Reacties

Mag je iemand vragen of hij gevaccineerd is? — 24 reacties

 1. Nee, ik vraag dat niet. Ik vind het een rare vraag. En dat elkaar feliciteren naderhand vind ik ook heel raar. Je feliciteert je kind ook niet na de BMR- of DKTP-prik toch? De vanzelfsprekendheid dat iemand er van uit gaat dat iedereen zich laat vaccineren verbaast me.

 2. Men mag alles vragen ook over de corona vaccinatie, of ze antwoord krijgen is twee.
  Als men het vraagt met een achterliggende gedachten ga ik geen antwoord geven. Hans

 3. Ja, ik vind dat dat wel moet kunnen. Degene aan wie je dat vraagt is degene die aangeeft of zij haar privacy door breekt of niet. Vragen staan vrij.
  Als iemand niet gevaccineerd is, dan ga ik daar niet mee in discussie. Ik accepteer dat gewoon. Een ieder mag weten of hij/zij wel of niet gevaccineerd wil worden. Gelukkig mag dat in Nederland.

  Overigens had ik het vorige maand wel aan de tandarts gevraagd of hij al gevaccineerd was. Dat was zo en de assistente zei ook direct dat zij binnenkort aan de beurt was.

 4. Mij mogen ze het gerust vragen daar heb ik geen enkel probleem mee. Vanmiddag toevallig even een gesprek met mijn overbuurvrouw gehad en natuurlijk ook over deze tijd en dan vraag ik gewoon ben jij gevaccineerd ,zou niet weten waarom ik dat niet mag vragen !

 5. Nee ik ga dit zeker niet vragen want dat gaat mij helemaal niets aan. En ik denk dat een ander hier ook echt zo over zal denken. Stel je vraagt het en mens zegt ja geloof je het dan direct. Want in ziekenhuis vraagt men ook, hebt u klachten en ik heb nog niemand voor mij die in rij stonden horen zeggen Ja dat heb ik . Er is daarbij ook nog zo iets als privacy. Het gaat de ander helemaal niks aan en ik denk als jij mij dit zal vragen ik ook zal zeggen dat dit je niks aan gaat. Vragen mag je het maar antwoorden hierop is een eigen keuze.

 6. Mensen die ik goed ken, daar weet ik het al van. Voor de rest ga ik het nergens vragen. Net wat je schrijft, ieder heeft recht op privacy. Het zal allemaal wel afzwakken denk ik, net als bij de griepprik.

 7. Jahoor, ik vraag het gewoon! Ik wil geen niet-gevaccineerden in mijn huis en ga ook niet bij hen naar binnen.
  Mijn man schildert in een groep van ongeveer 20 mensen. De niet-gevaccineerden mogen niet komen omdat 1 1/2 meter afstand niet altijd mogelijk is.
  Mijn kinderen wonen hier 24 uur vliegen vandaan dus ik wil geen enkel risico lopen!

  • Een vaccinatie levert nog steeds geen veilig gevoel op? Gevaccineerden kunnen het nog steeds krijgen en doorgeven en 'moeten' zich aan dezelfde regels houden.

 8. Ik vind het niet belangrijk. Iedereen doet maar wat hij wil en heeft zijn eigen verantwoordelijkheid daarin. Ze zeggen dat als je gevaccineerd bent dat je nog steeds ziek kunt worden en/of mensen kunt besmetten. Dus het is geen vrijbrief om dichterbij elkaar te zijn.

  Love As always
  Dimario

 9. Mij mag iedereen vragen wat ze willen. Ik bepaal zelf wat ik met mensen deel of niet. En daarvoor heb ik geen privacy wetgeving nodig.
  Ikzelf stel geen gevoelige vragen aan mensen omdat het tenslotte mijn zaken niet zijn en ik nu ook niet 'zo' nieuwsgierig ben.

 10. Zolang het geen werkgever/werknemer setting is mag je het vragen maar van mij krijgen ze geen antwoord. Als dat voor hun een reden is me niet binnen te laten dan kom ik er ook meteen nooit meer. Het gaat niemand wat aan en wanneer je op vakantie gaat moet men ook maar niet zoveel delen. Zeker niet online, verzekeraars smullen daarvan!

  • Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan waar uit kwam dat gevaccineerden 6x meer aerosolen verspreiden dan ongevaccineerden. Dus ongevaccineerden hebben meer reden om niet in de buurt van gevaccineerden te willen zijn dan andersom. Grappig genoeg zie je dat ongevaccineerden vaak juist geen problemen hebben met gevaccineerden, omdat zij leven vanuit vertrouwen i.p.v. angst.
   Vertrouw op de kracht van je eigen lichaam en laat je niet bang maken. Angst is bewezen slecht voor je weerstand en immuunsysteem, dus contraproductief als je gezond wilt blijven.

 11. De vraag wordt in mijn omgeving ook veel gesteld, ook door mijzelf. Gewoon uit oprechte interesse en medeleven. Ik vind het jammer dat sommigen daar zoiets bemoeizuchtigs of zelfs schending van de privacy in zien.

  Ik vraag het aan mijn vader, die meerdere risicofactoren heeft, omdat ik hem niet wil verliezen, en omdat we - hij en ik - het met vaccinatie veiliger voor hem achten om elkaar weer te bezoeken.

  Ik vraag het aan een mede-koorlid van wie ik weet dat ze zich al die tijd heel onveilig heeft gevoeld. Vervolgens hebben we het over de opluchting die ze nu ervaart.

  Ik vraag het aan een andere moeder, gewoon als onderdeel van 'hoe gaat het nu met jou?', omdat dit (in ieder geval de uitnodiging tot vaccinatie) iets is dat we allemaal delen.

  In geen van die gevallen is het bemoeizucht, een onderhuidse boodschap dat de ander moet vaccineren of een soort poortwachtergedoe om ongevaccineerden buiten te sluiten.

  Overigens klopt je uitspraak over de privacywetgeving totaal niet. De privacywetgeving houdt zich helemaal niet bezig met wat de ene burger aan de andere mag vragen.

  Stel je voor, zeg, dan zou je niet eens meer je buurvrouw mogen vragen of ze weer helemaal beter is van de griep (en vervolgens aanbieden de boodschappen te doen) of je zwangere vriendin of ze die testuitslag heeft waar ze zich zorgen over maakt (en haar steun bieden bij slecht nieuws). Wat een kille wereld zou dat zijn, als we elkaar geen persoonlijke vragen zouden mogen stellen! Gelukkig maar, dat de privacywetgeving zich hier helemaal niet mee bezig houdt.

  • Het kan zeker ook uit oprechte interesse zijn Suzanne, dankjewel voor je aanvulling.

   Wat betreft de privacywetgeving. Ik heb het nog even opgezocht en op de website van NOS zeggen ze dit:

   ' Gezondheidsinformatie valt binnen de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in de 'bijzondere categorie' en is extra beschermd. Niemand kan eisen dat de ander zegt of hij gevaccineerd is.'

  • Het belangrijke woord hier is *eisen*. Dat is iets heel anders dan *vragen*.

   Burgers onderling hebben geen autoriteitsrelatie. Als jij en ik een gesprek hebben, hebben wij geen van beiden iets te eisen. Ik zou het kunnen roepen, natuurlijk: "Ik EIS dat je me nu vertelt of je gevaccineerd bent!" Met als waarschijnlijk gevolg dat je me in mijn gezicht uit zou lachen, want ik heb als individuele burger geen juridische mogelijkheden om dat af te dwingen. Daar is geen privacywetgeving voor nodig, en het is dus ook niets waar de privacywetgeving iets over te zeggen heeft.

   Niemand kan *verplicht* worden om te zeggen of hij gevaccineerd is. En met of zonder privacywetgeving kan ik als gewone burger desnoods op mijn kop gaan staan met mijn 'eisen', maar dan nog ben jij niets verplicht.

   Overigens is het relevante deel van de AVG hierover artikel 9 lid 1:

   "Verwerking van persoonsgegevens waaruit ras of etnische afkomst, politieke opvattingen, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen, of het lidmaatschap van een vakbond blijken, en verwerking van genetische gegevens, biometrische gegevens met het oog op de unieke identificatie van een persoon, of gegevens over gezondheid, of gegevens met betrekking tot iemands seksueel gedrag of seksuele gerichtheid zijn verboden."

   Dit gaat om *verwerking* van persoonsgegevens. In lid 2 komt vervolgens een rits uitzonderingen (het zou bijvoorbeeld lastig worden als artsen geen medisch dossier bij mogen houden) maar het komt erop neer dat ik bijvoorbeeld fout zou zitten als ik zomaar een database aan zou maken waarin ik registreer welke koorleden wel of niet gevaccineerd zijn en wanneer dan.

   Zou ik dat doen, dan overtreed ik de wet. Vraag ik een mede-koorlid alleen over eventuele vaccinatie (of griep, of zwangerschap, of bijvoorbeeld wat ze heeft gestemd bij de vorige verkiezingen) dan heeft de AVG daar helemaal niets over te zeggen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder