Sponsorloop: Wat is een reëel bedrag? 40 cent per rondje!

Last updated on December 11th, 2023 at 11:30 am

sponsorloop

Soms krijgen de kinderen van de basisschool formulieren mee, waarmee ik niet goed raad weet. Zoals bovenstaand formulier voor een sponsorloop.

Een sponsorloop is een loop waarbij deelnemers betaald krijgen voor het aantal kilometers dat ze lopen. Het geld gaat naar een goed doel. De personen die de sponsorloop ondersteunen zijn doorgaans familie, vrienden, kennissen, buren etc. Meestal wordt het gepreseneerd als een leuk evenement, met veel vrolijkheid.

Sponsorloop: nee zeggen is niet makkelijk

Eerlijk gezegd vind ik dat meteen al een beetje ongemakkelijk. Bij een sponsorloop doe je een groot financieel beroep op de mensen in je directe omgeving… Het valt volgens mij niet mee om nee te zeggen tegen een sponsorloop. Zeker niet als een kind het aan je vraagt en het dus voor een goed doel is. Zeg daar maar eens nee tegen, zonder over te komen als een vrekkig stuk chagrijn…

Hoe werkt een sponsorloop?

Er is doorgaans een organisatie die iets ‘leuks’ verzint. Zoals in mijn geval de basisschool van mijn kinderen. Zij stellen vervolgens een doel en organiseren een middag waarop kinderen gaan lopen. Vervolgens sturen ze die kinderen op pad om mensen enthousiast te maken voor een sponsorloop en dat ze geld beloven.

Het is lastig om iets negatiefs te zeggen over een sponsorloop. Het is immers voor een goed doel!

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer mensen die hardlopen gebruiken bij wijze van sponsorloop. Ze gaan bijvoorbeeld een marathon lopen, laten zich hiervoor sponsoren, en doneren het geld bijvoorbeeld aan Kika.

Sponsorloop: hoeveel moet je geven?

Zoals deze week een sponsorloop formulier. Op de Koningsspelen gaan de kinderen namelijk rondjes lopen om zo geld in te zamelen voor een klimmuur op school. De kinderen lopen maximaal 10 rondjes, en je kunt op het formulier aangeven wat je per rondje betaalt, en een maximaal bedrag aangeven. De rondjes van groep 1 t/m 4 zijn 60 meter, en de rondjes van groep 5 t/m 8 zijn 300 meter.

Sponsorloop: Een tientje per kind???

Ik wil niet te vrekkig zijn en een onsympathieke, niet-betrokkken ouder lijken door te weinig te geven maar tegelijkertijd baal ik ook wel een beetje dat ik ergens geld aan moet uitgeven terwijl ik probeer te bezuinigen.

Zo heb ik de hele week nog geen boodschappen gedaan, en eten we ‘uit de kasten‘ om geld te besparen.

‘Maar,’ dacht ik, ‘een tientje per kind zal het toch wel moeten zijn.’ Twee collega-moeders uit mijn vorige woonomgeving vonden dat echt veel te veel, en zeiden dat 2,50 per kind ook prima is. Dat klonk me veel beter in de oren, maar ook wel weer erg weinig.

Veertig cent per rondje dan maar voor de sponsorloop?

Na een boel getob heb ik nu ingevuld dat ik 40 cent per rondje sponsor, met een maximum van 4 euro per kind. In totaal komt dat op 8 euro. Dat vind ik nog niet zo veel klinken, maar ik moet steeds denken aan de kosten in september 2013: 2 maal ± 1000 euro collegegeld plus ± 2100 euro reiskosten oudste zoon. Dat komt al op zo’n 4100 euro begin september. En dan heb ik het nog niet over de studieboeken etc.

Hoe organiseer je een sponsorloop?

Sponsor.school.nl maakt een sponsorloop organiseren makkelijker qua administratieve rompslomp. Je kunt er ter plekke een sponsorloop opzetten, en zij helpen je echt op weg.

Je kunt ook gebruik maken van bestaande sponsorlopen zoals op kika.nl. Met een sponsorloop maak je kinderen ervan bewust dat het goed is om iets voor een ander te doen, en help je ze ook de waarde van geld te ontdekken. In die zin heeft een sponsorloop een heel sociale functie. Het is een manier om de wereld een beetje mooier te maken, door je best te doen voor anderen.

Leestips

Hoe ga jij met dit soort dingen op school om?

Similar Posts

12 Comments

  1. inderdaad vind ik 2.5 per kind ook meer dan voldoende hoor… Meer hoeft dat niet te zijn… je betaald inderdaad al voldoende aan rekeningen en andere steunprojecten van school he.
    En vaak sponsoren de grootouders ook nog eens, en dan nog maal zoveel kinderen op school… al geeft iedereen maar 2.5 dan nog zullen ze op een zeer mooi bedragje uitkomen hoor!

  2. Ik meen me van onze sponsorlopen nog te herinneren dat je echt een dikke vis te pakken had als iemand een gulden per rondje sponsorde. Meestal ging het tot maximaal 2,50 of 5,00, in guldens dan. Aan de ene kant snap ik dat de komst van de euro wat dingen veranderd heeft, aan de andere kant gaan dingen soms wel heel erg hard. Zo hoorde ik laatst al over €15 voor een cadeautje voor zeg maar een vage kennis. Dat vind ik absurd veel, maar waar je 12 jaar terug best veel gaf als je 10 gulden gaf, kun je nu bijna niet meer met 5 euro aan komen. Gewoon doen waar je jezelf een beetje goed bij voelt én wat je de komende jaren ook nog te doen vindt!

  3. Onze zoon van 10 bracht ook zo’n papier mee, hij is de enige uit ons gezin, de kleintjes doen hier niet aan mee. Dus heb ik een euro per rondje (á 325 meter) ingevuld, zijn zussen hebben een vast bedrag opgeschreven en verder is hij niet langs de deuren geweest eigenlijk.
    Soms word je idd wel een beetje moe van dit soort dingen, ze blijven aankloppen en als je een stelletje kinderen hebt loopt dat aardig op. Maar we hebben het nog goed genoeg, om wat te kunnen delen.

  4. Ik ben inmiddels verlost van basisschool acties, maar er komen regelmatig buurkinderen aan de deur. Meestal mag je ook een vast bedrag sponsoren, ik doe dan 1 euro. Helemaal als het ook nog een school is waar geen kind van mij op heeft gezeten.
    Ons dorp heeft ook een heel actief verenigings leven, mooi maar als ik daar niet aan deel neem moet ik dan 10 krentenbollen kopen voor 5,00? Ik begrijp dat een deel daarvan voor in dit geval de Volleybal is maar zelf heb ik in het bestuur van de gymvereniging gezeten en blijf erbij dat degenen die lid zijn verantwoordelijk zijn voor de financiën. Alhowel ik ook graag wil dat ons dorp leefbaar blijft met leuke verenigen. Dus dat is wel een twijfelpunt.
    Maar een ding vind ik echt te zot: onze carnavalsvereniging die kinderen langs de deuren stuurt met toiletpapier, sorry als ik ene avondje uit wil moet ik daar ook echt zelf voor sparen, en dat is heel lang geleden.

  5. Ik doe idd meestal 2,50 of 3,-, maar mijn zoon (middelbare) had laatst een papier en je moest voor minimaal 5,- sponsoren nou sorry, gelukkig kon je ook per rondje invullen dus heb ik dat maar gedaan. Hij moest ook voor minimaal 15 euro ophalen langs de deuren!
    Hij heeft gelukkig een overgrootoma die het leuk vindt om aan dit soort dingen mee te doen, maar toch. Ondertussen kwam mijn dochter met een loten boekje van atletiek thuis, zo blijf je aan de gang.

  6. Ik zou ook 2,5 euro per kind in totaal doen. Is genoeg vind ik.
    Hier komen ze niet zo vaak aan de deur voor sponsorlopen of andere acties van scholen. Collectes komen ook steeds minder heb ik het idee.
    Daar geef ik meestal een halve of een hele euro en soms gewoon niks als het doel me niet aanstaat (h.artstichting en hun banden met de voedingsindustrie).

    Helaas kan ik met google chrome nog steeds niet goed rechtstreeks op jouw blog komen. Ik heb een paar keer pinterest gezien en nu is het weer de ‘kale opmaak’.
    Bij jouw blog van Moederfront gaat het wél goed.

  7. Ik snap dat jullie soms een beetje ´moe´ van dit soort voorbijkomende dingen krijgen. Hier in Spanje komt dit nooit langs, en zou ik het voor een keertje wel weer leuk vinden.

    Het hoeft niet zo veel te zijn lijkt mij, waar ik echter weer een beetje bang voor zou zijn (hier in elk geval) dat ouders zich niet willen laten kennen naar elkaar toe en daardoor een hoger bedrag schrijven dan ze eigenlijk reëel zouden vinden.

  8. Heel lang geleden vroeg een neefje me te sponsor(r)en.
    Het kind had zwaar astma dus zou volgens zijn moeder hooguit 5 rondjes halen.
    Ik schreef dus in voor een gulden per rondje.
    En meneer presteerde het om 22 rondjes te lopen.
    ;-)

    Ik vind niet dat je je hoeft te conformeren aan wat anderen geven, maar aan wat je zelf kunt missen.

    Zo spaar ik altijd stuivertjes voor collectes.
    Ze krijgen er 10.
    En dan vond ik me altijd krenterig.
    Tot ik op een dag het eindresultaat van zo’n actie in de krant las en even ging omrekenen hoeveel dat per hoofd van de plaatselijke bevolking was.
    Dat kwam op 2 cent uit.

  9. Wat je missen kunt geef je. Ik kijk ook nog wel aan wat/wie ik het geef. Is het voor de school (speelatributen) of is het voor een waterproject in het buitenland. Degene die een dergelijke actie in het leven roept moet blij zijn met al het geld wat ingezameld wordt. Soms zijn er zoveel acties tegelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.