Albert Heijn duurzaam: herbruikbare zakjes voor groente

albert heijn duurzaam

Moet je kijken wat ik afgelopen maandagmorgen tegenkwam op de broodafdeling van Albert Heijn: herbruikbare zakjes voor groente, fruit en brood. Wel een klein beetje jammer dat ze ruim áchter de groente-en fruitafdeling stonden, maar niettemin een fijne aanwinst voor Albert Heijn duurzaam.

N.B. Zie ook mijn post over bijenwasdoeken!

Albert Heijn duurzaam: helpt met minder afval

Eén van de problemen van deze tijd, is de grote hoeveelheid afval die we met z'n allen produceren. Dat past niet goed bij leven zonder afval en duurzaam consumeren.

Eén van de manieren om dat te verminderen is door minder plastic als inpakmateriaal te gebruiken, en deze verszakjes van Albert Heijn zijn daar perfect voor. Het is een makkelijke manier om duurzaam bezig te zijn. Eerder kwam de Lidl al met de zogeheten Green Bag, zie mijn post Lidl Green Bag! De Lidl had er bovendien een lollige reclame met George Baker bij : )

Die kun je ook bekijken in de genoemde post.

Aan die leuke reclame kan Albert Heijn nog een voorbeeld aan nemen. Maar de verszakjes zijn een goed begin!

Hieronder foto's van de verszakjes van Albert Heijn

Niet onbelangrijk: de verszakjes zijn doorzichtig. Dat is van belang voor kassières bij het afrekenen. Ze moeten kunnen zien wat er in zit.

Verszakje Albert Heijn

Albert Heijn duurzaam

verszakje Albert Heijn stokbrood

Tot slot

Na de Lidl komt ook Albert Heijn met duurzame zakjes voor groente, fruit en brood om zo afval te verminderen. Ik vind het een mooi initiatief, want het maakt het laagdrempeliger om je eigen zakjes mee te nemen naar de supermarkt denk ik.

Update: inmiddels zijn de plastic zakjes van Albert Heijn bij groente en fruit echt weg!

Leestips

Wat vind jij van dit initiatief van de Lidl en Albert Heijn?

Vergelijkbare berichten

34 reacties

 1. Ik vind het een mooi initiatief. Ik verbaas me er alleen wel over dat bij ('mijn') AH bijvoorbeeld paprika's in plastic verpakt zijn. En dan zo'n fijne vernevelaar erboven. Heeft dat plastic niet nodig hoor... Dus eh... Misschien kunnen ze ook nog even naar hun eigen beleid kijken.

 2. Een mooi begin inderdaad, maar er is denk ik nog heel veel te doen, vooral bij de supermarkt.
  Een hele tijd geleden zag ik een uitzending van Kassa Groen, die ging over verspilling. Er werd een mooi voorbeeld gegeven aan de hand van bloemkool. De supermarkten accepteren geen heel kleine bloemkolen dus die worden doorgedraaid of omgegraven op het land.

  Ik vind dat te gek voor woorden. We hebben in Nederland vele 1-persoons gezinnen waar zulke kleine bloemkooltjes perfect voor zijn. Onbegrijpelijk dat de supermarkten daar niet op inspelen. Zeker daar je wel kleine blikjes groente, fruit etc. ziet maar vers kan dat blijkbaar niet. Ik zou wel eens willen weten hoeveel voedsel er bespaard zouden worden als de supermarkten eens wat verder keken dan hun neus lang is.

 3. Als ik een stokbrood of brood koop zit het standaard al in een verpakking. Ik wil bij een stokbrood of brood die we gelijk op eten best wel in een katoenen zak doen, maar dan moet ik het in de winkel eerst uit de verpakking halen. Beetje dubbel op zo'n manier. En ik haal altijd brood voor de hele week wat in de vriezer gaat, lijkt mij met zo'n katoenen zak ook niet heel erg handig. Ik kan er nu precies vier in het vriesla kwijt maar met zo'n zak zal dat hoogstwaarschijnlijk niet lukken.
  En de groente/fruit wil ik ook best in zo'n zakje doen, heb er laatst ook echt bijgestaan om ze aan te schaffen en keek ik even in mijn kar en de winkel rond en zag echt weinig zonder verpakking. Zeg maar gerust helemaal niks. Zelfs de komkommer en paprika zit in de verpakking per stuk.

  En wat ik hierboven lees van de bloemkool is toch echt te zot voor woorden, wij zijn een gezin maar heb ook liever een kleine bloemkool want er zijn maar twee die het lekker vinden dus heb altijd een extra groente nodig. En vind de bloemkolen die in de winkel liggen veel te groot voor ons.
  Ze mogen best wel eens wat meer naar de kopers luisteren.

 4. Tja... leuk idee. Maar ik denk dat weinig mensen ze kopen. Als ze écht het verschil willen maken, moeten ze ophouden met al dat plastic om eenheid fruit en groente. Daar kan ik me echt aan ergeren. Want dan kan ik mijn katoenen tas wel bij me hebben, kom ik alsnog thuis met veel plastic.

  Ik vind trouwens dat men in Nederland bijenwas doeken meer moet promoten. Je ziet ze nauwelijks en dat zijn nou eens fijne dingen.

  1. Toch schijnt dat plastic om bijvoorbeeld komkommers wel een functie te hebben: daardoor blijven ze langer vers. Ik vond het ook altijd onzin, maar daar zit dus wel een gedachte achter.

 5. Jammer die negatieve reacties, eens er zit nog veel in plastic verpakt, maar appels, peren, kiwis, allemaal los te koop. Hoe nemen jullie die dan mee?
  Ik heb katoenen zakjes netjes en zakjes voor groente en fruit ipv de nylon supermarktversie maar voor veel mensen is dit al flinke winst.
  Brood invriezen in katoen gaat prima voor een week of iets langer zelfs als het gesneden is.

  1. Mijn reactie is inderdaad niet al te positief, maar ik vind dan ook echt dat de supermarkten veel te kleine stappen zetten. Ik moet toegeven, ik doe mijn boodschappen bij Jumbo en daar ligt veel fruit inderdaad onverpakt. Maar waarom ze dan weer - notabene biologische - paprika of courgette in plastic verpakken is me een raadsel.
   Maar ach, ik denk dat de supermarkten op heel veel terreinen nog flink aan de bak moeten, niet alleen qua verpakking. Het belangrijkste denk ik - wat hier ook al gezegd wordt - is LUISTEREN naar de klanten want dat doen ze m.i. niet.

  2. ik koop groenten en fruit op de markt, en brood bij de bakker. En daar kan ik herbruikbare tasjes bijna voor alles gebruiken, omdat bijna niks is verpakt. Maar helaas veel groeten en fruit in de supermarkt zijn al in plastic, en uit de plastic verpakking en in mijn katoen tasje is niet duurzaam... Ik had zelf een bericht op instagram naar AH gestuurd over de katoenen tasje voor stokbrood, echt leuk maar niet handig als alle stokbroden in de winkel al in plastic zijn.

  3. Dat biologische produkten verpakt zijn is om te voorkomen dat ze verwisseld worden met de gewone, al dan niet door klanten, per ongeluk of expres. Ook een sticker erop is niet afdoende, kan er makkelijk afgehaald worden. Helaas moeten dit soort maatregelen genomen worden. Ik gebruik de groentezakjes van de appie zeker al een 6 tot 8 mnd. voor het losse fruit en groentes (sperziebonen, spruitjes etc.) Maar ik moet zeggen dat ik een dunne folie om diverse produkten niet zo erg vind omdat het de houdbaarheid ten goede komt en een voortijdig einde in de afvalbak voorkomt. Persoonlijk vind ik eten weggooien erger dan wat plastic.

  4. Bij de supermarkt waar ik boodschappen doe is echt heel weinig los te koop. En ik moet ook om de inhoud van mijn beurs denken. En we wonen op een dorp zonder voorzieningen en geen markt in de buurt. En die in de grote stad is de kwaliteit gewoon minder en net zo duur of duurder waar ik heen moet rijden met de auto, parkeerkosten moet betalen dus niet echt aantrekkelijk.. Dus je kunt de reacties wel negatief vinden maar Ik zie in mijn omgeving gewoon weinig initiatief om het anders te doen.

 6. Deze zakjes zijn al wat langer te koop hoor,ik heb ze ook, maar het feit blijft dat er nog ontzettend veel plastic als verpakkingsmateriaal wordt gebruikt!

 7. Beter laat dan nooit! Ik gebruik dit soort zakjes (van groene netstof) ruim 10 jaar. Was ze regelmatig en heb ze altijd in mijn canvas boodsvhappentas! Ook heb ik ze in de loop van de jaren aan menigeen (broers, zussen, vrienden en buren) cadeau gedaan.

 8. Ik wilde ze zelf al gaan maken tot ik ze bij D.een zag liggen, voor 65 ct kan ik ze zelf niet zo snel maken. Overgaan tot burgelijke ongehoorzaamheid door in de winkel het plastic eraf te halen en achter te laten...

 9. Ook bij mij springen de tranen in de ogen als ik, zelfs van ons tweepersoons huishouden de dagelijkse hoeveelheid plastic zie. Vind elk initiatief , hoe klein dan ook goed. Koop fruit altijd van een paar soorten een stuk, of drie bij AH en weeg ze zonder zakje . Stickertje op 1 appel, peer of banaan en langs de zelfscan. Dan gewoon in de tas, Hergebruik zo mogelijk plastic en papieren zakken en laat fruit op de markt in mijn boodschappentas doen. Zeg tegen vrienden, die plastic zakken bij het fruit gebruiken dat er ook papieren zakken zijn. Meestal nooit gezien en nemen die dan.
  Gr MiekeR

 10. Alles zit in plastic zelfs de biologische komkommer bij de Lidl. Ik denk dat e.e.a niet meer terug te draaien is tenzij keiharde maatregelen maar dat is logistiek weer niet handig. Komkommers etc. in plastic beschadigen minder snel. Een jaar of 15 geleden kon je in veel winkels nog dingen in papieren zakken kopen maar zelfs bij onze banketbakker MOET je 250 gram koekjes in plastic kopen....Vorige week is er ergens een potvis aangespoeld met 22 kilo plastic in de maag. En het is ook niet perse zo dat dure artikelen langer mee gaan en duurzamer zijn. Mijn moeder heeft nog een broodrooster uit 1960 (huwelijkscadeau) en er is al 2 keer een nieuwe stekker aangezet. Hoef je nu niet meer te proberen alles is gegoten en niet te repareren (is ook niet de bedoeling van de fabrikant):-)

 11. Zolang ze de plastic rollen laten hangen worden er veel minder van dat soort zakjes verkocht. Ik heb van die katoenen shoppers, altijd een paar opgevouwen bij me.
  In mijn jaszakken van verschillende jassen, of in mijn tas.
  Grijp zelden mis.

  1. Ja, ze zouden ze eigenlijk naast de plastic rollen moeten leggen zodat mensen zien dat ze een alternatief hebben. De locatie vond ik ook niet zo handig, namelijk achter bij het brood. En toen had ik de groenteafdeling al gehad.

 12. Goed idee. Hoewel ik meestal zo veel mogelijk los mee neem. Als ik een keer een plastic zakje pak, hergebruik ik ‘m thuis om kattengrid in af te voeren.

 13. Ja...groenten netjes van plastic..nou nou wat een milieu winst.Zolang er 3 meter aan koelvitrine staat voor alleen al de in plastic voorverpakte groenten ( heb ik het niet over die andere meters aan plastic bakjes vlees etc.) kan AH lullen als brugman..tis gewoon om de poen en niet om het plastic..heb dat nou es door mensûh !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.