Extra betalen voor plastic patatbakje e.d.

plastic patatbakje gaat geld kosten

Vanaf zaterdag 1 juli moet je extra betalen voor plastic verpakkingen in onder andere de snackbar. Zoals een plastic patatbakje.

Het gaat om zogenoemde ‘vormvaste disposables met/van kunststof.’

Als je vanaf 1 juli een bakje patat koopt, betaal je extra voor het witte plastic patatbakje.

Je kunt het vergelijken met het verbod op plastic tasjes en het verbod op plastic rietjes!

Het doel is zorgen dat er minder plastic is.

Een goede zaak dus.

Voor welke verpakkingen moet je vanaf 1 juli betalen?

 • Voorgevouwen kartonnen patatbakje met coating
 • Wit plastic bakje voor patat
 • Plastic wegwerpbekers
 • Sausbakjes met coating of van plastic
plastic patatbakje
Per 1 juli 2023 betaal je extra voor zo’n plastic bakje

Voor welke verpakkingen hoef je niet te betalen?

 • Papieren gezinszakken voor patat. (mits ze geen plastic coating hebben)
 • Bakjes van karton
 • Bakjes van suikerriet

Overheidscampagne: neem je eigen pan mee!

Wat kun je doen als ‘jouw’ snackbar geen kartonnen of suikerriet bakjes heeft, maar de witte plastic bakjes? En je wilt niet meer geld uitgeven?

Neem dan je eigen pan mee naar de snackbar, aldus de overheid.

Tot schrik van de snackbar branche overigens, want die vinden dat een enorm slecht idee en niet werkbaar. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen eigenlijk. Want waar zet je al die meegebrachte pannetjes neer? Ook maken ze zich zorgen over de hygiëne van meegebrachte pannetjes.

Hieronder zie je de betreffende overheidscampagne:

Hoeveel gaat het extra kosten?

Snackbars mogen zelf bepalen hoeveel ze extra rekenen voor plastic bakjes. Volgens ProFri-directeur Frans van Rooij moet je denken aan ± 15 cent extra bij een bestelling van 15 euro aan patat. De overheid geeft als richtlijnen:

 • 5 cent voor bakjes met een eenpersoonsportie groente, fruit, yoghurt, beleg of saus
 • 50 cent voor een bakje voor een maaltijd
 • 25 cent voor een wegwerpbeker

Ik vind het een goed idee!

Ik vind het een prima idee. Zo heeft mijn man een duurzame beker bij Starbucks gekocht voor zijn Latte Macchiato’s zodat hij niet elke keer 50 cent extra moet betalen voor een wegwerpbeker. Het handigst lijkt het mij als ‘onze snackbar’ de patat voortaan in een papieren puntzak serveert of in een kartonnen bakje.

Dan heb je niet het gedoe met extra betalen, en hoeven we er ook niet met een pannetje naartoe ; )

Want dat laatste lijkt me inderdaad niet erg handig!

Action fritesbakjes van aardewerk

Weet je wat ik niet begrijp? Dat de Action nog niet is gekomen met van die aardewerken patatbakjes! Ik meen me namelijk te herinneren dat ze die in het verleden verkochten. En nu is hét moment om ze weer in de winkel te leggen lijkt me.

Deze aardewerken patatbakjes zijn even groot als de wegwerpversie, en lijken me daardoor ook goed werkbaar voor snackbarhouders.

De Action heeft wel kartonnen snackbakjes, maar ik weet niet of die geschikt zijn voor patat:

action patatbakjes

Duurzame alternatieven voor wegwerpbakjes

Puntzak van porselein bij bol.com:

porseleinen friteszak

Een stuk voordeliger is onderstaande kunststof frietzak, die ook een handig vakje heeft voor fritessaus:

kunststof patatzak

Maar veel voordeliger koop je een frietbakje van aardewerk bij Blokker voor maar 1,50. Daarmee vergeleken vind ik ze bij bol.com echt raar duur.

Maar voor 9 euro koop je wel 50 van deze papieren frietzakjes bij bol.com:

papieren puntzak voor patat

Zou een broodtrommel een handige optie kunnen zijn voor de snackbar?

lunchtrommel met vakjes

Duurzame optie van de overheid: Met je pan naar de snackbar.

Tot slot

Het gebruik van plastic patatbakjes en bekers terugdringen lijkt me een prima zaak.

Het zal misschien even wennen zijn, maar dan heb je ook wat : )

Maar het handigst lijkt het mij als snackbars zelf materialen voor een patatbakje gaan gebruiken waarvoor niet extra betaald hoeft te worden. Dan los je ook het probleem op van meegebrachte pannen en bakjes in allerlei vormen en maten.

Of je bakt gewoon zelf je patat!

Bijvoorbeeld in de Action airfryer.

Over de rietjes…

Overigens vind ik dat er voor plastic rietjes nog niet echt een heel goed alternatief is gevonden. De wasbare rietjes zijn vaak toch erg lastig om goed en hygiënisch schoon te krijgen, en de  kartonnen rietjes zijn vaak niet geschikt. Halverwege je milkshake zit je met vochtig karton in je mond.

Lees ook frituursnacks in airfryer.

Hoe ga jij patat kopen bij de snackbar aanpakken vanaf 1 juli?

Bron afbeelding: Takeaway, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Similar Posts

14 Comments

 1. De McDonalds friet zit toch al jaren in karton? De overstap lijkt me niet zo moeilijk. Bij onze plaatselijke visboer komt de kibbeling sinds een jaar of wat ook in een kartonnen bakje met ruimte voor de saus. Prima dat er zo minder plastic komt. Maar ik hoop wel dat behalve dat consumenten minder plastic moeten gaan gebruiken ook fabrikanten meedoen! Ik zag laatst hoe containers met dozen met produkten worden omwikkeld met heel veel plastic om te zorgen dat het niet omvalt. Dat was zoveel plastic, daar kan je een paar duizend bakjes mee maken!

 2. Ik vraag wel of de frietboer een eigen pan accepteert. Trouwens bij de kaasboer geef ik ook een eigen bakje

 3. Ik kom nooit bij de snackbar, maar ik snap heel goed dat het voor hen onhandig is als iedereen met een eigen bakje aan komt zetten. Ik stel me zo voor dat ze toch over zullen gaan op papieren bakjes.

 4. De snackbar, waar wij zo af en toe snacks of friet halen , gebruikt al jaren geen plastic bakjes meer. Bakjes van karton, papieren zakjes en heb je heel veel dan krijg je er een papieren draagtasje bij!
  Voor metalen rietjes is een speciaal borsteltje waar je de binnenkant van de rietjes prima mwe kunt reinigen!

 5. We halen zelden eten, maar duur is het toch al, daar kan die verpakking ook nog wel bij. Prima als het wat meer karton/papier wordt, maar bij de rietjes vind ik het nog steeds een ranzige oplossing. Papier maché in je milkshake.
  Ik hoop dat het leefbaar blijft voor de snackbarhouders. Als je in de spits zit qua werk, zit je niet te wachten op allerlei eigen potjes/zakjes en wensen per klant, dan wil je lopendebandwerk kunnen verrichten.

 6. Wij halen zelden iets bij de snackbar. Soms koop ik een broodje kipkerrie bij een stalletje in de stad. Wordt geleverd met alleen een servetje. Gaat prima.

 7. Een goede ondernemer heeft die al lang bij de prijs berekend. Want je betaald heus niet alleen voor je patat en de olie waar het in is gebakken, maar ook voor personeelskosten, huisvestingskosten, verpakkingskosten en ga nog maar even een tijdje door. Dus dat bakje mag je nu als consument 2x keer betalen. Dan heb ik persoonlijk liever dat ze een papieren variant nemen en dat ik daar voor betaal. Nou ja.. moet ik natuurlijk wel eerst naar een snackbar. ;-)

  Love As Always
  Dimario

 8. @ Duurzame optie van de overheid: Met je pan naar de snackbar.@

  De door de E.U. verplichte hygienerichtlijnen, bekend als de HACCP, is in het leven geroepen om daar waar met voedsel gewerkt wordt, een bepaalde garantie te kunnen waarborgen inzake de voedselveiligheid. Over het algemeen wordt daar strikt de hand aan gehouden.
  Onbegrijpelijk dat de overheid nu met de optie komt om met je eigen pan naar de snackbar te gaan. Dat is vragen om duurzame problemen. Slecht over nagedacht en in het belang van de volksgezondheid zeker geen aanrader.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.