Goedkope kleding: voor 2 tientjes er leuk uitzien?

goedkope kleding

In de krant las ik een artikel over budget fashion junkie Jeltje van der Pol over goedkope kleding. De titel van het artikel is veelbelovend:

‘Met een paar tientjes per maand er leuk uitzien is mogelijk.’

Ik vond het artikel zo leuk dat ik het graag met jullie wil delen.

Goedkope kleding met Jeltje van der Pol

Ik had nog nooit van Jeltje van der Pol gehoord, maar blijkbaar is ze stylist en actrice! Ze volgde een opleiding bij Artemis Hogeschool voor Styling. Zeven jaar geleden begon Jeltje als designer bij Wehkamp.

Het viel haar destijds op dat er op social media eigenlijk niemand was voor de ‘doorsnee Nederlandse vrouw.’ En daarmee bedoelt Jeltje vrouwen met een gewoon budget die per maand maar een paar tientjes overhouden voor goedkope kleding.

Jeltje houdt van praktisch en wil echt iets toevoegen aan de maatschappij. Ze zoekt bijvoorbeeld echt kleding waarin vrouwen zich beter voelen. Bijvoorbeeld een t-shirt van dikkere stof dat nou eens niet doorschijnt of aftekent.

Jeltje ging foto’s maken van goedkope kleding in haar vrije tijd

Toen besloot Jeltje dat zelf dan maar te doen! In haar vrije tijd ging ze op zoek naar goedkope kleding bij winkels als Hema, Wibra en Bristol. Jeltje:

Zaken die je in bijna elk dorpje wel kunt vinden, zodat je na de gewone boodschappen even binnen kunt lopen om dat leuke jurkje te halen.

Ze maakte foto’s van de kleding en zette die op haar Instagram account. Het werd een groot succes!

Jeltje van der Pol bij Wibra

Inmiddels heeft Jeltje zelfs een ‘capsule collectie’ van 4 jurkjes bij de Wibra! Op wibra.nl kon ik alleen onderstaand jurkje vinden dat 21,99 kost:

goedkope kleding
Bron: wibra.nl

Voor de Wibra is dat volgens mij iets duurder dan gemiddeld. Het jurkje is verkrijgbaar in de maten 46/48 – 54/56.

Vooroordelen over goedkope kleding

In het artikel staat Jeltje van der Pol en passant ook nog een taboe heeft doorbroken met haar goedkope kleding van Wibra, Hema etc. Ik lees:

‘Lang was het idee over een winkel als Wibra: daar ga je toch niet naar binnen?’

Andere vooroordelen over budget kleding zijn:

1. Kwaliteit is slechter

De kwaliteit is slechter dan van dure merken. Volgens Jeltje is dit zeker niet het geval. Bij duurdere merken betaal je extra voor een klein stukje stof en voor de ‘beleving’. Goedkope kleding is zo voordelig omdat grote ketens meer meters stof inkopen.

2. Goedkoop kan niet duurzaam zijn

Ook dit is onterecht volgens Jeltje van der Pol. Als voorbeeld haalt Jeltje bijvoorbeeld de ‘Wear the Change‘ collectie van C&A aan.

Zelf zien?

Bezoek dan Jeltje’s account Budget Fashion Junkie op Instagram. Daar vind je foto’s van kleding die ze tegenkwam bij onder andere de Hema, Bristol, Miss Etam etc.

Goedkope kleding en ik

Zelf koop ik bij voorkeur mijn kleding tweedehands bij de Engelse eBay, hoewel dat sinds de Brexit wel een stuk lastiger is geworden. Kringlopen vind ik ook een fijne methode om goedkope kleding te vinden.

Bijkomend voordeel vind ik altijd dat tweedehands automatisch duurzaam is ; )

Verder vind ik het leuk om kleding te zoeken op Etsy, en daarnaast heel banaal bij Bonprix. Daar hebben ze vaak hele leuke rokken en jurkjes voor een fijne prijs. Ik ben eigenlijk verbaasd dat Jeltje Bonprix er nog niet bij heeft!

Rokjes van de Hema

In het verleden kocht ik ook heel graag bij de Hema. Zo loop ik inmiddels al wel 5 jaar in hun licht uitlopende jersey rokjes. Ik heb er destijds een stuk of 4 gekocht in donkerblauw, een gele versie en eentje in kaki. Elke zomer draag ik ze weer met veel plezier.

Kleding kopen met je dochter

Toen ik in 2010 de winterbroeken van Teuntje van vorig jaar te voorschijn haalde, bleken ze stuk voor stuk niet meer dicht te kunnen. Tijd om met haar te gaan winkelen dus! Maar winkelen voor kleding met een elfjarige dochter valt nog niet mee, want haar smaak is heel anders dan de mijne.

Net als mijn oudste dochter van vijftien, is ze dol op ‘skinny jeans’ die ik zeer onelegant vind! Mijn eigen kledingkeuze baseer ik altijd op de voorschriften van stijlgoeroe’s Trinny and Susannah.nl van het programma What not to wear.

what not to wear

Zij kijken niet wat in de mode is, maar wat past bij je lichaamsvorm! Sinds ik hun programma zag, draag ik standaard a-lijn rokjes die keurig eventuele overschotten op mijn dijen verhullen.

Maar vertel zoiets maar eens aan een elfjarige dochter. Het moest en zou een skinny jeans zijn. Nu ik me niet kon laten leiden door de stijladviezen van Trinny en Susannah, en overgeleverd was aan de grillen van de mode, voelde ik me vreemd verloren tussen al die kleding.

Uiteindelijk vonden we twee acceptabele skinny jeans, en tot mijn vreugde vond ook mijn dochter een tuniekje erover het mooist. Niets zo erg als een kort truitje op een skinny jeans!

Grenzen aangeven

Hoewel ik dus ben gezwicht voor haar verlangen naar een skinny jeans zijn er ook kledingstukken die ik haar zou verbieden. Bijvoorbeeld t-shirts met uitdagende teksten, en ‘sexy’ kleding. Ik vind het mijn taak als moeder haar daar tegen te beschermen. Zo probeer ik een evenwicht te vinden tussen haar vrij laten in haar eigen smaak, en tegelijkertijd veilige grenzen aan te geven.

En voor iedereen die graag een skinny jeans wil, maar zichzelf te dik vind: Trinny en Susannah verkopen nu ‘Toveronderbroeken‘ waarin je meteen een maatje minder hebt.

Wie meer wil weten over sympathieke Trinny en Susannah: ze hebben een aantal gezellig boeken uitgegeven! Je vindt ze hier: Trinny and Susannah boeken

Ik ben echt een fan van dit stel! Niet in de laatste plaats omdat ze niet te beroerd zijn hun eigen ‘uitdagingen’ te delen.

Huisvlijt bezoekers over kleding kopen

 • Ik vind What not to wear van Trinny & Susannah al jaren erg leuk om naar te kijken. Ze kijken niet alleen naar het uiterlijk, maar ook wat daar achter zit (het psychische aspect). Bovendien weten ze hoe je een vrouwenlichaam moet aankleden. Maarrrr dat nieuwe programma van ze, waarbij ze in Nederland rondhuppelen als twee hagedissen zonder kop, vind ik echt niet goed. Het is erg oppervlakkig en het komt ook niet over of ze het leuk vinden om dit programma te maken. Jammer dus! Ondertussen blijf ik lekker kijken naar What not to wear. Er is vast wel weer ergens een herhaling ;-) Mijn zoontje van 3 maanden vindt elk kledingstuk nog prima. Hoewel, als het moeilijk aangaat dan wil hij nog wel eens mopperen… Maar als je kinderen wat ouder zijn, zou ik ook zeker bepaalde grenzen stellen. Zoals wat je schrijft over teksten op een t-shirt. Bepaalde teksten zou ik niet toestaan, maar er wel goed bij uitleggen waarom. (Docka)
 • Trinny & Susannah zijn echt leuk ja. Geweldig hoe een aardappel nog een taille een weelderige boezem kunnen geven met het juiste truitje en rokje. Mijn dochter mag gewoon lekker aan wat ze zelf wil, zo lang het geen truitjes met playboy konijntjes zijn en dat soort enge dingen. (nou ja, ze is ook pas 2,5 maar even vooruit denkend he) Mijn ouders zaten altijd zo te zeuren, wil haar dat echt niet aan doen…. (Valhalla)
 • Ik ben afgelopen maandag snel naar de V&D geweest en voor de oudste geslaagd. Voor de jongste dochter ben ik nog op zoek naar een jas maar kon bij C&A niet slagen.Onlangs wel leuke spijkerbroeken gekocht van BIO katoen en niet zo heel erg duur.
  Ik hou helemaal niet van winkelen dus bij mij gaat dat altijd heel erg snel.
  Ben wel heel erg benieuwd waar Pieces zit ?
  Groet Thea
 • Ik heb geen kinderen, maar enkele favoriete winkels zijn: H&M, Primark & Zara. Volgens mij zag ik ooit eens een Youtubefilmpje van de twee Engelse dames, in een ‘show’ in Polen (mijn Poolse vriend gaf me de link van het filmpje). Een van de dames zei toen: „Als ik in Polen zou wonen, zou ik lesbisch worden.” (M.a.w. Poolse mannen zijn onaantrekkelijk). Vond ik niet erg sympathiek ;) (Spaarvarkentje)
 • Ik heb een zoon van bijna 8 en die vindt alles best wat mama koopt aan kleding. Alleen met schoenen is hij heel kieskeurig. Hij zit nu in een skatersfase en weet precies wat hij wilt. Ook wilt hij vaak dezelfde stoere gympen als zijn vader. En ze vader heeft een schoenentik!!… dus dat beloofd wat voor later ;) Hihi een toverbroek, hoe ziet zo’n ding er uit? Ik ken de dames namelijk niet. Groetjes Isabelle
 • ik winkel graag met mijn dochters en het makkelijkste is dan toch de H&M,eigenlijk is er nooit een strijd of doordrammerij.Als ik iets niet vind kunnen,zeg ik dat gewoon en andersom evengoed.
  Ik ben niet zo’n heel groot fan van de Engelse dames eerlijk gezegd.Ergens achter in mijn kast ligt ook zo’n “toverbroek” maar daarin ziet iedereen er slank in uit!Dat ding is zo strak dat gewoon alles dichtgeknepen wordt,ja,dan ben je vanzelf 2 maten slanker maar of dat goed is??!Ik heb hem 1x gedragen en daarna nooit meer..dan maar iets voloptueuzer… (Niqui)
 • Toevallig zaterdag nog met mijn zoon van 20 kleding gekocht. Super gezellig, vind ik dat!!!! Hij kan dan ook winkelen als de beste. Heel kritisch, weet wat hem staat en wat niet, houdt van mooie duurzame kleding en is bovenal erg prettig gezelschap. Wat wil je nog meer?!
  De gezamenlijke lunch hoort er natuurlijk ook bij. Voor mij (en voor hem ook) echt een dagje uit!!! Groet, Karin
 • Ik winkel ontzettend graag met mijn dochter en ze heeft een heel vrouwelijke smaak, al zeg ik hetzelf. Vanochtend ging ze naar school in een prachtig jurkje, met keurig gekapt haar en oorbelletjes die passen bij haar outfit ( ze wordt in december 15 jaar ). Ik heb geen problemen met skinny jeans, wel met té bloot, maar daar houdt ze ook niet van.
  Je hebt tegenwoordig ook ‘treggins’, een kruising tussen een legging en trousers, ideaal voor kinderen in de groei, die wat rond zijn om de heupen, het heeft namelijk geen knopen en rits!
  Mijn grote zoon doet zijn inkopen zelf, maar die heeft een hekel aan winkelen, dus dat komt mij wel weer goed uit, want ik vind het wel leuk ( compleet met ergens koffie drinken enz. ).
  Op Marktplaats zoeken mijn kinderen ook wel eens iets uit en bij tweedehands winkeltjes.
  Susanne en Trinny vind ik geweldige vrouwen, die zichzelf ook kwetsbaar durven opstellen.
  Maarre Nicole…jij bent superslank hoor!! (Tineke)
 • Ik winkel niet veel met de kids omdat we veel kleding krijgen. Maar vind het winkelen met ze wel leuk. Zoon is makkelijk, die vindt het snel wel best. Mijn dochter is er een naar jouw hart: jurken en rokken! Ze vertikt het om een broek aan te trekken. Ze heeft een paar mooie spijkerbroeken in de kast liggen maar niks hoor. En toch vind ik het stiekum toch wel leuk, zo’n eigen stijl. (Jolanda)
 • Mijn dochters van vijf en acht jaar, hebben al een heel eigen smaak op kledinggebied. Rokken, jurken en vooral dan wijd en zwierig. Glitters, kantjes…brrrrrr. Terwijl ik ze juist graag in een skinny jeans met lang shirt en laarzen op hoge sportschoenen kleed, willen zij alleen maar tuttige kleding aan. Inmiddels hebben we een middeweg erin gevonden en heb ik me er bij neer gelegd dat de tijd dat ze wel met de mode mee willen doen, vanzelf komt als ze wat ouder zijn. En waarschijnlijk ben ik er dan ook niet zo blij mee…..:-)
  Merel
 • Leuk he, dat ze nu ook in Nederland op de buis zijn. Al jaren geleden heb ik het book “What not to wear” oftewel “Wat moet ik aan?” van hen aangeschaft en ook nu mijn lichaam na twee zwangerschappen niet geheel in model terug is gekomen kan ik mij aan de hand van de tips vabn het boekje perfect kleden. Ik was het boek eigenlijk een beetje vergeten en wist na de twee kids echt niet meer wat ik aan moest trekken. Ik kende mijn lichaam niet (meer). Boek doorgelezen en andere kledingkeuze’s gemaakt. Ik voel me weer hip! (Spaarmoeder)
 • De jongens laten zich nog graag door mij aankleden, ik ken hun wensen en let daar op. Mijn meisje is nog zo klein dat ze ook gewoon nog aantrekt wat ik koop en maak. Ik heb het nog best wel makkelijk dus ;-) (Huize Steen)

Lees ook mijn Bonprix ervaring met hun klantenservice.

Mouwen te lang? Gebruik een mouwophouder!

Wat zijn jouw ervaringen met goedkope kleding? En wat vind jij ‘goedkoop’?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik kocht pas bij de Action voor drie euro shirts. Die waren kapot voor ik ze een keer gedragen had. Doe ik dus niet meer. Maar bij BonPrix koop ik graag en tot nu toe is de kwaliteit -vind ik- ook prima, op één misser na, die na twee keer wassen verkleurd was.

  1. Goed om te lezen dat de kwaliteit bij Bonprix best oké is Naomi. Ik heb een paar jersey jurkjes van Bonprix en die gaan ook al een aantal jaren prima mee.

 2. Ik koop zeer regelmatig bij C&A en ben daar zeer tevreden over. Veel T-shirt en vestjes zijn echt al jaren en jaren oud. Voorlopig hoop ik lange tijd niets meer te hoeven kopen. ook een heerlijk gevoel

 3. Kleding van Action is niet vaak van goede kwaliteit en pasvorm. Bij Action is het ondergoed zo verpakt, dat je het in de winkel voor aankoop niet goed kunt bekijken. En ruilen van ondergoed mag niet. Soms zat het al kapot in de verpakking. Dat koop ik niet meer.

  Zeeman en Wibra hebben de kleding zo liggen en hangen dat alles goed is te bekijken. De verkoopsters storen je niet bij het zoeken. De kwaliteit is vaak goed.
  Mijn beste vriend had makkelijke kleding nodig voor in de revalidatie na een val. Ik kocht bij Zeeman trainingsbroeken en poloshirts. Dat bleek prima kwaliteit die lang mee ging. Gaat, moet ik zeggen, want na zijn overlijden draag ik het zelf. Het is mijn voorkeur kleding tijdens huishoudelijk werk.

  Wibra heeft soms partijen mooi ondergoed, dat voor meer geld ook in de dure lingerie zaken hangt.

  Goed afgewerkte prettig zittende sokken kocht ik tot aan de lock down bij Wibra. De teen afwerking was naadloos en zonder afhecht knopen die blaren veroorzaken. Ik kocht regelmatig een setje van 2 of 3 paar sokken. Tijdens de eerste lockdown moest Wibra dicht. Ik kon versleten sokken niet vervangen. Wibra is inmiddels al lange tijd weer open, maar de sokken zijn niet gelijk aan de eerdere kwaliteit. Nu hebben al hun sokken een duidelijk voelbare naad op de teen en aan weerszijden een knoedel afhecht draad. Dat zit niet prettig. Ik koop ze niet.

  Bovenkleding koop ik niet vaak meer nieuw. Ik heb nog wat shirts, broeken, truien en jurkjes van Zeeman, Wibra, M&S, maar ook van andere kledingzaken. Voor de zomer koop ik bij Zeeman de simpelste vorm ouderwetse hemden in de grootste maat, die ik zelf op de zijnaad inneem voor een betere pasvorm. Ik stik er een versiering op, en zo heb ik leuke goed zittende zomer shirts. Verder is wat ik draag zelf gemaakt. Jassen koop ik tweedehands. Andere kleding is me tweedehands te duur.

 4. Voor mij is het belangrijk dat mensen die de kleding maken een fatsoenlijk salaris krijgen en dat het milieu zo min mogelijk wordt belast.
  Ik heb weinig kleding maar goede kwaliteit.
  Joline Jolink en Bellamygallerie zijn mijn favoriete winkels

 5. Hier veel katoenen basis dingen van de Zeeman, shirts (alle mouwlengtes), jurkjes, leggings (aka pjamabroeken), sokken, onderbroeken. Bevalt prima, dat wat ik vaak aan heb slijt wel op den duur, maar of het nou sneller is al bij dure merken? Heb ik eigenlijk nooit uitgeprobeerd, want de meeste ‘dure’ winkels in de buurt hebben geen passende kleding… En ik heb het er niet voor over ook.
  De echte bovenkleding vind ik daar vaak minder, vooral door de gebruikte materialen en vorm. Dat haal ik vaak bij de Bonprix. Die laatste vind in perse goedkoop maar nog wel redelijk normaal geprijsd als je er op let.
  Voordeel van beide winkels is dat ze veel modellen hebben die met een maatje meer ook goed passen.

 6. Ik draag tegenwoordig alleen nog maar spijkerbroeken. De meesten zijn inmiddels meer dan tien jaar oud en gaan nog steeds goed mee. T-shirt moeten een goede kwaliteit hebben en ook mooi zitten. Daar besteed ik wat meer aan.

 7. Goedkope kleding, ik vind het vaak troep, gemaakt van niet natuurlijke stoffen. Ik koop liever kwaliteit waar je lang mee doet. Altijd gedaan, en ik doe het nog steeds. Dat betekent: niet elke maand kleding kopen dus.

  1. Mijn ervaring is dat er ook best veel kleding van natuurlijke stoffen voor een vriendelijke prijs te koop is. Ik koop nooit polyester bijvoorbeeld, maar altijd katoen of viscose.

 8. Ik vind het altijd zo bijzonder dat mensen hun mond vol van onrecht hebben en daarom dure merken kopen terwijl die net zo goed hun kleding in slechte omstandigheden laten maken. Wat jij doet dat tweedehands, werkt veel beter.

 9. Grappig, volgens mij is het toch echt al heel lang dat Zeeman en wibra enz. door groot publiek worden bezocht. Ik koop zelf graag van een aantal luxere merken en heb weinig nodig.

 10. Ik koop meestal kleding bij C&A. Af en toe bij de Zeeman of Bristol. Ik doe altijd erg lang met mijn kleding. Ik verslijt het echt tot op de draad omdat ik een hekel heb aan kleding kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.