Vier volle werkweken bezig met de was – dat kan anders!

de was

Dat we flink wat tijd kwijt zijn met de was doen en de wekelijkse was, hoeft niemand ons te vertellen. Uit onderzoek van Indesit blijkt zelfs dat dat in totaal neerkomt op vier volle werkweken. Vier weken! Ik kan me wel leukere tijdsbestedingen bedenken.

Kosten besparen

Van de deelnemers aan het onderzoek slingert meer dan de helft vijf keer per week of meer de wasmachine aan. Dat lijkt een kostenpost waar nog wat te besparen valt. Zeker als je bedenkt dat een 60-graden-was bijna twee keer zoveel kost als een was op 40 graden. Door op lagere temperaturen te wassen, bespaar je energie en dus geld. Overigens zegt 45 procent van de ondervraagden al bewust op lagere temperaturen te wassen.

Een machine met een uitgestelde startfunctie kan ook geld besparen. Doordat je vooraf instelt op welk tijdstip de machine start, kun je gemakkelijker gebruikmaken van de daluren waarin je van een lager stroomtarief profiteert.

Slechts 1 of 2 programma’s

In vergelijking met onze oma’s hebben wij het maar gemakkelijk. Zij moesten in de weer met wastobbes, borstels en stukken zeep, terwijl wij machines met talloze wasprogramma’s tot onze beschikking hebben. Toch blijkt dat 35 procent van de mensen maar 1 of 2 programma’s gebruikt.

Hieronder een infographic met de belangrijkste resultaten van het onderzoek:

infographic

Al met al hebben wij geen reden tot klagen. En die oma’s van ons hebben zo nu en dan goede tips waar wij ook nog ons voordeel mee kunnen doen. Uit datzelfde onderzoek komt namelijk naar voren dat meer dan de helft wel eens een kledingstuk verwast. Hardnekkige vlekken krijg je er nu eenmaal niet automatisch uit door de kleding op een hoge temperatuur te wassen. Om onnodige schade te voorkomen een paar ouderwetse tips om veelvoorkomende vlekken toch uit je wasgoed te krijgen.

Rode wijn

Snelle actie is geboden. Geef de wijn geen kans om zich te hechten aan de kleding. Meteen uitspoelen met lauw of warm water voorkomt een hoop schade. Bestrooi daarna de vlek met een flinke laag zout zodat het vocht onttrokken wordt aan de stof. De wijn die er niet uitgespoeld is, trekt in het zout. Was vervolgens de kleding of het tafellaken gewoon en er is niets meer te zien.

Overigens kun je ook bruisend mineraalwater gebruiken om de eerste schade te beperken. Wel zo handig als je op een feestje staat waar geen warm water voor handen is. Witte wijn kan ook.

Vet

Tijdens het koken wil het nogal eens gebeuren dat er vet op je kleding spat. De uitkomst staat waarschijnlijk niet heel ver bij je vandaan: afwasmiddel. De variant met citroen werkt het beste. Breng dit aan op de vlek, laat het een paar uur intrekken en gooi vervolgens het kledingstuk direct in de wasmachine. Talkpoeder werkt ook goed. Maak de vlek eerst even nat, bestrooi met talkpoeder en laat het een nacht inwerken. De volgende ochtend het poeder verwijderen en je kleding meteen even wassen.

Zie ook vetluis!

Transpiratie

In witte kleding verschijnen in de oksels al snel gelige vlekken. Om die te verwijderen, kun je ze insmeren met glansspoelmiddel voor de vaatwasser. Doe ze daarna in de was en de vlekken zijn verdwenen.

Soms komt het voor dat je een kledingstuk hebt met een hardnekkige zweetgeur, die maar niet lijkt te verdwijnen met wassen. Je kunt de plekken met azijn inspuiten, dat laten inwerken in de wasmand en het shirt op een later moment wassen. Maar er zijn ook wasmachines met speciale programma’s die hardnekkige geuren verwijderen.

Hopelijk helpen deze tips je te besparen op de was. Zowel geld als tijd, want zeg nou zelf, die vier weken besteed je toch liever aan iets leuks?

Indesit heeft regelmatig leuke tips en acties. Volg Indesit op Facebook om op de hoogte te blijven: https://nl-nl.facebook.com/IndesitBenelux

N.B. Lees ook over het belang van je wasmachine reinigen en hoe je microvezeldoekjes wassen milieuvriendelijker maakt.

Wat zijn jouw tips voor de was?

Similar Posts

20 Comments

 1. Mijn beste tip voor de was is: stop met strijken! Scheelt je zo een werkweek op een jaar ;-)

  Verder ben ik een luie wasser: ik gooi alles in dat ding en wat niet schoon wordt, dat gaat weg. Ik gebruik tegenwoordig voor de plasbroeken van zoon wel het inweekprogramma. Dan kan ik de boel daarna op 40 graden wassen ipv op 60.

  Voor het koken gebruik ik een schort, dat scheelt in de vetvlekken ;-)

  1. Dat is een slimme tip. Hoewel het door sommige schorten gewoon héén gaat heb ik helaas gemerkt. Misschien moet ik zo'n plastic schort kopen.

 2. Zo weinig mogelijk strijken scheelt veel tijd. Strijken afschaffen gaat niet want manlief moet in pak naar zijn werk. En het staat toch wat maf met een gekreukt overhemd ;-)
  En in de zomer wil ik soms een bloesje of een rok voor mezelf strijken.
  Een schort voor tijdens het koken doe ik ook vaak. Ossengalzeep bij hardnekkige vlekken vind ik handig. En de 60 graden was probeer ik zoveel mogelijk op het lange 40 gradenprogramma te doen. Ik moet er alleen wel om denken dat ik geen wasluis in de machine krijg. En tegelijk vind ik het zonde om een 90 graden was te doen. Lekker handig, ja, dus niet.
  Ik was met zo weinig mogelijk wasmiddel en dan vaak een schepje soda erbij. Donkere was doe ik hoofdzakelijk met schoonmaakazijn met een geurtje. Ook als wasverzachter. Dan heb je veel minder vaak strepen van wasmiddels op het wasgoed en de kleuren blijven langer mooi.
  Ik heb eigenlijk wel plezier in wassen. Vooral als ik goed bij ben. Ik ruim altijd de afgehaalde was meteen op anders wordt het me te onoverzichtelijk.

  1. Is dat gewoon die schoonmaakazijn die je ook in het huishouden gebruikt? Dat is spotgoedkoop. Ik wist niet dat je daar ook mee kon wassen Veggiemo!

  2. Voor de was gebruik ik de lavendelschoonmaakazijn van A.ction. Het is idd heel goedkoop wassen. Ik heb die truc ook weer van een consuminderblog :-)

 3. Ik heb geen hekel aan wassen, maar goed ook... Ik draai hier namelijk dagelijks 1 of 2 wassen. En soms ook wel eens 3 op een dag. Vooral als het beddengoed aan de beurt is. Strijken vind ik veel erger...!! Maar sinds ik een paar weken geleden een fantastisch stoomstrijkstation van iemand heb gekregen strijk ik bijna fluitend. Wat maakt dat een verschil zeg wat voor apparaat je gebruikt!
  Ik gebruik vaak een ander wasmiddel, net wat in de aanbieding is. Ook koop ik het regelmatig bij de Action. anders is het net of je net lekkere luchtje niet meer ruikt als je altijd hetzelfde gebruikt.

  1. Leuk idee om de geur eens af te wisselen. Ik koop meestal klakkeloos hetzelfde huismerk van de Jumbo. Maar ik ga ook eens wat anders proberen.

   Als de bedden worden verschoond heb ik ook altijd een explosie van was! In de zomer is het makkelijker want dan kan ik het buiten laten drogen!

 4. Mijn "gouden" ontvlekker is groene of bruine zeep voor de vloeren. Enkele jaren geleden had ik eens iets van mijn oudste zoon, waar de vlek niet uit ging. Toen kreeg ik de tip van iemand.
  Ik dacht toen proberen , en ja hoor de vlek was verdwenen.
  Gisteren nog een truitje van mijn jongste zoontje waar verf op was van op school. De verf is verdwenen.

 5. Minder wassen de laatste 30 jaar wassen we meer maar gezinnen zijn veel kleiner. Hier wassen wij ook maar slechts 4x in de week met 6 personen en oude 5 kilo machine en koop een machine die een hotfill aansluiting heeft oude Mieles kan bijna altijd zo koop je de zuinigste wasmachine die nog op de markt moet komen :)

  1. Ja, vroeger was het normaal om dezelfde onderbroek 1 week te dragen vertelde mijn moeder. Dat lijkt me echt niet fijn! We zijn gewend om onze kleren nu veel vaker te wassen.

 6. Meer dan 5 x per week wassen? Wat? Ik heb met vijf mensen 2 á 3 wassen in de week en dan nog denk ik dat ik erg makkelijk dingen in de was gooi. Gewone kleren gaan op 30 of 40 graden, doekjes en ondergoed op 60. Ik hang het op, zet het rekje voor de kachel en een dag of wat later breng ik het naar boven. Stugge stof zoals spijkerbroeken strijk ik met mijn handen glad voor ik het ophang, zodat ik niets hoef te strijken. Wasmiddel maak ik zelf en soms gooi ik er wat schoonmaakazijn bij. Die van de action, met eucalyptus. 't Is niet mijn hobby maar ben altijd blij als het weer bij is. Die drie minuten...

  1. Ik heb denk ik gemiddeld vier wassen per week voor vier personen. Dat zijn wel volwassenen en dan heb je sneller een trommel vol. Zeker met die lange zoons van mij met hun grote dekbedovertrekken van 2.20.

 7. Ik was denk twee keer in de week, 1x beddengoed met die paar witte dingen erbij en 1x kleur. Tegenwoordig doe ik wel alles op 60, voor beddengoed vind ik dat sowieso wel fris en omdat mijn kleur dan ook bestaat uit handdoeken en sportkleding, heb ik daarvoor ook het idee dat het schoner is. Het meeste gaat wel op een rekje voor de kachel, of buiten zodra het weer dat weer toelaat.

  1. Het beddengoed was ik ook altijd op 60 graden omdat dan de huismijt er uit gaat heb ik begrepen. En dat vind ik wel een fijn idee. De rest op 30 of 40 graden. En oh ja, de kookwas heb ik nog. Dat zijn vieze vaatdoekjes en dweilen. Die was ik echt heet.

 8. Ik neem aan dat die 4 volle werkweken per jaar gerekend worden?
  Ik was ook heel wat af. Met een 8-persoonshuishouden is er ook gewoon veel was. De jongens zien er vaak na een dag buitenspelen niet meer uit. Dan gaat de kleding dus in de was. Jongste van 3 knoeit nog regelmatig met eten en moet dus iedere dag schone kleren aan. Oudste 2 dochters gaan op de fets naar school en komen nogal eens bezweet thuis. Hup weer de kleding in de was.
  Ik draai zeker 8 tot 10 wassen per week. Doordat ik veel was heb kan ik ook lekker op kleur wassen. Dus de ene keer heb ik een blauw/groene machine en de volgende keer is het rood/oranje/roze.
  Ik heb op mijn ene wasmachine ook een eco-programma zitten. Die wast met koud water. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat nog niet heb durven gebruiken. Ik ben bang dat ik dan toch minder schone was heb. Dus bij mij gaat het meeste op 30 of 40 graden en af en toe een witte was op 60 graden.

  1. Mijn kinderen fietsen ook naar school, en inderdaad daar word je al snel zweterig van! Met koud water wassen spreekt mij ook niet aan. Maar dat is misschien ook het idee.

 9. Ik draai een tiental wassen per week. Voor vlekken zweer ik al jaren bij shout en heb zelden vlekken die er niet uitgaan. Met soda wordt de witte was ook echt wit. Voor de rest wissel ik vaak van merk en strijk nagenoeg alles. Misschien gek maar ik heb het graag netjes in de kasten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.