Reacties

Huisarts: enorme drempel — 24 reacties

 1. Ik ben juist erg blij met die assistente. Zij is de filter voor de huisarts zodat die alleen de gevallen krijgt die echt langs moeten komen en niet de mensen die alleen een advies nodig hebben of niet bij de huisarts thuis horen maar bv bij de longfunctieassistente of de praktijkondersteuner psychiatrie (tegen woordig aan elke praktijk verrbonden). Juist deze schifting houdt de zorg betaalbaar.

 2. Nou neen, ik voel helemaal geen drempel bij onze, overigens zeer sympathieke, huisdokter.
  Wij mogen hem btw ook wel mailen voor kleine vraagjes en/of herhaal receptjes, ook is het zo dat als je voor een röntgenfoto of lab geweest bent, hij dat graag via de mail wil weten, dan kijkt hij meteen en krijg je per kerende mail de uitslag en wat er nu te doen valt.Ik vind die e-dossier echt handig wat dat betreft.
  Niet dat ik/wij vaak bij de huisdokter komen, gelukkig niet.

 3. Je hebt als Nederlander het recht op zelf je huisarts te kiezen. Misschien is het voor jou tijd voor een nieuwe. Mijn schoonmoeder deed het na jaren tobben met haar oude huisarts ook, en is heel blij met de nieuwe!

  Informeer wel eerst bij een mogelijke nieuwe huisarts of ze plek hebben. Een huisarts kan je gewoon als patient weigeren als zijn/haar praktijk vol zit. Dus hou daar wel rekening mee.

 4. Wij hebben hele leuke huisartsen. Kom er wel met de kinderen als het nodig is, en ze zijn ook leuk met de kinderen. Dus nee, ik voel geen drempel om er heen te gaan. Het enige nadeel is dat je zo lang moet wachten ondanks dat je een tijdsafspraak hebt, maar zelfs als je de eerste afspraak hebt om 8 uur ' sochtends of half 2 s middags wordt je later geholpen.

  • Herkenbaar helaas. 'Begin dan in ieder geval op tijd,' denk ik dan! Ik vind het slordig omgaan met de tijd van je patiënten. Dat een spreekuur in de loop van de dag uitloopt snap ik helemaal. Maar waarom je niet op tijd begint? Nee, daar snap ik niets van.

  • Daar is die assistente ook voor, aan de hand van wat vragen kan ze inschatten of een dubbelconsult nodig is of bijvoorbeeld toch een huisbezoek.
   Bij mijn huisarts komt het regelmatig voor dat ik al buiten sta nog voor ik mijn afspraak zou hebben. Patient die dan aan de beurt zou zijn is er nog niet, arts en volgende patient wel, dan wordt het gewoon omgedraait.

 5. Ik bel veel en gemakkelijk met de assistente. Ze is deskundig en ik praat gemakkelijker met haar dan met de huisarts zelf, ze kan hem dan al vast voorbereiden.
  Hier geen ervaring met eConsulten en online afspraken maken. Wel ervaring met s'morgens kort een inloopspreekuur is waar je zo naar toe kunt voor kleine dingen en 2 x per dag telefonisch spreekuur waar je de huisarts zelf kunt spreken.
  Groet Thea

  • Geweldig zeg! Een inloopspreekuur én een telefonisch spreekuur! Fijn dat je goed contact hebt met de assistente. Maar zij is natuurlijk geen arts, en daarom heb ik er iets minder mee.

 6. Wij zijn bij een huisarts die aangesloten is bij een maatschap.Dat heeft voor-en nadelen.
  Hier is het zo dat je als je een huisarts nodig hebt,er wel altijd eentje beschikbaar is maar niet per definite je eigen huisarts.Van een persoonlijke band blijft hierdoor weinig over.Een econsult daarvan heb ik nooit gehoord.Zijn daar kosten aan verbonden??
  Want ook hier kost het terugbeltelefoontje van de huisarts geld.Je kunt alles aanvragen,maar daar staat wel een fikse rekening tegenover.Ik heb een vrouwelijke huisarts die parttime werkt en een vermoeide en gejaagde indruk maakt,dus een
  drempel heb ik ook wel enigszins,ja....

  • Er zijn vast wel kosten verbonden aan een eConsult denk ik! Het stond er alleen niet bij. Maar echt alles kost geld. Zelfs een herhaalrecept.

   Jouw vrouwelijke huisars klinkt mij niet prettig in de oren. Precies dat type boezemt mij gewoon geen vertrouwen in.

 7. hier in Belgie hebben wij een huisarts die samen met een andere vrouwelijke huisarts de praktijk deelt, geen assistente die de telefoon "bemant". Om een afspraak te maken zijn er een paar mogelijkheden: telefonisch, per sms, of per internet. Dat doen wij altijd , dan kun je per huisarts zien wanneer er nog plek is (of gewoon de eerste komende plek pakken).

  • Interessant om te horen hoe het in België is geregeld. Als je belt krijg je dan de voicemail? Want de huisartsen kunnen vast niet de telefoon aannemen tijdens een spreekuur?

 8. Dan ben ik toch blij dat we in België wonen...bij onze huisarts kan je online een afspraak maken, zonder meerkost. Een herhaalrecept kost ook niets extra, hoewel dat bij onze vorige HA 5€ kostte. De vorige HA werkte ook op afspraak, dan moest je een jeton gaan halen waarop het uur van afspraak stond. Had je een afspraak om 20u, kon het makkelijk 21.30u zijn eer je binnen mocht! De HA nu werkt dan weer wel op tijd. Enkel huisbezoek kan al eens uitlopen, wat het soms lastig maakt. Ik moet een verdovende creme aanbrengen op m'n dijbeen, waar ze moet spuiten. De creme is na 4u uitgewerkt en als ze zoals vrijdag véél te laat komt (om 18.30u ipv om 16u) dan begint het wel op de zenuwen te werken, want die prik zonder verdoving doet ferm zeer. Maar de plek was gelukkig nog verdoofd!

  • Superhandig lijkt me dat, online een afspraak maken. Maar het lijkt me wel stresserig als een huisbezoek uitloopt. Zeker als je zoals jij met een verdovende crème zit die maar 4 uur effectief is. Dat lijkt me een onrustig gevoel geven.

 9. wij waren niet zo blij met onze huisarts, wel met waar hij zat, maar het werd steeds duidelijker dat hij er niet zoveel zin meer in had. Sinds een paar jaar zijn er meerdere artsen in de praktijk gekomen en zijn we gewisseld. Je kunt niet zomaar overstappen,maar de huisarts die we in zijn plaats kregen bevalt ons een stuk beter. Het is een wat jongere vrouw en zij is toch makkelijker benaderbaar. De oude huisarts was soms erg kortaf en zakelijk. Het afspraken maken vind ik niet echt handig . Je kunt maar een korte periode bellen voor een afspraak en vaak kun je pas dagen later terecht. Ook vind ik het niet prettig dat je eerst aan de assistente moet vertellen wat de klachten zijn, want zij wimpelt je dan soms af met een advies of komt tot de conclusie dat er geen haast geboden is, terwijl je zelf vaak al wat langer wacht met afspreken omdat je twijfelt of de klacht wel ernstig genoeg is voor de huisarts. ik snap dat het tijd bespaart en efficienter is maar ik vond het vroeger ook prettiger dat je gewoon binnen kon lopen als jouw dat uitkwam.

  • Jouw ervaring is net zoals de mijne Johmar. Een korte periode waarin je mág bellen, en een assistente die afwimpelt. En dat is extra akelig als je toch al niet gemakkelijk belt.

 10. Hier bel je ook de assistente voor een afspraak. En dan mag je zelf aangeven bij welke huisarts je wilt. In principe maakt het me nooit uit want ze zijn allemaal écht heel aardig en kundig maar voor échte vrouwendingen zegmaar vraag ik altijd naar mijn favoriete vrouwelijke huisarts. Ook met kinderen zijn ze allemaal even goed. Overigens gaan de assistentes hier steeds meer handelingen verrichten om de huisartsen te ontlasten. Christian moest laatste gehecht in z'n scheenbeen, dat was een te grote wond voor de assistente dus dan zorgt ze dat een arts dat doet. Ik vind ze hier echt heel doortastend allemaal. Maar misschien heb ik het gewoon getroffen.

  • Het maakt mij ook niet uit welke arts ik heb in de groepspraktijk. Ze zullen allemaal wel deskundig zijn. Ik ben al lang blij als ik een afspraak kan krijgen. Maar net als jij heb ik voor een inwendig onderzoek toch liever een vrouw.

 11. Ik merk dat ik voor de kinderen sneller bel dan voor mezelf ;) ook voor wat simpel advies wat ik online niet kan vinden bel ik voor hen sneller (ook wel eens de hap als ik acuut advies wil snachts). ik hoef niet altijd perse langs, maar soms net even wat advies.meestal van de assistente. zij zijn er idd op getraind om te beoordelen of je met een bepaalde klacht naar de huisarts moet of dat andere dingen ook werken of die je eerst moet proberen. ik ben erg tevreden met onze praktijk. fijne huisartsen. onze eigen huisarts is ook vader. erg fijn. vroeg toen ik met zoontje bij hem kwam voor langdurig hoesten ook nog even hoe een bepaald ziekenhuisbezoek was gegaan. super!
  zelf voel ik me gauw een aansteller ofzo, dus voor mezelf bel ik niet snel en achteraf is t idd ook prima. ben nog jong. maar mn schoonouders zijn helaas net zo. mn schoonmoeder belde met een bijna hartinfarct ook gewoon de huisarts van ik ben niet lekker. gelukkig reageerde de assistente adequaat en stuurde de ambulance naar haar werk om haar op te halen.. of ze nu wou of niet .. (schoonmoeder was t liefst eerst nog naar huis gereden ipv op haar werk opgehaald te worden met een ambulance :p)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder