Een dubbeltje op zijn kant: het boek van het programma

Een dubbeltje op zijn kant

Herinner jij het programma Een dubbeltje op zijn kant? Daarin hielpen Annemarie van Gaal en John Williams elke week een gezin dat financieel in de problemen zat. De eerste uitzending was op 14 mei 2009. In totaal waren er 4 seizoenen.

Het is een dubbeltje op zijn kant betekenis

De uitdrukking Een dubbeltje op zijn kant heeft als betekenis: het is kantje boord, oftewel het was bijna fout gegaan maar het is gelukkig nog net goed afgelopen. Als iemand zegt: ‘Het is een dubbeltje op zijn kant, ‘ dan betekent dit dat het heel moeilijk is, en dat het maar te hopen is dat het nog goed komt. De titel van het programma verwijst hiernaar: bij veel stellen is het een…. dubbeltje op zijn kant!

In 2014 kwam er ook een boek uit met de titel Dubbeltje op zijn kant, en ik schreef daar toen onderstaande review over!

Een dubbeltje op z’n kant: het boek

In het programma Een dubbeltje op z’n kant zag je Annemarie van Gaal er elke week eentje uitdelen: een exemplaar van haar boek Een dubbeltje op z’n kant. Ik keek graag naar dat programma, dus nam ik het boek meteen mee toen ik het zag.

Het boek begint met een voorwoord van John Williams. Hij schrijft dat hij en Annemarie in het programma Een dubbeltje op z’n kant steeds vaker bepaalde geldtypes herkenden. Door het type te bepalen wisten hij en Annemarie welke adviezen en aanpak het beste zouden helpen.

Advies op maat: bepaal je geldtype

Dus wat doen ze nou in dit boek? Ze zetten de geldtypes op een rij, met een bijpassend actieplan en adviezen. Dat is een leuke en originele invalshoek. Want er zijn inmiddels al heel veel boeken over je financiën op orde brengen.

Dus als je financieel in zwaar weer zit, dan is stap 1 in dit boek: de quiz doen en je geldtype bepalen. Als je dat weet kun je als het ware meteen doorbladeren naar het hoofdstuk over jouw geldtype. Zo krijg je een plan ‘op maat’.

Klinkt goed. Maar hoe is de uitwerking?

8 geldtypes

Ik ben het braafste meisje van de klas, dus las ik eerst netjes de 8 verschillende types door. Dit zijn de geldtypes die Annemarie van Gaal onderscheidt:

 1. Geld boeit me niet
 2. Anderen weten het beter
 3. Ik kan écht nergens meer op besparen: en dan nog twee keer per jaar op vakantie
 4. Het is mij allemaal overkomen: Slachtoffer
 5. Ach, ik ben nu eenmaal slordig
 6. Meer zit er niet in
 7. Ik zie het niet meer zitten. Struisvogel
 8. Het loopt wel los. Laks type.

Ik vind de types 5 en 8 nogal op elkaar lijken. De types 6 en 7 trouwens ook.

Persoonlijk herken ik mezelf helaas in de types 1 en 2.

De quiz: welke geldtype ben jij?

Toen was het tijd voor de quiz! Ik vulde braaf de antwoorden in op een papiertje en keek toen verwachtingsvol naar de uitslag. Maar ik was een beetje verbaasd: er zijn maar 4 uitslagen van de quiz. Terwijl in het boek 8 geldtypes behandeld worden. Dit vond ik nogal verwarrend.

De quiz zelf deed me een beetje denken aan die quizzen die je vroeger in Tina vakantieboeken had. Ik probeerde zo eerlijk mogelijk te antwoorden, maar had als eindscore toch ‘Jij bent het type ‘goed met geld’. Een mooie uitslag. Maar volgens mij ben ik nou ook weer niet zó goed met geld. Bovendien scoorde mijn man hetzelfde! Toen wist ik zeker dat de quiz niet deugt.

De adviezen per geldtype in Een dubbeltje op zijn kant

Annemarie van Gaal geeft zinnige en handige adviezen in dit boek. De meeste tips zijn voor elk geldtype wel nuttig. Alle adviezen en tips van Annemarie hebben één onderliggende boodschap:

Je bent zelf verantwoordelijk voor je geldzaken, en je kunt er niet onderuit! Je móét je er in verdiepen.

Dat vind ik een mooie boodschap. Maar soms dacht ik wel: ‘Dat kun je nou wel zeggen Annemarie, maar het is echt heel ingewikkelde materie! Accountants en belastingadviseurs studeren niet voor niets minstens 4 jaar! Hoe kun je dan verwachten dat gewone mensen net zoveel kennis hebben als zij?’

Dat komt waarschijnlijk omdat ik een ‘Anderen weten het beter’ type ben ; )

Is Annemarie van Gaal reëel?

Ik ben het met Annemarie van Gaal eens dat je kritisch moet zijn, en niet klakkeloos financiële experts maar moet geloven. Maar anderzijds: experts zijn toch niet voor niets experts? Zij beheersen bepaalde zaken en kennis omdat ze daar een opleiding voor gevolgd hebben. En als je zelf niet zo goed bent in geldzaken, is het dan niet juist verstandig om er een expert bij te halen?

Het kost mij bijvoorbeeld minstens een week om mijn belastingzaken helemaal uit te vogelen. Terwijl mijn accountant  dat in een middag doet, en nog beter ook.

Maar begrijp me niet verkeerd: ik ben het met Annemarie van Gaal eens dat je je verantwoordelijkheid moet nemen voor je geldzaken. Een kasboek bijhouden, en weten wat er in je huishouden binnenkomt en weer uitgaat, moet iedereen toch wel kunnen. Daar hoef je geen expert voor te zijn.

Kort door de bocht adviezen in Een dubbeltje op zijn kant

Sommige adviezen van Annemarie van Gaal vind ik nogal kort door de bocht. Dat zag je in het programma ook. Ik zet er een paar op een rij:

 • Doe 20 sollicitaties per dag, 100 per week. Minstens twee brieven per uur dus. Dan moeten er wel zoveel vacatures zijn. En een goede sollicitatiebrief vraagt tijd en aandacht
 • Thuiswerk doen. Dat is iets wat echt heel veel mensen willen! Maar het is erg moeilijk om (betrouwbaar) thuiswerk te vinden. Dit advies vind ik daarom een beetje makkelijk. De beste methode heb ik ontdekt, is je eigen thuiswerk te creëren. Dat doen best veel moeders. Op mijn blog Het Moederbedrijf vertellen ze hoe ze dat doen!
 • Verhuur een kamer in je huis. Maar dit mag helemaal niet zo maar. En als je nog een hypotheek hebt op je huis, dan krijg je niet altijd toestemming
 • Is één van jullie thuisblijfmoeder of huisman? Maak dan een salaris over naar die persoon. Ook kort door de bocht, want de meeste kostwinnersgezinnen hebben daar de financiële ruimte niet voor.
 • Neem een zaterdagbaantje of avondklus. Ook dit is niet zo simpel. De meeste zaterdagbaantjes of avond klusjes worden door jongeren gedaan. Die zijn veel goedkoper.

Conclusie

Een dubbeltje op z’n kant is een leuk en handzaam boekje. Niet te dik, en het leest makkelijk. De adviezen en tips zijn handig. Maar omdat het boekje vrij verhalend is geschreven is het niet superpraktisch. Er zijn denk ik handiger boeken, die je aan de hand nemen en stap voor stap helpen je geldzaken op een rijtje te zetten. Daarin blijft Een dubbeltje op z’n kant toch wat algemeen.

Het sterkste punt van dit boek vind ik de geldtypes, en de daaraan gekoppelde ‘behandelplannen’. Dat is echt iets nieuws. En als je geen zin hebt om het hele boek te lezen, lees je gewoon alleen het deel over jouw geldtype.  Wel jammer dat hun quiz met maar 4 geldtypes niet aansluit bij de 8 geldtypes die ze bespreken!

Een dubbeltje op zijn kant 2021

Hoewel het programma ‘oud’ is, blijft het interessante televisie. Hoewel het op tvblik.nl staat, is het helaas niet meer terug te kijken. Wel vond ik onderstaand fragment op youtube.

Praktische informatie

Een dubbeltje op zijn kant

Een dubbeltje op z’n kant is voor 12,50 te koop bij bol.com.

Een soortgelijk programma is Crisis in de tent met Herman den Blijker, alleen gaan ze daar horeca ondernemers met financiële problemen helpen.

P.S. Lees ook mijn post over Huishoudgeld en Gevonden geld van Annemarie van Gaal!

In welk van de 8 geldtypes herken jij jezelf? En wat vond jij van dit boek?

Similar Posts

28 Comments

 1. Ik heb het boek ook gelezen en was inderdaad ook blij dat ik het geleend had bij de bieb en niet had gekocht. Ook dat scheelt weer geld ;-). De meeste tips weet je wel en andere dingen zijn inderdaad overdreven. Vriendlief is ook al een paar keer bij een uitzendbureau naar binnen gestapt. In het programma heb je dan binnen no-time een baan maar als je zonder camera binnenstapt zeggen ze gewoon kijk maar op internet en doen ze verder niks voor je. Ook heeft vriendlief ongeveer overal op gesolliciteerd wat hem wel wat leek maar dan kom je inderdaad nog niet aan 20 sollicitaties per dag. En solliciteren op iets wat je leuk lijkt maar wat je niet kunt heeft tegenwoordig helemaal geen zin meer tenzij je een hoge opleiding hebt genoten. Op mbo-niveau zijn er dan altijd mensen die wel met de juiste opleiding solliciteren en die dan voorrang krijgen boven iemand die solliciteert om het solliciteren. Dan kun je wel zoveel sollicitaties versturen maar krijg je allemaal afwijzingen, daar wordt je ook niet blij van. Soms heb ik dan ook het idee dan Annemarie niet helemaal realistisch is.

  1. Ik breng het ook zonder aarzeling weer terug naar de bieb inderdaad.

   Ik vind het wel apart dat Annemarie’s adviezen soms niet zo realistisch zijn. Vooral omdat ze zichzelf uit de financiële problemen heeft weten te werken. Misschien is ze een beetje doorgeslagen?

   In het programma hebben mensen inderdaad zo een baan via een uitzendbureau. Dat valt mij ook altijd op. In de praktijk ligt dat dus blijkbaar wel even anders.

 2. Hm ik denk dat ik onder hetzelfde type zou vallen als bespaarzuinig ;-)
  Ik had het boek een tijdje terug van mijn moeder geleend. Op zich was het idee van de types goed, al kon ik me nergens echt in vinden, en was de quiz matig. Verder staat er niet echt iets nieuws in, of het zijn die dingen die jij noemt die vaak niet echt haalbaar zijn. Maar dat zag ik bij het programma ook, echt dat ‘jamaar waarom ga je niet werken?’ Dan schoot er gelijk door mijn hoofd, enig idee hoeveel mensen dat echt wíllen, werken/meer werken, en die zich het leplazarus zoeken en niets kunnen vinden? Het lijkt of ze te makkelijk redeneren…

  1. Ik vind ook dat ze iets te gemakkelijk doen. De quiz is inderdaad matig, en de tips leveren weinig nieuws op. Aan de andere kant, als je nog helemaal niets gelezen hebt over besparen, biedt dit boekje wel een laagdrempelige start.

 3. Ik ben het type : ik weet het beter/ heel erg zuinig/ heb alles onder controle.
  Raar dat er alleen maar ‘negatieve’ types besproken worden.
  Ik heb zelf geen probleem met te veel geld uitgeven, of het niet hebben van overzicht.
  Het enige probleem momenteel is dat er geen geld binnenkomt, maar als ik niet zo zuinig was waren we nu al failliet geweest :)

 4. de Kort door de bocht adviezen zijn m.i. niet zo slecht, het gaat om het openen van de ogen van mensen die in de financiele ‘shit’ zitten en die (zoals in het programma) een flinke zet de goede kant op moeten krijgen om ze eruit te krijgen… de tips zijn om ze alle mogelijkheden te laten zien ipv op de bank te blijven zitten
  Over de verhuur: Volgens mij mag je je huis niet verhuren terwijl je elders woont, maar een kamer wel wanneer je zelf hoofdbewoner blijft… je kan dus zonder problemen een extra kamer verhuren aan een student of zo.
  Over het zoeken van een bijbaantje: Ik ben ervan overtuigd dat er altijd werk te vinden is, al is het simpel werk via via of het starten van een moestuin in je achtertuin/balkon om op groente te bezuinigen. Veel mensen zeggen bij voorbaat dat het niet kan en blijven zitten waar ze zitten. Ouderen hebben vaak een andere werkethiek en meer ervaring dan jongeren en kunnen een voorsprong hebben op jongeren.
  De 20 sollicitaties per dag is veel inderdaad… maar op die manier kijk je ook naar vacatures buiten je eigen (kennis)gebied, tijdelijk werk en werk buiten je postcodegebied.
  Ik geef Annemarie van Gaal dus wel een beetje gelijk.

 5. Voor mij is dit een te lang verhaal om te kunnen lezen, maar wat ik mis bij de geldtypes is de types die het wel goed doen.
  Zelf ben ik een “tering naar de nering” type.
  hoewel ik al jaren met een minimaal waotje leef kan ik nog steeds op vakantie en kom ik nog steeds niets te kort.

  En inderdaad is het zo dat het niet voor iedereen makkelijk is om zomaar werk te vinden.
  In mijn werkzame tijd schreef ik duizenden sollicitatiebrieven.
  En uiteindelijk lukte het me altijd wel weer om werk te vinden, maar wel met bloed zweet en tranen en enorm veel teleurstellingen, en heb ik heel wat keren noodgedwongen naar de bijstand moeten gaan.

  Maar blijft staan dat ik het financieel altijd wel gered heb en nog red.

 6. Ik heb het boekje ook gelezen en heb niet de moeite genomen om de quiz te doen ;-)
  Mijn ervaring is dat je altijd wel een beetje van het e.e.a. hebt en ik hou niet van hokjes Het is zeker geen aanrader voor in je boekenkast als je een boek met veel goede tips zoekt daar zijn andere leukere boeken voor. Het programma zelf is vooral de laatste edities erg gericht op de kijkcijfers geweest en er werd inderdaad te makkelijk gedacht. Wat betreft je opmerking over “experts” daar plaats ik toch een kanttekening bij wat er zijn legio voorbeelden van zg. experts die achteraf alleen maar hun eigen zakken wilden vullen :-( en ook al schakel je een accountant in er er blijkt toch iets niet goed gegaan te zijn dan zegt de belastijngdienst toch echt dat de eindverantwoording bij jezelf ligt. Kijk maar naar al die mensen die in de problemen komen met toeslagen helaas………

 7. Ik ben na twee afleveringen afgehaakt om het verder te zien.Ik ergerde me mateloos aan dat er mensen mee deden die bv netto 5000 inkomen hadden en zaten te snotteren voor de camera hoe moeilijk ze het wel niet hadden.Meestentijdens begonnen ze gelijk over meer werken i.p.v. dingen strepen.
  Ik vind,dat ze het eens moeten proberen met een 1 persoonshuishouden met kinderen die bv een bijstandsuitkering krijgen en die alles al hebben opgezegt,en de vaste lasten niet meer kunnen betalen,en naar de voedselbank moeten.Maar ja daar kunnen ze niets mee en dan valt er geen eer mee te behalen.

 8. Het lijkt me op zich leuk om tussendoor te lezen, maar de adviezen zijn idd vaak heel kort door de bocht, met een optimistische uitslag. Het is niet overal makkelijk om extra werk te krijgen idd. Ik ben daarin op zich best heel positief, maar vind de manier waarop het voorgespiegeld wordt soms wel een beetje twijfelachtig.

 9. Wat een goed geschreven boekverslag! Ik werd getriggerd door het onderwerp, maar dat is niet zo gek natuurlijk gezien mijn jarenlange passie voor consuminderen (op mijn manier :-)

  Ik heb een goed beeld gekregen wat het boekje voor mij zou kunnen betekenen en wat niet. Ik ren niet meteen naar de boekhandel, wel lijkt het me leuk eens te lezen als ik het tegenkom in de bibliotheek.

  Ik denk dat ik niet exact zoals velen hier in één van de types val. Er valt in mijn situaties altijd wel te besparen ( m.u.v. de vaste lasten ) , de vraag is alleen wil ik ergens op besparen :-)

  Wat de sollicitatiebrieven betreft, 20 per dag…ik denk dat je brieven er niet beter op worden! Het vergt wat tijd om de functie en het bedrijf te verkennen. Een onderscheidende brief valt bij mij onder het leveren van een soort klein “kunstwerk”. Het kost ook behoorlijk wat energie!
  Bedankt voor je boekbespreking, erg leuk om te lezen!

 10. Ben blij als ik het eind van de maand haal…
  Bijna 5 jaar geleden brandde m’n huis af, je haalt dat financieel nooit meer in…
  Lie(f)s.

 11. Het boek heb ik niet gelezen, maar ik keek wel altijd naar het programma. Wat mij opviel, is dat de adviezen eigenlijk altijd hetzelfde waren. 1. Inzicht krijgen. 2. Bezuinigen. 3. Meer inkomsten. En inderdaad, nummer drie is niet zo simpel als het soms lijkt. Hoe dan ook had ik wel altijd heel veel respect voor de mensen die het voor elkaar kregen om de boel weer op de rit te zetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.