Blendle: 1 maand gratis proberen

Blendle premium

Ik ben ooit, in 2016 min of meer per ongeluk lid geworden van Blendle.

Ik kreeg destijds een link naar een artikel toegestuurd met een spannende titel. Dus wilde ik dat artikel graag lezen. En zo belandde ik bij Blendle. Om het artikel te kunnen lezen moest ik me registreren. Daar houd ik normaal niet van, maar blijkbaar wilde ik het artikel écht heel graag lezen. Bovendien kreeg je destijds een tegoed van 2,50 bij registratie.

Inmiddels is het verandert. Het heet nu Blendle Premium en werkt iets anders.

Hieronder eerst mijn ervaringen met Blendle toen ik het in 2016 gebruikte, en daarna Blendle Premium anno 2020!

Mail van Blendle: ‘Er is een nieuwe Jan!’

Na mijn inschrijving krijg ik regelmatig mailtjes van hen in mijn mailbox, met opwekkende berichten als: ‘Er is een nieuwe Jan!’ Ik vind Jan een leuk tijdschrift. Maar toch klik ik zelden op de link van zo’n bericht. Dat komt omdat ik vrees dat ik dan de nieuwe Jan koop. En dat wil ik niet, want ik vind dat een duur tijdschrift.

Maar deze zorg komt voort uit onwetendheid. Want ik snap dat hele Blendle gewoon niet zo goed. Dat komt door mijn antipathie tegen gebruiksaanwijzingen: ik heb nooit goed gelezen hoe het werkt.

Daarom besloot ik om het eens uit te zoeken! Met als hoofdvraag:

‘Als ik een artikel lees op Blendle, kost mij dit dan geld? En zo ja, hoeveel?’

Blendle: wat is het eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen: wat is Blendle eigenlijk?

Blendle is een online tijdschriftenwinkel, waar je losse artikelen kunt kopen.

Je hoeft dus niet het hele tijdschrift te kopen. Kijk, dat vind ik erg slim. Want veel tijdschriften zijn helemaal niet zo interessant. Dus het idee dat je alleen betaald voor het artikel dat je wilt lezen, vind ik als rechtgeaarde Nederlander lekker voordelig en dus leuk.

De hamvraag: wat kost me dat dan?

Nu komen we bij mijn brandende vraag: ‘Wat kost me dat dan?’ Het antwoord vind ik vervelend. Want dat is:

‘De prijs die je betaalt voor een artikel hangt af van het artikel dat je leest.’

Lekker dan.

Die onduidelijkheid over de prijs van een artikel komt omdat de verschillende kranten en tijdschriften hun eigen prijzen bepalen. En die variëren dus per uitgave. Bij de Volkskrant betaal je bijvoorbeeld 25 cent per artikel. Maar de Groene Amsterdammer vraagt 89 cent per artikel! De NRC is vrij goedkoop met maar 10 cent voor een kort artikel, en 15 cent voor een langer stuk.

Mijn tegoed: 0,03 cent

Hoewel ik maar 1 artikel heb gelezen bij mijn weten, is mijn tegoed 0,03 cent. Die heb ik over van het tegoed van 2,50 dat ik cadeau kreeg. Ik besloot eens te kijken wat er gebeurde als ik klikte op een artikel waarvoor ik te weinig tegoed had. Het resultaat was verrassend en sympathiek:

blendle

Supersympathiek? Of een beetje nep…

Zoals ze zelf zeggen: ‘Supersympathiek!’ Een mens zou ervan gaan opwaarderen.

Hoewel.

Als ik vervolgens inderdaad wil gaan opwaarderen, blijk ik wel degelijk betaald te hebben. Mijn leestegoed staat nu in de min: – 0,22 cent. Op zich begrijpelijk: de journalisten moeten ook ergens van leven. Maar toch was ik beetje teleurgesteld dat het cadeautje een sigaar uit eigen doos blijkt te zijn. Dan had ik liever gehad dat er stond: ‘Alsjeblieft, je hebt eigenlijk te weinig tegoed voor dit artikel, maar we trekken het wel van je opwaardeertegoed af.’

blendle

Ook zie ik ineens dat ik blijkbaar inderdaad per ongeluk diverse artikelen heb gekocht! Mijn zorg over het klikken op de links in mijn mailtjes van hen was dus terecht: als ik klik op een link in zo’n mailtje, kost me dat inderdaad geld. En ik heb die artikelen niet eens gelezen.

Blendle: je tegoed opwaarderen

Als je tegoed op is, kun je het opwaarderen. Wat dat betreft lijkt het op een prepaid telefoon abonnement. Dit beantwoordt meteen één van mijn vragen:

‘Kan ik mezelf per ongeluk op kosten jagen door artikelen te lezen op Blendle?’

Ik vreesde namelijk dat als ik dingen ging lezen, ik aan het eind van de maand een rekening zou krijgen of zo. Maar omdat je dus eerst een tegoed inkoopt, kun je niet ongemerkt teveel geld uitgeven. Maar je kunt wel degelijk ongemerkt je leestegoed per ongeluk opmaken…

Wanneer is Blendle niet voordeliger?

Laten we eens kijken hoe lang deze dienst financieel voordeliger is! Ik blijk dus per ongeluk een artikel gekocht te hebben dat in de Volkskrant stond. Dat artikel kostte me 0,25. Een losse Volkskrant kost 2,50. Dat betekent dat als ik 11 artikelen zou lezen in een losse Volkskrant ik goedkoper uit ben.

Ook blijk ik een artikel gekocht te hebben uit Psychologie Magazine. (Ik moet echt wat minder overal op klikken!) Dat artikel kostte 0,79 cent. Een los nummer kost 5,95. Zo gauw ik minimaal 8 artikelen uit Psychologie Magazine ben, wordt het tijdschrift goedkoper dan als ik alleen een los artikel koop.

Nicole
Lees hieronder over Blendle Premium!

Blendle Premium 2023

En dan nu naar Blendle premium anno 2023. Het schijnt dat het verdienmodel waarbij je betaalde per artikel dat je wilde lezen, niet winstgevend genoeg was. Daarom hebben ze het veranderd.

Het heet nu Blendle Premium, en je betaalt per maand een vast bedrag. 9,99 euro om precies te zijn. Maar als je een jaarabonnement neemt ben je iets voordeliger uit. Dan kost het 8,25 per maand.

Zo werkt Blendle Premium

De redactie maakt een dagelijkse selectie van artikelen op basis van je interesses. (Die moet je invullen als je lid wordt). Wil je artikelen lezen die niet gratis beschikbaar zijn, dan moet daarvoor alsnog ‘credits’ kopen. Dit lijkt op het principe van het oude Blendle.

Blendle:

‘Voor een overzicht van de actualiteit, blader je gratis door alle kranten en internationale titels. Verhalen bovenop je selectie lees je met krantencredits. Deze credits zijn een steuntje in de rug voor de journalistiek. De verhalen die al in je dagelijkse selectie zitten lees je ook via deze pagina gratis.’

Ik heb ze gemaild of ik dan niet gewoon het systeem van de credits kan blijven gebruiken. Dus gewoon een tegoed kopen als ik artikelen wil lezen. Maar dat kan niet! Je móét een Blendle Premium abonnement hebben, en daar bovenop mág je dan extra credits kopen.

Leuk is dat Blendle ook audio aanbiedt. Je kunt dus ook gewoon luisteren.

Blendle als social media netwerk

Wat Blendle nog net iets extra’s geeft is dat artikelen kunnen worden aangeraden op bijvoorbeeld Facebook, Twitter etc. De online kiosk wil dus ook een sociaal netwerk zijn. Er is bijvoorbeeld een persoonlijk overzicht met de beste stukken/artikelen die door je vrienden als beste zijn beoordeeld en aangeraden.

Blendle op je smartphone

Je kunt deze dienst gebruiken op je computer, maar je kunt ook de gratis Blendle app op je smartphone installeren.

Uitleg

Hieronder een uitleg van Blendle, maar de uitleg is niet meer actueel. Want in het filmpje hoefde je nog geen vast bedrag per maand te betalen.

Blendle abonnement voordeel

Soms wil ik een krantenartikel lezen, maar stuit ik op een zogenoemde betaalmuur. Ik kan het artikel dan alleen maar lezen als ik een abonnement neem. Meestal druip ik dan af. Maar nu ik een Blendle abonnement heb, is dat niet meer nodig!

Want daarmee kan ik de titel van het krantenartikel invoeren bij Blendle, en voila! Dan krijg ik het daar.

Hieronder lees je hoe dat werkt.

Ik wilde het artikel over Vijf weken undercover in het distributiecentrum van bol.com nog een keer lezen. Maar ik stuitte dus op een betaalmuur:

volkskrant

Omdat ik geen abonnement wil op De Volkskrant ging ik naar blendle.com en voerde daar de titel van het betreffende artikel in. En ja hoor, ze hadden het. Kijk maar:

blendle

Blendle opzeggen

Stel nou, je wilt Blendle opzeggen. Bijvoorbeeld omdat je alleen maar 1 maand gratis wilt lezen en luisteren. Blendle opzeggen kan niet via een mailtje. Je moet dit doen via hun website. Je kunt dit doen via je account.

Mijn conclusie in 2016 over Blendle

Het loont om de gebruiksaanwijzing te lezen. Nu ik er meer over weet, vind ik deze service best een leuke uitvinding. Het biedt me de mogelijkheid om artikelen te lezen die ik interessant vind, zonder dat ik meteen het hele tijdschrift moet kopen. En ik hoef niet bang te zijn dat ik later ineens een hele hoge rekening gepresenteerd krijgt, want het werkt met een leestegoed.

Mijn vraag: kost het me geld als ik een artikel lees op Blendle kan ik nu met ‘Ja’ beantwoorden. Maar het gaat om vrij kleine bedragen. Hoewel je wel in de gaten moet houden of het niet goedkoper is om gewoon het hele papieren exemplaar te kopen.

Wil je Blende gaan gebruiken? Surf dan naar blendle.com om je te registreren.

Ga ik deze online kiosk nu vaker gebruiken?

Op dit moment haal ik mijn tijdschriften gratis uit de bibliotheek. Maar als er bijvoorbeeld een heel interessant artikel staat in de nieuwe Runner’s World dat ik meteen wil lezen, dan zal ik dit misschien wel gaan inkopen. Maar de kans is groter dat ik gewoon even wacht tot ik het tijdschrift kan lenen.

Mijn conclusie over Blendle Premium 2023

Het is inmiddels een aantal jaar later, en ik gebruikte het eigenlijk nooit meer. Maar afgelopen weekend wilde ik een artikel in de Opzij lezen, en dat kon alleen via Blendle. Zo kon het gebeuren dat ik in aanraking kwam met Blendle Premium. Het is toch wel erg handig dat je dan zo’n los artikel toch te pakken kunt krijgen met behulp deze service.

Je kunt Blendle Premium vergelijken met Netflix of een smartphone abonnement: voor een vast bedrag per maand kun je onbeperkt lezen/kijken/bellen.

Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door het aanbod. En je bent vrij snel goedkoper uit met Blendle dan met een abonnement op een krant. Voor een abonnement op het AD betaal ik bijvoorbeeld 6,- per 4 weken en dan kan ik alleen het AD helemaal lezen. Voor vier euro extra heb ik via Blendle toegang tot veel meer artikelen.

Probeer Blendle nu een maand gratis

Je kunt Blendle een maand gratis proberen!

Bij de bibliotheek kun je overigens 16 gratis tijdschriften online lezen. Ken jij Blendle Premium? Wat zijn jouw ervaringen?

Similar Posts

62 Comments

 1. Ik ken(de) het niet. Wat ik altijd prettig vind is duidelijkheid en dat mis ik op zo’n site altijd. Logisch ergens natuurlijk wel. Daarnaast ben ik nog “ouderwets” en lees ik nog liever uit een papieren tijdschrift, krant of boek. Behalve blogs natuurlijk. Wel een leuk en handig artikel dit.

  1. Ik ken het ook niet, maar zou het denk ik ook niet snel aanschaffen. Ik ben zo’n type dat dan vergeet dat ze een abonnement hmdaarop heeft en vervolgens een flinke sponsor word 😅

 2. Ik kende het, maar het lijkt me niks en ik ga het ook zeker niet doen. Gedoe!
  Ik ga meestal iedere week een uurtje in het leescafe van onze bibliotheek zitten en lees daar alles wat ik wil. Gratis!

 3. Je zegt dat je jezelf niet op kosten kan jagen. Maar je kan dus wel negatief staan. Of is dat maar 1 artikel en dan niet meer. Want als je iedere keer toch een artikel kan lezen dan vind ik het net zo risicovol als roodstand.

  Kun je het artikel ook nog weigeren als je die *sympathieke* melding krijg? Als je bijvoorbeeld absoluut niet in de min wil komen.

  1. Dat zijn goede punten Karin. Ik zou kunnen proberen om nog een artikel te lezen, want mijn saldo staat nog in de min. Maar ik vind het niet zo’n prettig idee om ‘rood te staan’ op Blendle merk ik.
   En je moet minstens 10 euro opwaarderen, en dat wil ik niet op dit moment.

 4. Ik heb van mijn 2,50 nog 0,88 zie ik net. Even gecheckt nav deze blogpost. Ik heb daar 7 berichten voor gelezen, waarbij ik ook bij een aantal het geld weer terug gevraagd heb. Dat kan namelijk ook op het moment dat je het weg klikt, dan vragen ze wat je er van vond en of het voldeed aan je verwachting. Want soms zegt een titel meer en blijkt het artikel of heel erg kort te zijn of niet interessant.
  Op zich vind ik het wel een handig middel, en wat jij zegt over zoveel artikelen gelezen kun je bijna een T.rouw bijv voor lezen gaat niet helemaal op. Want niet alle artikelen die je te zien krijgt komt bij dezelfde krant of tijdschrift weg en ook niet op dezelfde dag. Ik hoop dat je het snapt wat ik bedoel.

  Hoewel ik niet weet of ik zou opwaarderen, maar gratis is altijd leuk om iets uit te proberen. En die 0,22 ben je pas kwijt op het moment dat je daadwerkelijk gaat opwaarderen en anders had je moeten aangeven dat je het artikel niet interessant genoeg vond.

  1. Ik heb nergens een knop gezien waarmee ik kon aangeven dat ik het artikel niet interessant vond helaas. Anders had ik daar zeker gebruik van gemaakt.

   Blendle is zeker een handige manier om losse artikelen te lezen.

 5. Ik leez ook met Blendle en wel omdat er een artikel over Teunie instond! Heb wel opgewaardeerd. Lees vaak iets uit bv. De Standaard. Als je t niet leuk vindt krijg je je geld terug. Ik vind het heel leuk!

  1. Dan is het inderdaad erg handig! Dat is ook precies wat ik er aan waardeer: dat je over een artikel hoort, en dat je dat specifieke artikel graag wilt lezen. Dan is Blendle een mooie manier om dat te kunnen doen.

 6. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar het lijkt me idd ook niks. Ik haal tijdschriften wel in de bibliotheek of krijg ze vaak via via…

 7. Heb ooit ook wel eens iets met artikelen lezen gehad.
  Maar die waren gratis.

  Zo.n betaal constructie kost altijd meer omdat je nieuwsgierigheid gewekt wordt middels reclame.

  De bibliotheek handiger en ruilkring.
  ????????

 8. Duidelijk en helder artikel ! Jouw uitleg dan Nicole. ik kende het echt niet nooit van gehoord. ik denk niet dat ik er gebruik van zou maken.Maar op zich is het idee erachter wel oke als ik het goed lees. En je bent niet de enigste ook ik ben vaak te beroerd om gebruiksaanwijzingen te lezen.

 9. Wat een leuk stuk! Ik kom het ook regelmatig tegen, volgens mij ook bij Telegraaf (dacht ik). Maar ik vind het ook onzin om er voor te betalen, hoewel ik soms best nieuwsgierig ben :D

 10. Ik had dit nooit van gehoord. Vreemd genoeg. Wel leuk stuk om te lezen hoe en wat. Daar word je wijs ervan.Ik zal dit niet gebruik van maken. Helaas! Fijne zonnige dag gewenst.

 11. Ik vind dat voor mezelf echt geen aanvulling. Wel een manier om van mijn geld af te komen. Dus ik zie mezelf er nog geen abbo nemen.

  Love as always
  di mario

 12. Ik kreeg als abonnee van &C de mogelijkheid om het gratis te proberen.
  Maar in de kleine lettertjes stond dat het tot daarna in een automatisch abonnement over zou gaan, toen ben ik afgehaakt.

 13. Maar als je een abonnement hebt op het AD, de Volkskrant, Trouw etc. krijg je daarbij
  “Topics”. Dat is ongeveer hetzelfde als Blendle. Je kunt dan heel veel artikelen uit heel veel kranten lezen.

 14. Ik ken dit niet, maar het zou ook niets voor mij zijn, als ik wat lees is het op nu.nl, daar is het gewoon gratis en als ik een tijdschrift lees dan het liefste op papier. Het is een heel duidelijk artikel, dat is fijn, want nu begrijp ik eindelijk wat het allemaal betekent.

 15. Ik raak altijd heel gefrustreerd van die betaalmuren. Staat er een interessant artikel op Twitter, klik ik door en bluuuh… Ik vind Blendle toch een beetje twijfelachtig. Ik geloof niet dat ik het geld er ook uit zou halen.

 16. Het is me teveel gedoe met dat geld.
  Ik lees vaak tijdschriften van de bieb en verder ruilen we hier met elkaar.

  Je hebt er wel informatie over gegeven, super.

 17. Ik had er wel eens van gehoord. Maar wat een gedoe, zeg. Fijn dat jij het uitgezocht hebt. Nu weet ik zeker dat het niks voor mij is. Mijn interesse in artikelen gaat snel over als ik me moet registreren of betalen.

 18. Ik kende het nog helemaal niet. Maar het lijkt me ook niks als je zo moet opletten of je iets koopt of niet. Niet prettig en zonde als er dan toch tegoed af gaat terwijl je dat eigenlijk niet gaat lezen.

 19. Ik “durfde” al jaren niet op de blender linkjes te klikken. Heel handig om nu te weten hoe het werkt. Zodra m’n huidige tijdschriftenabbonnementen afgelopen zijn ga ik t zeker overwegen! Dank je voor je heldere en uitgebreide uiteenzetting

  1. Ik snap wat je bedoelt. Ik was op een gegeven moment ook bang dat ik dan per ongeluk een artikel ‘kocht’ zonder dat ik het door had, en zo kosten maakte.

 20. Ik heb dit tijden terug ook eens gehad. Heb het snel weer gestopt. Waarom? Ik zou het echt niet meer weten.

 21. Veel lees ik een en ander via Facebook. Omdat echtgenoot NRC leest heb ik eigenlijk verder geen behoefte aan een of ander abonnement. Scheelt in de kosten zo.

 22. Ja, ik kende Blendle toen al. Ze waren toen erg ‘hot’ maar ik weet niet of dat nu nog zo is. Ik heb er zelfs een keer gesolliciteerd! Hahaha! Ik vind de CEO Wel heel fijn altijd in praatprogramma’s over gadgets praten trouwens. Hij maakt het wat meer behapbaar. Soms wil ik een artikel lezen dat echt alleen maar op een manier zoals deze wordt aangeboden. Dan doe ik dat dus gewoon hè. Daarom heb ik nu ook een Videoland abonnement. Eigenlijk alleen voor de Kardashians. Ja 🙄

  1. Wat leuk dat je er zelfs een keer gesolliciteerd hebt! Op wat voor soort functie Amina?

   Ik moet glimlachen dat je vanwege de Kardashians Videoland hebt : ) Zijn ze niet meer op TLC dan?

 23. Het lijkt me op zich een leuk concept, maar het is niets voor mij. Ik ben sowieso niet zo van de tijdschriften.

 24. Goed om te weten zeg! Een tijdschrift vind ik altijd veel te saai, ik ben meer benieuwd naar enkele artikelen. Ik ga het eens uitproberen.

 25. Ik ken het concept niet! Maar ik zou hier ook niet zo snel geld aan uitgeven. Een tijdschrift zo nu en dan kopen heeft ook wel zijn charmes!

 26. Mmm, het is niks voor mij, voor de prijs haal je wat mij betreft er te weinig voordeel uit, koop dan liever af en toe een duurder tijdschrift.

 27. Ooit wel een keer een account aangemaakt, maar nooit wat mee gedaan. Ik geef toch de voorkeur aan een papieren tijdschrift.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.