Goedkope kleding: voor 2 tientjes er leuk uitzien?

goedkope kleding

In de krant las ik een artikel over budget fashion junkie Jeltje van der Pol over goedkope kleding. De titel van het artikel is veelbelovend:

‘Met een paar tientjes per maand er leuk uitzien is mogelijk.’

Ik vond het artikel zo leuk dat ik het graag met jullie wil delen.

Goedkope kleding met Jeltje van der Pol

Ik had nog nooit van Jeltje van der Pol gehoord, maar blijkbaar is ze stylist en actrice! Ze volgde een opleiding bij Artemis Hogeschool voor Styling. Zeven jaar geleden begon Jeltje als designer bij Wehkamp.

Het viel haar destijds op dat er op social media eigenlijk niemand was voor de ‘doorsnee Nederlandse vrouw.’ En daarmee bedoelt Jeltje vrouwen met een gewoon budget die per maand maar een paar tientjes overhouden voor goedkope kleding.

Jeltje houdt van praktisch en wil echt iets toevoegen aan de maatschappij. Ze zoekt bijvoorbeeld echt kleding waarin vrouwen zich beter voelen. Bijvoorbeeld een t-shirt van dikkere stof dat nou eens niet doorschijnt of aftekent.

Jeltje ging foto’s maken van goedkope kleding in haar vrije tijd

Toen besloot Jeltje dat zelf dan maar te doen! In haar vrije tijd ging ze op zoek naar goedkope kleding bij winkels als Hema, Wibra en Bristol. Jeltje:

‘Zaken die je in bijna elk dorpje wel kunt vinden, zodat je na de gewone boodschappen even binnen kunt lopen om dat leuke jurkje te halen.’

Ze maakte foto’s van de kleding en zette die op haar Instagram account. Het werd een groot succes!

Jeltje van der Pol bij Wibra

Inmiddels heeft Jeltje zelfs een ‘capsule collectie’ van 4 jurkjes bij de Wibra! Op wibra.nl kon ik alleen onderstaand jurkje vinden dat 21,99 kost:

goedkope kleding
Bron: wibra.nl

Voor de Wibra is dat volgens mij iets duurder dan gemiddeld. Het jurkje is verkrijgbaar in de maten 46/48 – 54/56.

Vooroordelen over goedkope kleding

In het artikel staat Jeltje van der Pol en passant ook nog een taboe heeft doorbroken met haar goedkope kleding van Wibra, Hema etc. Ik lees:

‘Lang was het idee over een winkel als Wibra: daar ga je toch niet naar binnen?’

Andere vooroordelen over budget kleding zijn:

1. Kwaliteit is slechter

De kwaliteit is slechter dan van dure merken. Volgens Jeltje is dit zeker niet het geval. Bij duurdere merken betaal je extra voor een klein stukje stof en voor de ‘beleving’. Goedkope kleding is zo voordelig omdat grote ketens meer meters stof inkopen.

2. Goedkoop kan niet duurzaam zijn

Ook dit is onterecht volgens Jeltje van der Pol. Als voorbeeld haalt Jeltje bijvoorbeeld de ‘Wear the Change‘ collectie van C&A aan.

Zelf zien?

Bezoek dan Jeltje’s account Budget Fashion Junkie op Instagram. Daar vind je foto’s van kleding die ze tegenkwam bij onder andere de Hema, Bristol, Miss Etam etc.

Goedkope kleding en ik

Zelf koop ik bij voorkeur mijn kleding tweedehands bij de Engelse eBay, hoewel dat sinds de Brexit wel een stuk lastiger is geworden. Kringlopen vind ik ook een fijne methode om goedkope kleding te vinden.

Bijkomend voordeel vind ik altijd dat tweedehands automatisch duurzaam is ; )

Verder vind ik het leuk om kleding te zoeken op Etsy, en daarnaast heel banaal bij Bonprix. Daar hebben ze vaak hele leuke rokken en jurkjes voor een fijne prijs. Ik ben eigenlijk verbaasd dat Jeltje Bonprix er nog niet bij heeft!

Rokjes van de Hema

In het verleden kocht ik ook heel graag bij de Hema. Zo loop ik inmiddels al wel 5 jaar in hun licht uitlopende jersey rokjes. Ik heb er destijds een stuk of 4 gekocht in donkerblauw, een gele versie en eentje in kaki. Elke zomer draag ik ze weer met veel plezier.

Lees ook mijn Bonprix ervaring met hun klantenservice.

Wat zijn jouw ervaringen met goedkope kleding? En wat vind jij ‘goedkoop’?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik kocht pas bij de Action voor drie euro shirts. Die waren kapot voor ik ze een keer gedragen had. Doe ik dus niet meer. Maar bij BonPrix koop ik graag en tot nu toe is de kwaliteit -vind ik- ook prima, op één misser na, die na twee keer wassen verkleurd was.

 2. Ik koop zeer regelmatig bij C&A en ben daar zeer tevreden over. Veel T-shirt en vestjes zijn echt al jaren en jaren oud. Voorlopig hoop ik lange tijd niets meer te hoeven kopen. ook een heerlijk gevoel

 3. Kleding van Action is niet vaak van goede kwaliteit en pasvorm. Bij Action is het ondergoed zo verpakt, dat je het in de winkel voor aankoop niet goed kunt bekijken. En ruilen van ondergoed mag niet. Soms zat het al kapot in de verpakking. Dat koop ik niet meer.

  Zeeman en Wibra hebben de kleding zo liggen en hangen dat alles goed is te bekijken. De verkoopsters storen je niet bij het zoeken. De kwaliteit is vaak goed.
  Mijn beste vriend had makkelijke kleding nodig voor in de revalidatie na een val. Ik kocht bij Zeeman trainingsbroeken en poloshirts. Dat bleek prima kwaliteit die lang mee ging. Gaat, moet ik zeggen, want na zijn overlijden draag ik het zelf. Het is mijn voorkeur kleding tijdens huishoudelijk werk.

  Wibra heeft soms partijen mooi ondergoed, dat voor meer geld ook in de dure lingerie zaken hangt.

  Goed afgewerkte prettig zittende sokken kocht ik tot aan de lock down bij Wibra. De teen afwerking was naadloos en zonder afhecht knopen die blaren veroorzaken. Ik kocht regelmatig een setje van 2 of 3 paar sokken. Tijdens de eerste lockdown moest Wibra dicht. Ik kon versleten sokken niet vervangen. Wibra is inmiddels al lange tijd weer open, maar de sokken zijn niet gelijk aan de eerdere kwaliteit. Nu hebben al hun sokken een duidelijk voelbare naad op de teen en aan weerszijden een knoedel afhecht draad. Dat zit niet prettig. Ik koop ze niet.

  Bovenkleding koop ik niet vaak meer nieuw. Ik heb nog wat shirts, broeken, truien en jurkjes van Zeeman, Wibra, M&S, maar ook van andere kledingzaken. Voor de zomer koop ik bij Zeeman de simpelste vorm ouderwetse hemden in de grootste maat, die ik zelf op de zijnaad inneem voor een betere pasvorm. Ik stik er een versiering op, en zo heb ik leuke goed zittende zomer shirts. Verder is wat ik draag zelf gemaakt. Jassen koop ik tweedehands. Andere kleding is me tweedehands te duur.

 4. Voor mij is het belangrijk dat mensen die de kleding maken een fatsoenlijk salaris krijgen en dat het milieu zo min mogelijk wordt belast.
  Ik heb weinig kleding maar goede kwaliteit.
  Joline Jolink en Bellamygallerie zijn mijn favoriete winkels

 5. Hier veel katoenen basis dingen van de Zeeman, shirts (alle mouwlengtes), jurkjes, leggings (aka pjamabroeken), sokken, onderbroeken. Bevalt prima, dat wat ik vaak aan heb slijt wel op den duur, maar of het nou sneller is al bij dure merken? Heb ik eigenlijk nooit uitgeprobeerd, want de meeste ‘dure’ winkels in de buurt hebben geen passende kleding… En ik heb het er niet voor over ook.
  De echte bovenkleding vind ik daar vaak minder, vooral door de gebruikte materialen en vorm. Dat haal ik vaak bij de Bonprix. Die laatste vind in perse goedkoop maar nog wel redelijk normaal geprijsd als je er op let.
  Voordeel van beide winkels is dat ze veel modellen hebben die met een maatje meer ook goed passen.

 6. Ik draag tegenwoordig alleen nog maar spijkerbroeken. De meesten zijn inmiddels meer dan tien jaar oud en gaan nog steeds goed mee. T-shirt moeten een goede kwaliteit hebben en ook mooi zitten. Daar besteed ik wat meer aan.

 7. Goedkope kleding, ik vind het vaak troep, gemaakt van niet natuurlijke stoffen. Ik koop liever kwaliteit waar je lang mee doet. Altijd gedaan, en ik doe het nog steeds. Dat betekent: niet elke maand kleding kopen dus.

  1. Mijn ervaring is dat er ook best veel kleding van natuurlijke stoffen voor een vriendelijke prijs te koop is. Ik koop nooit polyester bijvoorbeeld, maar altijd katoen of viscose.

 8. Ik vind het altijd zo bijzonder dat mensen hun mond vol van onrecht hebben en daarom dure merken kopen terwijl die net zo goed hun kleding in slechte omstandigheden laten maken. Wat jij doet dat tweedehands, werkt veel beter.

 9. Grappig, volgens mij is het toch echt al heel lang dat Zeeman en wibra enz. door groot publiek worden bezocht. Ik koop zelf graag van een aantal luxere merken en heb weinig nodig.

 10. Ik koop meestal kleding bij C&A. Af en toe bij de Zeeman of Bristol. Ik doe altijd erg lang met mijn kleding. Ik verslijt het echt tot op de draad omdat ik een hekel heb aan kleding kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.