De boekenapotheek: een remedie voor elk lichamelijk of emotioneel pijntje
Ik ben dol op boeken.
Boeken bieden toegang tot een andere wereld.
En volgens Ella Berthoud en Susan Elderkin helpen boeken ook nog eens bij ruim 320 aandoeningen! Van midlifecrisis, slapeloosheid en aangebrand eten, tot gebrek aan humor en obstipatie. Per ‘aandoening’ geven zij de boektitels die je kunnen helpen. Hun boek heet dan ook De Boekenapotheek.
N.B. Marianne Power leefde een jaar lang volgens de adviezen van zelfhulpboeken.
De boekenapotheek
Alleen de ondertitel is al leuk:
‘Lees en genees.’
In de boekenapotheek wordt geen onderscheid gemaakt tussen lichamelijke kwaaltjes en emotionele pijn. Je vindt er bijvoorbeeld een remedie tegen heimwee, maar ook voor haaruitval! En het fijne is: je hoeft voor de geneesmiddelen in de boekenapotheek niet eerst naar de dokter voor een recept. Je kunt ze gewoon kopen in de boekhandel. Of gratis lenen in de bibliotheek natuurlijk.
Hoe boeken kunnen helpen
Boeken kunnen je op verschillende manieren helpen in moeilijke tijden.
- Het verhaal is betoverend en leidt je af van je zorgen.
- De hoofdpersoon is inspirerend, en laat je zien hoe je iets kunt oplossen.
- Boeken laten je door een andere bril naar de wereld kijken.
- Ritme van een goed geschreven tekst stimuleert de geest, of kan je geest juist tot rust brengen.
Zo omschrijven Berthoud en Elderkin het:
‘Als je helemaal opgaat in een roman, niet in staat bent je los te rukken van de bladzijde, dan zie je wat een personage ziet, raak je aan wat een personage aanraakt, leer je wat een personage leert. Misschien dénk je wel dat je op de bank in de woonkamer zit, maar de delen die ertoe doen – je gedachten, je zintuigen, je geest – bevinden zich op een heel andere plek. Lezen is op reis gaan met de schrijver.’
30 Leeskwalen, en de 10 leeskwalen waar ik aan lijd
Naast de boeken die ze aanbevelen voor allerlei kwalen, behandelen Berthoud en Elderkin ook praktische leeskwalen. Dertig om precies te zijn. Ik noem de 10 leeskwalen die ik het meest herkende!
- Bang om aan een boek te beginnen
- Niet in staat je te concentreren
- Afgeleid door het huishouden
- Kinderen die aandacht vragen
- De verleiding van nieuwe boeken
- Je boek niet willen uitlezen
- Afgeschrikt door dikke pillen
- Teveel eerbied voor boeken
- Afgeschrikt worden door de hype rondom een boek
- Overweldigd door het aantal boeken in je huis.
Mijn boekenapotheek
Als ik naar mijn eigen ‘boekenapotheek’ kijk, dan denk ik vooral aan de boeken van Cissy van Marxveldt en Sanne van Havelte. Want dat zijn boeken die ik graag nog weer eens lees in moeilijke tijden. Dan ga ik graag op in de wereld van Joop ter Heul en Marijke. En ik geniet van de knusheid van het bestaan in titels als De rozen van Hofwijck. En als ik last heb van een motivatiecrisis wat betreft hardlopen lees ik een boek van John ‘The Penguin’ Bingham!
Conclusie over De boekenapotheek
De boekenapotheek is echt een boek om permanent in je boekenkast te hebben staan. Om te pakken op moeilijke momenten, en te kijken welk boek je zou kunnen helpen. Maar ook vanwege de intrigerende leeskwalen.
Ik leende De boekenapotheek, en ik baal echt dat ik het terug moet brengen. Dit is voor het eerst in lange tijd weer eens een boek dat ik graag zou willen kopen.
N.B. Lezen met ALS
In zijn boek lezen met ALS onderzoekt Pieter Steinz of boeken hem kunnen helpen bij zijn ziekteproces!
Praktische informatie over De boekenapotheek
De boekenapotheek te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.
Heb jij bepaalde boeken die je pakt als je behoefte hebt aan troost of bemoediging? En wat vind je van het idee van een boekenapotheek?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik herken de leeskwalen niet meer. Zal wel met mijn goede medicijnen (anti-depressivum) en mijn keeftijd (66) te maken hebben. Mijn boekenkasten, vroeger had ik bijna 48 meter boekenplanken ( kasten van 1 meter breed en 2 meter hoog) maar ik heb bijna alle boeken aan familie-leden, vrienden en buren geschonken, veel naar de kringloop gebracht en ongeveer 50 boeken heb ik zelf gehouden. Ereader (inmiddels de rweede) aangeschaft. Ik lees gemiddeld 3 boeken per week en beperk me niet tot een bepaald genre.
En de serie over Ayla van Jean Auel herlees ik, en natuurlijk In de ban van de Ring al bijna 50 jaar!
Ik vond de eerste drie boeken van die serie echt super. Daarna vond ik het per boek minder worden en het laatste boek vond ik helemaal niets. Jammer. Ik heb de hele serie, maar herlees alleen de eerste drie delen.
Wat een geweldig concept: de boekenapotheek. Ik vind trouwens die leeskwalen ook leuk om te lezen. Ik lijd zeker aan de kwaal dat een boek dat een hype is me afschrikt.