Opbergsysteem schoonmaakspullen en Ikea versus Marie Kondo

opruimsystemen

Ikea en alle winkels die opruimsystemen verkopen, zoals een opbergsysteem voor schoonmaakspullen, moeten wel een grondige hekel hebben aan Marie Kondo!

Want als iedereen zou doen wat Marie Kondo zegt in haar boek Opgeruimd!, dan zakken de verkoopcijfers van handige opbergsystemen, lades en ideeën als een plumpudding in elkaar.

Waarom Ikea wel een hekel moet hebben aan Marie Kondo

 1. Marie Kondo moedigt aan om dingen niet zozeer op te ruimen, alswel definitief weg te gooien! Oftewel ze maakt opbergsystemen overbodig. Dat is pas echt een eenvoudiger leven!
 2. Marie Kondo zegt dat áls je al iets wilt bewaren, een schoenendoos de beste methode is. En laten die nou meestal gratis zijn…
 3. Volgens Marie Kondo zijn opruimsystemen niets anders dan manieren om je zooi op een andere manier te ordenen en te verplaatsen.
 4. Opbergsystemen die je beloven dat je handig en snel al je troep kunt opruimen zijn de makkelijkste weg. De weg van de minste weerstand. Marie Kondo noemt dit zelfs de ‘opbergmythe’.
 5. Volgens Marie Kondo lossen opbergsystemen je rommelprobleem echt niet op. Ze zijn volgens haar niet meer dan een doekje voor het bloeden!
 6. Dingen ordenen in opbergsystemen = je tijd verspillen met dingen uit het zicht schuiven en spullen die je niet nodig hebt onder een deksel verbergen.
 7. Als je je spullen ordent in een handig opbergsysteem creëer je de illusie dat het probleem is opgelost. Maar binnen no time heb je weer overal troep liggen.
 8. Handige gadgets om je zooi op te ruimen leiden tot een neerwaartste spiraal: vroeg of laat is het opbergsysteem vol, en heb je weer een nieuw opbergsysteem nodig.

Leuke opbergsystemen

Ik moet zeggen dat ik wel herken van Marie Kondo zegt over opbergsystemen. In het verleden kocht ik ook graag leuke nieuwe manden en bakken om al mijn spullen op te ruimen. En ook ik besefte op een gegeven moment dat ik niet zozeer een nieuw opbergsysteem nodig had, alswel minder spullen.

Tegelijkertijd kan ik erg blij worden opbergsystemen. Net als van kantoorartikelen. Als ik bijvoorbeeld in de Hema ben, en ik zie daar van die leuke mandjes om spullen op te bergen, dan ben ik daar wel gevoelig voor. Maar de ongekroonde koning van de vernuftige opruimoplossingen en handige opbergsystemen vind ik toch wel Ikea.

Hieronder een paar foto’s van de opbergsystemen van Ikea:

marie kondo
Dit vind ik toch een lust voor het oog. Maar volgens Marie kan dit ook met een schoenendoos.
marie kondo
En dit vind ik er ook leuk uitzien.
marie kondo
Ik vind deze schoenen ook heel mooie geordend!

Opbergsysteem schoonmaakspullen Ikea

Bij Ikea verkopen ze ook een soort van rek dat je monteert in een kast. het handige eraan is dat je het naar je toe kunt trekken. Ik was eerst een beetje verbaasd over de plek voor de stofzuiger en emmer; ik merk dat ik schoonmaakspullen vooral met schoonmaakmiddelen en schoonmaakdoekjes associeer. Maar efficiënt is het wel!

opbergsysteem schoonmaakspullen Ikea

Bij opbergsysteem voor schoonmaakspullen dacht ik zelf meer aan deze organizer van bol.com:

Screenshot 2023 11 14 at 15.46.13

Het handige aan dit opbergsysteem voor schoonmaakmiddelen is dat je hem makkelijk meeneemt het hele huis door.

Opbergsysteem schoonmaakspullen conclusie

Hoewel ik van opbergsystemen houd, vind ik Marie Kondo’s theorie dat je gewoon niet zoveel zooi in huis moet hebben dat je ze nodig hebt, wel wat hebben. Ik kan niet beloven dat ik nooit meer een handig opbergsysteem koop, maar ik houd mezelf wel in de gaten.

Lees ook mijn artikel over Ikea servies van arcopal.

Ben jij gevoelig voor vernuftige opruimsystemen?

Similar Posts

32 Comments

 1. Ik wist niet dat Marie Kondo schoenendozen adviseert. Ik heb haar boek niet gelezen, maar ik had achter haar een meer esthetische vrouw gezocht.
  Ze heeft wel gelijk dat je niet je geld moet uitgeven aan een mooi opbergsysteem, maar beter minder spullen kunt kopen. Die fout heb ik ook wel gemaakt.

  1. Schoenendozen adviseert ze als manier om je kasten en lades te ordenen. Verder niet hoor. En haar grootste boodschap blijft natuurlijk dat je gewoonweg niet zoveel spullen moet hebben dat je schoenendozen nodig hebt.

 2. Ze heeft helemaal gelijk om veel minder spullen te hebben dan een mooi opruimsysteem. Maar schoenen dozen, nee, daar hou ik dan weer niet van. Ik heb liever een stevig en mooi opbergsysteem dan verschillende schoenendozen op een plank staan. Vind ik er zo rommelig uitzien.

 3. In ons geval heeft Marie gewoon gelijk. Ik ben aan het weggooien en dat is eigelijk het enige wat helpt tegen rotzooi. Voor het opbergen is curver mijn grote vriend.

 4. Marie wel gelezen maar een paar mooie samla bakken zijn niet weg. Je kan moeilijk alles weggooien. En schoenendozen vind ik zo lelijk. Die dozen gaan hier gelijk het huis uit.

  1. Marie Kondo zoekt wel de móóie schoenendozen uit, zonder tekst en plaatjes, want tekst en plaatjes verstoren het opgeruimde beeld :).

 5. Ik ben tegenwoordig ook spullen aan het weg doen die al jaren weg geborgen zijn zoals oud servies dat niet gebruikt word ,kleding die ik niet gebruik om wat anders van te maken,tijdschriften van tuinieren en zo voort maar ik moet dat doen als mijne man dat niet ziet want die denkt te veel dat alles nog gebruikt kan worden en voor opruimen bakken heb ik allemaal dezelfde plastiek bakken staan en schoendozen daar word hier mee geknutseld bv kijkdozen.

  1. Fijn om de boel zo uit te mesten Simonne! En soms kun je dat inderdaad het beste in je eentje doen, zonder de ondermijnende invloed van andere gezinsleden ; )

 6. Ik was daar niet echt gevoelig voor. Alleen hebben we in dit huis papiervisjes en dus is het niet handig om kartonnen (schoenen)dozen te gebruiken om spullen te bewaren. Ik heb diverse plastic kratten met deksel gekocht bij de a.c.tion.
  Ik ben ook niet gevoelig voor Marie Kondo. Ik ben geen minimalist. Ik bewaar heel weinig dingen vanwege gevoelswaarde. Praktische spullen bewaar ik wel graag.

 7. Hoewel ik probeer om niets/weinig te bewaren wat ik niet nodig heb, zijn er toch altijd spullen die je soms nodig hebt en die een mooi plekje verdienen. Zo’n systeem is daarvoor dus heel geschikt. Neem bijvoorbeeld schoonmaakspullen, kerstspullen, tuingereedschap, wintersportkleding/spullen, enz. Allemaal seizoensdingetjes die je echt niet weggooit. Ik hou echt wel van haar methode, maar heel realistisch vind ik dit stukje niet; iedereen heeft toch wel iets wat ie moet bewaren. En een schoenendoos is mooi budgetverantwoord; maar het oog wil ook wat.

 8. Als kind had ik heel weinig speelgoed, dus thuis had ik geen opbergsysteem nodig. Ik las veel en had wel een bureau/boekenkast. Mijn vriend had heel heel veel speelgoed, maar daar hebben we ook al veel van weggegooid, en mijn kinderen hebben ook veel speelgoed, weggemoffeld in bakken. Het liefst gooi ik de helft weg, want soms zitten er dingen bij die jaren niet gebruikt worden. Maar we houden eens in het jaar een grote opruimbeurt en dan geven we veel speelgoed weg.

 9. Ik ben wel voor die theorie te vinden. Nu ik hier een eigen hobbykamer heb, merk ik pas hoeveel spullen ik heb. Doosje hier kopen en doosje daar. Misschien is minder spullen hebben een goed idee.

 10. Op het moment dat ik dingetjes in doosjes doe dan raak ik het overzicht kwijt en kijk er vaak niet meer naar om dus had ik beter weg kunnen doen. IKEA heeft hele fijn oplossingen vooral voor kleinere woningen lijkt het mij ideaal. Het boek van Marie heb ik niet gelezen maar ik weet wel in grote lijnen wat je volgens haar zou moeten.

 11. Ik ben het met Marie eens. Dozen vol spullen die je nooit gebruikt en alleen bewaard dienen je niet. Ik heb voor de spullen die ik overhad hier en daar wel een doosje gebruikt, of lades handig ingedeeld met kleinere doosjes die ik nog had zodat niet allees los ligt te zwerven. Het is dan dus netje ingedeeld, het kost geen geld en je belast het milieu ook niet met nog meer (opberg) troep. Win, win win. ????

 12. Opruimsystemen werken in mijn huis redelijk. Ik ben een rommelig persoon, net als de rest van mijn gezin. Wat ik me afvraag is, waar blijven al die spullen die Marie Kondo fans weggooien ? Ik stel me een enorme berg van kleren, spullen en herinneringen voor.En volgens mij is dat extreme opruimen ook maar een trend, die weer zal overwaaien. Er zullen dan mensen zijn die er spijt van krijgen dat ze hun oude familie foto’s hebben weggedaan.

 13. Er zijn toch wel spullen die je met bewaren :S Papieren, diploma’s, rekeningen, andere belangrijke documenten. Die ‘gebruik’ je eigenlijk nooit, maar je moet ze wel kunnen tonen in bepaalde gevallen. Daar hebben we dus mappen en dozen voor. En eigenlijk zouden we voor sommige papieren brandproof kasten moeten hebben, eigenlijk toch wel.
  Verder zul je toch ook een stofzuiger moeten hebben en als je daar een opbergsysteem van inbouwt in een kast is dat toch alleen maar netjes?
  Ik begrijp die Marie Kondo echt niet. Echt niet! Maar ik begrijp troepverzamelaars of hoarders ook niet. Ik denk dat ze beiden twee kanten van eenzelfde munt zijn.

  1. Zelfs papieren hoef je nauwelijks te bewaren volgens Marie Kondo. Dat was een van de dingen die me opviel in haar boek. Tuurlijk moet je er wel wat bewaren, maar de meeste kunnen weg aldus Kondo.

  2. Dat vind ik toch wel erg gevaarlijk advies :S Ik snap dat veel mensen tegenwoordig zeggen ‘oh maar alles staat toch online’, maar je weet nooit of die zaken ook goed bewaard worden, en of je ten alle tijden bij je eigen gegevens kan. Voor een huurcontract alleen al moet je de laatste drie loonstrookjes kunnen overleggen. Nou kun je die natuurlijk pas uitprinten als je ze nodig hebt, maar dan moeten ze wel beschikbaar zijn, je printer moet het doen, je moet inkt hebben (en geloof me, met huidige printers ben je zo door je inkt heen).
   Kijk, ik snap dat je dingen als zwemdiploma’s en de rapporten van kinderen kan weggooien nadat je ze gezien hebt. (Het is wel niet leuk voor je kids, maar ach, daar gaat Kondo ook niet over), maar polissen, diploma’s, jaarafrekeningen, dat soort dingen, die moet je toch echt wel een minimale periode bewaren. Bepaalde polissen worden wel elk jaar vervangen en dan kun je de oude weggooien (dus: versnipperen). Maar verder vertrouw ik er echt niet op dat een andere partij mijn gegevens bewaakt.

  3. Je hebt gelijk, dus ik heb boek er nog even bij gepakt. Kondo’s basisregel als het gaat om het sorteren van de papierwinkel is ‘alles weggooien’.

   Maar verderop nuanceert ze enigszins: verzekeringspolis, garantiebewijzen en huurccontracten moeten altijd bewaard worden.

  4. Dan hoop ik wel dat mensen het hele boek eerts doorlezen :P Kun je je voorstellen dat je na het lezen van die basisregel inderdaad alles maar weggooit, en dan daarna leest “… maar bewaar etc etc”? Zou echt iets voor mij zijn. Ik lees nooit alles in één keer door :D

 14. Ik ben dol op opbergsystemen. Maar ik denk dat het ene het andere niet hoeft uit te sluiten. Fijne opbergsystemen voor spullen die je écht wilt bewaren… Maar dan wel éérst het uitzoeken en daarná pas een opbergsysteem uitzoeken…. Want anders ben je toch geneigd om spullen te bewaren waar je eigenlijk niet blij van wordt.

 15. Schoenen staan onder in de kast, heb maar 3 paar dus is makkelijk. Man heeft ook maar 3 paar. En verder zit alles in kastjes eigenlijk of inderdaad in schoenendoos of andere dozen. Het hoeft van mij niet mooi te zijn, als het maar functioneel is.

 16. Ik ben helemaal voor Marie Kondo: lekker wég met al die spullen!
  Maar ik denk dat Ikea niet zo veel te vrezen heeft, want je moet het maar kúnnen om al die spullen zo rigoureus weg te doen. Dat lukt echt lang niet iedereen!

 17. Hahahahaha

  Ik ben de boek aan het lezen en ik had ook al zoiets gedacht toen ik deze week de stapel op stapelen actie bij de hema zag!

  Het is trouwens door jou dat ik hem aan het lezen ben :D
  Waarvoor dank.

  1. Ja dat ‘stapelen’ van de Hema is natuurlijk ook helemaal niet goed volgens Marie Kondo : )

   Wat vind je van het boek? Leuk dat je het aan het lezen bent.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.