Huisstof in je huis
Last updated on November 11th, 2023 at 12:01 pm
Er is geen grotere bron van stof in je huis dan kamerbreed tapijt, oftewel vloerbedekking! Daar hoopt zich namelijk heel gemakkelijk huisstof op.
Lekker dan. Want vloerbedekking is juist zo lekker zacht aan de voeten. Het voelt behaaglijk en biedt gezelligheid. En denk nou niet: ‘Ik stofzuig wel even!’ Want met een gemiddeld rondje stofzuigen, krijg je maar zo’n twintig procent stof uit je vloerbedekking. John Roberts is een Amerikaanse milieukundige ingenieur met de bijnaam Dr. Dust. Volgens hem moet je wekelijks maar liefst 25 keer stofzuigen om het stof in de vloerbedekking te beperken.
Lees ook Vloerkleed schoonmaken.
Vervang vloerbedekking met vloerkleden
Een bekend advies is dan ook: ‘Doe de vloerbedekking de deur uit. Een laminaat, tegel of plankenvloer is veel schoner.’ Voor het behaaglijke effect van vloerbedekking worden vloerkleden aangeraden. Zoals deze. Vloerkleden zijn kleiner, en dus heb je een kleiner oppervlak waar stof kan zitten. Bovendien kun je ze nog eens lekker uitkloppen of buiten hangen om te luchten. Zelf heb ik nu vloerkleden die zelfs in de wasmachine kunnen. Hygiënischer wordt het volgens mij niet.
Een hoogpolig tapijt vangt meer stof dan een minder dik vloerkleed. Hoogpolige tapijten zijn bovendien lastiger om te stofzuigen.
Maar!!!
Ondertussen wordt er ook weer iets anders beweerd. Namelijk dat het juist een voordeel is dat vloerbedekking en hoogpolige vloerkleden stof vasthouden. Dat betekent immers dat het niet door de lucht dwarrelt! Zoals ze in het Engels zeggen:
‘Color me confused!’
Nou weet ik het ook niet meer. Voor beide theorieën valt iets te zeggen vind ik. Maar gevoelsmatig houd ik het toch liever bij vloerkleden.
De hygiënehypothese
Ken jij het verhaal dat te goed schoonmaken en stofzuigen juist niet verstandig is? Door té goed schoon te maken zouden kinderen juist een allergie kunnen krijgen. Deze redenering heet de hygiënehypothese. Maar ondertussen is hier onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? Of een kind allergisch wordt of niet, heeft nauwelijks met stofzuigen te maken.
Wat kan er zoal in huisstof zitten?
Wat er in het stof in je huis zit, hangt af onder andere af van waar je woont, hoe je leeft, of je huisdieren heb, of je je schoenen uit doet als je thuis komt! Maar in het algemeen kun je zeggen dat dit in je huisstof kan zitten:
- Huidschilfers
- Kleideeltjes
- Plantaardige deeltjes
- Zout
- Katten en/of honden haren
- Zand
- Stuifmeelkorrels
- Schimmelsporen
- Bacterieën
- Overblijfselen van dode insekten
- Roetdeeltjes (als je vlak bij drukke weg woont)
- Sporen van verf aan de muur, meubels etc.
- Weekmakers
Stof komt in je lichaam via je mond, longen en huid. Alleen al door je woonkamer in te lopen komt er meer stof in de lucht! Want door je bewegingen waait het stof op van de grond en de meubels.
Hoe vaak stofzuig jij per week?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Zal wel moeten met al dat haar en zand, ik kan slecht nee zeggen tegen een vaak gehandicapte opvanger. Maar het is niet mijn hobby hoor poetsen.
Door dit artikel heb ik zojuist besloten misschien in overweging te nemen meer te gaan stofzuigen. Hier zal ik eerst nog een nachtje of 10 over moeten slapen. haha, nee eerlijk, ranzig hoor als ik het zo lees. Ik stofzuig rond de 2x per week, met babies en broodkruimels moet het toch echt gebeuren, ook niet fijn om over de vloer te lopen en alles te horen kraken.
Ik stofzuig dagelijks sinds we een kleed hebben.
Met een kleuter, 3 katten, zelf brood snijden en een rommelige inborst is dat gewoon nodig. Eerst swifferde ik elke ochtend even, maar toen kwam er een kleed…
aahhh ja ik krijg ook spontaan stofzuigneigingen… wij stofzuigen 1 a 2 keer per week.. hebben laminaat, is goed te doen. Ik wil er verder echt niet teveel bij nadenken! haha