9 supergewoontes voor een net huishouden

huishouden

Het huishouden is als een ontembaar beest!

Je denkt dat je het huishouden onder controle hebt.

Moeite met huishouden

Maar als je even niet oplet, dan verandert het weer in een monster. Dat merk je vooral als je ziek bent. Binnen één dag ziet je huis er uit alsof er een bom ontploft is. Neem nou de was. Eén dag verslappen, en het lijkt alsof je nooit iets uitvoert. Toch zijn er een aantal dingen die weinig moeite kosten, die je huishouden in toom houden. Zo zorg je dat je huis een prettig thuis blijft. Bijvoorbeeld met een huishoudschema.

N.B. Extra hulp nodig? Denk dan aan De Huishoucoach.

9 Supergewoontes die je huis op orde houden

  1. Het is één van de belangrijkste tips van de Amerikaanse Flylady: Shine your sink. Oftewel zorg dat je keuken gootsteen schoon is en glimt. Dat geeft meteen een heel andere aanblik. Ook voorkomt het verstoppingen en dat je je gootsteen moet ontstoppen.
  2. Zorg dat de ingang bij je voordeur netjes is. Je komt een huis gewoon heel anders binnen als het netjes is. Om die reden heb ik zelfs geen kapstok meer bij onze ingang! Die hangt in de berging. Ik houd onze voordeur ook voor mezelf netjes. Want zo is het gewoon veel fijner thuiskomen.
  3. Doe ‘s avonds voor je naar bed gaat even een rondje. Zet vieze spullen in de afwasmachine. Gun het jezelf om de ochtend te beginnen in een opgeruimd huis!
  4. Doe ‘s avonds alvast de was in de wasmachine. Zo maak je het jezelf makkelijker. De volgende morgen hoef je alleen maar even op het knopje te drukken.
  5. Was indien nodig elke dag. Niks geeft zo’n rommelig effect als een grote stapel was. Voorkom dat je achter loopt.
  6. Gooi spullen weg. Ik zeg het ook altijd tegen mijn kinderen: Heb je een hekel aan opruimen en schoonmaken? Zorg dan dat er weinig is om op te ruimen of schoon te maken!’
  7. Schrijf dingen op een lijstje. Het huishouden kan overweldigend voelen. Ga zitten met pen en papier, en maak een to-do lijstje. Alleen dat geeft vaak al rust. En zo komt er ruimte in je hoofd: je hoeft niet alles te onthouden. Zie ook boodschappenlijst maken.
  8. Maak een weekmenu en hang dat op in de keuken. Een weekmenu zorgt ook meteen voor controle over je huishoudgeld.
  9. Zorg voor bemoediging en inspiratie. Het huishouden is nu eenmaal niet altijd leuk om te doen. Dus hang op bepaalde plekken een leuke kaart met een bemoedigende spreuk op. Zo herinner je jezelf er aan dat je goed bezig bent. Ik kan wat dat betreft Monique Wortelboers boek Huishouden, de zorg voor het leven erg aanraden!

Door van deze simpele dingen een gewoonte te maken, zul je zien dat je huishouden beter gaat lopen!

Lees ook mijn post over je wasmachine reinigen!

Heb jij nog handige tips? Laat ze dan nu achter in de comments!

22 Comments

 1. Mirjam
 2. J S
 3. Lea
 4. Vlijtig met Zuinigheid

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh