Boete Connexxion vanwege verkeerd inchecken: follow-up
Last updated on February 17th, 2023 at 03:53 pm
- Inchecken met ov-chipkaart: wat ging ik er mis?
- Bezwaar ingediend: verworpen
- Blegh!!!!
- Wat kun je hiervan leren?
- Leestips
Een tijdje terug schreef ik over de boete van 39 euro die mijn 17-jarige zoon kreeg in de trein. De boete werd uitgeschreven door Connexxion.
Die boete kreeg hij omdat hij niet was ingecheckt. Mijn zoon had op zich wel ingecheckt, maar dit was blijkbaar niet goed gegaan. Toen hij vervolgens gecontroleerd werd, werd er daarom proces verbaal opgemaakt door vervoersbedrijf Connexxion.
Plotseling was mijn zoon ‘de Verdachte’.
Inchecken met ov-chipkaart: wat ging ik er mis?
Het duurt minstens 3 seconden voordat de paal überhaupt herkent dat er iemand een abonnement voor houdt. Als er dus in 2 minuten 50 mensen moeten inchecken (omdat de trein uit Ede 2 à 3 minuten aankomt voordat de trein naar Doetinchem vertrekt), is de paal constant groen. Hierdoor zie je niet of je nu wel of niet ingecheckt bent. Dit is bij mijn zoon gebeurt helaas.
Wij hebben voor onze zoon weliswaar een jaarabonnement van ruim 2000 euro betaald. Maar technisch gezien, volgens de regel van de wet, is zo’n betaald jaarabonnement niet geldig als je niet bent ingecheckt. En dat was mijn zoon dus blijkbaar niet.
Bezwaar ingediend: verworpen
Omdat onze zoon dus bij zijn weten wel degelijk had ingecheckt, dienden wij een bezwaar in tegen de boete. We kregen een lijvige brief terug. Daarin staat dat het proces verbaal terecht is opgemaakt. Ze verschansen zich achter ‘Artikel 70 van de wet personenvervoer 2000’ en schrijven:
‘Het is verboden zonder een geldig vervoerberwijs gebruik te maken van het openbaar vervoer. Tijdens de controle van de plaatsbewijzen beschikte uw zoon niet over een geldig vervoerbewijs en daarmee was hij in overtreding. Volledigheidshalve wijzen wij u erop dat op de OV-chipkaart van uw zoon geladen aobnnementen pas tellen als geldig vervoersbewijs wanneer hij heeft ingecheckt.’
Bovendien worden we er fijntjes op gewezen dat we de boete nog niet betaald hebben. Dat klopt, want we zaten immers in een bezwaar procedure?! Ze adviseren ons snel te betalen zodat de boete niet verder oploopt.
Blegh!!!!
Volgens de letter van de wet hebben ze blijkbaar gelijk. Maar met klantenservice of klantvriendelijkheid heeft dit natuurlijk helemaal niets te maken. Met maar liefst 1 paal voor zo’n 50 passagiers die allemaal graag een volgende trein willen halen, zullen wel meer mensen verkeerd inchecken denk ik zo.
Mijn man bijvoorbeeld! Die reist elke dag zelfs helemaal naar Amsterdam. Ook hij heeft wel eens verkeerd ingecheckt. Maar hem overkwam het in een trein van de NS. De NS erkende dat dit kan gebeuren, en gaf hem géén boete.
Het is dus specifiek Connexxion dat zo raar doet.
Wat kun je hiervan leren?
Ook al betaal je een abonnement, als je niet (goed) incheckt telt dat abonnement niet bij Connexxion. Dan ben je een zwartrijder en krijg je dus een boete. En zelfs de NS gaat hier niet zo stom mee om als Connexxion!
Leestips
Hoe zijn jullie ervaringen met in- en uitchecken en boetes?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
He getsie, wat vreselijk hatelijk! Hij hééft toch een abonnement, tssss. Krauwers!
Is er wel een mogelijkheid om te zien of je wel ingecheckt bent?
Zo niet dan zou ik toch nogmaals een protest indienen, wel eerst betalen anders stapelen ze dat waarschijnlijk.
Met een abonnement zou je eigenlijk helemaal niet in hoeven te checken, net als bij een pretpark/dierentuin, kan je dan langs de rij naar binnen, dat zouden ze met een abonnement op de bus en trein ook moeten doen, alleen dagjesmensen via de poortjes
Dat vind ik er dus ook zo irritant aan! Dat inchecken is volgens mij alleen maar voor de vervoersbedrijven handig. Voor reizigers is het hinderlijk.
Als je met een OV jaar abonnement niet meer zou inchecken, dan lijkt het voor anderen alsof iemand probeert zwart te willen rijden. Degene die achter je staat kan denken van hey…, die schiet er doorheen, dat kan ik ook en die heeft dan géén jaar abonnement. Of je abonnement ligt een keer thuis en jij staat voor het incheck poortje op het station…, dan kan je ook niet inchecken, je hebt tenslotte al betaald… maar overtuig dan maar eens de controleur dat je wel degelijk een abonnement hebt maar dat je bent vergeten je OV abo bij je te steken. De oplossing is dus rustig inchecken als je voorganger weg is, ook al moet je de trein halen en laat je niet opjagen door al die mensen achter jou. Dit geldt ook voor iedereen die geen abonnement heeft.
Zo ik kan me goed voorstellen dat je om van het gezeur af te zijn in hemelsnaam maar betaald. Maarrrrrr ik vind het idd wel heel oneerlijk. Ik zou nog eens erover bellen enzo…
Ik heb een bezwaar ingediend tegen dit besluit. Maar inmiddels heb ik ook maar betaald, om te voorkomen dat de boete oploopt.
Technisch gezien kunnen ze dit geloof ik nog maken ook namelijk… Maar ik vind het echt nergens op lijken.
Terug blijven schrijven, aangeven dat dit zeer onredelijk is in aanmerking genomen dat je zoon een jaarabonnement heeft. Bedrijven wijzen altijd eerst een bezwaar af. Je moet zorgen dat je in de probleemgevallencircuit terecht komt. Dan kan opeens veel meer. Zeggen dat je brieven gaat schrijven naar Kassa, Radar en de Consumentenbond wil ook heel erg helpen. Als jij vind dat je gelijk hebt en zij zeer klantonvriendelijk bezig zijn (wat ik dus ook vind), dan zullen zij de media aandacht schuwen.
Jammer dat je bij vervoersbedrijven niet kan dreigen nooit meer gebruik te maken van hun diensten. Je bent geheel van één bedrijf afhankelijk. Denk dat daarom Kassa e.d. helemaal geïnteresseerd zullen zijn in je verhaal.
Vraag ook eens advies bij ROVER. Die zijn er voor klanten van vervoersbedrijven en weten vast meer hoe je tot Connexion kan doordringen.
Succes.
Dat heb ik inmiddels gedaan Greet! En ook bij Kassa, Consumentendbond en Radar.
Wat een pech seg, en echt wel weggesmeten geld… raar dat ze er zo moeilijk over doen en een andere het kan toegeven
Zet eens een link naar dit stukje op twitter en twitter het ook naar Connexion. Bij Arriva helpt zoiets altijd
Twitter de link naar dit verhaal en een korte samenvatting naar @ Connexxion.
Vaak wordt er dan wel gereageerd
Onze dochter had het laatst bij de NS, ze had zo’n voordeel treinkaartje gekocht (bij B-lokker) dat trein kaartje was vanaf 09.00 geldig, dochter had dat dus niet gezien en stapte om 08.45 op de trein, ze werd 5 min later gecontroleerd en was in overteding, haar kaartje was NOG niet geldig.
Ze kreeg dus een ook fikse boete.
Misschien heb je zin om Kassa of dat programma van Astrid Joosten te mailen? Wie weet is het voor hen een leuk item en win je er nog wat mee.
Succes,
Petra
Kan zo’n paal geen “bliep” zeggen ofzo?? Wij hebben zoiets niet hier oversee, dus ik ben verbaasd over zoiets. Goeie grutjes, abonnee en dan dit. Ik liet niet over me lopen.
Groet, Wilma
aaaah ja, balen zeg! wij hadden het laatst ook vergeten, wel gestempeld maar niet ingecheckt…. wisten wij veel! hahaha, dat kenden we nog helemaal niet ik dacht dat stempelen genoeg was. maar ook bij de NS en die waren vol begrip.
Ja, ik geloof warempel dat de NS er bij dit soort zaken positief uit springt. Mijn man had dezelfde ervaring toen het inchecken een keer fout was gegaan.