25 Huishoudelijke problemen

huishoudelijke problemen

Huishoudelijke problemen.

Je kunt er niet omheen.

Want ze horen nu eenmaal bij wonen en het dagelijks leven.

Het allergrootste huishoudelijke probleem is dat het nooit klaar is

Ken je de uitspraak: ‘Het huishouden doen is net als sneeuwruimen terwijl het nog sneeuwt?’ of ‘Dweilen met de kraan open?’  Als er iets is wat het huishouden kenmerkt is het wel dat het nooit voorgoed klaar is.

Dingen zullen altijd weer opnieuw vies worden.

Jaron schreef voor Huisvlijt onderstaand artikel over veel voorkomende huishoudelijke problemen waar hij tegenaan loopt.

Veel voorkomende huishoudelijke problemen

Het doen van huishoudelijke taken zoals het schoonmaken, koken en afwassen is een belangrijk onderdeel van elk huishouden. Hoewel deze taken over het algemeen als makkelijk worden beschouwd, kunnen er soms problemen ontstaan die hardnekkig en moeilijk te verhelpen zijn. In deze blog gaan we veelvoorkomende problemen binnen het huishouden langs en vertellen we wat je kan doen om dit tegen te gaan. Lees snel verder!

Hoe houd je de boel schoon?

Stof, kruimels en andere rotzooi op de vloer, meubels en oppervlakken kunnen een ergernis zijn. Verwijderen van deze rommel kan een tijdrovend proces zijn en het resultaat is vaak van korte duur. Schoonmaakwerkzaamheden zoals stofzuigen en alles afstoffen kunnen erg veel tijd kosten en in de meeste gevallen kan je na een paar dagen het eigenlijk alweer opnieuw doen. Dit zorgt ervoor dat veel mensen het een vervelende taak vinden.

Wat kan je doen om dit proces zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken? Ten eerste kan je het schoonmaken van je huis verdelen, bijvoorbeeld iedere dag 1 kamer. Op deze manier is het niet 1 grote taak, maar doe je iedere keer een stukje. Hierdoor kan je het makkelijker ‘even snel’ doen en heb je na een week toch een schoon huis!

Een vieze gootsteen

Een vieze gootsteen is een van de veelvoorkomend huishoudelijk problemen. Een vieze gootsteen kan niet alleen vieze stank veroorzaken, maar het kan ook een bron van bacteriën en schimmel zijn. Als je regelmatig je gootsteen schoonmaakt, voorkom je dat het deze bacteriën en schimmels verder kunnen uitbreiden. Verder kan stilstaand water, vooral als het niet schoon is, leiden tot kalkaanslag en uiteindelijk ook weer tot schimmel. Dit is erg makkelijk te voorkomen door gelijk na het afwassen de gootsteen schoon te maken met een reinigingsmiddel, zoals keukenreiniger.

Vieze geur in huis

Een slechte geur in huis kan het gevolg zijn van verschillende huishoudelijke problemen. Zoals afval, verontreinigde lucht, dierenhaar en rioleringsproblemen etc. Rioleringsproblemen zijn in dit geval de grootste boosdoeners. De geur van een verstopt toilet is echt vreselijk en de riolering ontstoppen kan nog een hele opgave zijn.

De andere oorzaken van een vieze geur zijn in principe vrij snel te verhelpen. Ten eerste is ventilatie enorm belangrijk om vieze geurtjes tegen te gaan. Verder kan het ook een handige zet zijn om een luchtreiniger / luchtbevochtiger aan te schaffen. Deze verbeteren allebei de kwaliteit en geur van de lucht in huis.

25 Huishoudelijke problemen

Dankjewel Jaron voor je artikel over huishoudelijke problemen! Je tip om het huishoudelijk werk te verdelen over de week vind ik een hele goede. Dit is ook de basis van Flylady. Zij noemt het ‘babysteps’. Elke keer een klein stukje, levert ook een schoon en en opgeruimd huis op.

Je inspireerde me om eens alle mogelijke huishoudelijke problemen waarmee iedereen wel eens te maken krijgt op een rijtje te zetten. Ik kom op 25 huishoudelijke problemen!

 1. Verstopte gootsteen.
 2. Kapotte wasmachine.
 3. Klemmende deuren.
 4. Lekkende kranen.
 5. Lekkage.
 6. Stinkende wasmachine vanwege wasluis.
 7. Verkalkt koffiezetapparaat en/of waterkoker.
 8. Vettige aanrechtkastjes, vooral bovenop de bovenkastjes kan het vet en klef worden.
 9. Krassen op  de vloer doordat mensen bij het opstaan van tafel automatisch hun stoel naar achteren schuiven.
 10. Het sokkenprobleem: je doet er twee in de wasmachine en er komt er maar eentje weer uit.
 11. Vieze ramen die je toch maar niet streeploos schoon kunt krijgen.
 12. Verstopte dakgoten.
 13. Lekkage in het dak.
 14. Lades en kastjes die je opruimt en binnen een dag weer een zootje zijn. Hoe kan dat toch?!
 15. Dekbedhoezen die je met geen mogelijkheid netjes opgevouwen krijgt, waardoor je linnenkast er altijd uitziet als een zootje ongeregeld.
 16. Een mooie kroonluchter die telkens onder het stof zit, en afschuwelijk is om af te stoffen.
 17. Kleding die voortdurend van je hangers glijdt.
 18. Deuren die niet in de klink blijven.
 19. Radiatoren die een eigen leven lijken te leiden en aangaan als ze uit staan. Er komt vaak ook stof tussen, waar je dan niet bij kunt. Dan kan perslucht helpen.
 20. Douchewater dat plotseling steeds minder wordt, totdat je met je ingezeepte haren in een koude straal staat.
 21. Vlekken in je vloerkleed die je er niet meer goed uit krijgt.
 22. Tochtproblemen.
 23. Huisgenoten die bij binnenkomst hun jas en schoenen uitschoppen waardoor de gang er rommelig uitziet.
 24. Iemand heeft een glas op de salontafel laten staan en nu zit er een grote witte ring op.
 25. De geheimzinnige kleine gaatjes waarvan niemand precies weet waardoor ze veroorzaakt worden.

Welke huishoudelijke problemen vind jij het meest herkenbaar?

Similar Posts

17 Comments

 1. In die lijst van vijfentwintig zitten er een paar waar ik spontaan agressief van word, zoals kleding die van hangers blijft glijden. Ik heb ook een hekel aan de wekelijkse schoonmaak, vooral omdat het steeds weer opnieuw moet, maar ik moet toegeven dat ik ook elke week heel erg kan genieten als het huis weer lekker fris is.

 2. Mocht ik een smerige gootsteen hebben wat eigenlijk nooit voorkomt, dan zou ik vóór het afwassen de gootsteen reinigen dan weet ik zeker dat mijn Dreft afwasmiddel lekker sopt en de afwas schoon uit het sop komt!

 3. Oei, ik heb een heleboel huishoudelijke ergernissen…
  1) de haren en zeepresten in het doucheputje, die ik om de dag moet verwijderen omdat anders het water niet goed wegstroomt
  2) dat de hond en de kat meestal op de bank, mat of het vloerkleed spugen als ze misselijk zijn en niet op de gladde vloer
  3) dat het overal zo gauw weer stoffig wordt
  4) dat we boven vloerbedekking hebben uitgekozen waarvan later bleek dat het heel lastig te stogzuigen is: het stofzuigt heel “zwaar”…
  5) dat er overal stapels boeken, kranten en cd’s liggen die mijn man verzamelt…
  6) dat je soms enge spinnen tegenkomt bij het schoonmaken
  7) dat je je vaak in moeilijke bochten moet wringen bij het schoonmaken
  8) dat er huisgenoten in de weg zitten/lopen op de plek waar jij wilt schoonmaken
  9) dat er randjes of hoge ramen zijn waar je heel moeilijk bij kunt komen bij het schoonmaken
  10) dat je aan het stofzuigen bent in een moeilijke positie (onder meubels of zo) en dat je dan met de stofzuigerstang iets omstoot op een tafeltje achter je
  11) dat er toch hardnekkige kalkvlekken in de badkamer ontstaan en schimmelplekjes
  12) dat ik in de zomer erg oververhit raak bij inspannende taken in het huishouden en het zweet van mijn gezicht druipt…

  Aan de andere kant ben ik wel heel dankbaar dat ik in een veilig huis mag wonen en ik probeer met dankbaarheid de ergernissen te overwinnen. Ik kijk graag naar motiverende filmpjes op YouTube over schoonmaken. Een tip die ik daar op deed was: als je je ergert aan aan alle inspanningen die je je moet getroosten voor het huishouden bedenk dan dat het nog veel lastiger is om te leven in een heel vies en rommelig huis. Flylady vind ik ook fijn. Ik heb daar geleerd dat je het beste wekelijks je huis in grote lijnen kunt schoonmaken en de wat meer gedetailleerde schoonmaakwerkzaamheden wat minder vaak doen (lees in mijn geval: meestal overslaan😂😂😂).

  Ik denk dat ik er maar in moet berusten dat mijn huis altijd wat rommelig zal ogen. En dat ik nooit echt plezier in schoonmaken zal krijgen….

  Ik vind het wel altijd leuk om er blogjes over te lezen.
  groetjes, Alice K.

 4. Als de “hulp in nood”een keer ziek is,probeer ik verdeeld over alle dagen de boel in orde te houden. Wat ik dan mis, is een geheel schoon huis.

 5. Haha…..geheimzinnige gaatjes op 25….die ken ik niet. Goeie tip om elke dag een kamer te doen. Ik doe ook vanalles wat en uiteindelijk is het dan aardig bij te houden. Het helpt wel echt om zonder schoenen in huis te lopen.

 6. Vorige week een verstopte douche gehad, wat een crime was dat. Heb alles geprobeerd maar uiteindelijk toch iemand moeten laten komen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.