Per 1 januari 2016 betaal je voor je plastic tas

betaal voor je plastic tas
Deze poster hing bij de V&D

Er was even wat onduidelijkheid over wanneer het nou inging, maar het bewijs is er: sinds 1 januari zijn plastic tasjes niet langer gratis. En ik vind dat een goede zaak.

Wel merkte ik vanochtend dat er even een ongemakkelijk gat viel in de interactie met de verkoopster bij de Hema : )

Nadat ik had afgerekend, volgt normaliter de vraag: ‘Gaat het zo mee, of wilt u een plastic tasje?’

Maar ja, dat was nu natuurlijk niet aan de orde.

Zie ook Hema eco tas.

Hoe zijn jouw ervaringen in winkels? Wordt de vraag of je een tasje wilt nog gesteld? Of wordt er iets anders gezegd?

Similar Posts

37 Comments

 1. Het viel me in eens op ja. Ik werd gevraagd of het zo meeging of dat ik zelf een tasje bij me had, maar dat was wel bij de reformwinkel haha. Ik neem in de supermarkt meestal een doos of heb mijn eigen shopper mee. Ik vind het wel een goede zaak!

 2. Hele goede zaak dit! Gisteren was ik bij de action, een klant voor me vroeg: oh heb je ook nog ff een tasje voor me? Ja, die kost nu 5 cent meneer….Oke, dat heb ik nog wel. Dusss….voor elke tas die je daar koopt, 5 cent neertellen? Vind het een heel mager bedrag trouwens, maar dat terzijde. Ik heb in augustus al zo’n mooi tuttig opvouwtasje bij de b.lokker gehaald. Ideaal, kan zo in mn handtas mee en zo hoef ik niet onnodig geld uit te gaan geven voor een beetje plastic.

 3. Ik heb nog niks bijzonders gekocht. Ben alleen nog maar naar supermarkten geweest, dus ik heb geen idee. Het maakt me niet uit. Ik heb toch altijd een mand en wat plastic tassen bij me.
  Misschien wel vanwege die mand dat mij zelden plastic tasjes worden aangeboden, ook al waren ze toen nog gratis.

 4. O, bij ons (België) is een plastic tasje al lang betalend!
  Dat is dan voor één keer dat wij eens eerst zijn :)
  Groetjes uit Gent!

 5. Ik ben alleen nog maar in de supermarkt geweest, dus ik heb het nog niet meegemaakt… ik vind het wel een goede zaak, al mogen ze alle verpakkingen van plastic ook weleens aanpakken!

  Mijn man werkt in een winkel en hij zegt dat het wel goed werkt, veel mensen nemen hun eigen tas mee :)

 6. ja, daar liepen we gister in de stad met een schoenendoos onder onze arm. In mijn opvoubare tasje had ik al wat zitten, maar met een beetje gerommel kon de kinderschoenendoos er toch bij.. Wel ff wennen. Maar goed, vind t op zich niet verkeerd. Gelukkig heeft de Primark nog steeds gratis papieren tassen ;)

 7. Zoveel winkels ben ik nog niet in geweest, maar ik weigerde de tasjes toch al 9 van de 10 keer. Ik heb vaak linnen tassen me een in de kinderwagen past ook een hoop.
  Wel grappig dat het standaard kassagesprekje nu anders zal lopen inderdaad!

 8. Het was vandaag mijn 1e werkdag in het nieuwe jaar, en zoals je weet werk ik in een winkel, dus ik was zeer benieuwd hoe het met de tasjes ging, nou ik heb mij zeer verbaasd over de mensen;)
  Ik heb er niet 1 om horen vragen met uitzondering van een Duitse klant.
  Normaal vroeg ik altijd gaat het zo mee of wilt u een tasje?
  En nu zette ik het dus gewoon op de toonbank en ze namen het dus zo mee..
  Waarom dat dat nou niet eerder kan dan he?..gemakzuchtig..
  En ik hoor ook steeds dat het nu niet meer kan , ik zei het kan wel ,maar kost dan geld;)En dan nemen ze het niet meer, wat ik al verwacht had..
  Maar de meeste zijn toch wel voorbereid hoor, nemen dus zelf ook een tas mee.

 9. Ik heb nog steeds mijn stoffe tasje bij. Helaas past het niet altijd en dan baal ik toch wel dat ik moet betalen voor een tas. Maar niks aan te doen. Ik hoor wel vaak, als er betaald moet worden dan mensen zeggen , laat maar. Dus het werkt wel.

 10. Ik vind het ook een hele goede zaak dat de tasjes in de winkel vanaf nu betaald moeten worden! Het is gewoon onzinnig met hoeveel tasjes je mensen soms buiten of in de stad ziet lopen…
  Ik heb bij Prijsmepper zo’n zakje in een tasje gezien, ze zijn er zelfs in ananassen en aardbeien. Heb er eentje thuis, haha! :-)

 11. Ik heb zelf altijd een tas bij me. Ik weet het eigenlijk niet. Ik ga er op letten. Bij onze groenteboer zullen ze de plastic tasjes wel opmaken denk ik.

 12. Heb altijd een tas bij me. Maar wat ik mij af vraag; waarom geen papieren tas en alleen plastic als het regent?

 13. Ik gebruik al langere tijd zoveel mogelijk mijn eigen tassen, heb een aantal leuke shoppers maar ook wat leuk katoenen tasjes. Soms vergeet ik het wel eens, tja als dat nu zo is moet ik er ééntje kopen dat is dan maar zo.

  Heb nog geen stilte ervaren, de dames zijn er denk ik al aardig in thuis. Ze vragen of het zo mee gaat in sommige winkels, zeg je nee zullen ze ongetwijfeld een tasje aanbieden tegen betaling.

 14. hier moet je ook al langer betalen voor een tasje. Soms doe ik het omdat ik onverwacht een paar extra kleine dingen heb.Of ik pak een doos(je).
  Meestal lukt het wel en met een paar kinders bij je gaat het ook goed.
  Groet,
  Wilma

 15. In de winkel merkte ik aan de andere kant van de balie hetzelfde.. hahah mijn collega bleef vrolijk vragen of het zo meeging :),… waardoor ze heel veel tasjes in no-time verkocht hahah…
  groetjes Ilse

 16. ik vraag me af hoe het gaat als je een serieus dagje gaat shoppen
  en een paar schoenen, winterjas en weet ik veel koop…
  dan is 25,- cent mss wel niet veel, maar aan het eind van de dag wil je ook niet 2,- kwijt zijn aan tasjes…

 17. Gisteren op de markt kreeg ik voor niet verpakte groente een tasje, andere groenten weer in een papieren zakje. Het nadeel is als je ervoor moet betalen, en je hebt zelf geen of te weinig tasjes mee, dat je dan ook minder gaat kopen. Echt zo ben ik…;-)

 18. Bij de Livera kocht ik een pyama, de verkoopster ging zich verontschuldigen voor het feit dat tasjes nu moesten worden betaald. Ik neem nooit een tasje uit de winkel, heb twee opvouwbare exemplaren in mijn handtas zitten en zeker 3 in mijn grote fietstassen. Dus net als ik al heel lang doe, ging de pyama mee in een eigen tas! Bij de Livera hebben ze nu grote vellen papier (zoals bij de bloemenkraam op de markt) om hun spullen in te verpakken.
  Het hele tasjes gedoe is wel leuk bedacht maar zo lang er steeds nieuwe plastic producten bij komen, zoals thee in plastic cupjes en al die koffie in cupjes, zorgen we er met z’n allen echt niet voor dat er minder plastic in het milieu komt. Als je het serieus wilt nemen, zul je goed op je eigen koopgedrag moeten gaan letten. En echt, ieder mens die dat doet, draagt bij!

  1. Dat is eigenlijk niet zo handig van de verkoopster om zich te verontschuldigen. Daarmee impliceer je dat het stom is dat je geen plastic tasje meer meegeeft. Terwijl het voor het milieu toch echt beter is. Maar ik kan me voorstellen dat medewerkers er zelf ook nog wel aan moeten wennen.

 19. Zelf stel ik in de apotheek nog wel de vraag, mede doordat veel patiënten je heel vertwijfeld aankijken waarom het niet in een tas zit. Als je ze dan wijst op de prijslijst, we hebben 5 maten tassen, dan kunnen de meeste spontaan alles kwijt in zakken en de trolley die ze mee hebben. De leukste/bizarste reacties: Ja maar ik betaal toch ziektekostenverzekering, dus jij geeft me nu dat tasje. Hmm, nee. Jij bent verplicht mij een papieren tas als tegenhanger aan te bieden. Hmm, nee. Er is nog heel veel onduidelijk, helemaal op bv de markt.

 20. Ik heb standaard een linnen tas in mijn tas (die leuke van de Hema’s met geweldige printen). Dus ik gebruikte al een behoorlijke lange tijd geen plastic tasjes meer bij de winkels. Vond het sowieso al onnodig en zonde van het milieu. Wennen vind ik het niet. Ik vind het een super goede zaak en ben blij dat en zo bewuster wordt.

  Amerika zou dit ook moeten doen. Met name in de Wallmart. Daar kom je met 20 artikelen bij de kassa en je loopt weg met 21 tasjes. Serieus. Super irritant en zo slecht! Als ik zei dat ik 5 artikelen in 1 tas wil, kijkt men me altijd raar aan. Of als ik zei dat ik helemaal geen tas wil, denken ze helemaal dat ik gestoord ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.