9 supergewoontes voor een net huishouden

huishouden

Het huishouden is als een ontembaar beest! Je denkt dat je het onder controle hebt. Maar als je even niet oplet, dan verandert het weer in een monster. Dat merk je vooral als je ziek bent. Binnen één dag ziet je huis er uit alsof er een bom ontploft is. Neem nou de was. Eén dag verslappen, en het lijkt alsof je nooit iets uitvoert. Toch zijn er een aantal dingen die weinig moeite kosten, die je huishouden in toom houden. Zo zorg je dat je huis een prettig thuis blijft. Bijvoorbeeld met een huishoudschema.

N.B. Extra hulp nodig? Denk dan aan De Huishoucoach.

9 Supergewoontes die je huis op orde houden

  1. Het is één van de belangrijkste tips van de Amerikaanse Flylady: Shine your sink. Oftewel zorg dat je keuken gootsteen schoon is en glimt. Dat geeft meteen een heel andere aanblik. Ook voorkomt het verstoppingen en dat je je gootsteen moet ontstoppen.
  2. Zorg dat de ingang bij je voordeur netjes is. Je komt een huis gewoon heel anders binnen als het netjes is. Om die reden heb ik zelfs geen kapstok meer bij onze ingang! Die hangt in de berging. Ik houd onze voordeur ook voor mezelf netjes. Want zo is het gewoon veel fijner thuiskomen.
  3. Doe ‘s avonds voor je naar bed gaat even een rondje. Zet vieze spullen in de afwasmachine. Gun het jezelf om de ochtend te beginnen in een opgeruimd huis!
  4. Doe ‘s avonds alvast de was in de wasmachine. Zo maak je het jezelf makkelijker. De volgende morgen hoef je alleen maar even op het knopje te drukken.
  5. Was indien nodig elke dag. Niks geeft zo’n rommelig effect als een grote stapel was. Voorkom dat je achter loopt.
  6. Gooi spullen weg. Ik zeg het ook altijd tegen mijn kinderen: Heb je een hekel aan opruimen en schoonmaken? Zorg dan dat er weinig is om op te ruimen of schoon te maken!’
  7. Schrijf dingen op een lijstje. Het huishouden kan overweldigend voelen. Ga zitten met pen en papier, en maak een to-do lijstje. Alleen dat geeft vaak al rust. En zo komt er ruimte in je hoofd: je hoeft niet alles te onthouden. Zie ook boodschappenlijst maken.
  8. Maak een weekmenu en hang dat op in de keuken. Een weekmenu zorgt ook meteen voor controle over je huishoudgeld.
  9. Zorg voor bemoediging en inspiratie. Het huishouden is nu eenmaal niet altijd leuk om te doen. Dus hang op bepaalde plekken een leuke kaart met een bemoedigende spreuk op. Zo herinner je jezelf er aan dat je goed bezig bent. Ik kan wat dat betreft Monique Wortelboers boek Huishouden, de zorg voor het leven erg aanraden!

Door van deze simpele dingen een gewoonte te maken, zul je zien dat je huishouden beter gaat lopen!

Lees ook mijn post over je wasmachine reinigen!

Heb jij nog handige tips? Laat ze dan nu achter in de comments!

Similar Posts

22 Comments

 1. Hartstikke goeie tips zijn dit. Ik hou hiervan. De meeste van deze dingen doe ik al. Niet allemaal want ik hoef niet elke dag te wassen. Maar structuur-mens als ik ben, hou ik van vaste dingen op vaste dagen, of zelfs vaste tijden… Ik heb altijd mijn lijstjes op tafel liggen en niets is zo heerlijk als wanneer je het laatste ding voor die dag hebt afgevinkt…
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Liefs,
  Mirjam

  1. Dat probeer ik ook – maar helaas, met twee zeer bewaarderige kinderen en een bewaarderige man en okay, ik geef toe, ik wil zelf ook nog wel eens iets bewaren.. laten we zeggen dat de titel van je blog me zeer aansprak en toen las ik het en toen ging het dus ergens ander over. Over ‘niet alles wat kan moet ook’. Ik geloof dat dat mijn mantra gaat worden bij de komende sinterklaasinkopen..

   1. Mijn man wil ook dingen nooit weggooien helaas… Hij heeft een kastje dat als je het deurtje opent, er van alles uit valt. Maar o wee, als ik het uitmest. Dus ik loop dan maar met een grote boog om dat kastje heen.

    ‘Niet alles wat kan, moet ook!’ vind ik een mooie mantra!

 2. Vooral dat weggooien van spullen die je niet meer gebruikt vind ik zó’n goede tip! Ik ben daar de laatste tijd ook meerdere keren druk mee geweest, schreef er zelfs een blog over vorige week. Het gaat me niet altijd even makkelijk af namelijk…
  Mijn toevoeging is, leer kinderen om speelgoed A op te ruimen als ze met speelgoed B willen spelen. Mijn kiddies zijn nog klein, dus dan is dat vrij makkelijk aan te leren, het is vooral een kwestie van zelf consequent zijn.

  1. Dat vind ik ook een prima tip Lea! Dat scheelt enorm.

   Ik bedenk prompt nog een tip: laat ze met blokken e.d. op een kleed spelen. Dan schud je de blokjes daarna eenvoudigweg weer in de doos, vanaf het kleed.

  1. Uitstellen is inderdaad een enorme hobbel. Ik heb daar soms ook last van. Nu bijvoorbeeld. Ik zit hier comments te beantwoorden, maar ik moet eigenlijk ons bed opmaken. En daar heb ik een enorme hekel aan.

 3. Indien je kinderen hebt
  -zorg de avond van te voren vast dat school-gym-zwemspullen in de tas zitten (niks zo stressy als dat je daar natuurlijk smorgens op het laatste moment ahcterkomt dat er een vermissing is)
  -doe de dingen waar je een hekel aan hebt het eerst en snel, ze moeten immers toch gedaan, en daarna kun je dan leukere dingen doen :-) zonder je schuldig te voelen .
  -hak grote klussen in kleinere delen bv een kastje per dag of plankje per dag is te doen, zonder dat je gillend gek word, alllll je keukenkasten op een dag is to much…(voor mij in ieder geval)
  -organiseer hulp, met een maatje die jij de andere keer bv weer een uurtje ofzo helpt, ga je echt meer dan 2x zo snel :-)

 4. In een ver verleden had ik een week en maandrooster. Toen kwam daar om allerhande redenen de klad in en nu ben ik stukje bij beetje de boel weer op orde aan het krijgen. Met dat week- en maandrooster dus, omdat ik het anders niet meer overzie.
  Dat, en vaste dingen op vaste momenten, dan slijt het in en wordt het een gewoonte en daardoor makkelijker. Had ik al gezegd dat ik zó geen huisvrouw ben? Het schoonmaken gebeurt door mijn onvolprezen hulp. Maar ja.. dan ben je er nog niet ;)

 5. Ach ja, dat van die was herken ik maar al te goed….nooit verslappen hahaha. Want je komt niet meer door die Mount Everest aan was heen. Ik ga er weer eens een wasje ingooien denk ik….

 6. Ik heb ook mijn vaste ritmes. Elke ochtend, rolluiken omhoog, bij droog weer ramen helemaal open, bedden open, rommel opruimen, ontbijttafel afruimen en afwassen, bedden dicht. Elke ochtend vast ritueel. Dan afhankelijk van de dag iets anders.
  Maandag overal zuigen en stoffen (nat) en wc’s en rommel opruimen, dinsdag badkamer en vloer en wc vloeren.
  Rest van de week de was, ramen, boodschappen, dweilen en alles bijhouden. Einde van de week nog eens zuigen.
  Op maandagmiddag heb ik altijd al zo’n voldaan gevoel. Het huis is dan alweer netjes. Heerlijk.

 7. Heerlijke tips. Die nummer 1 ga ik hier ook invoeren, die pas ik nog niet toe. Elke dag wassen wordt trouwens wel lastig. Het moet ook de tijd hebben om op te drogen en de wasrekjes zijn dan bezet van de laatste wasjes. Die was is trouwens wel een ongrijpbaar ding… je vergeet het een dagje en de mand puilt alweer uit. Ongelofelijk! En dan heb ik niet eens pubers die hun was op hun kamer verzamelen… ;-)

  1. Ik weet precies wat je doet! Eventjes verslappen en het lijkt alsof je nóóit de was doet! Heb je niet toevallig ergens plek om een waslijntje te spannen waar je onder door kunt lopen? Of zelfs een droogtrommel?

   Wat dat betreft is de zomer handig: dan kun je de was buiten drogen, en gaat het hele proces van de was doen een stuk sneller!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.