TikTok: meer dan 689 miljoen gebruikers!

TikTok voor dummies 1

Zelfs het journaal besteedde er aandacht aan: de groeiende populariteit van het social media platform TikTok.

Blijkbaar lopen er zelfs mensen weg bij Facebook en Instagram omdat ze TikTok leuker vinden. Netprofiler schreef vorig jaar augustus al dat TikTok vaker gebruikt werd dan Facebook!

Ik ken deze app vooral van mijn kinderen, en van een paar leuke filmpjes die ik erop heb gezien. Maar zelf ben ik er niet actief op.

Mis ik hierdoor iets?

Wat is TikTok?

Laat me beginnen te zeggen dat je TikTok niet moet verwarren met het rustgevende kinderprogramma Tik Tak! Ik ben zelf een fan van Tik Tak omdat het eigenlijk nergens over gaat. Het is daardoor heel kalmerend.

Maar TikTok is dus echt wat anders!

Maar wát dan?

TikTok is een social media app voor op je smartphone

TikTok is een app voor op je smartphone. Je kunt weliswaar naar de website tiktok.nl gaan, maar dat is niet echt ‘de bedoeling,’ aldus mijn jongste dochter. TikTok bestaat uit korte filmpjes van 15 tot 300 seconden. Oorspronkelijk heette deze app Musical.ly. Maar in 2018 voegde de Chinese bedenker ByteDance TikTok samen met Musical.ly en werd het TikTok.

Iedereen kan er iets op zetten.

En dat doen ze dan ook.

Wat is er allemaal te zien?

In eerste instantie waren dat vooral filmpjes waarop iemand danste, playbackte of een sketch deed. Maar inmiddels vind je allerlei soorten filmpjes op de app. Er zitten zelfs politici op zoals Rob Jetten. En beroemde filmsterren als Johnny Depp. De app maakt het gebruikers heel makkelijk om mooie effecten toe te voegen aan de filmpjes.

Filmpjes zijn verticaal en smal

Wat mij opvalt bij  is dat de filmpjes allemaal verticaal zijn. Dat is natuurlijk ook logisch, want ze zijn gemaakt om te bekijken op je smartphone. Maar ik ben de bredere Youtube filmpjes gewend, dus mij viel dit op. En ik vond het ook even wennen eerlijk gezegd.

Is TikTok gratis?

Ja, je kunt de app gratis downloaden en gebruiken. Maar je weet wat ze zeggen als hier gratis is op internet. Vaak betaal je dan met je privacy. Dat neemt echter niet weg dat deze app voor iedereen toegankelijk is die een smartphone heeft. Arm en rijk!

Is TikTok veilig?

Een belangrijk punt van kritiek is dat de app  ‘van de Chinezen’ is en dat zij de app gebruiken om te spioneren. Een beetje zoals met hun Huawei smartphones! Maar TikTok zegt dat ze geen banden meer hebben met China.

Als je een profiel aanmaakt op de app staat het standaard op ‘openbaar’. Iedereen kan het dus zien. Je moet dus actie ondernemen om het op privé te zetten. Op zich is dat niet moeilijk, maar je moet er wel even bij stilstaan. Zeker als het om kinderen gaat die de app gebruiken is de privacy kwestie belangrijk.

Dus, is TikTok veilig?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Er zijn in ieder geval verdenkingen dat ze gegevens verzamelen van hun gebruikers. De Consumentenbond en 17 andere Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie.

‘Zij vinden dat het videoplatform zijn gebruikers misleidt, onduidelijke en oneerlijke voorwaarden hanteert en kinderen onvoldoende beschermt tegen advertenties en ongepaste inhoud. TikTok belooft nu aan de toezichthouders onder andere labels te plaatsen bij commerciële content. Ook zal het transparanter zijn over de waarde van virtuele munten.’ (Bron: Consumentenbond)

Na deze belofte is het onderzoek gestopt, maar de Consumentenbond is daar niet blij mee.

Geld verdienen met TikTok

Naast schrijvers, politici, muzikanten en filmsterren hebben ook bedrijven ontdekt dat deze app hen kan helpen. Zo zie ik op het platform LinkPizza dat vroeger vooral bloggers en bedrijven bij elkaar bracht, nu veel meer mogelijkheden voor TikTokkers dan voor bloggers. Ook bedrijven als Netprofiler helpen bedrijven om met behulp van deze gratis app hun doelgroep te bereiken of hun product in de markt te zetten.

Booktok!

Eén van de dingen die ik heel leuk vind aan deze app, is dat het ook een verzamelplek is voor jonge boekenliefhebbers. Je vindt ze met de hashtag #BookTok! In een tijd waarin veel geklaagd wordt over ‘ontlezing’ en dat jongeren niet meer lezen biedt BookTok hoop!

En schrijvers zijn zich er ook bewust van geworden dat ze via deze app lezers kunnen proberen te bereiken. Zo zit schrijver Kluun er nu ook op… Maar ook bijvoorbeeld boekwinkel Donner!

Onderwerpen die ik leuk vind

Het is ongelofelijk wat je allemaal aan onderwerpen kunt vinden op deze app. Hieronder een greep uit de onderwerpen die ik zoal tegenkwam:

 • #hardlopen
 • #flylady
 • #romance novel
 • #baking soda
 • #groene zeep

Filmpje met uitleg

In onderstaand filmpje wordt in nog geen 5 minuten uitgelegd hoe het werkt.

Samenvattend

TikTok is dus een social media app met filmpjes. Hij wordt vooral gebruikt door jongeren, maar wordt ook steeds populairder bij andere leeftijdsgroepen. Je kunt filmpjes liken en delen.

Zelf kijk ik er soms op, maar verder doe ik er niet veel mee.

Leestip

Waarom ik geen influencer wil zijn

Inloggen Instagram

TikTok recepten

Wat zijn jouw ervaringen met deze app?

Gebruikte bronnen onder andere: Netprofiler, Consumentenbond, Radar, Nos, Wikipedia, Donner, Seniorweb, imu.nl, J/M, Wired, en Common Sense Media.

Similar Posts

24 Comments

 1. Ik heb de charme van TikTok nooit begrepen, maar lees nu dat er dus meer te vinden is dan alleen muziekfilmpjes. Maar ja, ik breng al genoeg tijd door achter een schermpje, dus ik laat TikTok aan me voorbij gaan.

  1. Ja, ik snap wat je bedoelt Naomi. Ik wil inderdaad ook niet nog meer achter een schermpje zitten. Soms is er wel iets leuks bij, dat krijg ik dan via mijn kinderen te zien. Maar zelf ‘zit’ ik zelden op Tiktok.

 2. Ik denk dat er werkelijk geen enkele social media app is die niet data verzamelt. Ik heb ooit Tiktok aangemaakt, maar doe er echt niets mee. Ik zit toch vaker op Instagram.

 3. Ik hobbelde altijd achter mijn dochter aan. Toen zij op Facebook ging, deed ik dat ook want dan kon ik bij haar kijken. Zo ook met Instagram. Tiktok heeft ze niet. En ik dus ook niet :-)

 4. Ik heb er geen ervaring mee, behalve dat ik door verschillende mensen wel eens gevraagd word om de app te nemen. Ik ben social media sowieso best wel beu, en ik ga niet nog een account aanmaken op zo’n platform.

 5. Ik heb een profiel met mijn blog en volg daarmee ook de activiteiten van onze dochters. Ik word er vooral erg melig van en maak geinige filmpjes

 6. Grappig genoeg zijn de 30+ inmiddels in de meerderheid. Ik zit er graag op omdat er over alles zoveel persoonlijke verhalen en informatie is. Wat je ook zoekt vindt je daar wel 😆 Zelfs hoe je mooi grijs haar kunt uitgroeien of de wc goed schoonmaken, of zoals voor mijn dochter ervaringsverhalen en herkenbaarheid bij een diagnose die ze pas kreeg.

  1. Nou blogs lees ik graag hoor, maar draaien vaak om alles heen, gebruiken termen en dingen die ik soms niet snap en heel vaak vindt je net niet wat je zoekt. Op tiktok vindt je met een beetje zoeken een community die je tips kunnen geven om in de juiste richting hulp te krijgen of ze laten het even zien. En de volgende x dat je tiktok opent hoef je niet meer te zoeken, komen ze vanzelf in je feed.

 7. Misschien is dit wel het moment om te zeggen: “Ik wordt oud” hahah. Kan het allemaal niet meer bijhouden. Laatst nog afscheid genomen van wat socialmedia kanalen. Ik sla deze hype maar even over. (net als Snapchat)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.