Dekbedden versus dekens

dekbedMijn hele jeugd heb ik geslapen onder een laken en een deken. Alleen als we op vakantie gingen naar Duitsland, sliep ik onder een heerlijk donzig dekbed.

Ik geloof dat toen ik een jaar of zeventien was, dekbedden in Nederland hun opmars maakten. En toen wilde mijn moeder eerst niet overstappen omdat de dekens die ze had nog ‘prima’ waren. En eerlijk is eerlijk, dat waren ze ook. Maar zo’n dekbed was wel veel fijner. Ook het bed opmaken ging sneller. Daar staat tegenover dat een dekbed wassen weer lastiger is dan een deken wassen.

Dekbedden liggen fijner dan dekens

Ik weet niet meer wanneer, maar uiteindelijk is ze gezwicht en kregen we dekbedden. Het voordeel van dekbedden vind ik dat het laken niet oprukt naar boven, waardoor je met je voeten tegen de ruwe deken komt. Ik herinner me van de dekentijd, dat dit nog wel eens gebeurde. Maar ik herinner me uit een boek van Maeve Haran, dat de maitresse van de man van de hoofdrolspeler bewust onder lakens sliep in plaats van een dekbed, omdat haar figuur dan beter zichtbaar bleef. Een dekbed verdoezelt inderdaad de vorm van degene die er onder ligt!

Dekens recyclen

Ondertussen zijn handige mensen bezig met het recylen van oude dekens tot onder andere tassen! En die tassen zijn echt prachtig. Onderstaande foto komt van Haikey’s Home and Garden. Ik vind hem echt prachtig!

dekentas

 

 

 

 

 

Lees ook mijn post het effect van een zogenoemde verzwaarde deken.

Gebruik jij een dekbed of dekens?

Similar Posts

18 Comments

 1. Absoluut een dekbed! Ik vind dekens echt vreselijk liggen. Inderdaad met zo’n los laken dat een eigen leven gaat leiden en ik vind een deken ook erg zwaar. Maar zo’n dekentas vind ik dan weer wel erg leuk ;-)

 2. Ik slaap onder een dekbed, maar dat is alleen omdat ik nergens die ouderwetse dekens kan vinden. Ik vond het vroeger altijd heerlijk om onder zo’n zware deken te liggen. Thuis hadden we dekbedden, maar als we op vakantie gingen naar de camping dan hadden we altijd een laken en een of meerdere dekens. Ik heb er weleens naar gezocht in de kringloop, maar nooit gevonden.

 3. Hier precies een zelfde verhaal. Nah, we zijn dan geloof ik ook uit ´t zelfde jaar ..
  Mijn ouders bleven nog lang onder een deken slapen, ik kocht van m´n eigen geld uiteindelijk toch vast een dekbed.
  Als ik nog wel eens (op het logeerbed bij m´n ouders bijv., of een hotel) onder een deken slaap weet ik direct weer waarom ik zo blij ben met een dekbed.

 4. Kreeg ook een dekbed, toen ik 7 was ofzo. Ik sliep altijd zo slecht. Maar volgens mijn moeder sliep ik vanaf toen een heel stuk beter. Dekens zijn wel veel mooier, vind ik. Maar ja…

  1. Het ligt aan de deken. Veel van die oude dekens zijn nogal pastel vind ik. En sommige dekbedhoezen zijn echt prachtig.

   Het voordeel van een deken vind ik wel als het laken net uit de was komt, en nog helemaal fris is. Dat voelt dan echt zo lekker fris opgemaakt! Meer dan bij een dekbedhoes.

 5. Ik sliep de eerste 17 jaar ook onder van die stevige katoenen lakens met een zg indianendeken erover.
  als mijn moeder de bedden verschoond had zaten de lakens zo strak dat ik me er moet moeite in kon wurmen.
  Als kind vond ik dat zalig.
  Vooral swinters als de lakens ijskoud waren.
  (ik was toen ook al een beetje gek)

  Ik was 17 toen ik ging werken en van mijn eerste salaris kocht ik een dekbed.

  Tegenwoordig slaap ik swinters toch weer met één of twee dekens over mijn dekbed heen.
  Ik ben op de leeftijd van de kouwe voeten gekomen ;-)
  En vind het weer heel lekker om een dik zwaar pak dekens over me heen te hebben.

  1. Zo’n zwaar pak dekens geeft een gevoel van geborgenheid!

   Dat heb je bij een dekbed inderdaad minder. Ik heb van die dekbedden die je aan elkaar kunt doen, en nu heb ik het winterdeel er af gehaald. Maar het zomerdeel voelt akelig licht. Ik mis het gewicht!

   1. ja die had ik ook, maar heb één van de delen eens verkeerd gewassen.
    Was met een wol en zijden vulling.
    Toen was ie een beetje erg klein geworden

    1. Balen! Ik heb die van mijn op 60 graden gewassen om alle huismijt de nek om te draaien, en dat ging gelukkig goed. Maar het winterdeel past helaas niet in de wasmachine.

     1. Weet je dat wasserettes vaak een iets grotere trommel hebben, en dat wassen daar helemaal niet zo lang meer duurt als vroeger? Ik ga wel eens met mijn dekbed of slaapzak daarheen – is het weer schoon en fris!

 6. Mijn dochter van 12 slaapt alweer een paar jaar onder een laken en deken/plaid. Slapen zoals bij oma:-) Vindt ze heerlijk. Ze wilde het zo graag en elke avond stop ik haar strak in, net als mijn moeder vroeger bij mij deed en ook bij haar. Mijn ouders en ik slapen ondertussen lekker onder dekbedden.

 7. Wij slapen onder een dekbed, met daarover een wollen (dus zware) deken. Althans in de winter, in de zomer alleen het dekbed. Als het echt warm is dan leg ik juist weer een laken met deken op bed omdat dan een dekbed weer te warm is en zonder iets slapen ik heel naar vind (dan slaap ik echt niet, alleen een laken is dan wel goed ). Ik heb nog steeds geen dekens weggedaan, heb 1 persoons en 2 persoons (litsjumeaux) en dralon zowel als wol. Met dekens kun je iets meer varieren vind ik. Ik heb het altijd koud als ik ga slapen maar later in de nacht warm ik op en wil ik iets kwijt. Dat kan met laken + deken +deken, niet met dekbed alleen. Maar dekbed (wij hebben dons) slaapt wel heel lekker. Overigens snap ik dat strak instoppen niet, jullie bedoelen toch onder het matras? Bij mij wil het juist zoveel mogelijk tegen mijn lichaam aanvoelen, geen luchtstroom van buiten voelen en dat heb ik met onder het matras instoppen juist.

 8. Heerlijk, dat gevoel van vroeger, toen je moeder je matras optilde en je dan weer links, dan weer rechts omhoogveerde en tenslotte de voeten nog strak ingestopt kreeg. En wat ruikt zo’n deken lekker….maar ik slaap liever onder een dekbed :-)

 9. Ik vind een dekbed heerlijk, maar om werk te sparen (en als het heel warm is ook frisser) doe ik er een “gewoon” laken onder. Trek
  je het los, niks aan de hand. Je wast het laken, hangt het op, en een uurtje later is het droog en heb je een fris bed. Scheelt een hoop werk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.