Huisstof in je huis

huisstof

Er is geen grotere bron van stof in je huis dan kamerbreed tapijt, oftewel vloerbedekking! Daar hoopt zich namelijk heel gemakkelijk huisstof op.

Lekker dan. Want vloerbedekking is juist zo lekker zacht aan de voeten. Het voelt behaaglijk en biedt gezelligheid. En denk nou niet: 'Ik stofzuig wel even!' Want met een gemiddeld rondje stofzuigen, krijg je maar zo'n twintig procent stof uit je vloerbedekking. John Roberts is een Amerikaanse milieukundige ingenieur met de bijnaam Dr. Dust. Volgens hem moet je wekelijks maar liefst 25 keer stofzuigen om het stof in de vloerbedekking te beperken.

Lees ook Vloerkleed schoonmaken.

Vervang vloerbedekking met vloerkleden

Een bekend advies is dan ook: 'Doe de vloerbedekking de deur uit. Een laminaat, tegel of plankenvloer is veel schoner.' Voor het behaaglijke effect van vloerbedekking worden vloerkleden aangeraden. Zoals deze. Vloerkleden zijn kleiner, en dus heb je een kleiner oppervlak waar stof kan zitten. Bovendien kun je ze nog eens lekker uitkloppen of buiten hangen om te luchten. Zelf heb ik nu vloerkleden die zelfs in de wasmachine kunnen. Hygiënischer wordt het volgens mij niet.

Een hoogpolig tapijt vangt meer stof dan een minder dik vloerkleed. Hoogpolige tapijten zijn bovendien lastiger om te stofzuigen.

Maar!!!

Ondertussen wordt er ook weer iets anders beweerd. Namelijk dat het juist een voordeel is dat vloerbedekking en hoogpolige vloerkleden stof vasthouden. Dat betekent immers dat het niet door de lucht dwarrelt! Zoals ze in het Engels zeggen:

'Color me confused!'

Nou weet ik het ook niet meer. Voor beide theorieën valt iets te zeggen vind ik. Maar gevoelsmatig houd ik het toch liever bij vloerkleden.

De hygiënehypothese

Ken jij het verhaal dat te goed schoonmaken en stofzuigen juist niet verstandig is? Door té goed schoon te maken zouden kinderen juist een allergie kunnen krijgen. Deze redenering heet de hygiënehypothese. Maar ondertussen is hier onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? Of een kind allergisch wordt of niet, heeft nauwelijks met stofzuigen te maken.

Wat kan er zoal in huisstof zitten?

Wat er in het stof in je huis zit, hangt af onder andere af van waar je woont, hoe je leeft, of je huisdieren heb, of je je schoenen uit doet als je thuis komt! Maar in het algemeen kun je zeggen dat dit in je huisstof kan zitten:

 • Huidschilfers
 • Kleideeltjes
 • Plantaardige deeltjes
 • Zout
 • Katten en/of honden haren
 • Zand
 • Stuifmeelkorrels
 • Schimmelsporen
 • Bacterieën
 • Overblijfselen van dode insekten
 • Roetdeeltjes (als je vlak bij drukke weg woont)
 • Sporen van verf aan de muur, meubels etc.
 • Weekmakers

Stof komt in je lichaam via je mond, longen en huid. Alleen al door je woonkamer in te lopen komt er meer stof in de lucht! Want door je bewegingen waait het stof op van de grond en de meubels.

Hoe vaak stofzuig jij per week?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik stofzuig vrijwel dagelijks. Met 4 kinderen en een hond en vaak veel vriendinnetjes in huis vind ik het wel nodig. Wel hebben we overal een gladde vloer met in de woonkamer een vloerkleed. En ik ben nu eenmaal geen moeder die de hele dag tegen de kinderen roept dat ze de schoenen bij de deur moeten laten staan. Dus alles komt 'vrolijk' mee naar binnen... en ik neem met stoffen altijd alles nat af, voor mijn gevoel is het stof dan ècht weg.

 2. Wij doen ook vrijwel dagelijks een rondje met de stofzuiger. Ook wordt er minimaal een keer per week gedweild.

 3. Ik heb op drie slaapkamers vloerbedekking en daar wordt eens per week gezogen. De rest van het huis heeft laminaat dat ik zo vaak als nodig is met een vloerwisser te lijf ga. Niet met een bezem want dan gaat de stof meer dwarrelen en met mijn astmalongen niet zo handig.

 4. Minder vaak dan ik waarschijnlijk zou moeten doen, maar in my defence: ik heb geen huis vol mensen/dieren, dat scheelt natuurlijk wel! Ik heb er nu nog geen vaste dag voor, maar kijk het meer een beetje aan en doe het eens een keer extra als er visite komt. Vaker zou geen kwaad kunnen, maar dat moet ik er nog wat inbouwen denk ik.

 5. Dagelijks stofzuigen? Moet er niet aan denken. Ook niet met een vol huis. Als ik daaraan begin word mijn smetvrees geactiveerd is mijn ervaring en voordat ik het weet sta ik elke dag het hele huis tot in de puntjes te poetsen en mogen de kinderen niet meer ademen - dat geldt voor mij, he, dat doorslaan. Ik zeg niks over anderen.

  Hier wordt een keer in de week alles gestoft en gezogen en de vloer gedweild; de keuken wordt eigenlijk wel elke dag even aangeveegd en gedweild. Heel af en toe gaat de bezem ook nog even door de woonkamer.
  We hebben overal hout. Als je eenmaal gezien hebt wat voor viezigheid er van een harde vloer afkomt, dan wil je nooit geen tapijt meer..
  Mijn dametje heeft wel een kleed op haar kamer, zo'n schapending. Die wordt lekker buiten uitgeklopt :-)

 6. Hier ook meestal dagelijks. Op de vloer zie je niet zo veel maar een houtkachel geeft redelijk wat stof en zooi. En het is gewoon wel fris met allerlei kruimels enzo op de vloer.
  Het gekke is dat ik hier amper hoef te stoffen. De lucht is blijkbaar echt heel veel schoner.

 7. Ik stofzuig een keer of vier, vijf per week, wat mede komt doordat ons hondje nogal verhaart (het hele jaar door, lang leve de Jack Russell!). Persoonlijk vind ik de stofzuiger een van de meest handige huishoudelijke apparaten: het maakt schoon en - als je het een beetje fanatiek doet - zorgt er ook nog eens voor dat je een beetje lichaamsbeweging krijgt.
  Met het borsteltje op de slang 'stof' ik dikwijls af, erg handig en het scheelt ronddwarrelend stof van stofdoeken, voor zover die nog gebruikt worden.
  Ik heb geen hekel aan dit werk, aan dweilen en lappen daarentegen.........

 8. Ik stofzuig dagelijks. Met 2 kleine rakkers in huis wemelt het van de hagelslag, snippers en natuurlijk stof. Ik vind het soms wel ondankbaar. Heb ik net gezogen ligt er 5 minuten later alweer rommel. Maar goed het naten liggen is ook geen optie. Hier hebben we ook laminaat en een vloerkleed. Ik vind het handig. Als er dan een beker drinken of wat anders op valt is laminaat makkelijker schoon te maken dan vloerbedekking.

 9. Ik stofzuig 12 keer per week, en dweil elke dag. ( we hebben 3 honden en 4 katten vies he haha ) iedereen die hier komt verbaasd zich over hoe het er hier uitziet.
  Ze verwachten een vies huis oid, door mijn dieren en opvangers ben ik wel dagelijks 3/4 uur met het huishouden bezig dat hoort erbij.

 10. Zal wel moeten met al dat haar en zand, ik kan slecht nee zeggen tegen een vaak gehandicapte opvanger. Maar het is niet mijn hobby hoor poetsen.

 11. Door dit artikel heb ik zojuist besloten misschien in overweging te nemen meer te gaan stofzuigen. Hier zal ik eerst nog een nachtje of 10 over moeten slapen. haha, nee eerlijk, ranzig hoor als ik het zo lees. Ik stofzuig rond de 2x per week, met babies en broodkruimels moet het toch echt gebeuren, ook niet fijn om over de vloer te lopen en alles te horen kraken.

 12. Ik stofzuig dagelijks sinds we een kleed hebben.
  Met een kleuter, 3 katten, zelf brood snijden en een rommelige inborst is dat gewoon nodig. Eerst swifferde ik elke ochtend even, maar toen kwam er een kleed...

 13. aahhh ja ik krijg ook spontaan stofzuigneigingen... wij stofzuigen 1 a 2 keer per week.. hebben laminaat, is goed te doen. Ik wil er verder echt niet teveel bij nadenken! haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.