Kun je teveel zonnepanelen hebben?
- Kun je teveel zonnepanelen hebben?
- Zonnepanelen dak kostenpost?!
- Hoe zit met onze zonnepanelen en terugleverkosten?
- Hoe kom je erachter of je energieleverancier je terugleverkosten laat betalen?
- Hoe kun je terugleverkosten vermijden?
- Zoveel mogelijk zonne-energie verspillen gebruiken
- Conclusie over zonne energie en zonnepanelen
- Gemiddeld zijn 11 tot 13 zonnepanelen genoeg
- Leestip
Door de onheilspellende berichten over stijgende terugleverkosten door zonnepanelen vraag ik me af: Kun je ook teveel zonnepanelen hebben? En met teveel bedoel ik dat ze je geld gaan kosten, in plaats van geld opleveren? Met andere woorden kan investeren in je huis verduurzamen zich tegen je keren?
Kun je teveel zonnepanelen hebben?
In de krant las ik dat mensen met ‘tientallen zonnepanelen’ op het dak ‘de sigaar’ zijn. Hun zonnepanelen leveren meer energie op dan ze op dat moment zelf gebruiken. Dat heet dan een overschot aan zonnestroom en energiebedrijven zien dat als ‘groen afval’. Ze kunnen er niks mee.
Zonnepanelen dak kostenpost?!
Het gevolg is dat mensen met veel zonnepanelen daar amper aan verdienen of zelfs meer terugleverkosten moeten betalen dan ze krijgen voor hun zonne energie.Dat heet een negatieve terugleververgoeding. Essent, EnergieDirect, Innova, UnitedConsumers, Mega en Frank Energie vragen allemaal meer voor een kWh elektriciteit dan ze aan terugleververgoeding bieden. Bij Essent liggen de terugleverkosten na salderen bijvoorbeeld 7,5 cent hoger dan de vergoeding die je ervoor krijgt.
Hun advies?
Laat het aantal zonnepanelen op je dak aansluiten op de hoeveelheid energie die je gebruikt.
Maar ja, aan dat advies hebben mensen die flink in zonnepanelen hebben geïnvesteerd nu niet veel meer.
Hoe zit met onze zonnepanelen en terugleverkosten?
In de maand juli was ons stroomverbruik 204 kWh. De teruglevering was 451 kWh. Onze zonnepanelen hebben dus meer zonne energie opgewekt dan we hebben gebruikt. We hadden dus een stroomoverschot van 247 kWz. Op de site van Budget Energie staat een tabel waarin ik kan opzoeken wat de terugleverkosten dan zijn:
Dat valt mee: 3 euro terugleverkosten per maand is 36 euro zonnepanelenboete per jaar. Maar technisch gezien hebben wij dus teveel zonnepanelen!
Hoe kom je erachter of je energieleverancier je terugleverkosten laat betalen?
Energie Direct zet de terugleverkosten niet handig gewoon even op het overzicht dat ze je mailen. Nee, dat moet je zelf uitrekenen. Hiervoor heb je nodig:
- De hoeveelheid energie die je zonnepanelen hebben opgewekt
- De hoeveelheid energie die je hebt gebruikt
- Informatie over terugleverkosten. In ons geval zijn die te vinden in een tabel op de site van Energie Direct. Maar dat zal wellicht per energiemaatschappij verschillend zijn.
Hoe kun je terugleverkosten vermijden?
Eén van de mogelijke oplossingen voor een zonnestroomoverschot is een thuisbatterij kopen en zonne energie opslaan. Maar dat is een groot ding, en zelfs als je er eentje hebt met 10kWh zit die in een mum van tijd vol. Een andere optie is een zonneboiler kopen. En tot slot heeft Zonneplan een techniek ontwikkeld om zonnepanelen van klanten op afstand uit te zetten…. Dan verdien je er niets mee, maar dan heb je ook geen kosten. Je kunt ze natuurlijk ook zelf uitzetten.
Zoveel mogelijk zonne-energie verspillen gebruiken
Hoe voorkom je een zonnestroomoverschot? Alle tips die er te vinden zijn gaan juist over energiekosten spáren zoals in dit filmpje.
Als je die energiezuinige tips omdraait krijg je bijvoorbeeld dit soort tips:
- Droog de was vooral niet buiten, maar met de wasdroger.
- Zet de airco aan maar zet ook alle deuren en ramen open, zodat de hitte binnenkomt.
- Zet zoveel mogelijk apparaten aan.
- Verwarm alle kamers, ook als je er niet bent.
- Verwijder tochtstrips zodat hitte en kou goed naar binnen kunnen.
- Douche lekker lang.
- Gebruik dure gloeilampen die veel energie verbruiken.
- Was zoveel mogelijk op hoge temperaturen.
- Doe liever 6 kleine vaatwasser beurten dan 1 grote.
- Hetzelfde geldt voor de was doen.
- Zet apparaten vooral niet uit, maar op de standby stand.
- Koop energieslurpende apparaten zoals een airco of koelkasten die veel energie gebruiken.
Helaas zijn deze tips slecht voor het milieu, en ze zijn ook gewoon een beetje raar.
Conclusie over zonne energie en zonnepanelen
Op basis van het artikel in de krant krijg ik de indruk dat je inderdaad teveel zonnepanelen kunt hebben. Want als je zonnepanelen meer energie opwekken dan jij gebruikt, dan kan een energiezuinige woning dus geld gaan kosten.
De tijden dat je een was draait aanpassen aan momenten waarop je zonnepanelen veel energie opwekken vind ik best logisch. Zo verklein je het zonnestroomoverschot. Maar het is toch wel heel apart om moedwillig apparaten aan te zetten om zo meer energie te gebruiken.
Zolang je zonnepanelen niet meer energie opwekken dan jij gebruikt is er niets aan de hand.
Gemiddeld zijn 11 tot 13 zonnepanelen genoeg
Wil jij nog zonnepanelen kopen? Stem het aantal dan zorgvuldig af op de hoeveelheid energie die je gebruikt. Op de site van energiebespaarders.nl schrijven ze dat je bij een gemiddeld stroomverbruik 11 tot 13 zonnepanelen nodig hebt om de kosten te dekken. Wij zitten daar met onze 20 zonnepanelen boven en betalen gemiddeld 3 euro terugleverkosten per maand op dit moment.
Leestip
Hoeveel zonnepanelen heb jij? En matcht de hoeveelheid energie die ze opwekken je energieverbruik?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Er zit wat aardig prijsje eraan. Moet maar doen. Veel mensen doen het. Fijne dag.
Drie euro valt nog mee, maar ik vind het wel een ingewikkelde kwestie, die terugleverkosten. Ik heb even gekeken hoeveel energie ik verbruikte in juli: 94 kWh. Ik vind het met zo weinig verbruik de moeite niet waard om in zonnepanelen te investeren.
Dat kan ik me voorstellen Naomi.
Zelf heb ik voor mijn verbruik van gemiddeld 33kWh/maand maar een half zonnepaneel nodig. Omdat ik een benedenwoning heb is het daarbij zeer onhandig.
Het proleem zit er in dat sommige mensen elektriciteitsproducenten zijn geworden. Prima, maar dan niet alleen leveren als de zon schijnt. Plaats een accu om de opgeleverde energie beter zelf te gebruiken in de avonduren en beter geleidelijk op het net te zetten, wanneer er vraag naar is.
Het proleem zit in de salderingsregeling die niet deugt. Was bedoelt om zonnepanelen te stimuleren. Nu dat klaar is kan die regeling bij het grofvuil. De regeling was voordelig voor mensen die geld en een eigen huis hebben. Mensen met minder geld die huren zijn er praktisch de dupe van. Probleem zit er vooral in dat het net met zonnig weer overbelast is en niemand daar op zit te wachten. De mensen met panelen halen ‘hun’ bewaarde stroom in de winter terug, terwijl het dan veel duurder opgewekt moet worden met gascentrales aangezien er te weinig zonkracht is.
Energieleveranciers lopen er nu op vast dat er nog altijd de salderingsregeling is en proberen hun kosten die door mensen met teveel zonnepanelen wordt veroorzaakt bij die veroorzakers terug te halen. Doen ze op verschillende manieren. Dit was allemaal te voorzien.
Een thuisaccu lijkt mij ook een mooie oplossing, ware het niet dat die enorm duur zijn en groot, en vaak ook nog maar weinig zonne-energie kunnen opslaan helaas.
Zo krijg je een boete voor het plaatsen van zonnepanelen. Dat kan en mag nooit de bedoeling geweest zijn.
Het voelt zo verkeerd om stroom te verspillen,om geen terugglever kosten te betalen. Dan zou ik de panelen liever een tijdje uitschakelen. Voor ons komt dat probleem pas,als het contract is afgelopen in december. Maar als de saldering stopt wordt de rekensom nog ingewikkelder. Nu verwarmen we deels elektrisch. Gaat straks gas dan weer goedkoper worden?
Zonnepanelen waren een methode om met gebruik van salderen én terugleveringvergoeding, geld te verdienen. Kwalijk is, dat het nu lijkt, alsof jij per maand slachtoffer van bent. Dat klopt niet. Want je saldeert in de winter. Die 20 panelen zijn teveel, en hebben hun geld opgebracht want je hebt ze al lang. Stook geen onrust over
“per maand salderen” dat gaat per jaar. Ik heb 8 panelen, die leveren 2600 kwart, ik gebruik 3000 kwatt, daar is het op berekend. Het lijkt mij geen goede zaak om hier vals sentiment op los te laten. Er is al veel onrust. Jullie hebben er veel geld mee verdiend, prima, de kinderen zijn de deur uit, prima, bereken je jaarverbruik en schakel de rest vd opnemen uit of verkoop ze tweedehands. En zet er ook een onafhankelijk wetenschappelijk advies bij in de post. Erken dat je jouw panelen dik hebt terug verdiend. Je hebt een grote lezers kring, dat gaat gepaard met verantwoordelijkheid voor juiste en objectieve fiinanciele informatie.
Wij hebben onze panelen nog lang niet terug verdiend Paquita. We hebben ze pas 3 jaar en dat gaat echt nog wel meerdere jaren duren duren. (Ook zijn niet alle kinderen de deur uit.) De informatie in deze post is gebaseerd op een recent krantenartikel en mijn persoonlijke ervaringen. Het artikel is niet bedoeld om te suggereren dat ik ergens slachtoffer van ben.