Geen geld uitgeven: Hoe bereid je je voor op een kooppauze?

kooppauze geen geld uitgeven

Ik schreef het al eerder: het is in de mode om een challenge te doen. Zoals geen geld uitgeven.

Of sterke buikspieren in 30 dagen, 30 dagen elke dag een la opruimen, of 30 dagen lang geen geld aan kleding uitgeven. Die laatste is ook populair in de Vastentijd.

Stel je wilt de challenge van 30 dagen geen geld uitgeven aangaan. Misschien voel je je schuldig over de grote hoeveelheid kleding die je koopt. Of misschien wil je gewoon eens kijken of je het kúnt.

Hoe zorg je er dan voor dat je challenge om 30 dagen geen geld uit te geven, slaagt?

Tips voor 30 dagen succesvol geen geld uitgeven

 1. Kies een categorie waaraan je geen geld gaat uitgeven. Bijvoorbeeld kleding. Maar kies bijvoorbeeld niet boeken als je toch al nooit boeken koopt. Want dan is het natuurlijk geen challenge meer! Hoewel je dan wel verzekerd bent van succes natuurlijk. Dat dan weer wel.
 2. Verban folders en verwijder apps met folders en aanbiedingen van je smartphone. Breng jezelf niet in verzoeking!
 3. Wat betreft jezelf niet in verzoeking brengen: ga niet gezellig winkelen! Want dat is net zoiets als de kat op het spek binden, en dan verwachten dat hij het spek niet op eet.
 4. Check je kast, en kijk eens goed wat je hebt. Vaak kan een goed gevulde kast je ineens laten beseffen: 'Maar ik heb ook eigenlijk niets nodig!'
 5. Zijn er kledingstukken die je nauwelijks meer droeg? Draag die dan in de periode van je challenge. Zo krijg je toch het gevoel van iets anders, zonder er geld aan uit te geven.
 6. Houd jezelf een worst voor: van alle geld dat je deze 30 dagen bespaart kun je iets geweldigs kopen.
 7. Gebruik de tijd die je normaal zou shoppen, of dat nou in real life of online is voor iets anders. Pak een boek, of ga nieuwe hobby's zoeken. Maar niet stiekem kleding gaan naaien natuurlijk. Want dat is valsspelen.

Leestip: boek over geen geld uitgeven

In onderstaand boek The No Spend year vind je nog meer inspiratie en informatie over geen geld uitgeven:

geen geld uitgeven

Doe jij mee aan de challenge trend? En zo ja, aan welke?

Similar Posts

26 Comments

 1. Als ik ergens niet van houd, zijn het wel dit soort hypes en rages! Dus je raadt het vast al...... ik doe niet mee.
  Degenen die het wel doen wens ik veel succes, geluk, of wat je er ook maar voor nodig hebt om het vol te houden.

 2. Als ik ga bezuinigen in mijn uitgavenpatroon en niet mee wil doen aan de hype, ga ik toch lekker aan huisvlijt doen en mijn kleren naaien of opleuken. Dat is vast veel meer ontspannen en duurzamer. Zo werkt het voor mij!

 3. Ik hou erg van challenges, maar 30 dagen geen geld uitgeven wordt lastig, omdat ik niet veel uitgeef aan dingen die niet nodig zijn. 30 dagen geen boodschappen is natuurlijk geen optie ;-)

  1. Dan wordt het inderdaad lastig Sofie! Ik herken dit trouwens wel. Als je al behoorlijk hebt bezuinigd is er niet meer zo veel over om nog aan te pakken op financieel gebied.

 4. Ik zie geen enkele reden om hier of andere challenge mee te doen. Deo alles al op mijn eigen manier en die is beproefd!

 5. ik hou wel van sportieve 30 dagen challenges. Die doe ik al sinds september en zo ben ik opeens al ruim een half jaar braaf aan het sporten. Gister zelfs 5k kunnen rennen door al die verschillende challenges ☺️

 6. Ik wil gaan meedoen aan de challenge in mei waarbij je elke dag spullen uit de huis doet, zoveel als de dag van de maand. Twee op de tweede van de maand, tien op de volgende tiende bijvoorbeeld.
  Lijkt me wel geinig zinvol. Ook zinvol aan zo'n challenge is dat je het samen doet.

 7. Voor mij is het juist een challenge om de deur uit te gaan om iets te kopen. Voeding gaat nog wel, de rst moet van heeeel ver weg komen :-)

 8. Ik doe inderdaad weleens een zogenaamde No Buy Month, puur om even weer op de rem te trappen en me te doen beseffen dat ik echt niet altijd alles direct hoef te kopen, gewoon omdat ik echt niet altijd nodig heb...

 9. Ik word wel graag uitgedaagd om eens anders te doen dan anders.
  Deze vind ik dan weer moeilijk, ik riskeer alles op voorhand te kopen LoL
  Een mooie voor mij zou bijvoorbeeld zijn van mezelf voor te nemen een maand lang geen koffie meer te kopen, maar dat zou dan weer in een andere categorie vallen ;)

  1. Grappig idee voor een challenge Sopdet. Bedoel je met koffie kopen dan zo'n beker koffie van bijvoorbeeld de Starbucks? Als je eenmaal gewend bent aan je dagelijkse beker koffie lijkt me dat inderdaad een hele uitdaging!

 10. Dit is echt niks voor mij. Met een huishouden van 6 personen en een minimum inkomen (mijn lief is helaas voor 100% afgekeurd) is het al genoeg een sport om rond te komen. Ik heb al op veel dingen moeten bezuinigen. En er zijn altijd weer onverwachte uitgaven, vind ik die dan je "planning" in de war gooien. Zoals laarzen waar opeens de rits van kapot is. Je kunt je kind dan geen weken rond laten lopen met kapotte laarzen omdat mama even een paar weken geen geld wil uitgeven...

  1. Interessant punt Jet. Is een kooppauze dan ergens een luxe? Ik kan me goed voorstellen dat als je permanent op de kleintjes moet letten zo'n kooppauze flauwekul is.

 11. Persoonlijk ben ik veel te chaotisch voor dit soort challenges. Ik heb het wel eens geprobeerd maar het is niet echt mijn ding :). Maar ach, ik vind het ook eigenlijk niet zo nodig. Ik ben absoluut geen big spender en buikspieren kweken is niet zo handig als je zwanger bent :p!

  XX

 12. Goed voorbereiden? Zorg dat je de maand ervoor zoveel koopt dat je niets nodig hebt :)

  Ik vind dit zo'n onzin, ik geloof namelijk dat het over het gehele jaar helemaal niets uitmaakt.

  Groet Petra

  1. Op zich is 1 maand waarschijnlijk niet genoeg om een oude gewoonte af te schudden en een nieuwe eigen te maken. Maar ik kan me wel voorstellen dat zo'n maand een begin kan zijn van nieuwe patronen. In die zin geloof ik dan weer wel in zo'n challenge.

   Financieel maakt het uiteindelijk misschien niet zoveel uit op jaarbasis, maar wellicht wel voor de mindset.

 13. Ik doe niet vaak mee aan challenges. Omdat ik me er 1. niet aan kan houden 2. niet zo hou van hypes 3. ik elke dag al een challenge op zich vind :p Dus nee, ik ga niet mee doen aan een 'ik ga 30 dagen niks kopen' want ik hou van dingen kopen. En ik doe misschien 10 dagen mee aan een buikspieren challenge, en dan ben ik toe aan de volgende.
  Wie weet dat ik ooit zelf een challenge opzet en het dan wel volhoudt.
  Maar dat laat nog wel even op zich wachten ben ik bang :p

 14. Zoals eerder gezegd doe ik een jaar geen kleding of accessoires of cosmetica. Ik ben bijna op de helft..... en?

  1. Je dwingt jezelf tot nieuwe combinaties die achter in je kast hingen. Uitdaging in creativiteit. Nou ben ik vrij "klassiek/sportief" in kleding dus ik heb altijd wel iets met donkerblauw met iets anders met...... juist blauw.

  2. De rest vind ik moeilijker. Leuke armband voor 1 of 2 Euro, nee! (Latte effect).

  3. Geen impuls aankopen of uitverkoop ik gooi alle brieven aanbiedingen weg.

  4. Ik leer mijn eigen valkuilen heel goed kennen. Wat kan ik makkelijk laten, wat mis omdat ik het kocht voor "de heb"?

  5. Ik denk dat ik het ga redden. Reken maar van yes!

  6. Ik moest een nwe pot dagcrème en heb een extreem gevoelige huid. Heerlijk om jezelf dan te verwennen met je lievelingsmerk. Nu heb ik overal monstertjes gevraagd plus prijs en ben geklaagd voor redelijke prijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.