Arcopal servies en borden: een bijzonder materiaal!

arcopal

Bij de kringloop viel ik als een blok voor dit vrolijke bloemetjesbord. Maar wat zou toch het materiaal zijn?! Het bord is vrij dun en voelt vreemd licht. Te licht voor aardewerk, maar te zwaar voor plastic. De achterkant bracht uitkomst: het is een bord van Arcopal! Daar had ik nog nooit van gehoord, dus ik besloot wat research te doen.

Arcopal servies

De eerste lijn van dit soort serviesgoed heette Arcopal France en werd geproduceerd in 1958, door het Franse bedrijf Arc International dat zich specialiseerde in huishoudelijke artikelen: ARC International. Het is gemaakt van 'opaalglas' ook wel bekend als 'melkglas'. Het servies is als het ware wit doorschijnend. In 1986 werd het vervangen door Arcuisine. Ik kon helaas nergens vinden waarom. Sinds 2016 worden er weer nieuwe serviezen geproduceerd. Anno 2019 wordt het ook vaak Opaal genoemd.

Kenmerkend voor dit type servies is dat het zo sterk is. Het is wel vijf keer zo sterk als porselein. Het werd sterk gemaakt door het glas eerst heel langzaam te verhitten, en daarna snel weer af te koelen. Om duidelijk te maken hoe sterk hun servies wel niet was verwijzen ze in hun logo naar een olifant:

Arcopal

Arcopal servies

Wat kun je kopen in dit materiaal

Er zijn eindeloos veel dingen van gemaakt. Hieronder een opsomming:

  • Borden
  • Kopjes met schotel
  • Eierdopjes
  • Schenkkan
  • Schalen
  • Glazen! Bijvoorbeeld van het Veronica Arcopal servies.
  • Schaaltjes
  • Koffiekan
  • Afsluitbare pot voor kruiden, koffie, meel, suiker etc.
  • Pan met het motief van het Veronica servies!
  • Mokken
  • Melkkan
  • Wijnglazen

Arcopal vintage klassiekers

Veronica servies

Bepaalde lijnen werden heuse klassiekers. Zoals het Veronica servies, waarvan ik een aantal mooie borden hebt. Ik viel voor de lieflijke blauwe bloemetjes:

arcopal veronica servies

Lotus servies

Een andere klassiek geworden lijn is Lotus. Daarvan heb ik dus kopjes en borden!

arcopal soepbord
Arcopal soepbord

Het servies nu

Op de Engelse en Franse website vind je de moderne collecties van Arcopal servies. Er is een lijn met witte borden genaamd Louis XV. Deze lijn bestaat uit een groot bord, een soepbord en een ontbijtbord. Het servies Zelie is ook wit, maar veel uitgebreider. Vergeleken met het Veronica servies vind ik het een beetje saai, maar het is wel klassiek en tijdloos. Een ander modern Arcopal servies is Zelia. Dit is gekleurd servies in 4 kleuren: rood, geel, oranje en blauwe. Dit servies is uitgebreider dan het Louis XV servies. De Pacome collectie bestaat uit wijnglazen.

Wil je een compleet servies dan ben je het beste af met Zelie, omdat dit het meest uitgebreid is.

Arcopal borden

De borden zijn verkrijgbaar in 3 formaten: dinerbord van 25 centimeter, een ontbijt/gebaks of desserbordje is 18 centimer en een soepbord is 20 centimeter.

De voordelen van Arcopal

  1. Het is hartstikke sterk. Dus je hebt niet langer borden en kopjes met een 'stukje' eruit.
  2. Het kan in de vaatwasser. Hoewel mijn ervaring is dat de afbeeldingen er dan wel vanaf gaan. Meer inderdaad, verder blijft het prima.
  3. Het kan goed tegen grote temperatuurverschillen. Een hete schaal in een bak met koud water moet geen probleem zijn. Het zal niet barsten.
  4. Het is makkelijk schoon te maken.
  5. Het is niet poreus, en daardoor kunnen er geen vieze bacteriën in verzamelen.
  6. Bij veel mensen roept het melkglas servies Veronica met bloemetjes mooie herinneringen op.
  7. Het is tijdloos servies.
  8. Het is superleuk om te verzamelen.
  9. Het kan ook de oven in!
  10. Vintage servies van dit materiaal is vaak zo mooi dat je het ook prima kunt gebruiken als decoratie aan de muur of als uitstalling in een mooie servieskast.

Het is een leuk verzamelitem

Op Pinterest vind je een speciaal bord met de leukste spullen op dit gebied. Vooral arcopal servies uit de jaren 70 is populair. Je kijkt je ogen uit! En op Etsy vind je ook veel serviesgoed. Nu ik weet wat het is, blijk ik er wel meer van te hebben! Kijk maar:

arcopal
Dit kopje gebruik ik weinig en is daarom nog prachtig.
arcopal
Deksel van een dekschaal.
arcopal france lotus
Kopje van Arcopal France Lotus. Ook hier verdwijnt helaas de afbeelding.
arcopal france
Dit bord is heel vaak gebruikt, waardoor het vrolijke 70s motief bijna verdwenen is.

In deze video een oud reclame filmpje 1983!

Op deze foto's zie je helaas goed dat ik de borden en kopjes intensief gebruikt hebt, want het servies kan weliswaar in de afwasmachine maar de mooie print is behoorlijk vervaagd. Vooral de ontbijtbordjes worden dagelijks gebruikt. Het  kopje met de roosjes er op, is nog helemaal prachtig. Maar de Lotus servies lijn is duidelijk wat aangetast.

Arcopal waar te koop?

Je kunt het tweedehands kopen in kringloopwinkels, maar het is ook nieuw verkrijgbaar. Hieronder een aantal belangrijke adressen:

Arcopal Volcan of eigenlijk Volcano

Arcopal Volcano is een speciale lijn van dit servies dat zich kenmerkt door de bruine kleur. Je vindt het bijvoorbeeld op Etsy. Hieronder een voorbeeld van arcopal volcan kopjes:

Arcopal glas

Er bestaat ook arcopal glas. Zoals deze glazen met bloemetjes:

Nog meer!

Recent kwam ik nog meer arcopal servies tegen bij een kringloopwinkel!

arcopal

arcopal

arcopal

Bij onderstaande foto is de onderste schaal ook van arcopal:

arcopal

Samenvattend

Arcopal is de naam van een speciale servies soort die supersterk is. In de volksmond wordt het vaak melkglas genoemd. Het servies is nog steeds populair en een populair verzamelitem. Maar anno 2019 worden er ook nieuwe serviezen van gemaakt en gekocht. Om de prijs hoef je het niet te laten voor 22,50 heb je een compleet servies dat bestaat uit 18 delen.

Zie ook mijn post Bordjes aan de muur. Heeft je kind een juf of meester die van dit type servies houdt? Dan is het een leuk afscheidscadeau voor de juf of meester!

Ken jij Arcopal, en wat heb je er van?

Vergelijkbare berichten

23 reacties

  1. Ik ken het! Ik bezit zelf niets meer van arcopal/arcuisine. Mijn moeder wel. Volgens mij is is arcuisine ovenbestendig of geschikt om op een spaar gas brandertje te zetten maar zeker weten doe ik het ook niet. Mijn moeder heeft schalen met deksels. Het zijn fijne schalen alleen moet je er niet een schilfertje afstoten want dan kan er een hele scherpe rand aan je schaal ontstaan. Het is wel nostalgie.....

    1. Wat bijzonder dat je het echt Frankrijk bent gaan kopen! Mag ik vragen waarom je het weg deed? Was het niet meer goed, of was je er op uit gekeken?

  2. Toen ik 30 jaar geleden op kamers ging wonen had ik het.
    Dekschalen en langwerpige borden die heel handig op schoot waren.
    Mijn moeder had een hele lading kop en schotels die je ergens bij kon sparen.
    Ik heb het altijd foeilelijk gevonden, maar in die tijd ging je nog op kamers met de afdankertjes van een ander en dacht je niet aan nieuw kopen.
    Die borden (die nooit in nederland te koop zijn geweest) waren trouwens megahandig

  3. Ik ben een Arcopal superfan! De afgelopen jaren heb ik een behoorlijke collectie bij elkaar gespaard via mijn kringloop strooptochten. Mijn favoriete patroontjes zijn de allerbontste en je hebt gelijk dat het melkglas super sterk is.

  4. Ook ik had toen ik op kamers ging een paar borden van Arcopol. De borden waren in die typische kleuren die ze in de jaren '70 erg mooi vonden nl bruin en oranje. Ik heb mijn hele studententijd en nog iets daarna ervan gegeten. Daarna hebben ze heel lang in een doos in de schuur gestaan. Onlangs heb ik ze naar de Kringloop gebracht. Ik hoop dat daar iemand ze vindt die ze wel mooi vindt.

  5. Ik had op een gegeven moment zoveel onderdelen met scherven eraf en dat is dus echt scherp! en de bloemetjes gingen er in de vaatwasser allemaal af dus werd het op een gegeven moment heel lelijk en "brokkelig" en wat ik over had heb ik bij de kringloopwinkel gebracht.

    1. Dat de beschildering er af gaat herken ik helaas helemaal! Dat zie je ook heel erg bij mijn ontbijtbordjes. Echt superjammer, want dat maakt het net zo leuk.

  6. Ooit toen ik klein was kon je bij BP sparen voor een rookglazen arcopal servies, zo spuuglelijk, maar mijn moeder vond het mooi. Soms zie ik het nog wel eens voorbij komen op rommelmarkten, zelfs hier op Curaçao. En nog steeds vind ik het lelijk :)

  7. Vroeger, als student en nog een tijd daarna, hadden wij rookglazen mokken (alleen maar mokken). Daarvan hebben we er nog steeds een paar, in de caravan. Ze drinken nl best fijn. Daarna een hele tijd niets, tot anderhalf jaar geleden ong wij ons ratjetoe aan borden zat waren en 3 pakketten luminarc borden hebben gekocht. Per pakket 6 diepe, 6 normale en 6 dessert/ taartbordjes. Brood eten we meestal niet aan tafel en zou dat toch voorkomen dan kunnen we de nog de oude borden pakken (of de "gewone" van het luminarc servies). Ze zijn egaal wit dun glas, prima voor in de vaatwasser, inmiddels is er 1 kapot. Tja niet bijzonder ofzo van motief, voor ons goed genoeg.

  8. Ik heb veel van Arcopal. Alleen ligt dat nog allemaal in Nederland. Ik vind het zo mooi en zulk vrolijk servies. Ik heb mijn verzameling via marktplaats en kringloopwinkels bij elkaar weten te vergaren.

  9. Hoi!
    hier een verzamelaar van t arcopal lotus servies.
    heb inmiddels al zoveel verzameld...
    heb er wel n foto van maar weet zo niet hoe ik deze hier kan plaatsen.
    groetjes

  10. Heb net weer een serie borden en kopjes gekocht. Een winkel inbouw Urk verkopen ze nog steeds nieuwe arcopal borden, schalen en kop en schotels

  11. Toen ik ruim 40 jaar geleden mijn uitset spaarde kocht ik het groene arcopal roc servies. Het was er ook in rood en honingbruin/geel. Alles is in die tijd verloren gegaan en nu zie ik het af en toe in de kringloopwinkels. Ik spaar het weer en vind het zo leuk om te doen!

  12. Opaal glas servies, wit zonder decoratie, is verkrijgbaar bij Ikea.
    4 kleine platte borden, 4 grote platte borden, 4 kleine ontbijt schaaltjes voor 9,99. Ook diepe borden en serveerschaal is los te koop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.