker lezen. ik lees erg snel en dan zit ik zo weer zonder leesvoer. Dan maar weer een bekend boek pakken… Sommige boeken heb ik echt al veel vaker gelezen dan 1x. Ik vind de boeken van Reina en Margreet Crispijn heel mooi. Die heb ik al 3 jaar achter elkaar mee gehad op vakantie. en misschien dit jaar wel weer… Ik zal dan ook niet snel mijn boeken weg doen!
Reina en Margreet Crispijn ken ik niet. Ik ga ze eens opzoeken!
Ik lees mijn boeken ook opnieuw, gewoon omdat ik toch vergeet wat er in de boeken gebeurt :) Meestal onthoud ik grote lijnen, maar soms weet ik helemaal niet meer hoe het verhaal gaat.
Ik lees graag meerdere keren een boek als het mijn favoriet is. Er zit ook een periode tussen nadat ik het nog een keer lees. Ze zijn wel thaise boeken.
Vroeger als kind zeer zeker wel, maar nu zijn er zoveel boeken die ik nog wil lezen, als ik de tijd heb.
Sluit me aan bij de herlezers. In de ban vd ring heb ik zeker 3x gelezen, de aardkinderen boeken ook (maar dan niet alle delen want ze zijn niet allemaal even boeiend), maar ook een aantal juegdboeken. Meestal omdat het ontspannend is om iets bekend te herlezen, je weet wat er komt maar het taalgebruik blijkt mooi/ het verhaal boeiend. (en die delen die je niet leuk vind om te lezen kun je overslaan). Te ziek/ lamlendig om rond te lopen maar te goed om zomaar te liggen….herlezen!
Ja, ik heb enkele boeken die ik idd steeds weer lees, sommige heb ik al tig keer gelezen! Waarom? Geen idee, vertrouwd denk ik. Maar in sommige boeken staan ook dingen in beschreven waar ik dan kennelijk weer behoefte aan heb….
Dat heb ik soms ook. Bij tijd en wijle lees ik graag de boeken van Cissy van Marxveldt en Sanne van Havelte. Als ik behoefte heb aan knusheid en zo.
Er zijn maar weinig boeken die ik vaker dan 1 keer lees.
Nu lees ik sowieso te weinig, eigenlijk.
Ja hoor ik lees boeken wel eens een tweede of een derde keer. Ik heb zoveel boeken gelezen dat ik de details na een tijdje niet meer ken.
Er zijn best wel veel boeken die ik meerdere malen heb gelezen. Sommige zit soms letterlijk een paar decennia tussen. Bij andere lees ik ze soms om het jaar. Dit zijn vooral bekende fanatsyboeken als Harry Potter en Twillight.
Oja, bij psychologische thrillers is het leuk om onderliggende spanningen te ontdekken die je eerder hebt gemist. Dat is tenminste zoals ik het zie, ervaar.
Sommige boeken lees ik wel meerdere keren. Inderdaad met de reden dat er dan andere dingen opvallen. Maar er staan nog zo veel boeken op mijn lijstje, dat ik niet echt tijd heb om dat bij alle boeken te doen ;) Dus alleen de echt goeie boeken of de boeken waar heel veel detail in voorkomt, zoals Harry Potter.
Sommige boeken lees ik meerdere keren, andere maar één keer en sommige staan al vele jaren ongelezen in de kast. Soms heb ik tijden dat ik veel lees en soms periodes dat ik geen boek aanraak.
Bij mij wisselt het ook sterk hoeveel ik lees. In de zomer lees ik gek genoeg meer, omdat ik dan van mezelf buiten moet zitten. En dat combineer ik dan met lezen!
Ik wil al zoveel boeken een keer lezen. Dan kom ik er niet aan toe om ze nog een keer te lezen, behalve Harry Potter. Daar maak ik een uitzondering voor.
Mijn man en twee dochters hebben de hele Harry Potter reeks meerdere keren gelezen. Ik moet echt nodig aan deel drie beginnen. Ik ben destijds afgehaakt na het tweede deel.
Ik lees vooral mooie romans een paar keer. Ik hou soms al eens van een romantische afloop en dit helpt mij om te ontspannen.
Ja, er gaat niets boven een fijn happy end in een boek.
Soms sluit een boek gewoon niet aan bij hoe je in het leven staat en dan kun je niet in het verhaal opgaan. Wanneer je datzelfde boek een aantal jaar later weer oppakt, dan merk je ineens dat dingen die je voorheen niet kon plaatsen nu wel op hun plek vallen. Waarschijnlijk ben je dan zelf veranderd…
Mooi eigenlijk dat dit dan weerspiegeld wordt in boeken!
Ik lees eigenlijk zelden een boek een tweede keer, maar ik herken dat wat je schrijft wel omdat het volgens mij ook opgaat voor het kijken van films/series. Die zie ik wel soms vaker dan 1x en dan vallen je inderdaad ook andere dingen op.
Bij series zie je een tweede keer inderdaad ook vaak nieuwe dingen.
Ik ben zelf niet zon lezer.’Maar meer omdat ik me niet lang genoeg kan focussen. Wel hebben we hier echt super veel mooie boeken in de kast staan. Toen Ellis en ik samen kwamen was het zo byzonder dat we 70 % van de boeken hetzelfde hadden. Veel boeken zijn wel van spirituele aard of levenslessen maar ook mooie levensverhalen en andere soort boeken.
Ik heb zelf maar twee boeken meerder keren gelezen en dat was het sprookje van de dood (3x) en het Boek Bluebirds.(3x) In dat boekje (volgens mij is het niet eens meer te verkrijgen) staan byzondere boodschappen en hoe vaker je het leest hoe meer je ZIET. In het kort Het is een verhaal over helende liefde en reïncarnatie. Een verhaal over waar het nu echt om gaat in de wereld. En waar het echt om gaat bij jezelf.Wij schreven er ook nog een blog over omdat het ons alletwee heel erg aansprak.Van het boek Het sprookje van de dood vind ik eigenlijk dat ieder mens dat een keer in zijn leven gelezen moet hebben.Het is een inspirerend verhaal over een Zieltje dat voor de allereerste keer de reis naar de Aarde gaat maken Wat gaat daar allemaal aan vooraf en hoe is het voor een ziel om in een mensenlichaam geboren te worden. Hoe wordt een leven op Aarde ervaren door de ogen van een ziel, en tenslotte: hoe ervaart een ziel het sterven, ofwel de terugkeer naar Huis.
Dit alles wordt op een leuke en eenvoudige manier verteld. Je wordt door het Zieltje meegenomen op haar grote avontuur. Het is een wonderbaarlijke reis die je misschien opnieuw laat ontdekken wie je werkelijk bent en waar je eigenlijk vandaan komt.Ik heb het Yannick mijn zoon twee keer voorgelezen en hij vond het prachtig.
Het lijkt me een bijzonder boek om voor te lezen aan je kind! Niet zo maar een kinderboek.
Ik lees boeken graag nog een keer, soms omdat het zo mooi geschreven is, soms om inderdaad nieuwe dingen te ontdekken. Ik lees ook wel eens alleen bepaalde stukken terug. Dan ben ik gehecht geraakt aan personages en lees ik lekker alleen de stukken waar het goed met ze gaat, haha.