Hak je rechterhand er af? Dit betekent het!

bijbel lezen

In een recente aflevering van de Amerikaanse ziekehuisserie Grey’s Anatomy wordt er een jongen het ziekenhuis ingebracht die heeft geprobeerd zijn rechterhand er af te snijden.

De reden?

‘Ik kon niet stoppen met masturberen’

Zijn rechterhand gaf hem als het ware iets te veel plezier: hij kon niet stoppen met masturberen. En hij had in de bijbel gelezen dat dit dan de oplossing zou zijn.

‘En als uw rechterhand u doet struikelen, hak hem af en werp hem van u weg, want het is beter voor u dat een van uw lichaamsdelen te gronde gaat en niet heel uw lichaam in de hel geworpen wordt.(Mattheus 5: 29,30)

Toevallig las ik dezelfde uitspraak over je rechterhand afhakken in een boek van Benedictijner monnik Anselm Grün.

Voor wie Anselm Grün niet kent: hij produceert in net zo’n groot tempo boeken, als een kleuter tekeningen maakt. Om de haverklap heeft hij alweer een nieuw boek.

Anselm Grün heeft de naam dat hij het geloof toegankelijk maakt voor de gewone man.

Maar eerlijk gezegd snap ik zijn teksten soms nog niet. Ze kunnen vrij abstract zijn. Niettemin heb ik wel degelijk plezier beleeft aan zijn boekje Leeswijzer bij de bijbel. Al was het maar om met andere ogen naar Grey’s Antatomy te kijken : )

7 manieren om met de bijbel om te gaan

Anselm Grüns geeft in ‘Leeswijzer bij de bijbel’ 7 manieren waarop je bijbelverhalen kunt lezen.

 1. Historisch-kritisch
 2. Spiritueel en mystiek
 3. Theologisch
 4. Kerkelijk
 5. Dieptesychologisch
 6. Bevrijdingstheologisch
 7. Persoonlijke uitleg

Ik viel vooral voor de dieptepsychologische- en de persoonlijke uitleg. Die vond ik werkelijk inspirerend en goed toepasbaar.

Wat zegt Anselm over die maffe uitspraak dat je je rechterhand maar moet afhakken?

Volgens Anselm staat de rechterhand voor dingen doen. Iemand die altijd maar druk bezig is, verdringt zijn of haar gevoel. Uiteindelijk krijg je de rekening gepresenteerd voor al dat rondrennen in de vorm van verdrongen emoties. De midlife crisis is daar een mooi voorbeeld van. Je hebt een leven lang van het een naar het ander gerend, en ineens overvalt je het gevoel: ‘Wat ben ik eigenlijk aan het doen? en ‘Is dit nu alles?’

Met het afhakken van de rechterhand wordt volgens Anselm bedoeld dat je een stapje terug moet doen. Je moet minder gaan doen. Stel je open voor je linkerhand, die staat voor gevoel, kalmte, liefde en geborgenheid.

Mooie interpretatie vind je ook niet?

Inspiratie vinden in de bijbel

Tegenwoordig wordt je doodgegooid met inspirerende spreuken en citaten. Ze staan zelfs op t-shirts van de Hema. En op Pinterest wemelt het er van. Veel mensen zoeken dus naar inspiratie en zingeving. En waarom zou je die niet ook zoeken in de bijbel?

De bijbel heeft op z’n minst zijn waarde bewezen, want het is al eeuwen oud. De wijsheden die er in staan zijn tijdloos. Dus waarom niet eens te rade gaan bij zo’n degelijk boekwerk als je zoekende bent in plaats van bij de zoveelste editie van Happinez.

Ieder heeft zijn kruis te dragen

Er is één stuk uit Leeswijzer bij de bijbel dat vooral bij mij is blijven hangen. En dat is een stuk over Anselm Grüns tante. Deze vrouw verloor maar liefst twee van haar kinderen! De nachtmerrie van elke moeder! In ieder geval die van mij. Toch werd ze niet verbitterd, en kon ze nog vrolijk zijn en lachen. En dat was omdat ze het volgende geloofde:

‘Iedereen heeft zijn kruis te dragen.’

Met andere woorden: ‘Narigheid hoort gewoon bij het leven.’ Dus ze vroeg zich niet af waarom haar dit nou net moest overkomen. Nee, ze aanvaardde het.

Conclusie over Leeswijzer bij de bijbel

De bijbel is nogal een dikke pil, en kan onbegrijpelijk klinken. Anselm Grün biedt je handvatten om de bijbel met andere en nieuwe ogen te lezen. En op die manier vind je er prachtige wijsheden en hulpbronnen in.

Dat het een praktisch boek is, blijkt wel uit het feit dat ik er een uitspraak in tegenkwam die ik ook hoorde ik de serie Grey’s Anatomy : )

Praktische informatie over Leeswijzer bij de bijbel

Leeswijzer bij de bijbel is voor 12,90 te koop bij bol.com

9200000079270354

Lees ook mijn post: Bemoedigende spreuken.

Wat vind jij van de bijbel?

Similar Posts

40 Comments

 1. Ik zou dit boek wel graag willen lezen. Had het voornemen de bijbel ooit eens te lezen maar het lijkt me prettiger om dat te doen aan de hand van een monnik, als ik eerlijk ben. Wel grappig dat het je van pas kwam tijdens het kijken.

 2. Mooie interpretatie! Is iets om over na te denken. Heb de bijbel nog nooit gelezen maar zoy het best willen

 3. Ik heb de bijbel al meerdere keren gelezen evenals de sprookjes van Grimm. Ik wil je niet kwetsen maar voor mij zijn dat boeken van hetzelfde genre!

 4. Die aflevering van Grey’s gezien inderdaad. Ik heb door de basiscatechese wel een bepaalde kennis van de bijbel maar ik voel me niet aangesproken. Wel vind ik het geloof een mooi iets.

 5. Inspirerende quotes, ik hou er van! Mooie manier van denken heb je hierover. De bijbel heb ik nog nooit gelezen… hmmm misschien toch maar is doen?

 6. Ik ben er vroeger op school ook wel mee in aanmerking gekomen. Zelf ben ik niet iemand van de heilige boeken, maar geloof ik meer in dat je gewoon een goed mens moet zijn. Zoals het spreekwoord zegt: wat gij niet wilt dat u geschied, doet dat ook een ander niet.

 7. Voor mij is de bijbel waardevol. Het is het boek van God. Ik lees er dagelijks uit en doordat ik ook actief met het geloof bezig ben, zal dit boekje momenteel geen meerwaarde voor mij hebben. Wel een interessante post dit :)

 8. Mooi stuk schreef je. Ook onverwacht voor mij. Ik las de bijbel nooit, maar ik krijg veel levenswijsheid door het dagelijks leven. Ik noem mezelf af en toe spiritueel,er gebeuren zoveel byzondere dingen ,ook vandaag!

 9. Een soort begrijpend lezen, haha. Wel origineel om op deze manier de bijbel te lezen, kan me voorstellen dat men er zo meer uit oppikt.

 10. Ik ben er niet mee opgevoed, maar ik denk wel dat je het boek vooral niet letterlijk moet nemen, maar de goede lessen eruit moet leren

 11. Iedereen interpreteert de Bijbel anders maar het is zeker fijn om dit eens van iemand anders te lezen, kwestie van er zelf ook eens op een andere manier naar te kijken!

 12. Nooit geweten wat het echt betekent. Wat een duidelijk en uitgebreid antwoord. En ja, ik ga niet wachten tot ik een midlife crisis krijg, maar zal proberen een stap terug te nemen om zo meer te genieten van dingen die echt belangrijk zijn.

 13. Bij ons toen ik klein was, moeten wij met rechterhand om wat te pakken of te geven. Als je wat geef aan iemand met linkerhand…onbeleefd.

  Leuk om te lezen zo`n uitgebreid en duidelijk antwoord

 14. ik heb niets met de bijbel maar de uitspraak dat iedereen zijn kruis heeft te dragen vind ik wel mooi en ook heel waar.
  Mijn moeder zei altijd: je krijgt kracht naar kruis,
  dat ervaar ik tegenwoordig ook. De situatie waarin ik zit met 1 van onze kinderen is heel vreselijk en toch kun je daar op een bepaalde manier toch mee om gaan.

 15. De bijbel in combinatie met GA.. leuk haha! Ik ken de bijbel echter niet en heb er ook niet zo veel mee. Ik vind het wel mooi om te zien hoe je deze link hebt gemaakt.

 16. Ik schrok even toen ik de titel las..in sommige landen werd en wordt de hand eraf gehakt als je iets gestolen hebt. Maar in dit geval blijkt Grey’s Anatomy de aanleiding te zijn. Haha!

 17. Dus volgens Grün zou hij beter met links kunnen masturberen :-D
  Jezus bedoelde het ook niet letterlijk natuurlijk. Je oog uitrukken kun je vergelijken met Job, die ‘een verbond met zijn ogen’ had gesloten: hij wilde niet naar andere vrouwen kijken -Jezus zelf zei later dat alleen al kijken (met de bedoeling om hartstocht op te wekken) al overspel was. Job was een rechtvaardige man immers.
  Je hand afhakken is in dei zin ook figuurlijk: Als je dingen doet die tegen Gods wil ingaan, moet je je bovenmatig inspannen om je gewoontes te veranderen, zodat je dat niet meer doet.
  Er blijven altijd enge kerken waar je rare dingen leert natuurlijk. Paulus drong daarom niet voor niets zo aan op ‘onderscheidingsvermogen’ en de Bereeërs werden geprezen omdat ze alles wat ze hoorden zelf uitplozen aan de hand van de Schrift.

 18. Ik vind het allemaal onzin. Ik ben gedoopt en heb mijn communies gedaan, maar dat was omdat het moest van mijn ouders. God doet me niets en ik ben ook niet gelovig. Ik geloof wel in een hogere kracht en in de kracht van karma.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.