Blendle: wat is het, en hoe werkt het?

blendleIk ben ooit min of meer per ongeluk lid geworden van Blendle.

Ik kreeg destijds een link naar een artikel toegestuurd met een spannende titel. Dus wilde ik dat artikel graag lezen. En zo belandde ik bij Blendle. Om het artikel te kunnen lezen moest ik me registreren. Daar houd ik normaal niet zo van, maar blijkbaar wilde ik het artikel écht heel graag lezen. Bovendien krijg je een tegoed van 2,50 bij registratie.

Mail van Blendle: ‘Er is een nieuwe Jan!’

Sindsdien krijg ik regelmatig mailtjes van Blendle in mijn mailbox, met opwekkende berichten als: ‘Er is een nieuwe Jan!’ Ik vind Jan een leuk tijdschrift. Maar toch klik ik zelden op de link van zo’n bericht. Dat komt omdat ik vrees dat ik dan de nieuwe Jan koop. En dat wil ik niet, want ik vind dat een duur tijdschrift.

Maar deze zorg komt voort uit onwetendheid. Want ik snap dat hele Blendle gewoon niet zo goed. Dat komt door mijn antipathie tegen gebruiksaanwijzingen: ik heb nooit goed gelezen hoe het werkt.

Daarom besloot ik om het eens uit te zoeken! Met als hoofdvraag:

‘Als ik een artikel lees op Blendle, kost mij dit dan geld? En zo ja, hoeveel?’

Blendle: wat is het eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen: wat is Blendle eigenlijk?

Blendle is een online tijdschriftenwinkel, waar je losse artikelen kunt kopen.

Je hoeft dus niet het hele tijdschrift te kopen. Kijk, dat vind ik erg slim. Want veel tijdschriften zijn helemaal niet zo interessant. Dus het idee dat je alleen betaald voor het artikel dat je wilt lezen, vind ik als rechtgeaarde Nederlander lekker voordelig en dus leuk.

De hamvraag: wat kost me dat dan?

Nu komen we bij mijn brandende vraag: ‘Wat kost me dat dan?’

Het antwoord vind ik vervelend. Want dat is:

‘De prijs die je betaald voor een artikel hangt af van het artikel dat je leest.’

Lekker dan.

Die onduidelijkheid over de prijs van een artikel komt omdat de verschillende kranten en tijdschriften hun eigen prijzen bepalen. En die variëren dus per uitgave. Bij de Volkskrant betaal je bijvoorbeeld 25 cent per artikel. Maar de Groene Amsterdammer vraagt 89 cent per artikel! De NRC is vrij goedkoop met maar 10 cent voor een kort artikel, en 15 cent voor een langer stuk.

Mijn tegoed: 0,03 cent

Hoewel ik maar 1 artikel heb gelezen bij mijn weten, is mijn tegoed 0,03 cent. Die heb ik over van het tegoed van 2,50 dat ik cadeau kreeg. Ik besloot eens te kijken wat er gebeurde als ik klikte op een artikel waarvoor ik te weinig tegoed had. Het resultaat was verrassend en sympathiek:

blendle

Supersympathiek? Of een beetje nep…

Zoals ze zelf zeggen: ‘Supersympathiek!’ Een mens zou er van gaan opwaarderen.

Hoewel. Als ik vervolgens inderdaad wil gaan opwaarderen, blijk ik wel degelijk betaald te hebben. Mijn leestegoed staat nu in de min: – 0,22 cent. Op zich begrijpelijk: de journalisten moeten ook ergens van leven. Maar toch was ik beetje teleurgesteld dat het cadeautje een sigaar uit eigen doos blijkt te zijn. Dan had ik liever gehad dat er stond: ‘Alsjeblieft, je hebt eigenlijk te weinig tegoed voor dit artikel, maar we trekken het wel van je opwaardeertegoed af.’

blendle

Ook zie ik ineens dat ik blijkbaar inderdaad per ongeluk diverse artikelen heb gekocht! Mijn zorg over het klikken op de links in mijn mailtjes van Blendle was dus terecht: als ik klik op een link in zo’n mailtje, kost me dat inderdaad geld. En ik heb die artikelen niet eens gelezen.

Blendle: je tegoed opwaarderen

Als je tegoed op is, kun je het opwaarderen. Wat dat betreft lijkt het op een prepaid telefoon abonnement. Dit beantwoordt meteen één van mijn vragen:

‘Kan ik mezelf per ongeluk op kosten jagen door artikelen te lezen op Blendle?’

Ik vreesde namelijk dat als ik dingen ging lezen, ik aan het eind van de maand een rekening zou krijgen of zo. Maar omdat je dus eerst een tegoed inkoopt, kun je niet ongemerkt teveel geld uitgeven. Maar je kunt wel degelijk ongemerkt je leestegoed per ongeluk opmaken…

Wanneer is Blendle niet voordeliger?

Laten we eens kijken hoe lang Blendle voordeliger is! Ik blijk dus per ongeluk een artikel gekocht te hebben dat in de Volkskrant stond. Dat artikel kostte me 0,25. Een losse Volkskrant kost 2,50. Dat betekent dat als ik 11 artikelen zou lezen in een losse Volkskrant ik goedkoper uit ben.

Ook blijk ik een artikel gekocht te hebben uit Psychologie Magazine. (Ik moet echt wat minder overal op klikken!) Dat artikel kostte 0,79 cent. Een los nummer kost 5,95. Zo gauw ik minimaal 8 artikelen uit Psychologie Magazine ben, wordt het tijdschrift goedkoper dan als ik alleen een los artikel koop.

Alternatief

Overigens is Blendle niet de enige ‘online kiosk’! Iets soortgelijks biedt Elinea aan. Alleen betaal je daar maandelijks 9,- voor onbeperkt artikelen lezen, en is de eerste maand gratis.Ik vermoed dat je met Elinea wel duurder uit bent.

Blendle als social media netwerk

Wat Blendle nog net iets extra’s geeft is dat artikelen kunnen worden aangeraden op bijvoorbeeld Facebook, Twitter etc. De online kiosk wil dus ook een sociaal netwerk zijn. Er is bijvoorbeeld een persoonlijk overzicht met de beste stukken/artikelen die door je vrienden als beste zijn beoordeeld en aangeraden.

Blendle op je smartphone

Je kunt Blendle gebruiken op je computer, maar je kunt ook de gratis Blendle app op je smartphone installeren.

Uitleg video Blendle

Ben je net als ik te beroerd om de gebruiksaanwijzing te lezen, dan kun je ook even deze video kijken : )

Conclusie over Blendle

Het loont om de gebruiksaanwijzing te lezen. Nu ik er meer over weet, vind ik Blendle best een leuke uitvinding. Het biedt me de mogelijkheid om artikelen te lezen die ik interessant vind, zonder dat ik meteen het hele tijdschrift moet kopen. En ik hoef niet bang te zijn dat ik later ineens een hele hoge rekening gepresenteerd krijgt, want Blendle werkt met een leestegoed.

Mijn vraag: kost het me geld als ik een artikel lees op Blendle kan ik nu met ‘Ja’ beantwoorden. Maar het gaat om vrij kleine bedragen. Hoewel je wel in de gaten moet houden of het niet goedkoper is om gewoon het hele papieren exemplaar te kopen.

Wil je Blende gaan gebruiken? Surf dan naar blendle.nl om je te registreren.

Ga ik deze online kiosk nu vaker gebruiken?

Op dit moment haal ik mijn tijdschriften gratis uit de bibliotheek. Maar als er bijvoorbeeld een heel interessant artikel staat in de nieuwe Runner’s World dat ik meteen wil lezen, dan zal ik dit misschien wel gaan inkopen. Maar de kans is groter dat ik gewoon even wacht tot ik het tijdschrift kan lenen.

Ken jij Blendle? Wat zijn jouw ervaringen?

19 Responses to Blendle: wat is het, en hoe werkt het?

 1. Ik ken(de) het niet. Wat ik altijd prettig vind is duidelijkheid en dat mis ik op zo’n site altijd. Logisch ergens natuurlijk wel. Daarnaast ben ik nog “ouderwets” en lees ik nog liever uit een papieren tijdschrift, krant of boek. Behalve blogs natuurlijk. Wel een leuk en handig artikel dit.

 2. Ik kende het, maar het lijkt me niks en ik ga het ook zeker niet doen. Gedoe!
  Ik ga meestal iedere week een uurtje in het leescafe van onze bibliotheek zitten en lees daar alles wat ik wil. Gratis!

 3. Je zegt dat je jezelf niet op kosten kan jagen. Maar je kan dus wel negatief staan. Of is dat maar 1 artikel en dan niet meer. Want als je iedere keer toch een artikel kan lezen dan vind ik het net zo risicovol als roodstand.

  Kun je het artikel ook nog weigeren als je die *sympathieke* melding krijg? Als je bijvoorbeeld absoluut niet in de min wil komen.

  • Dat zijn goede punten Karin. Ik zou kunnen proberen om nog een artikel te lezen, want mijn saldo staat nog in de min. Maar ik vind het niet zo’n prettig idee om ‘rood te staan’ op Blendle merk ik.
   En je moet minstens 10 euro opwaarderen, en dat wil ik niet op dit moment.

 4. Ik heb van mijn 2,50 nog 0,88 zie ik net. Even gecheckt nav deze blogpost. Ik heb daar 7 berichten voor gelezen, waarbij ik ook bij een aantal het geld weer terug gevraagd heb. Dat kan namelijk ook op het moment dat je het weg klikt, dan vragen ze wat je er van vond en of het voldeed aan je verwachting. Want soms zegt een titel meer en blijkt het artikel of heel erg kort te zijn of niet interessant.
  Op zich vind ik het wel een handig middel, en wat jij zegt over zoveel artikelen gelezen kun je bijna een T.rouw bijv voor lezen gaat niet helemaal op. Want niet alle artikelen die je te zien krijgt komt bij dezelfde krant of tijdschrift weg en ook niet op dezelfde dag. Ik hoop dat je het snapt wat ik bedoel.

  Hoewel ik niet weet of ik zou opwaarderen, maar gratis is altijd leuk om iets uit te proberen. En die 0,22 ben je pas kwijt op het moment dat je daadwerkelijk gaat opwaarderen en anders had je moeten aangeven dat je het artikel niet interessant genoeg vond.

  • Ik heb nergens een knop gezien waarmee ik kon aangeven dat ik het artikel niet interessant vond helaas. Anders had ik daar zeker gebruik van gemaakt.

   Blendle is zeker een handige manier om losse artikelen te lezen.

 5. Ik leez ook met Blendle en wel omdat er een artikel over Teunie instond! Heb wel opgewaardeerd. Lees vaak iets uit bv. De Standaard. Als je t niet leuk vindt krijg je je geld terug. Ik vind het heel leuk!

  • Dan is het inderdaad erg handig! Dat is ook precies wat ik er aan waardeer: dat je over een artikel hoort, en dat je dat specifieke artikel graag wilt lezen. Dan is Blendle een mooie manier om dat te kunnen doen.

 6. Heb ooit ook wel eens iets met artikelen lezen gehad.
  Maar die waren gratis.

  Zo.n betaal constructie kost altijd meer omdat je nieuwsgierigheid gewekt wordt middels reclame.

  De bibliotheek handiger en ruilkring.
  ????????

 7. Duidelijk en helder artikel ! Jouw uitleg dan Nicole. ik kende het echt niet nooit van gehoord. ik denk niet dat ik er gebruik van zou maken.Maar op zich is het idee erachter wel oke als ik het goed lees. En je bent niet de enigste ook ik ben vaak te beroerd om gebruiksaanwijzingen te lezen.

 8. Wat een leuk stuk! Ik kom het ook regelmatig tegen, volgens mij ook bij Telegraaf (dacht ik). Maar ik vind het ook onzin om er voor te betalen, hoewel ik soms best nieuwsgierig ben 😀

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.