Deken haken voor beginners

deken haken voor dummies

Een deken haken voor beginners oftewel dummies.

Dat moet ik kunnen!

Toch?

Deken haken voor beginners

Vorig jaar wilde ik zo'n mooie Granny Squares deken haken. Maar al snel bleek dit te hoog gegrepen voor mij. Hoe makkelijk granny squares haken ook schijnt te zijn, bij mij worden ze gewoon nooit 'square'. Dus besloot ik om dan maar gewoon vierkantjes te haken. En dan zou ik later al die vierkantjes aan elkaar maken, tot één grote deken.

Ik geloof dat het Sillie was die toen zei: 'Is het dan niet slimmer om gewoon metéén een grote deken te haken?'

Maar ja, toen wilde ik doorgaan met al die vierkantjes.

Toch maar één grote deken

Een jaar later weet ik niet zo goed wat ik moet met al die vierkantjes. Volgens mij had Sillie gelijk. En nu ga ik dus gewoon één hele grote lap haken. Geen gedoe meer. Ik heb gewoon een hele lang ketting van lossen gehaakt, van zo'n twee meter twintig lang. En dat doe ik met hele dikke wol, en een hele dikke haaknaald. Want ik ken mijn beperkingen. En daar ga ik nu elke dag minstens één toer bij haken.

Het plan is dat dit uiteindelijk een prachtige grote sprei wordt!

Op deze manier hoef ik tenminste niet te tellen, of iets bij te houden. Ik kan gewoon simpelweg haken. En ondertussen mijn gedachten de vrije loop laten.

Deken haken voor beginners - update 2023

Is het me gelukt om mijn plannen voor de deken succesvol uit te voeren?

Nee, helaas niet.

Ik weet niet wat er is misgegaan, maar ik heb nog steeds geen grote gehaakte deken.

Wil jij een deken voor beginners haken?

Dan is dit een goed boek om je op weg te helpen:

deken haken voor beginners

Filmpje deken haken voor beginners met vasten paarsgewijs

In onderstaand filmpje een uitleg voor een deken haken met wol van de Action met haaknaald 6. De deken is met 1 kleur gemaakt, dat vind ik ook meteen al makkelijker. Ze begint met een ketting van lossen.Je moet zoveel lossen maken als je wilt dat je deken breed is.

Adriana sprei

Veel mensen komen op deze post terecht omdat ze zoeken naar een zogenoemde Adriana sprei. Op het blog Blij dat ik brei kon ik meer informatie vinden over de Adriana sprei.

Wat is een Adriana sprei?

Een Adriana sprei is een gehaakte deken, die bestaat uit losse gehaakte banen. En die banen worden later aan elkaar gehaakt.

Huisvrouw Adriana Zeevaart uit Nisse

De bedenkster van deze sprei is Adriana Zeevaart uit Nisse. Zij bréide deze deken. De reden dat ze de deken met behulp van losse banen maakte was dat  niet iedereen destijds rondbreinaalden had. En de breedte van een grote deken op een paar rechte breinaalden was lastig: er is maar zoveel plek op een breinaald. Vandaar de methode met de losse banen!

Het hele verhaal van de Adriana sprei vind je op het blog Het GeriefGoed van Tante Zoet.

Het patroon voor de Adriana sprei is voor 2,49 te koop op Haakplein.

Zie ook Bloemen haken, Granny squares haken, Cactussen haken en Sokken haken!

Wat heb jij 'op de pennen' staan?

Vergelijkbare berichten

16 reacties

 1. Het liefst ga ik dan naar zee, maar aangezien dat zeker 2,5 uur reizen is, gebeurt dat niet zo vaak ;-)
  Kort geleden heb ik Zentangle ontdekt en nu ben ik regelmatig aan het tangelen.
  (zie m'n website ;-) )

 2. Nou eigenlijk net zoiets. Alleen haak ik een lange lap van 60 cm breed en 120 cm lang, zodat ik het dicht kan naaien, kussen erin en klaar. Hier kun je natuurlijk weer alleen van dat dunne haakkatoen kopen, maar ja, wol is toch te warm.
  Groet Petra, en vooral veel success!

  1. Ik zie soms sjaals van wel 20 euro in de winkels! Goed idee om er zelf eentje te maken. Wat voor kleur wordt het? Een bijpassende muts vind ik ook mooi, maar dat kan ik dan weer niet.

 3. Ik haak gordijnen van dunne witte katoen, een fijn patroon met spinnewebben en toeren met dubbele stokjes. Ik haak elke dag bij de koffie, bij de thee of als ik even gewoon zit, je weet het " een vrouwenhand en een paardentand.......
  Groet Adriana

  1. Wat superleuk zeg! Ik wil nog steeds gordijnen ophangen. En ik hoorde van mijn moeder dat boerderijen vaak in de ramen ook van die gehaakte gordijntjes hadden vroeger. Het klinkt wel moeilijk. Moet je dan ook echt steeds zitten tellen en rekenen voor dat patroon? Daar gaat het bij mij altijd mis...

 4. Op de pennen een sok/ sokken. Vierkantjes haken begin ik niet aan, een ramp om dat allemaal weer aan elkaar te krijgen. Ik heb inmiddels 2 dekens gehaakt, gewoon strepen van resten wol aangevuld met (veel) nieuw. Soms 2 toeren 1 kleur , dan weer 4 of 6 enz., 150 breed ong en uiteindelijk een 200 ofzo lang. Elke dochter heeft nu haar eigen.

  1. Oh goed om te horen dat vierkantjes inderdaad lastig zijn om elkaar te krijgen! Mijn plan is nu ook om een streepdeken te maken. Wat leuk dat je dochters er elk eentje krijgen!

  2. Mijn moeder heeft vroeger dekens gemaakt van zeshoeken, die zijn er nog steeds maar beginnen los te raken. Het is niet moeilijk om ze weer aan elkaar te haken/ naaien maar vooral veel werk, saai, en dan ook nog steeds keuzes moeten maken met welke kleur ze aan elkaar te krijgen. Ik zie mijzelf geen 150 ( of hoeveel er ook nodig zijn voor een deken) aan elkaar naaien. Zelfbescherming dus

 5. Ik zeg iedereen z'n kwaliteiten :)
  Ik haak erg graag en veel, maar ben weer jaloers om jou
  organisatie vermogen.
  Je regelmaat in huishouden en andere taken.
  Je planner bijvoorbeeld vind ik geweldig!
  Ik heb ook ongeveer zoiets maar dat werkt bij mij
  weer voor geen meter....

 6. Een paar sokken, en een muts. Volgens mij ga ik die muts binnenkort nodig hebben, dus ga ik daar dit weekend maar weer mee verder.
  De sokken gaan lekker, ik brei er twee tegelijk op verschillende pennen zodat ik ook daadwerkelijk twee gelijke sokken krijg. En niet na anderhalve sok de boel een jaar laat liggen.

 7. ahhhh je bent goed bezig zeg :-D...
  hou ns vooral op de hoogte, ik ben nog immer aan het spinnen he, en werkelijk het is nog steeds net of ik niks uit die enorme vuilnis zak vol schapewol gebruikt heb. maar ik heb al 2 bolletjes :-) van .... 180 gram

 8. Momenteel brei ik uit dunne witte wol een vestje voor een kindje van 12 maanden (dat momenteel nog geen 3 maanden oud is). Ik ken mezelf: ik begin met enthousiasme en dan komt er wat tussen en blijft het werkje liggen. Vandaar de grote maat. Heb dit jaar ook een dekentje voor de kinderwagen gebreid: 30 vierkantjes in twee kleuren met een rand erom heen. Het trekt belangstelling hoor ik. Breien is helaas niet goedkoper dan nieuw kopen. Het zit hem vooral in het feit dat je meestal wol overhoudt. Dat vestje dat ik momenteel brei is bijna half klaar en ik ben nog steeds met de eerste bal wol bezig. Dat zal betekenen dat ik straks drie kwart van die tweede bal overhoud. en wat doe ik daarmee? Tja, een mutsje kan er nog wel uit, maar dat zal wel niet gedragen worden.
  Moraal van het verhaal? Brei grote stukken want dan is het overschot aan wol relatief kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.