Sokken haken: haakpatronen voor sokken

Sokken haken

Sokken breien kende ik wel. Mijn man droeg toen ik hem leerde kennen sokken die zijn oma voor hem had gebreid. Maar van sokken haken had ik nog niet eerder gehoord.

Breien kan ik totaal niet, maar haken gaat me beter af. Daarom nam ik uit de bibliotheek het boek Sokken haken a la Sascha mee. Ik wilde wel eens weten hoe gehaakte sokken eruit zien.

Laat me beginnen om te zeggen dat ik mijn ogen heb uitgekeken in dit boek met patronen voor gehaakte sokken! Of je nou kunt haken of niet, het is erg leuk om al die gehaakte sokken te bewonderen. De ene nog mooier dan de andere. Ik verwonderde me over de enorme variatie, en de prachtige effecten die je kunt bereiken met haken.

Maar laten we dit boek met haakpatronen voor sokken eens nader bekijken!

N.B. Vind je dit te moeilijk, lees dan eerst Haken voor beginners!

Sokken haken a la Sascha

Het begon allemaal toen Sascha van een vriendin een paar gebreide sokken kreeg. Ze vroeg zich af:

'Dit moet toch ook te haken zijn?'

Sacha had wel eens geprobeerd om sokken te haken, maar het resultaat was altijd 'erg stug' en 'lang niet zo mooi' als gebreide sokken. Het idee om sokken te haken liet Sacha echter niet meer los en ze ging aan het experimenteren. Uiteindelijk lukte het haar om sokken te produceren die elastisch waren, goed pasten en ook nog eens prachtig waren om te zien.

En die sokken en de patronen om ze te haken deelt ze in haar boek.

Indeling van het boek

 • Materialen: haaknaalden, stekenmarkeerders, wolnaald, schaar, meetlint en tas voor je haakwerkje.
 • Sokkenwol: Sacha gebruikt voor het sokken haken 4-draads sokkenwol voor naalden 2,5-3,5 mm.
 • Maten en verhoudingen
 • Haaksteken
 • Patronen
 • Tips en extra's

Sokken haken: de patronen

Sacha geeft de volgende haakpatronen voor sokken:

 1. Kattenoog sokken
 2. Gordeldier sokken
 3. Vlindertjes sokken
 4. Locomotief sokken
 5. Koffieboon sokken
 6. Beertjes sokken
 7. Sluierstaart sokken
 8. Kabelbaan sokken
 9. Kraanvogel sokken
 10. Honingraat sokken

Ook als je nog nooit gehaakt hebt, kun je met haken aan de slag met dit boek. Sacha legt namelijk duidelijk de verschillende haaktechnieken uit, in woord en beeld.

Sokken haken
De sokken die je kunt haken in beeld. Bron: Inkijkexemplaar op bol.com

Mijn conclusie over dit boek

Mij begon het te duizelen toen ik de haakpatronen las. Wat een boel instructies zeg. Voor mij was het te moeilijk. Maar ik denk dat als je een beetje handig bent, je erg veel haakplezier van dit boek kunt hebben.

Voor mij was het een heerlijk kijkboek.

Voor wie is dit boek met haakpatronen voor sokken leuk?

Dit boek met haakpatronen voor sokken  is leuk voor mensen die wel eens sokken willen haken en goede patronen zoeken. Of voor mensen die altijd sokken breien, maar ook wel eens willen proberen hoe het met haken uitpakt! En last but not least voor mensen zoals ik, die zelf niet handig zijn, maar het wel heel leuk vinden om te zien wat er allemaal mogelijk is.

Vind je sokken haken nog te moeilijk? Dan zou je kunnen beginnen met een beanie haken! Een beanie is een mutsje, en collega blogger Lodi maakte er eentje!

Huissokken haken

Kwam je op Huisvlijt terecht omdat je sokken wilde haken? Dan kun je met onderstaand filmpje direct aan de slag! Tricia legt in ruim een uur uit hoe je huissokken kunt haken, en laat dit ook zien. Ideaal als je meteen aan de slag wilt.

Praktische informatie over Sokken haken a la Sacha

Dit boek met haakpatronen voor sokken is voor 17,50 te koop bij bol.com. Je vindt daar bovendien een inkijkexemplaar.

Sokken haken

In onderstaand filmpje bladert Renske het boek door, en krijg je een nog betere indruk van dit haakboek!

Zie ook mijn posts over Bloemen haken, Granny Squares haken en Cactussen haken.

Similar Posts

25 Comments

 1. owh.. hiet schiet me zo in mijn ehhhhh vinger.... ja vinger. Helaas kan ik dus even niet haken. Verrekte spier. ;-)

  Love as always
  Di mario

 2. Ach jongens, de gebreide sokken van oma... Mijn oma zat voor mijn gevoel altijd sokken te breien. Heerlijke herinneringen. Ik kreeg van mijn moeder gehaakte sloffen; bijna hetzelfde als sokken;).

 3. Ik heb het boek. Ben gek op handwerken en heb al sokken gehaakt. Het is absoluut niet moeilijk. Het lijkt moeilijk omdat de afkortingen in het boek ingewikkeld er uit zien. Even oefenen met een bolletje gewoon goedkoop garen en dan pas met duurdere Sokkenwol is mijn ervaring. Het zijn wel echt huissokken, want veel te dik om in schoenen te dragen. In kaplaarzen of klompen kan wel. Er is ook een Facebook groep van sokken haken ala sascha. Ik ben nu wel weer gewoon sokken aan het breien. Die passen wel in mijn gewone schoenen. Maar duurt 10 keer langer. Sokken haken doe je in een paar avondjes.

 4. Grappig die sokken, ik haak wel sokjes voor de gehaakte poppen van mijn dochter, maar om nu ook grote sokken te gaan haken? Misschien ooit eens.
  Leuk dat je bij mij langs kwam.
  Groetjes,
  Nathalie

 5. Ik moet er niet aan denken om met gehaakte sokken rond te lopen. Maar dat trauma heb ik overgehouden aan Oma's en mijn moeder... Die hadden schijnbaar niets anders te doen.

 6. Hm. Best leuk. Misschien ooit. Mijn haak-manie is weer even over. Als ik weer een zin krijg om te haken, begin ik er misschien wel aan. Ik vind het altijd wel fijn om iets te haken wat je echt kunt gebruiken. Knuffeltjes en zo zijn ook leuk, maar de kat heeft er nu wel genoeg.

 7. Ik heb het boek en een hele middag haken en uithalen om t te snappen. Sascha haakt met pen 4 maar dan werd het bij mij veel te groot en te los Ben bij nld 2 uitgekomen. Leuk om te doen

 8. Ik ben met mijn eerste paar bezig. Bij de hiel van de eerste sok. Maar is nu ok. Erg leuk om te doen. Ben zeker van plan om ook de andere modellen uit het boek te m(h)aken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.