|

Boodschappenlijst maken: hoe doe je dat eigenlijk?

Last updated on March 18th, 2024 at 03:54 pm

boodschappenlijst maken

Een boodschappenlijst maken. Het klinkt zo eenvoudig!

Maar wat als je niet goed weet hoe je het moet aanpakken? En hoe je moet beginnen?

Boodschappenlijst maken: wat heb je nodig

De meeste simpele manier van een boodschappenlijst maken is met de volgende twee dingen:

  • Een pen of potlood
  • Een stuk papier

Ben je meer van de digitale boodschappenlijstjes? Kijk dan onderaan deze post voor digitale boodschappenlijsten maken.

Maar goed. Wat nu? Volg onderstaand stappenplan en het komt helemaal goed : )

Boodschappenlijst maken in 3 stappen

Stap 1: Kijk wat er in de aanbieding is.

Voor iedereen die niet meer geld wil uitgeven dan nodig, is dit een nuttige stap. Speelt geld geen rol? Dan kun je deze stap overslaan. Voor alle anderen geldt: pak de folders van de supermarkten er bij en kijk wat er in de aanbieding is. Geen folders in huis? Folders zijn ook online te vinden. Zoals de Trekpleister folder.

Stap 2: Maak een weekmenu

Maak op basis van de aanbiedingen uit stap 1, en waar je zin in hebt, een weekmenu.

Stap 3: Kies een indeling voor je boodschappenlijstje

Je kunt een boodschappenlijstje op verschillende manieren indelen:

  1. Looproute winkel: bovenaan het lijstje zet je de producten die aan het begin van de winkel staan, en onderaan komen de producten die je als laatste in je karretje doet.
  2. Productsoort: rubriek zuivel op je lijst, rubriek groente, rubriek vleeswaren etc.

Persoonlijk kies ik altijd voor de indeling naar product soort. Het voordeel hiervan is dat het lijstje dan niet afhankelijk is van de supermarkt die je bezoekt. Ik ben nogal een trouweloos type wat supermarkten betreft, dus de looproutes verschillen bij mij.

Klaar! Je boodschappenlijstje is af. Nu kun je boodschappen gaan doen. Ben je iemand die op het geld let? Houd je dan aan je boodschappenlijst en koop geen dingen die er niet opstaan. Zo kan een boodschappenlijst maken je ook meteen beschermen tegen impulsaankopen.

Boodschappenlijsten maken in soorten en maten

Digitale boodschappenlijstjes: boodschappenlijst maken online

In bovenstaand voorbeeld gingen we een boodschappenlijst maken met pen en papier. Maar er zijn meer manieren om een boodschappenlijstje te maken. Bijvoorbeeld met een boodschappen app op je smartphone. Zoals Out of milk. De app Sjoprz helpt je voordeeltjes te vinden en zo een budgetvriendelijke boodschappenlijst te maken.

Albert Heijn heeft ook een leuke boodschappen app ontwikkeld. Deze app geeft jou de snelste en efficiëntste looproute!

boodschappenlijst maken

Leuke papieren boodschappenlijstjes

Je kunt heel makkelijk online boodschappenlijsten maken en uitprinten. Bijvoorbeeld deze van Brenda. Op ikwilorganizen.nl vind je ook boodschappenlijstjes en daarnaast weekmenu’s. Maar je kunt ook leuke boodschappenlijstjes kopen bij de Action.

Standaard boodschappenlijst voorbeeld

Hieronder een boodschappen lijst voorbeeld:

standaard boodschappenlijstje

Boodschappenlijst voorbeeld: gezin van 4 personen voor een week

Hieronder een uitgebreid boodschappenlijstje voor een gezin van 4 personen voor een week, inclusief voedsel en andere benodigdheden. Het gezin is niet vegan of vegetarisch.

Voedsel:

  • Melk
  • Eieren
  • Brood
  • Rijst
  • Pasta
  • Komkommer
  • Wortelen
  • Appels
  • Bananen
  • Yoghurt
  • Kaas
  • Kipfilet
  • Rundergehakt
  • Zalmfilet
  • Boter
  • Havermout
  • Sinaasappelsap
  • Spinazie
  • Paprika
  • Aardappelen
  • Groene bonen

Overige benodigdheden

  • Tandpasta
  • Shampoo
  • Zeep
  • Toiletpapier
  • Keukenpapier
  • Afwasmiddel
  • Wasmiddel
  • Vuilniszakken
  • Aluminiumfolie of Vershoudfolie
  • Diepvrieszakjes
  • Keukenrollen

Dit lijstje geeft een goede basis voor een weekvoorraad voor een gezin van 4 personen, inclusief voedsel en andere huishoudelijke benodigdheden. Je kunt het aanpassen aan de specifieke behoeften en voorkeuren van jouw gezin.

Gratis boodschappenlijst printables

boodschappenlijst printable

boodschappenlijstje printable 2

Boodschappenlijstje maken: samenvattend

In deze post vertel ik hoe je een boodschappenlijst kunt maken. Dat kan in 3 stappen. Daarnaast vind je informatie over digitale boodschappenlijsten en papieren lijstjes.

Lees ook Kosten boodschappen per maand.

Wist je dat je ook in het weekend alle maaltijden al kunt koken en voorbereiden? Dat heet meal preppen!

Maak jij een boodschappenlijst? En zo ja, hoe?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

66 Comments

  1. Wij hebben de cozi app waar we alles inzetten. Ook meteen als iets op is ofzo. Hij syncht op alle telefoons, dus als 1 langs een supermarkt komt dan kan je meteen even in lijstje kijken. Je kunt ook gewoon afvinken alles. Super handig als je samen in de supermarkt bent, ben je lekker snel klaar

  2. Oe ik maak eigenlijk bijna nooit lijstjes aangezien we bijna altijd een soort van het zelfde nodig hebben. Wel wil ik de aanbiedingskrantjes in de gaten gaan houden. Deed ik ook nooit.

    1. Als je steeds dezelfde spullen moet kopen is een lijstje inderdaad minder nodig, want dan weer je uit je hoofd wel wat je nodig hebt. Hoogstens kun je het dan gebruiken als checklist om niets te vergeten.

  3. Ik schrijf t wel op anders vergeet ik de helft. Maar gewoon zoals t in me opkomt, niet op volgorde. Ik hoef ook nooit zoveel te halen, mijn vriend doet de weekend boodschappen.

    1. Ik vergeet ook vaak dingen zonder lijstje. En zeker als je op het platteland woont is dat echt niet handig. Ik kan dan niet even een ontbrekend ingrediënt kopen bij de buurtsuper of zo.

  4. Mijn man en ik hebben een speciaal whats app berichten groepje waar we de boodschappen in noteren. Zo hebben we het allebei bij de hand

  5. Ik heb een oud leitje, waar ik steeds alles opschrijf, wat bijna op is. Dat is de basis voor de boodschappenlijst

  6. Ik maak altijd een lijstje als ik boodschappen ga doen en dat werkt wel prima eigenlijk. ik neem altijd te veel mee uiteindelijk haha

  7. Ik ben ook van de lijstjes. Ik maak een menu voor doordeweeks. In het weekend zien we wel. Ik kijk ook naar aanbiedingen en kom dan op ideeën. Er zit alleen geen volgorde in mijn lijstje.

  8. Ik ben nog van het ouderwetse type: ik schrijf mijn boodschappenlijstje op papier :) Daarvoor spit ik eerst de reclamefolders door en dan kijk ik in de voorraadskast/koelkast en dan vul ik de lijst aan. Werkt perfect.

  9. Handig artikel! Wij zetten het gewoon op een blaadje wanneer we iets nodig zijn of op is. Eigenlijk helemaal niet zo efficiënt.
    Liefs,
    Elles

    1. Dat deden mijn man en ik ook toen we nog in Utrecht woonden en geen kinderen hadden. Toen slenterden we elke dag naar de supermarkt en beslisten ter plekke wat we nodig hadden. We gaven daardoor best veel geld uit aan boodschappen achteraf bezien.

  10. Wat handig! Toen ik tijdens mijn stage op mezelf woonde, moest ik natuurlijk ook zelf boodschappen doen! Ik keek vaak ook even in folders, en maakte zo een lijstje voor de hele week. Ik lette ook goed op de houdbaarheidsdata!

  11. Hier zit een echte momentshopper. Hiermee bedoel ik, in de winkel zie ik wel wat ik nodig heb. In de loop van de week grijp je mis en raken dingen op, dat onthoud ik meestal wel. Verder is het zo dat ik wel van tijd tot tijd thuis met spullen die niet perse hoefde en de spullen die wel nodig waren niet. Het stomme is. Ik heb wel vaker lijstjes gemaakt, maar die vergat ik dan in mijn tas te stoppen. ???? Heb een hele tijd Jumbo Pick-up-point gedaan, maar dat is nu zo populair, dat de wachttijd soms hoger is dan zelf je ronde door de winkel maken en dan af te rekenen.

  12. Ik schrijf eigenlijk nooit een lijstje, maar dat komt omdat ik vrijwel elke dag naar de supermarkt ga. Ik maak nooit een weekmenu, want door mijn maag- en darmaandoeding is het per dag heel verschillend wat ik kan eten en verdraag. Wel bekijk ik altijd de aanbiedingen van supermarkten! :)

  13. Verschillende supermarkten hebben nu ook een online platform waar je een overzicht krijgt van alle kortingen en promoties. Op basis daarvan maak ik dan een lijstje en plaats ik de bestelling. De winkel zet alles klaar en ik hoef enkel nog op een afgesproken tijdstip op te halen :).

  14. Wij gebruiken wunderlist en hebben een lijst voor boodshappen gelinkt. Wie aan iets denkt zet het er in en zo kan de andere het ook zien. Heel handig

  15. Thuis hebben we de gewoonte om op een papier te schrijven wanneer we het laatste product uit de kast halen. Wanneer we beslissen om naar de supermarkt te gaan, maken we een boodschappenlijstje aan de hand van dat andere papier (dat op een vaste plaats hangt) en kijken ondertussen in de relameblaadjes wat er in aanbieding is. Werkt goed bij ons.

  16. Ik kladder overal en nergens mijn nog nodige boodschappen en uiteindelijk schrijf ik een officieel lijstje op basis van de recepten die ik wil maken. Ik probeer wel ongeveer soort bij soort te zetten, maar tegen de tijd dat ik in de winkel ben schrijf ik er nog een hoop onder. Helaas vergeet ik dan alsnog wel eens wat.

      1. Ik streep het meestal af ja ☺ als ik het niet vergeet neem ik een pen mee. Zo kan ik ondertussen ook dingen die me nog binnen schieten opschrijven.

  17. Ik maak boodschappenlijstjes altijd volgens de route die ik ga lopen. In mijn hoofd ga ik dan de supermarkt alvast even door. Maak ze steeds vaker in m’n hoofd en zet de bijzondere boodschappen even in mijn telefoon.

  18. Ik gebruik bijna nooit een lijstje. Ik werp een keer een blik in de kasten en onthoud dan wat ik nodig heb. Alleen met speciale dagen wanneer ik uitgebreid ga kokkerellen en een aantal recepten heb verzameld, maak ik een lijstje.. Toch ben ik nu wel heel nieuwsgierig cozi app. ;-)

  19. Ik ben echt een typisch lijstjes meisje en maak mijn boodschappenlijst eerst op papier, maar meestal gaat man heen, dus dan type ik hem over in de app, kan hij er direct bij haha

  20. De volgorde is bij mij nog wel eens ver te zoeken. Ik schrijf meestal gedurende de week dingen op die bijna op zijn en vul het aan het eind van de week aan met wat ik nodig voor de volgende week om te eten. Dit gebeurt op gevoel en niet op volgorde ;)

  21. ik ben echt een lijstjesmens. Heb dus altijd een boodschappenlijstje. Wat voor mij werkt is een krijtbord, waar ik gaandeweg de week van alles opzet (wat op is bijvorrbeeld), dit vul ik dan einde van de week aan met mijn wekeleijkse dingen en viola, mijn boodschappenlijstje is klaar!

  22. Ik maak niet altijd een boodschappenlijstje, maar als ik dat wel doe pak ik ken en papier en loop in gedachten de gangpaden van de winkel en schrijf op volgorde van de looproute mijn producten op.

  23. Ik maakte vroeger altijd lijstjes, volgens looproute en de weekmenu die ik samen met mijn ex had samengesteld.

    werd niet van afgeweken, kwam iets extra in huis en oh ja, we keken natuurlijk ook steeds eerst naar wat er nog was.

    Niet zelden gingen we pas naar de winkel als zo goed als alles op was, de beste remedie om niets slecht te laten worden.

    Ondertussen ben ik alleenstaande, kind in huis. Ik ga meer naar de winkel, veelal zonder lijstje en ik doe meer geld op en moet soms zelfs eten weggooien omdat eht slecht is. Wat eigenlijk tegen mijn prinicpes is…

    Ik hoop dat deze blog me misschien weer aangezet heeft om weer lijstjes te maken, want dit is het ook njiet. Bovendien,; een paar leuke trucjes die het wat aangenamer maken zijn wel leuk, niet waar!

    Dank je!

      1. Ik heb er eigenlijk geen idee van hoe dat komt

        Ik ben in alles veel “losser” en minder strak geworden….

        Maar ik weet het niet goed, dat is sinds mijn partner gestorven is…. (dus niet die ex, die was nog van ervoor.)

  24. Wij schrijven altijd alles op een notitieblok wanneer er producten op zijn. Halverwege de week bestel ik de ‘grote wekelijkse boodschappen’ online en pak ik dat blok erbij. Door online mijn boodschappen te bestellen kom ik ook niet in de verleiding nog extra’s te kopen.
    En wekelijks ga ik 1 keer naar de supermarkt/bakker/slager/groenteboer om een aanvulling van de verse artikelen te doen. Dan heb ik inderdaad een briefje mee, maar daar staat alles door elkaar op.

    1. Het voordeel van online boodschappen doen lijkt me inderdaad de bescherming tegen impulsaankopen. Mag ik vragen wat jij ongeveer kwijt bent per week en voor hoeveel personen Margo?

        1. Hoi Vlijtig Liesje. ik laat zelf 1x p.m. mijn grote boodschappen bezorgen door AH. Ik woon alleen en dat kost me rond de 100 euro. Bezorgen doen ze al vanaf 3,95 euro. Heel handig aan deze site is dat je onder “Favorieten” je eigen lijstjes kunt aanmaken. Zo heb ik een lijstje “Altijd Nodig” (met koffie, thee, schoonmaakmiddelen e.d.), en lijstjes voor Groente, Brood&Beleg en Vlees/Vis/Vegetarisch. Die lijstjes kun je samenstellen terwijl je je boodschappen doet, want bij alle producten staat ook een hartje. Door die lijstjes ben ik 1x per maand maar een minuut of tien kwijt aan de grote boodschappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.