Tijdschriften lenen in de bibliotheek: zo doe je dat

Tijdschriften lenen in de bibliotheek

Ik heb geen abonnementen meer op tijdschriften. Toch lees ik ze wekelijks. Dankzij de bibliotheek! Want behalve boeken kun je daar ook gratis tijdschriften lenen. Is het niet geweldig?! Want tijdschriften zijn leuk, maar vaak heb ik ze binnen een uur uit. En wat moet je er daarna nog mee? Doorgeven aan iemand anders is een leuke en sympathieke oplossing. Maar je kunt ze dus ook lenen in de bibliotheek, en daarna weer terugbrengen. Tijdschriften lenen in de bibliotheek heeft een boel voordelen.

Voordelen tijdschriften lenen in de bibliotheek

 1. Het scheelt je bakken met geld. Een gemiddeld tijdschrift kost toch al gauw 5,- per exemplaar.
 2. De meeste bibliotheken hebben een groot assortiment aan tijdschriften, dus je kunt kiezen uit vele genres. Van roddelbladen tot Vrij Nederland en Elsevier.
 3. Het scheelt je troep en oud papier in huis.
 4. Als het tijdschrift niet zo leuk is als je had verwacht, geeft dat niets. Je hebt er toch geen geld voor neergeteld, en kunt het gewoon terugbrengen.
 5. Het nieuwste nummer kun je weliswaar meestal nog niet lenen, maar wel in de bibliotheek ter plekke lezen.

Nadelen aan tijdschriften lenen in de bibliotheek

Zijn er dan geen nadelen aan tijdschriften lenen in de bibliotheek? Jazeker wel, hoewel ik die niet groot vind. Ik neem ze graag op de koop toe, maar voor de volledigheid hieronder een lijstje met nadelen.

 1. Populaire tijdschriften als de Linda en Jan zijn vaak al uitgeleend. Op dit moment liggen er bijvoorbeeld in ‘mijn’ bibliotheek alleen nog maar Jan tijdschriften uit 2017. Maar dit nadeel kun je oplossen door zo’n tijdschrift gewoon ter plekke te lezen.
 2. Er zijn onverlaten die puzzels maken in een geleend tijdschriften of er uitknippen.
 3. Sommige nummers worden niet teruggebracht, waardoor er wel eens nummers missen.

Hoe kun je tijdschriften lenen in de bibliotheek?

Je hebt er eigenlijk alleen een bibliotheekabonnement voor nodig. Daarmee kun je zowel boeken als tijdschriften lenen. Tijdschriften die je kunt lenen hebben een sticker waarop staat ‘Uitleenexemplaar’. De nieuwste hebben een rode sticker met de tekst ‘Word niet uitgeleend’.

Bij mijn bibliotheek leen je de tijdschriften met behulp van plastic mappen. Je hebt mappen voor 1, 2 en 3 tijdschriften. Dus als je 3 tijdschriften wilt lenen, neem je een map voor 3 tijdschriften. Neem je er maar eentje mee? Dan leen je een map voor 1 exemplaar. Vervolgens ‘stempel’ je die plastic map net zo af als een boek. Inleveren gaat ook net zoals een boek: je doet alle tijdschriften weer in de tijdschriftenmap en levert de map in.

N.B Ook op de jeugdafdeling kun je tijdschriften lenen. Dus als je een kind hebt dat graag leest, dan zou ik echt zeggen: ‘Ga eens naar de bibliotheek!’ Een abonnement voor kinderen is nog gratis ook, en er gaat een wereld voor je open.

Hoeveel geld scheelt dat als je tijdschriften leent in de bibliotheek?

Op de foto bovenaan deze post zie je de tijdschriften die ik afgelopen zaterdag leende. Laten we eens kijken hoeveel ze me gekost zouden hebben als ik ze had moeten kopen.

 • 3 x Filosofie Magazine ad 8,25
 • Flow ad 7,50
 • Consumentengids ad 7,25
 • 2 x Runner’s World: ad 5,99
 • 2 x Vrij Nederland ad 8,95
 • Zin Magazine ad 5,99
 • Genoeg ad 6,95

Alles bij elkaar zou deze stapel tijdschriften me een schrikbarende 82,32 hebben gekost! Ben ik even blij dat ik ze kon lenen in de bibliotheek!

Wist je dat er ook een online bibliotheek is, en dat je daar gratis online tijdschriften kunt lezen?

Als je net zo makkelijk digitaal tijdschriften lees, is een Blendle abonnement ook een leuke optie!

Welke tijdschriften lees jij graag?

Similar Posts

18 Comments

 1. Hmmm, ik lees heel graag de flow en ik wil m ook HEBBEN, serieus, ik vind die echt zijn abbo-geld wel waard. En ik geef ze na een tijdje soms wel door, dat is als er nog iets overblijft, want we gebruiken ze hier ook om mee te knutselen of een leuke kaart te maken.Ook lees ik niet altijd alles meteen, maar soms later(nog) een keer. Heb jij dat nooit?
  De Donald Duck is hier ook al meer dan 20 jaar een vast abbo, en die worden werkelijk stuk gelezen, of verre visite krijgt een stapel mee voor in de auto op de achterbank :-)

 2. Ik lees de (nieuwste) tijdschriften in de bibliotheek (Consumentengids, Genoeg, Opzij , VN, Roots, Knip en Landleven) . Thee en koffie is gratis in “mijn” bibliotheek en ik kan er rustig 2 tot 3 uur zitten lezen!

 3. Dankjewel voor dit artikel! Ik had er helemaal niet meer bij stilgestaan dat de bibliotheek ook tijdschriften heeft. Ik moet dringend nog eens langs de bib dus!

 4. Ik leen ook alle tijdschriften uit de bieb. Ik lees regelmatig de Flow , de Linda, de Jan, Genoeg, Handwerken zonder Grenzen, Margriet, Libelle en ik kan nog wel even doorgaan.
  Eerder las ik ook wel in de bieb maar nu neem ik de tijdschriften mee naar huis.

 5. Groot nadeel van geen abonnement nemen is dat het tijdschrift ophoud te bestaan. Dat is mij al eens overkomen met de Esta, geweldig leuk tijdschrift maar omdat niemand meer een betaald abonnement wil, is het opgedoekt. Ik lees ook tijdschriften in de bieb, maar een echt goed blad zoals Zin neem ik een abonnement op. Net als de Donald Duck en 7days voor de kinderen.

 6. Handig hoor, de bibliotheek! En dat voor weinig geld!
  Ik ben geabonneerd op Flow en gebruik de oudere exemplaren om echte post te maken. Verder interesseert het aanbod mij te weinig om een exemplaar te kopen. De voor mij leuke tijdschriften zoals 101 Woonideeën en Home&Garden zijn opgehouden te bestaan.

 7. Ik heb een abonnement op de Libelle, inclusief de Bookazine. Ik lees de Libelle, mijn ouders ook en zij maken de puzzels. Dan gaat de Libelle naar een tante, die leest het, zij geeft het aan haar dochter, de dochter geeft het gelezen weer terug en dan gaat het naar verdere familie van mijn tante en die zullen het vast ook weer doorgeven. Dus die ene Libelle maakt een lange reis.
  Ik vind Libelle fijn lezen, ik doe er lekker lang over en de onderwerpen spreken mij aan.

 8. Goede tip, zo had ik het nog niet bekeken. Ik heb maar een paar abonnementen op tijdschriften die ik ook wil bewaren, dus dan is het anders. Al moet ik bekennen dat ik ze nog niet herlezen heb…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.