Thee drinken

thee eiAl jarenlang drink ik thee, slechts afgewisseld met koffie, ‘s ochtends om 10 uur.

Verder is het thee wat de klok slaat. Ik drink thee bij het ontbijt, na de lunch, en ‘s avonds na het avondeten. Om precies te zijn: ik drink kersenthee van Pickwick. Dat heb ik ooit gekocht, lekker bevonden, en ben nooit meer veranderd. Bezoek krijgt dan ook gedachteloos kersenthee voorgeschoteld, want voor mij is kersenthee ‘gewone’ thee geworden.

Thee ei rukt op

In Kassa Magazine, van aug/september 2012 las ik een artikel over thee drinken, en dat het in de mode is om thee te zetten met een ei. Dat schijnt ook nog eens financieel voordeliger te zijn, dan die zakjes. En als je zo’n ei gebruikt moet je natuurlijk losse thee kopen.

‘Vorige eeuw verdrongen gemakkelijke theezakjes het doe-het-zelf theezetten, maar in deze tijd van afvalbeperking en voedselbesparing is het thee-ei juist weer heel modern. ‘ (Kassa, nr4, 2012)

Thee ei-en getest

Ik weet eigenlijk niet eens of je losse thee kunt kopen in de supermarkt? Ik grijp immers klakkeloos naar mijn Pickwick kersenthee. In hetzelfde tijdschrift hebben ze drie thee-eien getest, waarbij een merkloos thee ei dat te kop is bij Simon Lévelt Koffie & Thee ad 3,50 het beste scoort. Het slechtste thee ei komt van de Blokker en kostte 2,85.

Drink jij thee? En hoe maak je thee: met een theezakje of met een ei?

58 Responses to Thee drinken

 1. Ik gebruik al jaren vooral een thee-ei. Ik drink meestal kruidenthee of groene thee en die heb ik liefst los. Stukken goedkoper en de kwaliteit van de thee is vaak beter.
  Thee met een smaakje zoals kersenthee neem ik zelden omdat daar gluten in kunnen zitten en ik die niet verdraag.

 2. Ik heb bijna alleen maar losse thee maar gebruik gewoon een klein zeefje, geen gedoe met die rare eieren waar de helft naast valt als je niet goed oplet.

 3. Ik drink allerlei soorten vruchtenthee, van Pickwick en van de Aldi. En bij mijn schoonouders groene thee, ook van Pickwick. Heb geen bijzondere voorkeur en lust alles behalve Earl grey. Thee met een ei lijkt me erg lastig, al heb ik een tijdelijke hospita gehad die het wel altijd gebruikte, en toen vond ik het ook erg lekker.

   • Nee, ze smaken niet hetzelfde. Ik denk als je alleen maar Pickwick Kers gewend bent, en dat jouw maatstaf is voor hoe thee hoort te smaken, dat het je dan tegenvalt – gewoon, omdat het anders is.
    Maar zelf vind ik het juist leuk om steeds een andere smaak te kiezen, anders zou ik het zat worden, denk ik. (Pickwick Kers blijft lekker, daar niet van.)

 4. Ik heb jaren geleden een dubbelwandige theepot van Bredemeijer gekocht met theefilter (een soort losse theezeef die precies in de pot past). Een flinke investering, maar dan heb je ook een supertheepot! En losse thee is inderdaad lekkerder. Ik koop thee – veelal kruidenthee – meestal bij de natuurwinkel. Daar is de keuze heel groot.

 5. Ik gebruik eigenlijk altijd losse thee (van Simon Levelt). Afwisselend Darjeeling of Gunpowder. En bij het ontbijt Earl Grey. Het is veel goedkoper en lekkerder dan zakjes waar vnl afval in zit. Ik gebruik voor een kopje een thee ei . Verder zakjes of mijn Bodum theepot die een ingebouwde voorziening voor theeblaadjes heeft. Vruchtensmaakjes vin ik gruwelijk.

 6. Ik ben ook een echte theeleut. Of ik een thee-ei of zakjes gebruik, ligt aan hoe veel thee ik denk te gaan drinken, en of ik alleen thuis ben of dat mijn vriend ook thee wil; meestal drinken we samen thee, en gaat het met zakjes, want aan losse thee heb ik alleen smaken die hij niet lust nu. Aan de andere kant geef ik hem nog wel eens vruchtenthee (wat ik dan weer echt niet lekker vind) en maak ik voor mezelf een pot thee met losse thee en een thee-ei.

  Zeker ‘normale’ English Breakfast lust ik gewoon niet uit een zakje trouwens; ik ben wat dat betreft met losse thee opgegroeid, en uit een zakje smaakt dat dan gewoon… smerig.

 7. Ik drink maximaal 2 kopjes thee p/dag, waarom dat is weet ik niet maar vind het ook wel voldoende. De rest van de dag drink ik water. Ik drink altijd thee uit een zakje. Ik heb diverse smaken. Als ik met manlief thee drink is het een grote pot Ceylon thee. Ik heb wel (bijna) altijd Pickwick. Ik spaar de punten er van. En als ik alleen ben drink ik ook wel rooibos en citroen. En ik heb nog meer smaakjes maar hier grijp ik toch het snelst naar. En zoonlief drinkt het liefst aardbei thee.
  En een thee-ei heb ik nog nooit uitgeprobeerd dus daar kan ik niks over zeggen.

  groetjes,
  Janneke

 8. Ik heb vorig jaar met mijn verjaardag een theepakket gehad met een thee-ei, en verschillende soorten losse thee. Vanaf toen, drink ik eigenlijk alleen maar losse thee. Ik koop de losse thee, bij een woonwinkel bij ons in het dorp. Maar de standaard smaken zijn tegenwoordig ook te koop in de supermarkt.

 9. Ik drink het met een zakje, wel gebruik ik het zakje heel vaak, omdat ik van lichte thee houd. Van een thee-ei ben ik niet zo gecharmeerd, ik heb wel zo’n soort zeefje dat je in je thee kunt zetten, maar er komen heel vaak kruimels in en daar houd ik niet van. Bovendien heb ik nog een megazakjesvoorraad, dus voor ik überhaupt zou overwegen wat anders te doen, ga ik eerst die opmaken. Die zijn veelal gekregen, dus helemaal voordelig 😉

 10. Nou ik gebruik van alles, zakjes en smaken, maar idd is de echte losse thee vele malen smaakvoller( je hebt dus vrij weinig nodig) en ook lekkerder kwa smaak 😉
  Ik hou ook erg van verse munt thee( munt uiteigen tuin, waar het als onkruid groeit) of citroenmelisse.
  het nadeel van een thee-ei vind ik dat het soms zo’n gedoe is om de theeblaadjes na het theezetten er weer uit te krijgen 🙂 dus ik heb ook van die zakjes die je zlef kunt vullen( en weggooien daarna)

 11. Ik zet thee in een pot met een metalen filter erin. Helemaal niet duur en losse thee is echt veel lekkerder. Ik vind die pakjes pickwckthee met kunstmatige smaakstofjes erin echt afschuwelijk. Heb je wel eens zo’n zakje opengeknipt? Dat lijkt niet eens op thee.

  Je vroeg wat ik dan allemaal elke keer weer in moet vullen om dit blog te reageren: mijn naam, mijn e-mailadres, en daarna om te bevestigen dat ik geen spammer bent ook nog een website.

  • Ik heb inderdaad gehoord dat er gewoon afval thee in die zakjes van Pickwick zit… Dat klinkt niet zo fijn, maar ja, ik vind het toch lekker…

   Bedankt voor de informatie over wat je moet invullen. Ik geloof dat dit WordPress eigen is, maar ik zal er eens naar kijken. En wat gebeurt er als je alleen je naam invult?

 12. Ik heb vanalles in huis, los en vast, maar zet eigenlijk zelden thee voor mezelf.
  En als ik thee drink, dan bijvoorkeur groen en het liefst geen pickwick, die heeft zo’n nare nasmaak.

   • Dat is heel gastvrij. Wat dat betreft kan ik mij nog wel verbeteren, want nu veroordeel ik mijn gasten natuurlijk automatisch tot kersenthee van Pickwick..

    Een vriendin van mij heeft zo’n speciale kraan, Quooker (?), en net zo’n doos met thee als in een restaurant.

 13. Ik gebruik ook losse thee, de zakjes zijn alleen voor als we veel bezoek hebben. In onze theekan zit een zeefje en daarin doe je de gewenste hoeveelheid losse thee. Zo heb je een hele kan ineens en als je theekan ook nog ineens een thermos is, blijft het nog een hele tijd warm en hoef je niet telkens opnieuw thee te zetten.
  De losse thee koop ik ook in de natuurwinkel, daar heb je de meeste keuze. Er zijn maanden dat ik enkel voor thee in zo’n winkel kom. Ik doe overigens heel erg lang met een zak thee/infusie.
  Waar je thermosflessen kan kopen, vind je veelal ook theethermossen.

  Kijk ook eens hier: http://www.gekruid.be/thee.html

 14. Losse, sterke Engelse thee uit de theepot (waaraan ik melk toevoeg) bij het ontbijt. Ditto (maar uit een zakje) een grote mok bij mijn boterhammetje op het middaguur en dan nogmaals laat in de middag. In de avond drinken we kruidenthee uit zakjes, meestal Yogi thee (drop, gember).
  Maar wat ik het allerliefst drink ik losse Zoethout Thee. Dat zijn kleine stukjes zoethout die ik in een thee eitje stop. Heerlijk. Kan het helaas alleen maar in Nederland vinden en daar kom ik niet vaak.

   • Ik koop soms een zakje losse sterrenmix (zonder munt want dat vind ik niet lekker in sterrenmix) en dat meng ik met een half zakje losse zouthoutthee. Lekker verwarmend en helpt goed als je verkouden bent om je keel te verzachten.

    Met een thee-ei heb je soms wel wat ‘rommeltjes’ in je theemok zitten dus laat ik vaak een laatste slokje in mijn mok zitten. Ik drink trouwens ook graag heet water waar dus helemaal niks in zit.

 15. ik kreeg vorig jaar voor mijn verjaardag 2 thee glazen met lepeltjes en losse thee, nu vind in zon thee zeefje of thee ei helemaal niks en ik heb weinig ruimte dus om een speciale theepot te kopen vind ik duur en ook niet handig want waar zet je zon ding, nu zag ik bij een winkel zakjes die jezelf met thee kunt vullen , tada dat was de oplossing ,want ik heb de zakjes allemaal gevuld en in een pot gedaan en nu drink ik dus losse thee ,maar met het gemak van een theezakje.

 16. Engelse thee en melk gaan samen omdat de thee hier erg sterk is en het zwart niet te drinken is. In Nederland kun je door de thee heen de bodem van je kopje zien!). Omdat mijn losse zoethout thee op is troost ik me met Yogi “Licorice & Egyptian Spice” wat werkelijk verrukkelijk is. Echte drop kan ik hier ook niet kopen, maar ik heb onlangs drop ontdekt in IKEA die niet slecht is.

  • Ja, dat klopt wel! Ik drink mijn thee ook helemaaaal niet sterk. Ik heb wel eens gehoord dat Engelse thee wat dat betreft een beetje te vergelijken is met koffie.

   Wat grappig dat de Zweden dus ook drop hebben!

 17. bedankt voor je reactie op mijn blogje … ik moest er wel om lachen ‘een opgetuigde kerstboom’ … ik snap je wel hoor maar ik heb zo iets van ‘ik vind het mooi en dit ben ik nou eenmaal … als ik iets organiseer op de school van Payal is dat voor mij echt een feestje en dan kleed ik me feestelijk, nodige sieraden, bloemen in mijn haar, make-up en iedereen vind het zo leuk en wordt gewoon vrolijk als ze me zien …
  ‘k geef wel toe dat ik niet alle dagen zo rondloop hoor, in tegendeel, maar als ik me kan laten gaan dan ga ik er volledig voor haha!

  oh en over die thee van jou hé … ik ben gek op losse thee maar ik heb geen ei maar zo een: http://www.theemuts.info/Thee-ei-lepel … ook handig en makkelijk om op te bergen (misschien iets voor de dame van de commentaar boven me :D)

  • Ik kan het ook zeker waarderen als iemand de moeite heeft genomen om zich echt feestelijk te kleden. Het klinkt erg leuk zoals je het beschrijft.

   Bedankt voor de tip van de thee-ei-lepel! Ik ben verbaasd over de hoeveelheid mogelijkheden die er eigenlijk zijn om thee te zetten!

 18. Ik drink al jaren losse groene thee (blaadjes, geen gruis) aangevuld met citroengras en munt uit eigen tuin. Ik voel mij hier heel erg goed bij.

 19. Ik drink meestal thee uit een thee-ei – heb mezelf dat aangewend in de jaren ’80, toen ik op kamers ging: veel goedkoper en minder afval. Ik heb er nu drie in verschillende maten, en een soort lepel-theezeefje voor 1 mok. Een enkele soort thee (meestal gekregen) heb ik wel met kant-en-klaar-zakjes. Ik drink bij voorkeur kruidenthee – die smaakjesthee vind ik ZO VIES – die zoetigheid ruik je al van verre… Kruidenthee wordt gekocht op de markt, in de biowinkel, soms vers uit de “tuin”, of zelfgedroogd. Favoriete smaak ‘s zomers: citroenverbena. Ik hoop dat mijn struik de winter heeft overleefd!

   • Plant het dan wel in een pot in de tuin anders heb je in korte tijd een tuin vol munt want het wil nogal woekeren.
    Citroenmelisse is makkelijker. Die groeit ook wel, maar niet zo hard.

    • Goed dat je me waarschuwt! Want ik ben al niet zo’n tuinierster en ik heb al genoeg onkruid dat ook woekert. Dan klinkt die citroenmelisse handiger. Of inderdaad munt in een bloempotje.

 20. Ik vind dat er bij zo’n thee-ei-ding wel eens stukjes in je thee komen, en dat vind ik echt vies. Dan gaat het zo de gootsteen in.

  Ik zag bij schoonmoeder laatst iets van witte zakjes, lijkt een beetje op die satijnen waszakjes, maar dan in het klein. Ze kieperde een lepeltje thee in, deed het zakje dicht en legde het in haar kopje.

  Maar ik ben lui.. een zakje uit de theedoos pakken, uitpakken en in het kopje gooien vind ik genoeg werk, haha 🙂

 21. Wat ik doe, omdat ik elk kopje graag een nieuw zakje neem en de pickwick ook mijn voorkeur heeft:
  Als je goed kijk zijn het 2 zakjes aan elkaar, die trek ik van boven los, schaar in de middenvouw en ik doe 2 keer met 1 zakje. Ben je voor mijn gevoel ook gelijk minder duur uit dan de goedkopere/ huismerken.
  Heb nog geen lekkere losse thee gevonden. Ben het met de negatieve reacties ver het thee- ei eens. Het schoonmaken is waardeloos. Heb daarom die zakjes in huis, die je dus gelijk weg kan gooien, na gebruik.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.