Alzheimer sokken

alzheimer socksSchreef ik gisteren nog een post over Het Sokkenprobleem waardoor je geen bij elkaar passende sokken kunt vinden, vanochtend kwam ik bij de C&A zogenoemde Alzheimer sokken tegen.

Dat zijn twee verschillende sokken, die als één paar verkocht worden. Je koopt dus opzettelijk twee sokken die niet bij elkaar passen.

Maar waarom zou je dat doen?

Waarom Alzheimer socks?

De Alzheimer Socks symboliseren verwarring. En daarmee wat er gebeurt met mensen die dementeren. Niets is meer vanzelfsprekend. Een trui aantrekken wordt een puzzel, je vergeet hoe je een boterham moet smeren en uiteindelijk vergeet je zelfs jezelf… Door Alzheimer Socks te kopen steun je het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer dat wordt gedaan in het VUmc Alzheimercentrum.

Over de sokken

De Alzheimer sokken zijn vormgegeven door twee heuse Nederlandse couturiers. De zwart-wit sok is vormgegeven door Frans Molenaar, die zelf aan Alzheimer leed. De andere door Mart Visser. Je kunt deze sokken kopen op www.alzheimersocks.nl. En dus ook bij de C&A. Ze kosten 6,99.

Mijn oma had de ziekte van Alzheimer

Mijn oma had de ziekte van Alzheimer en belandde daardoor in een verpleeghuis. Ik was er aan gewend geraakt dat ze me niet herkende en vaak dingen zei die niet klopten. Ik heb geen droevige herinneringen aan haar of zo. Maar ik herinner me wel dat het ontluisterend was om al die mensen daar zo te zien zitten, dwalen of vaker nog hángen in een stoel.

Filmpje over Alzheimer Socks

In onderstaand filmpje wordt het allemaal nog eens uitgelegd.

Ken jij de ziekte van Alzheimer?

Similar Posts

27 Comments

 1. Mijn schoonmoeder heeft de laatste jaren van haar leven in een verzorgingstehuis gewoond. Alhoewel zij zelf helder van geest was leefde zij daar tussen veel mensen die de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie hadden. Op haar manier zorgde mijn schoonmoeder voor een aantal van hen en paste ze op ze. Daardoor heb ik vaak van dichtbij gezien wat deze ziekten met een mens doen.

  Als ik dat paar verschillende sokken zie dan denk ik wel: Er is nog nog hoop voor al die single sokken waar je het gisteren over had. Veel stellen zijn ook heel verschillend en het is tegenwoordig hip om twee verschillende sokken te dragen :)

 2. Ik ken het. Mijn opa had het ook. Ik kan me nog goed herinneren hoe slopend het voor hem was, en voor ons als zijn directe omgeving ook. Goed dat er op deze manier aandacht aan besteed wordt.

 3. Mijn hoogbejaarde schoonmoeder heeft vermoedelijk een vorm van dementie. De situatie is verschrikkelijk. Ze vervuilt, verdwaalt, maakt schulden, veroorzaakt levensgevaarlijke situaties omdat ze nog autorijdt. Zelf ziet ze geen enkel probleem en weigert dus alle hulp. Wij wonen 250 km bij haar vandaan helaas. De situatie moet nog erger worden voor ze gedwongen hulp gaat krijgen.

 4. Na mijn studie heb ik als activiteitenbegeleider gewerkt met dementerende ouderen. Dankbaar werk, maar ook best zwaar. Het is een verschrikkelijke ziekte.

 5. Mijn oma van bijna 90 jaar heeft dementie. Ze vergeet veel dingen, is opstandig, verdwaalt en hoort de hele dag kinderliedjes, maar ze is ervan overtuigd dat de rest van de wereld gek is en zij het juist heeft. Ik vind het jammer haar zo te zien, het is een langzame dodelijke ziekte.

 6. vind dit een geweldige actie. Als je borstkanker wil steunen, koop je rose, toch? Ik vind het top!! Jammer zeg, ik zit dus net weer sokken uit te zoeken en geloof dat ik ze maar opmix.Brengt niks op.
  I will keep this in mind!!
  Groet, Wilma

 7. Mooi initiatief.
  Mijn opa was ook dement, is ondertussen overleden, maar aan die hele periode waarin hij dement was, je hem zag aftakelen, hij in het rusthuis zat enzo heb ik wel nare herinneringen.

 8. Bij oude mensen is het min of meer een geaccepteerd ziektebeeld: vergeten, verward raken en wegzakken in dementie. Maar je ziet ineens scherp wat Alzheimer’s doet als je een fitte 50-er in 3 jaar ziet aftakelen. Van eerst drie keer vertellen over een gebeurtenis, drie keer binnen een kwartier. Tot vijf keer vragen terwijl de thee wordt ingeschonken hoeveel klontjes suiker je ook al weer wilde (geen…) Tot naar de tv slaan met een boek als mensen elkaar kussen. Tot uiteindelijk drie woordjes herhalen bij alles, tot uiteindelijk alle taal en communicatie wegvalt. En dat terwijl je er nog uitziet alsof je een baan kunt hebben, een sociaal leven kan onderhouden, en je nog lang niet aan een verzorgingshuis toe bent.
  Alle gevallen zijn schrijnend. Maar die ervaring, die heeft wel de meeste indruk op mij gemaakt.
  Dus ja: ondersteun het onderzoek naar Alzheimer’s, bij alle leeftijdgroepen. Het is niet alleen een ouwe-mensjes kwaaltje. Het is een afbreken van je persoonlijkheid.

 9. Alzheimer is een vreselijk slopende ziekte en ook ik heb het van dichtbij meegemaakt. Vooral het moment waarop ze zelf beseffen dat het niet goed gaat en ziek zijn vin dik zo zielig om mee te maken. Die sokken vind ik een mooie actie, dat zet mensen nog eens aan het denken!

  1. De fase waarin het besef van de aftakeling er nog is, is inderdaad heel naar. De mensen in het verpleeghuis van mijn oma waren vaak het vrolijkst als ze ver heen waren dat ze het niet meer door hadden. Er was één heel blijmoedige vrouw die zwaar dement was,. Zij zong de hele dag heel blij: ‘Oh mijn lieve zwartkop!’

   Bij haar had ik niet de indruk dat ze nog ongelukkig was.

 10. Och, ik vind het toch zo’n verdrietige ziekte… Gelukkig heb je zelf geen nare ervaringen overgehouden aan je oma die eraan leed. Wat een bijzonder initiatief is dit. Erg goed!

  1. Misschien komt het ook omdat ik elf was toen het bij mijn oma begon. Als kind groei je dan als het ware mee. Maar ik heb daarna nog wel heel lang bij alle oude mensen gehad dat ik alles wat ze zeiden met een korreltje zout nam. Dat kwam doordat ik dat gewend was geraakt bij mijn oma….

 11. Door Alzheimer Socks te kopen steun je het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, vind ik heel goed idee. Ik heb deze ziekte niet van dichtbij gezien, alleen uit de film The Notebook. Het lijkt me vreselijk om mee te maken.

 12. Ik vind het zo belachelijk dat er gezegd word dat “de sokken zijn vormgegeven door ontwerpers” Uhm.. de ene is gewoon blauw en de ander gestreept..
  Verder vind ik het idee erachter wel mooi maar ik draag zelf wel gewoon 2 verschillende sokken dan.

 13. Ja en of, helaas, plus alle TIA’s er nog eens bovenop, alsof het niet genoeg was, gelukkig is zij nu verlost van alles. Mijn oma dus.

  En wat dit concept betreft, dat ben ik al gaan gebruiken in de jaren ’90 om een hele andere reden, mijn dochter.. hoe ze het deed, deed ze het, maar zij raakte altijd wel een half paar sokken kwijt ergens tijdens opruimen. Dus zat ik dan met 20 sokken die niet matchten of zo, ja daaaaaag ik bleef kopen, dus besloot ik haar gewoon telkens te leren, doe maar uniek en kies elke dag andere sokken uit, wat niet matcht juist.. en dat is ze gaan doen

  X

 14. Helaas ben ik maar al te bekend met Alzheimer. Zowel mijn opa als mijn oma van mijn moederskant verloren aan deze ziekte en/of een aanverwant ervan. Zelf ben ik daarom ook wel erg bang dat het in de familie zit en houd dus bijna angstvallig en obsessief mijn moeder in de gaten. Mijn oma is namelijk niet ouder geworden dan 63. :(

  Deze sokken vind ik een heel goed initiatief en ik denk dat ik ze binnenkort dan ook maar even ga kopen. De kans dat ik ze ga dragen is misschien niet groot, maar het is meer de gedachte er achter. Of misschien op de dag van de alzheimer, dat zou wel mooi symbolisch zijn.

 15. Jeetje, 63 is inderdaad jong. Dat is dan preseniele dementie. Mensen die voor hun 65ste aan dementie lijden vallen in die categorie.

  Ik merk ook dat ik soms wat extra let op mijn ouders…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.