Reacties

Waarom je 20 seconden je handen moet wassen — 14 reacties

 1. Jah ik doe het natuurlijk wel ( beroepsdeformatie ) :-)
  Maar ehm ik neem als extra voorzorgsmaatregel tegen griep/verkoudheden sinds 2 jaar elke dag een kopje gemberthee, en werkelijk ben ik minder verkouden dan ooit :-D

 2. Zeker weten van niet, ik geloof daar ook niet in, dan zou je ook telkens je handen moeten wassen als je iets aanraakt...wat misschien ook door een ander aangeraakt is... Lijkt mij heel veel op smetvrees!
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Ja, ik doe dat wel. Enkele jaren geleden heb ik ergens gehoord dat je 20 seconden je handen moest wassen en dat 20 seconden ongeveer overeen komt met het zingen van "Happy birthday". Dat neurie ik dus elke keer als ik mijn handen was. Ik heb dan niet alleen schone handen, ik word er ook nog vrolijk van!

 4. Het klopt da ee fikse wandeling de verkoudheid stopt. 20 seconden? Nooit geteld. Met de beruchte griep hing er een pamflet op de toiletten om je handen goed te wassen.
  Ik ben lichtelijk verkouden nu, dat komt, omdat ik bij Soldaat van Oranje, toen de deuren open gingen ik niet warm genoeg gekleed was. Dit gebeurt wanneer Wilhelmina terugkeert uit Londen. Ik dacht dat ik het makkelijk zou halen. Niet dus. Lichtelijk verkouden nu, dus een fikse wandeling maken,

  • verkoudheid is een virus, heeft niets met warme kleding te maken. Dat is een leuk fabeltje Langdurig te koud zijn kan wel de weerstand beinvloeden, maar het enkele feit van die paar minuten bij Soldaat van Oranje is daar te kort voor, je moet echt in weken denken.

 5. Na toiletbezoek en voor het eten koken zeker wel. Ook probeer ik in mijn elleboog te niezen en mijn handen niet over de leuning van trappen in openbare ruimtes te laten glijden. Verder moet mijn natuurlijke weerstand het maar doen, geholpen met de gemberthee die Sillie ook al noemde.

 6. Vaak zie ik mensen hun handen wassen op een manier die meer lijkt op even afspoelen dan daadwerkelijk wassen. Ik was mijn handen wel grondig en meerdere malen per dag. Of ik de 20 seconden haal? Ik heb de tijd nog nooit opgenomen. Een liedje zingen tijdens het handen wassen lijkt me een leuk idee! Dan wordt je vrolijk terwijl je handen grondig schoon worden ;)

  Ik heb er weer wat bij geleerd vandaag!

 7. Was je dan ook iedere keer je handen als je iemand een hand hebt gegeven of zo. Volgens mij wordt je besmet doordat verkouden mensen tegen je praten, je aanhoesten of niezen zonder hand voor de mond. Door al dat overdreven handenwasgedoe, en dan het liefst nog met antiseptische zeep, was je je hele huidflora weg en hebben veel mensen totaal geen natuurlijke weerstand meer. Het schijnt ook de reden te zijn dat allergieën steeds meer voorkomen. Dit geldt ook voor overmatig douchen. We leven veel te hygiënisch, alles moet maar ontsmet worden met speciale zepen en schoonmaakmiddelen. Alleen de fabrikanten worden er beter van. Enne, ik was echt wel mijn handen na toiletbezoek hoor en hier in huis is het ook gewoon schoon maar niet overdreven. Voor medisch personeel gelden natuurlijk andere regels. Leontine

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder