Kapstokken en mijn weg naar een nette gang

kapstokkenStiekem droom ik van zo’n ouderwetse kapstok die ze vroeger op basisscholen hadden.

Zo’n hele lange, van donkerbruin hout, met ontelbaar veel nostalgische haakjes er aan. Wat zou mijn gang dán netjes zijn! Want dan hadden mijn kinderen altijd wel een haakje voor hun jas en tas.

Ik zie een goede kapstok als de weg naar een nette en opgeruimde gang.

Mijn man wilde per sé zelf een kapstok maken

Maar helaas wilde mijn man, die verder helemaal niet klusserig is aangelegd, met alle geweld zelf een kapstok maken…. Ik zei nog handenwringend: ‘Doe het niet!’ maar hij was vastbesloten. Hij kocht voor zo’n 150 euro aan houten planken en losse haken en maakte daarvan onze kapstok.

Hier zie je ‘m:

kapstok
Twee planken met haken er op, die aan kettingen hangen…

Hij heeft te weinig haken…

En het is niet dat de kapstok niet werkt of zo. Het is best een keurige kapstok. Maar ik vind hem gewoon helemaal niet mooi. En voor het bedrag dat hij kostte, had ik volgens mij een veel mooiere kapstok kunnen uitzoeken. Bovendien zitten er niet genoeg haken aan. Met als gevolg dat de kinderen hun zooi vaak voor de kapstok op de grond dumpen.

Dus dool ik in verloren uren over het internet, en vergaap mij her en der aan mooie kapstokken. Zo langzamerhand weet ik aardig wat er te koop is op het gebied van kapstokken.

Twee soorten kapstokken

Feitelijk zijn er twee soorten kapstokken:

 1. Wandkapstokken: van het type die je aan de muur vastmaakt.
 2. Staande kapstokken: deze staan op de grond, en zijn in de regel rond.

Mijn voorkeur gaat absoluut naar een wandkapstok. Want die neemt veel minder ruimte in. Waar een staande kapstok kostbare vloerruimte inneemt, doet een wandkapstok dat niet. Sterker nog, sommige wandkapstokken bieden zelfs laatjes voor handschoenen en dergelijke. Of een plank aan de bovenkant met legruimte. Zoals deze kapstok van steigerhout die ik tegenkwam bij Sweet Living Shop:

kapstok
Deze kost 89,95. Hij is mooi, maar ik vind dat hij veel te weinig haakjes heeft voor de prijs.

Nou moet ik toegeven dat ik ook een leuke stáánde kapstok tegenkwam bij dezelfde webshop. Want hé, als ik eenmaal ergens ben, kan ik net zo goed nog wat meer rondneuzen. En ze hebben daar allemaal leuke woonaccessoires. Zoals schoolborden, manden, spiegels, kussentjes etc.

kapstok
Deze kost 75,-

Deze staande kapstok vind ik erg leuk, maar deze zou ik dan in mijn slaapkamer zetten. Niet in de gang. Bovendien lijkt hij me zelfs gevaarlijk voor kleine kinderen. Die trekken hem zo om ver.

Wat voor type kapstok heb jij? En is jouw gang netjes?

Lees ook: Hal of entré

Bron afbeelding: Shutterstock

Similar Posts

28 Comments

 1. Wij hebben een grote kledingkast met schuifdeuren in de gang. Hier hangen wij niet alleen onze jassen in, maar bergen wij ook speelgoed en administratie in op. Ideaal onze gang is super netjes, want de kast is het enige wat er staat.

 2. hier hebben we een kast met een schoenenrek onderin en bovenin is een rek om jassen aan een hangertja aan op te hangen en bovenop kun je mutsen dassen en wanten etc leggen. klapdeur dicht en klaar/leeg. Maar, er hangt ook nog een kapstok aan de muur met genoeg haakjes en ook nog eens 4 mandjes in de vakken. Dus geen sleutels,gps ed los! Dus als je binnenkomt, kan het super netjes zijn….Tot
  de kids uit school komen en de schooltassen er staan en soms schoenen. Maar als het niet ogeruimd wordt, zeg ik, zet ik ze net buiten de deur. En dan staan z eineens in de kast, want koude schoenen is niet erg fijn.
  Groet, Wilma

 3. Wij hebben een wandkapstok, is gewoon het handigst en neemt de minste ruimte in. Wij zijn maar met zijn tweetjes dus hebben niet zo heel snel haakjes tekort en aan onze kapstok kunnen we ook hangers kwijt. Simpel ding van Ikea maar hij werkt prima :)

 4. We hebben aan het eind van de gang (oud huis dus een gang i.p.v. een hal) een roede met daarboven een grote plank. Van muur tot muur. Nadeel van een roede is dat alles op hangertjes moet maar het ziet er dan altijd wel netjes uit. Als iedereen zijn jas op een hangertje hangt dan.

  1. Als je dan allemaal dezelfde hangers hebt, en iedereen hangt de jas er ook netjes op dan lijkt dit inderdaad keurig. Bij ons zou dit daarom helaas nooit lukken. Volgens mij zouden ze het hier te veel werk vinden om de jas op een hanger te doen….

 5. Ik wil je man niet ontmoedigen, maar ik ben het met je eens. Het is duidelijk dat de kapstok voor jouw man niet het Allerbelangrijkste is.
  Ik heb de perfecte kapstok nog niet gevonden. Bestaan ze eigenlijk wel? In ons vorige huis hadden we ook voor een schrikbarend bedrag een kapstok. De schroefgaten zaten zo dicht op de stang, dat je er niet goed bij kon met schroevendraaier of schroefaccu. We hebben nog een mailtje aan deze ontwerpfout besteed, maar nooit weer wat gehoord.
  In het huis waar we nu wonen hing al een kapstok. Een plakje met haken er aan. Prima, maar de plek was heel onhandig. Een paar jaar geleden hebben we een kapstok gekocht (bij fonq) die over de meterkastdeur kon hangen. Enige nadeel was dat die deur een opdekdeur is en we om het passend de krijgen gaten uit de deur moesten zagen….

  1. Wat vervelend dat er in een hele dure kapstok nog een ontwerpfout zat ook! Dat zou toch niet mogen. En dan ook nog niet reageren op een mailtje… Slechte service.

   Die kapstokken die je over een deur hangt heb ik ook wel eens gehad. Ik vind het idee slim, maar het werd bij ons nooit zo’n succes.

   Balen dat je bovendien gaten in de deur moest zagen om het passend te maken!

 6. Ik heb een nis in de gang en daarin hangt een simpele stalen kapstok, eronder een kastje met 2 laadjes voor handschoenen die ik net van zolder heb gehaald.
  Op de slaapkamer en mijn eigen kamer staat ook en kapstok en ik denk erover om een lage ie eigenlijk over is in de keuken te zetten deze winter. Nu leggen we bodywarmers en dik vest voor als we de tuin even ingaan op de eetkamerstoel en dat wil ik eigenlijk niet prettig, maar elke keer naar de gang brengen gebeurt ook niet zo snel als je wet dat je hem over uurtje weer nodig hebt.

  Ja ik ga hem straks van bovenhalen weekje uitproberen en dan zien we wel of het bevalt.

  1. Een nis lijkt me handig! Je zou daar bij wijze van spreken ook nog een gordijn voor kunnen hangen voor het nette effect stel ik me zo voor.

   Dat mensen ‘even’ hun spullen over een stoel hangen is heel herkenbaar. Dat doen ze bij mij ook.

   Goede oplossing om er dan maar een kleine kapstok voor neer te zetten.

 7. Ik heb een kapstok die je aan de deur haakt. En die hangt aan de deur van de meterkast. We zijn maar met zijn tweeën dus aan de 10 haken heb ik zat. En de meterkast zit in een nis waardoor de kapstok minimaal ruimte inneemt en de gang dus ruimtelijker blijft.

 8. Hier twee simpele metalen kapstokken met en dubbele rij haakjes naast elkaar over de hele lengte van de enige “lege” muur. Daaronder een schoenen rek. Handschoenen zitten bij mij meestal in mijn jaszakken en wat extra is hangt in een tas aan de kapstok. Over het algemeen wel netjes, ook al staan er wel eens schoenen voor het rek of ligt er een jas op de schoenen. Moet ook wel anders zijn berging/voorraadkast en wc niet bereikbaar.

 9. :-) heerlijk, zo’n klusser in huis. Zou hij er niet gewoon nog een flink aantal haakjes bij kunnen schroeven? Dat lost niet het esthetische probleem op natuurlijk, maar wel misschien wat losse jassen en tassen.
  Wij hebben ook chronisch te weinig haken. Maar eerlijk gezegd ook gewoon te weinig muur voor meer haken… Dus ik leef erg met je mee.

 10. Als je eerlijk bent, laat je wel de hele kapstok zien, net alleen een heel klein stukje. Er zitten veel meer haken aan dan de drie boven en drie onder die je laat zien.
  Het probleem is eerder dat de kapstok niet pal naast de voordeur hangt en de kinderen te lui zijn om ernaartoe te lopen.

 11. Wij hebben een goedkoopie van IKEA maar hij voldoet prima. Het probleem met kapstokken is dat is jassen AANTREKT! Je kijkt er even een week niet goed naar en dan heeft de winterjas zich ineens voortgeplant en dan hangt er een windjekkie bij. Echt, het zijn smiechten die jassen! :P

 12. Verf jullie kapstok in vrolijke kleurtjes en maak er extra haken op. Dan hebben jullie allebei je zin en het is nig leuk ook :-)
  Onze kapstok is door mijn schoonvader gemaakt. Dertig jaar geleden alweer. Hij heeft hem gemaakt naar antiek model, hij is donker gebeitst, heeft koperen haken en je kunt er wat bovenop leggen. Ik vind hem nog steeds heel leuk. Dat ie vol hangt ligt ook aan mij, ik laat zomer en winterspul een groot deel van het jaar gewoon hangen want met het klimaat hier is dat vaak best handig.

 13. Hier een pax kast met een deur ervoor. Bovenin naaimachine met toebehoren, midden jassen aan een kleerhanger( dus geen last van kapotte lusjes), onder schoenen.
  Deur ervoor en niks van te zien, (scheelt ook met kookluchten e.d.) Er aan vast achter de andere deur staan strijkplank, stofzuiger, ladder en bovenin nog meer troep. Verder is de hal leeg.
  Omdat alles gelijkvloers hebben de kids hun eigen kapstok in hun kamer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.