Wanneer ben je als moeder een muts?

ben ik een muts

Soms lees je een post die blijft ‘hangen’.

Dat gebeurde mij met de interessante post van Josan van het blog GoodGirlsCompany. Ze vertelt daarin hoe ze naar een event ging, waar twee pr-meisjes van achter in de twintig haar vroegen:

‘Waarom zijn moeders zulke saaie mutsen?’

En ze bedoelden het niet eens gemeen. De dames waren oprecht benieuwd.

Wat maakt dat iemand een muts is?

Sinds ik die post heb gelezen vraag ik me van alles af:

 1. Worden veel moeders inderdaad een ‘muts’?
 2. En wat maakt dat iemand een ‘muts’ is?
 3. Ben je bijvoorbeeld een muts als je je niet opmaakt? Of altijd in joggingbroek loopt?
 4. Of ben je juist een muts als je je wél opmaakt en er piekfijn uitziet?
 5. En ben je een muts als je waarde hecht aan een schoon huis?
 6. En wat is het tegenovergestelde van iemand die een muts is?

Zoveel vragen! Zo weinig antwoorden!

Wat vinden jullie er van?

Similar Posts

20 Comments

 1. Een muts is inderdaad een breed begrip. Misschien bedoelden die meiden dat moeders vaak (of alleen nog maar) over hun kinderen praten, graag makkelijke kleding dragen (kleding wat vies mag worden), minder aandacht besteden aan make-up (omdat je ‘s ochtends hooguit 10 minuten de tijd hebt om jezelf aan te kleden en op te frissen), vaak ‘s avonds alleen nog maar op de bank hangen (tegen de tijd dat je kunt zitten is de avond alweer bijna voorbij) en niet meer nachtenlang gaat stappen (en ook al kun je makkelijk een oppas regelen, je brengt veel liever de nacht lekker in je bedje door, de nachten zijn al vaak zo kort). Misschien moeten we het de pr-dames maar vragen, wat hun definitie is van een muts (wacht maar tot ze zelf kinderen hebben….).

  1. Josan vertelt in haar post dat het vriendelijke pr-dames waren die, zoals ik het las, het moederschap enigszins huiverig tegemoet zien. Vanwege het gevaar een muts te worden : )

 2. Ik vind mensen die almaar oordelen over anderen mutsen ;)
  Of je nou make up draagt of niet, moeder bent of niet, werkt of niet, net bent of een joggingbroek draagt, van mij krijg je hetzelfde respect :-)

 3. Ik ben geen moeder maar ik ben wel een muts, haha!
  Nee. Ik vind dat lege opmerkingen. En ik had ze oprecht teruggevraagd wat ze nou precies bedoelden met muts.?!

 4. Hoe zien deze vraagstelsters zichzelf, vraag ik me af. Als niet-muts dus. Ik heb geen idee wat ze bedoelen. Zijn alle moeders muts ? Ben je geen muts als je er op een bepaalde manier uitziet, ook al ben je moeder ? Zijn moeders met een bakfiets en een losse knot juist geen mutsen of wel ? Kunnen vaders ook mutsen zijn ? Ik ben bang dat het vooral met uiterlijk te maken heeft, dat muts zijn. En niets met innerlijk.

 5. Ik denk dat met muts wordt bedoeld iemand die alleen nog over de kinderen en cake bakken kan praten. Een stereotype waar natuurlijk helemaal niets van klopt. Net als het beeld wat van thuisblijfmoeders bestaat. Dat klopt ook niet. Men schijnt te denken dat je dan niet meer geïnteresseerd kunt zijn in politiek, actualiteiten, literatuur e.d.
  Die vrouwen zullen er best zijn, maar ik ken ook heel wat werkende vrouwen en niet-moeders die hun Facebook vullen met foto’s van cupcakes en make-up. Dus ja……wie is hier nu de muts?

 6. Ik weet in de verste verte niet wat er bedoeld wordt met moeders saaie mutsen te noemen. In elk geval zal het geen complimentje zijn…..

 7. Saai? Nou, ik denk vaak bij ‘saaie’ mensen, dat je zo goed op ze kunt bouwen. Dat ze doen wat ze beloven en geen flauwekul verkopen. Dat ze om mensen geven en voor ze klaar staan. En dat dan zonder veel bombarie. Dat ze huis, haard en degenen die bij hen horen goed verzorgen. Als je dan een saaie muts bent….. so be it. Ik word doodmoe van al dat goedkope geplak van die etiketjes op mensen die je niet eens persoonlijk kent. Zouden we allemaal eens mee moeten ophouden.

 8. Wat jammer dat niemand het antwoord weet. Daar hoopte ik een beetje op.
  Misschien dat dat de definitie van muts is, dat je steeds net niet weet wat er in de wereld speelt, waar iedereen het over heeft. Dat je kind met z’n ogen draait en zegt ‘maaaaham’.
  Nou ja, dat is wel op mij van toepassing hahaha

 9. Ik was ook wel benieuwd naar het antwoord. Hoewel ik mezelf af en toe ook een muts noem als ik iets doe wat ik eng vind. Maar dat heeft vaak meer te maken met dat ik bang ben dat ik ergens niet genoeg energie voor heb.
  Verder geloof ik niet dat ik saai ben ofzo ;-)

 10. ik denk dat het antwoord ligt in het verantwoordelijk zijn en daar je meningen op richten. Eerder ‘nee’ zeggen of in ieder geval langer nadenken..
  Minder spontaan iets doen of toestemming geven.
  En als je dan wel iets doet, niet ‘hip’ gevonden worden omdat je nou eenmaal een (in hun ogen oude) moeder bent.

 11. Ik vind het wel een geuzennaam, muts. Ik noem de hond ook geregeld een muts, die lijkt daar niet noemenswaardig onder te lijden…
  Het feit dat je met het woord muts alle kanten op kan zegt al genoeg: te truttig, te hip, kan allemaal.

 12. Ik ben een saaie muts, en ik ben er nog trots op ook. Ik hou ervan mijn gezin een warme,gezellige (t)huis te geven. Morgen zitten alle kinderen met hun partners aan onze grote tafel. Dat is mijn opperste geluk. Saaie muts? Merci voor ‘t compliment!

 13. Tjonge, ik zou geen antwoord weten inderdaad…
  De ene vrouw is de ander niet, net als de ene moeder de andere niet is… kortom, volgens mij is het voor iedereen anders.

  Wel leuk om wat reacties te lezen hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.