Reacties

9 supergewoontes voor een net huishouden — 22 reacties

 1. Hartstikke goeie tips zijn dit. Ik hou hiervan. De meeste van deze dingen doe ik al. Niet allemaal want ik hoef niet elke dag te wassen. Maar structuur-mens als ik ben, hou ik van vaste dingen op vaste dagen, of zelfs vaste tijden... Ik heb altijd mijn lijstjes op tafel liggen en niets is zo heerlijk als wanneer je het laatste ding voor die dag hebt afgevinkt...
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Liefs,
  Mirjam

  • Ja, ik ben ook dol op vaste patronen! Het helpt ook om dingen soepeler te laten lopen vind ik. Je hoeft dan niet telkens het wiel uit te vinden. Het rolt al!

  • Dat probeer ik ook - maar helaas, met twee zeer bewaarderige kinderen en een bewaarderige man en okay, ik geef toe, ik wil zelf ook nog wel eens iets bewaren.. laten we zeggen dat de titel van je blog me zeer aansprak en toen las ik het en toen ging het dus ergens ander over. Over 'niet alles wat kan moet ook'. Ik geloof dat dat mijn mantra gaat worden bij de komende sinterklaasinkopen..

  • Mijn man wil ook dingen nooit weggooien helaas... Hij heeft een kastje dat als je het deurtje opent, er van alles uit valt. Maar o wee, als ik het uitmest. Dus ik loop dan maar met een grote boog om dat kastje heen.

   'Niet alles wat kan, moet ook!' vind ik een mooie mantra!

 2. Vooral dat weggooien van spullen die je niet meer gebruikt vind ik zó'n goede tip! Ik ben daar de laatste tijd ook meerdere keren druk mee geweest, schreef er zelfs een blog over vorige week. Het gaat me niet altijd even makkelijk af namelijk...
  Mijn toevoeging is, leer kinderen om speelgoed A op te ruimen als ze met speelgoed B willen spelen. Mijn kiddies zijn nog klein, dus dan is dat vrij makkelijk aan te leren, het is vooral een kwestie van zelf consequent zijn.

  • Dat vind ik ook een prima tip Lea! Dat scheelt enorm.

   Ik bedenk prompt nog een tip: laat ze met blokken e.d. op een kleed spelen. Dan schud je de blokjes daarna eenvoudigweg weer in de doos, vanaf het kleed.

  • Uitstellen is inderdaad een enorme hobbel. Ik heb daar soms ook last van. Nu bijvoorbeeld. Ik zit hier comments te beantwoorden, maar ik moet eigenlijk ons bed opmaken. En daar heb ik een enorme hekel aan.

 3. Indien je kinderen hebt
  -zorg de avond van te voren vast dat school-gym-zwemspullen in de tas zitten (niks zo stressy als dat je daar natuurlijk smorgens op het laatste moment ahcterkomt dat er een vermissing is)
  -doe de dingen waar je een hekel aan hebt het eerst en snel, ze moeten immers toch gedaan, en daarna kun je dan leukere dingen doen :-) zonder je schuldig te voelen .
  -hak grote klussen in kleinere delen bv een kastje per dag of plankje per dag is te doen, zonder dat je gillend gek word, alllll je keukenkasten op een dag is to much...(voor mij in ieder geval)
  -organiseer hulp, met een maatje die jij de andere keer bv weer een uurtje ofzo helpt, ga je echt meer dan 2x zo snel :-)

 4. In een ver verleden had ik een week en maandrooster. Toen kwam daar om allerhande redenen de klad in en nu ben ik stukje bij beetje de boel weer op orde aan het krijgen. Met dat week- en maandrooster dus, omdat ik het anders niet meer overzie.
  Dat, en vaste dingen op vaste momenten, dan slijt het in en wordt het een gewoonte en daardoor makkelijker. Had ik al gezegd dat ik zó geen huisvrouw ben? Het schoonmaken gebeurt door mijn onvolprezen hulp. Maar ja.. dan ben je er nog niet ;)

 5. Ik heb ook mijn vaste ritmes. Elke ochtend, rolluiken omhoog, bij droog weer ramen helemaal open, bedden open, rommel opruimen, ontbijttafel afruimen en afwassen, bedden dicht. Elke ochtend vast ritueel. Dan afhankelijk van de dag iets anders.
  Maandag overal zuigen en stoffen (nat) en wc's en rommel opruimen, dinsdag badkamer en vloer en wc vloeren.
  Rest van de week de was, ramen, boodschappen, dweilen en alles bijhouden. Einde van de week nog eens zuigen.
  Op maandagmiddag heb ik altijd al zo'n voldaan gevoel. Het huis is dan alweer netjes. Heerlijk.

 6. Heerlijke tips. Die nummer 1 ga ik hier ook invoeren, die pas ik nog niet toe. Elke dag wassen wordt trouwens wel lastig. Het moet ook de tijd hebben om op te drogen en de wasrekjes zijn dan bezet van de laatste wasjes. Die was is trouwens wel een ongrijpbaar ding... je vergeet het een dagje en de mand puilt alweer uit. Ongelofelijk! En dan heb ik niet eens pubers die hun was op hun kamer verzamelen... ;-)

  • Ik weet precies wat je doet! Eventjes verslappen en het lijkt alsof je nóóit de was doet! Heb je niet toevallig ergens plek om een waslijntje te spannen waar je onder door kunt lopen? Of zelfs een droogtrommel?

   Wat dat betreft is de zomer handig: dan kun je de was buiten drogen, en gaat het hele proces van de was doen een stuk sneller!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder