Blendle review
Last updated on February 16th, 2024 at 12:10 pm
- Mail van Blendle: ‘Er is een nieuwe Jan!’
- Blendle: wat is het eigenlijk?
- De hamvraag: wat kost me dat dan?
- Mijn tegoed: 0,03 cent
- Supersympathiek? Of een beetje nep…
- Blendle: je tegoed opwaarderen
- Wanneer is Blendle niet voordeliger?
- Blendle Premium 2023
- Zo werkt Blendle Premium
- Blendle als social media netwerk
- Blendle op je smartphone
- Uitleg
- Blendle abonnement voordeel
- Blendle opzeggen
- Mijn conclusie in 2016 over Blendle
- Ga ik deze online kiosk nu vaker gebruiken?
- Mijn conclusie over Blendle Premium 2023
- Blendle review 2024
- Probeer Blendle nu een maand gratis
Ik ben ooit, in 2016 min of meer per ongeluk lid geworden van Blendle.
Ik kreeg destijds een link naar een artikel toegestuurd met een spannende titel. Dus wilde ik dat artikel graag lezen. En zo belandde ik bij Blendle. Om het artikel te kunnen lezen moest ik me registreren. Daar houd ik normaal niet van, maar blijkbaar wilde ik het artikel écht heel graag lezen. Bovendien kreeg je destijds een tegoed van 2,50 bij registratie.
Inmiddels is het verandert. Het heet nu Blendle Premium en werkt iets anders.
Hieronder eerst mijn ervaringen met Blendle toen ik het in 2016 gebruikte, en daarna Blendle Premium anno 2020!
Mail van Blendle: ‘Er is een nieuwe Jan!’
Na mijn inschrijving krijg ik regelmatig mailtjes van hen in mijn mailbox, met opwekkende berichten als: ‘Er is een nieuwe Jan!’ Ik vind Jan een leuk tijdschrift. Maar toch klik ik zelden op de link van zo’n bericht. Dat komt omdat ik vrees dat ik dan de nieuwe Jan koop. En dat wil ik niet, want ik vind dat een duur tijdschrift.
Maar deze zorg komt voort uit onwetendheid. Want ik snap dat hele Blendle gewoon niet zo goed. Dat komt door mijn antipathie tegen gebruiksaanwijzingen: ik heb nooit goed gelezen hoe het werkt.
Daarom besloot ik om het eens uit te zoeken! Met als hoofdvraag:
‘Als ik een artikel lees op Blendle, kost mij dit dan geld? En zo ja, hoeveel?’
Blendle: wat is het eigenlijk?
Laten we bij het begin beginnen: wat is Blendle eigenlijk?
Blendle is een online tijdschriftenwinkel, waar je losse artikelen kunt kopen.
Je hoeft dus niet het hele tijdschrift te kopen. Kijk, dat vind ik erg slim. Want veel tijdschriften zijn helemaal niet zo interessant. Dus het idee dat je alleen betaald voor het artikel dat je wilt lezen, vind ik als rechtgeaarde Nederlander lekker voordelig en dus leuk.
De hamvraag: wat kost me dat dan?
Nu komen we bij mijn brandende vraag: ‘Wat kost me dat dan?’ Het antwoord vind ik vervelend. Want dat is:
‘De prijs die je betaalt voor een artikel hangt af van het artikel dat je leest.’
Lekker dan.
Die onduidelijkheid over de prijs van een artikel komt omdat de verschillende kranten en tijdschriften hun eigen prijzen bepalen. En die variëren dus per uitgave. Bij de Volkskrant betaal je bijvoorbeeld 25 cent per artikel. Maar de Groene Amsterdammer vraagt 89 cent per artikel! De NRC is vrij goedkoop met maar 10 cent voor een kort artikel, en 15 cent voor een langer stuk.
Mijn tegoed: 0,03 cent
Hoewel ik maar 1 artikel heb gelezen bij mijn weten, is mijn tegoed 0,03 cent. Die heb ik over van het tegoed van 2,50 dat ik cadeau kreeg. Ik besloot eens te kijken wat er gebeurde als ik klikte op een artikel waarvoor ik te weinig tegoed had. Het resultaat was verrassend en sympathiek:
Supersympathiek? Of een beetje nep…
Zoals ze zelf zeggen: ‘Supersympathiek!’ Een mens zou ervan gaan opwaarderen.
Hoewel.
Als ik vervolgens inderdaad wil gaan opwaarderen, blijk ik wel degelijk betaald te hebben. Mijn leestegoed staat nu in de min: – 0,22 cent. Op zich begrijpelijk: de journalisten moeten ook ergens van leven. Maar toch was ik beetje teleurgesteld dat het cadeautje een sigaar uit eigen doos blijkt te zijn. Dan had ik liever gehad dat er stond: ‘Alsjeblieft, je hebt eigenlijk te weinig tegoed voor dit artikel, maar we trekken het wel van je opwaardeertegoed af.’
Ook zie ik ineens dat ik blijkbaar inderdaad per ongeluk diverse artikelen heb gekocht! Mijn zorg over het klikken op de links in mijn mailtjes van hen was dus terecht: als ik klik op een link in zo’n mailtje, kost me dat inderdaad geld. En ik heb die artikelen niet eens gelezen.
Blendle: je tegoed opwaarderen
Als je tegoed op is, kun je het opwaarderen. Wat dat betreft lijkt het op een prepaid telefoon abonnement. Dit beantwoordt meteen één van mijn vragen:
‘Kan ik mezelf per ongeluk op kosten jagen door artikelen te lezen op Blendle?’
Ik vreesde namelijk dat als ik dingen ging lezen, ik aan het eind van de maand een rekening zou krijgen of zo. Maar omdat je dus eerst een tegoed inkoopt, kun je niet ongemerkt teveel geld uitgeven. Maar je kunt wel degelijk ongemerkt je leestegoed per ongeluk opmaken…
Wanneer is Blendle niet voordeliger?
Laten we eens kijken hoe lang deze dienst financieel voordeliger is! Ik blijk dus per ongeluk een artikel gekocht te hebben dat in de Volkskrant stond. Dat artikel kostte me 0,25. Een losse Volkskrant kost 2,50. Dat betekent dat als ik 11 artikelen zou lezen in een losse Volkskrant ik goedkoper uit ben.
Ook blijk ik een artikel gekocht te hebben uit Psychologie Magazine. (Ik moet echt wat minder overal op klikken!) Dat artikel kostte 0,79 cent. Een los nummer kost 5,95. Zo gauw ik minimaal 8 artikelen uit Psychologie Magazine ben, wordt het tijdschrift goedkoper dan als ik alleen een los artikel koop.
Blendle Premium 2023
En dan nu naar Blendle premium anno 2023. Het schijnt dat het verdienmodel waarbij je betaalde per artikel dat je wilde lezen, niet winstgevend genoeg was. Daarom hebben ze het veranderd.
Het heet nu Blendle Premium, en je betaalt per maand een vast bedrag. 9,99 euro om precies te zijn. Maar als je een jaarabonnement neemt ben je iets voordeliger uit. Dan kost het 8,25 per maand.
Zo werkt Blendle Premium
De redactie maakt een dagelijkse selectie van artikelen op basis van je interesses. (Die moet je invullen als je lid wordt). Wil je artikelen lezen die niet gratis beschikbaar zijn, dan moet daarvoor alsnog ‘credits’ kopen. Dit lijkt op het principe van het oude Blendle.
Blendle:
‘Voor een overzicht van de actualiteit, blader je gratis door alle kranten en internationale titels. Verhalen bovenop je selectie lees je met krantencredits. Deze credits zijn een steuntje in de rug voor de journalistiek. De verhalen die al in je dagelijkse selectie zitten lees je ook via deze pagina gratis.’
Ik heb ze gemaild of ik dan niet gewoon het systeem van de credits kan blijven gebruiken. Dus gewoon een tegoed kopen als ik artikelen wil lezen. Maar dat kan niet! Je móét een Blendle Premium abonnement hebben, en daar bovenop mág je dan extra credits kopen.
Leuk is dat Blendle ook audio aanbiedt. Je kunt dus ook gewoon luisteren.
Blendle als social media netwerk
Wat Blendle nog net iets extra’s geeft is dat artikelen kunnen worden aangeraden op bijvoorbeeld Facebook, Twitter etc. De online kiosk wil dus ook een sociaal netwerk zijn. Er is bijvoorbeeld een persoonlijk overzicht met de beste stukken/artikelen die door je vrienden als beste zijn beoordeeld en aangeraden.
Blendle op je smartphone
Je kunt deze dienst gebruiken op je computer, maar je kunt ook de gratis Blendle app op je smartphone installeren.
Uitleg
Hieronder een uitleg van Blendle, maar de uitleg is niet meer actueel. Want in het filmpje hoefde je nog geen vast bedrag per maand te betalen.
Blendle abonnement voordeel
Soms wil ik een krantenartikel lezen, maar stuit ik op een zogenoemde betaalmuur. Ik kan het artikel dan alleen maar lezen als ik een abonnement neem. Meestal druip ik dan af. Maar nu ik een Blendle abonnement heb, is dat niet meer nodig!
Want daarmee kan ik de titel van het krantenartikel invoeren bij Blendle, en voila! Dan krijg ik het daar.
Hieronder lees je hoe dat werkt.
Ik wilde het artikel over Vijf weken undercover in het distributiecentrum van bol.com nog een keer lezen. Maar ik stuitte dus op een betaalmuur:
Omdat ik geen abonnement wil op De Volkskrant ging ik naar blendle.com en voerde daar de titel van het betreffende artikel in. En ja hoor, ze hadden het. Kijk maar:
Blendle opzeggen
Stel nou, je wilt Blendle opzeggen. Bijvoorbeeld omdat je alleen maar 1 maand gratis wilt lezen en luisteren. Blendle opzeggen kan niet via een mailtje. Je moet dit doen via hun website. Je kunt dit doen via je account.
Mijn conclusie in 2016 over Blendle
Het loont om de gebruiksaanwijzing te lezen. Nu ik er meer over weet, vind ik deze service best een leuke uitvinding. Het biedt me de mogelijkheid om artikelen te lezen die ik interessant vind, zonder dat ik meteen het hele tijdschrift moet kopen. En ik hoef niet bang te zijn dat ik later ineens een hele hoge rekening gepresenteerd krijgt, want het werkt met een leestegoed.
Mijn vraag: kost het me geld als ik een artikel lees op Blendle kan ik nu met ‘Ja’ beantwoorden. Maar het gaat om vrij kleine bedragen. Hoewel je wel in de gaten moet houden of het niet goedkoper is om gewoon het hele papieren exemplaar te kopen.
Wil je Blende gaan gebruiken? Surf dan naar blendle.com om je te registreren.
Ga ik deze online kiosk nu vaker gebruiken?
Op dit moment haal ik mijn tijdschriften gratis uit de bibliotheek. Maar als er bijvoorbeeld een heel interessant artikel staat in de nieuwe Runner’s World dat ik meteen wil lezen, dan zal ik dit misschien wel gaan inkopen. Maar de kans is groter dat ik gewoon even wacht tot ik het tijdschrift kan lenen.
Mijn conclusie over Blendle Premium 2023
Het is inmiddels een aantal jaar later, en ik gebruikte het eigenlijk nooit meer. Maar afgelopen weekend wilde ik een artikel in de Opzij lezen, en dat kon alleen via Blendle. Zo kon het gebeuren dat ik in aanraking kwam met Blendle Premium. Het is toch wel erg handig dat je dan zo’n los artikel toch te pakken kunt krijgen met behulp deze service.
Je kunt Blendle Premium vergelijken met Netflix of een smartphone abonnement: voor een vast bedrag per maand kun je onbeperkt lezen/kijken/bellen.
Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door het aanbod. En je bent vrij snel goedkoper uit met Blendle dan met een abonnement op een krant. Voor een abonnement op het AD betaal ik bijvoorbeeld 6,- per 4 weken en dan kan ik alleen het AD helemaal lezen. Voor vier euro extra heb ik via Blendle toegang tot veel meer artikelen.
Blendle review 2024
Een Blendle abonnement kost 9,99 per maand. Voor mijn verjaardag vraag ik nu altijd een abonnement op de Gelderlander van mijn man. Daarmee heb ik ook toegang tot bijvoorbeeld artikelen in Trouw, maar niet artikelen in bijvoorbeeld de Telegraaf. Omdat ik graag een papieren krant lees, vind ik Blendle nog steeds niet aantrekkelijk. Als ze nou terugkwamen met de optie om losse artikelen bij ze te kopen, dan zou ik Blendle zeker weer overwegen.
Probeer Blendle nu een maand gratis
Je kunt Blendle een maand gratis proberen!
Bij de bibliotheek kun je overigens 16 gratis tijdschriften online lezen. Ken jij Blendle Premium? Wat zijn jouw ervaringen?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb dit tijden terug ook eens gehad. Heb het snel weer gestopt. Waarom? Ik zou het echt niet meer weten.
Veel lees ik een en ander via Facebook. Omdat echtgenoot NRC leest heb ik eigenlijk verder geen behoefte aan een of ander abonnement. Scheelt in de kosten zo.
Ik heb hier van gehoord maar is denk niks voor mij. Mooi artikel!
Dat je op negatief saldo kunt komen te staan, staat mij al heel erg tegen. Dit is dus echt niets voor mij. Dan koop ik liever een tijdschrijft waarbij ik alle artikelen kan lezen.
Ja, ik kende Blendle toen al. Ze waren toen erg ‘hot’ maar ik weet niet of dat nu nog zo is. Ik heb er zelfs een keer gesolliciteerd! Hahaha! Ik vind de CEO Wel heel fijn altijd in praatprogramma’s over gadgets praten trouwens. Hij maakt het wat meer behapbaar. Soms wil ik een artikel lezen dat echt alleen maar op een manier zoals deze wordt aangeboden. Dan doe ik dat dus gewoon hè. Daarom heb ik nu ook een Videoland abonnement. Eigenlijk alleen voor de Kardashians. Ja 🙄
Wat leuk dat je er zelfs een keer gesolliciteerd hebt! Op wat voor soort functie Amina?
Ik moet glimlachen dat je vanwege de Kardashians Videoland hebt : ) Zijn ze niet meer op TLC dan?
Had er hiervoor nog nooit van gehoord. Persoonlijk lees ik toch liever een papieren tijdschrift
Het lijkt me op zich een leuk concept, maar het is niets voor mij. Ik ben sowieso niet zo van de tijdschriften.
Goed om te weten zeg! Een tijdschrift vind ik altijd veel te saai, ik ben meer benieuwd naar enkele artikelen. Ik ga het eens uitproberen.
Ik ken het concept niet! Maar ik zou hier ook niet zo snel geld aan uitgeven. Een tijdschrift zo nu en dan kopen heeft ook wel zijn charmes!
Op zich een interessant, maar ik heb toch liever een tijdschrift dan nog meer op een scherm te lezen
Als je liever een tijdschrift, krant of boek in je handen houdt dan een smartphone is Blendle inderdaad minder aantrekkelijk Tessa.
Mmm, het is niks voor mij, voor de prijs haal je wat mij betreft er te weinig voordeel uit, koop dan liever af en toe een duurder tijdschrift.
Nog nooit van gehoord en het is niks voor mij.
Ooit wel een keer een account aangemaakt, maar nooit wat mee gedaan. Ik geef toch de voorkeur aan een papieren tijdschrift.