Waarom ik geen influencer genoemd wil worden

influencer

Sommige bloggers omschrijven zichzelf graag als influencer.

En dat is ook de term die veel gebruikt wordt in de media als het gaat over bloggers, vloggers en instagrammers. Niet voor niets hebben populaire blog netwerken namen als Influentials en The Influencers Movement.

Maar hoewel ik een blogger ben, deins ik terug voor de term influencers. En daar heb ik verschillende redenen voor.

Maar laten we eerst even kijken wat de term influencer anno 2018 precies inhoudt.

Influencer: wat is dat?

De meest treffende omschrijving van influencer vond ik deze op de site lab51.nl:

‘Iemand wordt als influencer gezien wanneer hij of zij een bovengemiddelde invloed heeft op het (koop)gedrag van (andere) consumenten op een webshop en winkel.’

Zo’n influencer is bijvoorbeeld een blogger. Bloggers schrijven posts over hun leven, wat ze eten, wat ze kopen, wat ze ergens van vinden etc. De mensen die deze posts lezen kunnen daardoor beïnvloed worden. Sterker nog, soms zoeken mensen actief op wat een bepaalde blogger ergens van vindt, omdat ze waarde hechten aan zijn of haar oordeel. Neem nou Teunie Luijk van Eenvoudig Leven. Zij is iemand waar mensen vertrouwen in hebben. Dus als het gaat om eenvoudig leven, dan is de kans groot dat mensen kijken hoe Teunie dat aanpakt.

Bekende influencers

Een heel bekende influencer is Kim Kardashian. Als zij iets aantrekt en op Instagram zet willen veel mensen dat vervolgens ook graag hebben. Vraag me niet waarom, maar ik ben dan ook niet haar doelgroep vermoed ik ; )

Waarom ik geen influencer genoemd wil worden

 • Met stip op nummer 1: ik vind er een bepaalde arrogantie van uitgaan om jezelf influencer te noemen. Het is nogal wat om van jezelf te beweren dat je anderen beïnvloedt vind ik.
 • Ik zou het eng vinden om een influencer te zijn. Ik vind het nogal een verantwoordelijkheid om actief te proberen mensen te beïnvloeden. Ik heb liever dat ze zelf goed nadenken.
 • Ik houd niet van de term influencer. Ik mis daarin waar het wat mij betreft om gaat bij bloggen: schrijven, en mensen informeren, vermaken en inspireren.

Dat gezegd hebbende, vind ik het wel superleuk als iemand iets leert van Huisvlijt, of er door geïnspireerd raakt of op nieuwe ideeën komt.

Concluderend

Ik vind dat er iets manipulatiefs uitgaat van de term influencer, die bloggers te kort doet. Want bloggers hebben veel te bieden. Zo leer ik veel van bloggers. Ze brengen me op ideeën, geven me informatie en houden me soms een spiegel voor.

In die zin word ik inderdaad door ze beïnvloed. Maar dat is een bijwerking wat mij betreft. Het gaat om de inhoud en de integriteit van de blogger. Niet om het actief proberen om andere mensen een bepaalde richting in te duwen.

Lees ook mijn post over het fenomeen Content Creator!

Hoe ervaar jij de term influencer? En wat heeft jouw voorkeur: influencer of blogger?

Disclaimer: uiteraard is dit puur mijn persoonlijke mening, en niet bedoeld als kritiek op mensen die de term influencer wel graag gebruiken. Ik zeg het maar even ; )

93 Comments

 1. VeggieMo
 2. M
 3. monique
 4. El
 5. Kimberly
 6. Karlien
 7. Marrian
 8. Eke

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh