Woning huren of kopen: heb je aan deze 4 dingen gedacht?!

woning huren of kopen

Een nieuwe woning huren of kopen, en vervolgens verhuizen brengt veel vragen en drukte met zich mee.

Er zijn dan ook allerlei handige verhuischecklists in omloop.

Die checklists kun je gebruiken om te controleren of je overal aan gedacht hebt.

Maar er zijn een aantal dingen waaraan veel mensen niet meteen denken als het gaat om een nieuwe woning huren of kopen!

Daarom kan eerst een woning huren, en pas later kopen, een goed idee zijn.

Woning huren of kopen?

Eén van de voordelen van bijvoorbeeld een woning huren in Rotterdam is dat je er minder ‘aan vast’ zit dan aan een koophuis. In het Engelse woonprogramma De Grote Verhuizing zijn huurders daardoor zelfs aantrekkelijker als kopers omdat ze alleen maar hun huur hoeven op te zeggen. Ze hoeven zelf niet eerst hun huis te verkopen.

Eerst woning huren om omgeving te leren kennen

Wat je ook vaak ziet in De Grote Verhuizing is dat mensen eerst een woning huren in hun mogelijke nieuwe woonomgeving om zo de omgeving te leren kennen. Zo biedt eerst een woning huren in Nederland je de mogelijkheid om er een tijdje te wonen voordat je jezelf vastlegt met een koophuis. In een huurwoning leer je de omgeving kennen, waar de supermarkten zijn, het verkeer, de sfeer en de mensen.

Neem nou deze mooie huurwoning in Rotterdam:

huren of kopen

Er zit lekker veel glas in, en er komt dus veel licht binnen. Maar hoe zit het in de zomer qua warmte als het langdurig tropisch warm is? Als je een woning huurt kun je dit in alle rust ontdekken en ervaren.

Een nieuwe woning huren of kopen: heb je hier aan gedacht?

1. Is er een school in de buurt i.v.m. drukte en verkeerschaos!

Is er een school in de buurt van dit huis? En zo ja, waar parkeren ouders die hun kinderen daar naartoe brengen hun auto? Toen ik mijn kinderen dagelijks naar school bracht, deed ik dat wandelend. Maar er waren heel veel auto’s die kinderen met de auto brachten. En ik begreep dat dit de laatste tijd nog meer is geworden. Dit leidt tot volle straten en veel drukte ‘s ochtends tussen 8 en 9.45  en opnieuw ‘s middags, afhankelijk van het moment dat de school uit gaat.

De meeste ouders willen zo dicht mogelijk bij school parkeren, maar soms lukt dat niet. En dan kan het zomaar zijn dat ze hun toevlucht zoeken in straten iets verderop. En misschien is dat wel net de straat waar jullie potentiële nieuwe huis staat.

Met andere woorden: een school vlakbij kan handig zijn als je kinderen hebt, maar tegelijkertijd voor veel geluidshinder en drukte zorgen. Het is goed om dit van tevoren te controleren.

2. Wordt er carnaval gevierd in de straat?

Een ander belangrijk punt waaraan je misschien niet zo één, twee, drie denkt ,is carnaval! Misschien ben je er dol op, en dan is het minder van belang. Maar als je geen fan bent van carnaval, dan kan een buurt die fanatiek meedoet een jaarlijks terugkerende bezoeking zijn. Eén van mijn dochters huurde een eenkamerappartement in het hart van het dorpje Montfoort. Ze woonde daar prachtig en pittoresk.

Maar oh wee als het carnaval was.

Dan had ze slapeloze nachten vanwege de feestgangers onder haar raam. Nou is zo’n periode te overzien, maar toch.

Afgezien van geluidsoverlast, kan het ook simpelweg lastig zijn om in een buurt te wonen met carnaval liefhebbers als je daar zelf helemaal niets mee hebt.

3. Zit er een voetbalstadion of andersoortig evenementen gebouw in de buurt?

Toen wij nog in de stad woonden, zat er (gelukkig) een behoorlijke afstand tussen ons en het Graafschap voetbalstadion. Toch kwam het een keer voor dat ik mijn eigen wijk niet meer in mocht omdat ze alles hadden afgezet vanwege… voetbal!

Ik moest eerst maar eens bewijzen dat ik daadwerkelijk in onze wijk woonde. Het is goed om zoiets mee te nemen als je verhuisplannen hebt en gaat huren of kopen. Evenementen zoals voetbalwedstrijden zorgen voor drukte en gedoe.

4. Hoe zit het met de gemeentebelasting?

De ene gemeente is de andere niet als het gaat om gemeentebelasting. Ook de kosten van de afvalstoffenheffing zijn vaak heel verschillend. Ook dit kan iets zijn om mee te nemen in je verhuisplannen. Als je bijvoorbeeld moet kiezen tussen twee goede huizen in verschillende gemeenten, dan zou je de hoogte van de gemeentebelasting kunnen gebruiken om de knoop door te hakken voor je gaat huren of kopen.

Huren of kopen: tot slot

Het is op het moment niet zo makkelijk om in Nederland een woning te huren of te kopen. Er is een groot tekort aan woningen. Een woning huren kan een goede manier zijn om een potentiële nieuwe omgeving eerst te leren kennen, voordat je investeert in een koophuis.

Wat heeft jouw voorkeur: een woning huren of kopen?

Similar Posts

18 Comments

 1. Mijn voorkeur gaat uit naar kopen. Ik kocht als nog thuiswonende zelf mijn appartement toen ik 23 was. Het kon, financieel gezien en ik vond dat fijner voelen dan huren. Ik ben heel blij dat ik destijds heb gekocht, want volgens mij zou ik er nu op de woningmarkt nooit meer tussen kunnen komen.

 2. Een huis hebben is het allerbelangrijkste in het leven jou plek,…mensen beseffen niet wat het is om dat kwijt te zijn…helaas ben ik nu al een half jaar dakloos en mag ik gelukkig bij verschillende vrienden verblijven daar ben ik zeer dankbaar voor.
  Een huis kopen in deze markt is geen optie voor mij en huren ook zeer lastig omdat ik geen loonstrook heb en ook maar beperkt ben in eventueel werk.
  Dus tja en dat naar 30 jaar huwelijk en altijd eigen zaak te hebben gehad….ik had nooit gedacht dat ik in deze situatie zou belanden en geloof mij ik gun dit echt

  1. Jeetje Ria, dat is niet niks. Geen eigen plek hebben…. Ik voel met je mee. Zitten er hopelijk nog wel mogelijkheden ‘in het vat’? Uitzicht op iets voor jezelf?

 3. Voor de Belg, geboren met-een-baksteen-in-de-maag, is een eigen huis gewoon een evidentie. Dat hebben wij ook. Nu we op leeftijd zijn en mettertijd (hopelijk) zullen verhuizen naar een appartement, gaat mijn voorkeur uit naar huren. Geen zorgen meer, geen onderhoud. Als er iets is: telefoontje naar de concierge en klaar is kees.

 4. Het idee is enig, maar is natuurlijk totaal onhaalbaar. Je staat jaren tot decennia op de wachtlijst voor een huurwoning en de kans dat de woning die je krijgt dan in die wijk staat die je wilt leren kennen is echt nihil. Een duurdere huurwoning is op basis van inkomen voor velen ook niet weggelegd.

  Je omgeving checken is altijd een goed idee, ga op meerdere dagen en tijdstippen kijken hoe het erbij ligt in de straat.

 5. Ik woon vlakbij een voetbalstadion, wij hebben er eigenlijk weinig last van. De wijk is op het tijdstip van de wedstrijden afgesloten.

 6. Het lijkt mij zo fijn om te kunnen wortelen en ergens lange tijd te wonen. Maar wij zijn nog zoekende naar ons plekje op deze wereld.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.