Oude wollen dekens hergebruiken 11 ideeën

oude wollen dekensAls kind sliep ik onder oude wollen dekens.

Behalve als we op vakantie gingen naar Duitsland, dan sliepen we onder dikke, donzige dekbedden.

Ik geloof dat ik een jaar of dertien was toen dekbedden in Nederland aan een opmars begonnen. Mijn zusjes en ik zeurden om dekbedden, maar mijn moeder vond dat zonde van het geld want de dekens waren nog uitstekend.

Een paar jaar later zwichtte mijn moeder alsnog: de dekens gingen naar de kringloop, en we kregen allemaal dekbedden. Het grote voordeel van dekbedden ten opzichte van dekens vind ik dat je niet langer last hebt van lakens die omhoog kruipen waardoor je met je voeten tegen een kriebelige deken ligt! Ook maken ze een sprei overbodig.

Oude wollen dekens hergebruiken, in o.a. tassen

Maar regelmatig vraag ik me af: wat is met al die uitstekende kwaliteit dekens gebeurd? Bij de kringloop zie ik ze nog regelmatig liggen. En er blijken creatieve mensen  te zijn die dit soort oude dekens prachtig recyclen, en er onder andere tassen van maken! Als je zoekt op 'tas van oude dekens' krijg je een hele pagina met blogs en websites van mensen die tassen maken van dekens. De prijzen variëren wel heel erg: van zo'n 30 euro tot wel 79 euro voor de tas linksboven, van Gaaf!hergebruik.

Maar ook als je niet handig bent, kun je oude dekens een tweede leven bieden!

11 manieren om oude dekens opnieuw te gebruiken, zonder dat je handig hoeft te zijn

 1. Leg bij vriestemperaturen een oude dekens op de ramen van je auto, zodat je niet hoeft te krabben de volgende dag
 2. Leg een deken in je auto, mocht je ooit autopech krijgen, en het is koud dan komt zo'n deken goed van pas. En in de zomer is de deken bruikbaar als picknickkleed
 3. Gebruik oude dekens als een grand foulard en geef je bank een nieuwe look
 4. Huisdieren vinden zo'n oude deken vaak een heerlijk zacht plekje om te liggen
 5. Schenk oude dekens aan dierenasiels!
 6. Vouw de deken dubbel en maak zo je eigen yoga-matje!
 7. Gebruik oude wollen dekens als bescherming voor je matras. Wollen matrasbeschermers zijn duur, maar een wollen deken is een goedkoop en prima alternatief.
 8. Maak er een poncho van! Knip gewoon een gat in het midden, en klaar ben je!
 9. Geef een deken aan je kinderen om een tent mee te bouwen! Dat is tenminste nog eens ouderwets speelplezier
 10. Gebruik een stuk deken om onder je strijkplankhoes te leggen
 11. Gebruik een oude deken als vloerkleed. Leg er wel zo'n antislip deken onder! Die kun je o.a. kopen bij de Praxis en Ikea.

5 recycle ideeën voor oude dekens voor mensen met twee rechterhanden

Voor iedereen die handig is, bieden oude dekens nog veel meer mogelijkheden. Je koopt ze voor een prikkie bij de kringloop, en hier zijn wat ideeën wat je er mee kunt doen:

 1. Knip oude dekens in stukken, en maak er nieuwe patchwork dekens van
 2. Maak tassen van van oude wollen dekens
 3. Maak er kussens van
 4. Maak er een poef van
 5. Bekleed een kapotte stoel met een oude deken
 6. Maak een jas van oude wollen dekens
 7. Naai een tent voor je kind van oude wollen dekens
 8. Maak er een knip portemonnee van

Op Etsy Nederland vind je ook oude wollen dekens.

Waar slaap jij onder: een deken of dekbed?
En wie heeft er nog meer goede ideeën om dekens te recyclen?

Similar Posts

13 Comments

 1. Had je toen ook al kringloop? Bestaat dat al zo lang?
  Toen ik begon met bloggen, las ik voor het eerst over kringloop Het Goed.

  Loop ook altijd achter de dingen aan.

  Mijn oude dekens gaf ik aan een opvangcentrum voor vluchtelingen. Dat deed ik toen nog. Nu denk ik, hé hallo, waarom zou ik?

  1. Ja toen zat hier al een kringloop! Maar destijds haalde ik daar mijn neus voor op… Schaam.
   Dekens aan vluchtelingen geven vind ik trouwens ook een mooie bestemming.

 2. oh jah, gave dingen zeg, ik heb beslist nog ergens een stapel oude echte wollen?? dekens liggen, schaam ik=hamster, maar bij grote logeerpartijtjes komen ze nog wel eens tevoorschijn, ehmmm bij nader inzien al heel lang niet, want dan pakken we net zo makkelijk de slaapzakken van zolder.... ehmm....
  In de auto heb ik fleece dekentjes liggen( zaten ooit in kerstpakket wat iedereen van het werk verafschuwde en ik wou positief geluid maken en riep ach ze zijn best mooi en handig, waarop ik ehm vele,vele, veeeele donaties kreeg-deel naar asiel gebracht )

 3. Leuke blog. Vroeger sliep ik onder dekens van de koninklijke Marine :-) ( van mijn vader). Lekker warm hoor. Ik vind die ene tip heel leuk: 10. Dat ga ik zeker doen.

 4. De honden liggen in de auto op dekens, de ene hond is er zo aan gehecht dat ze blijft zeuren als er een niet naar haar zin ligi doordat er wat overheel is gevallen of zo. Ook heb ik een kussen voor ze gemaakt met inhoud deken in vieren, stevige stof eromheen en aan 1 kant rits of met de hand zodat het ook nog gewassen kan worden, dat geeft ook minder pluizen in huis want ze krabben graag aan de dekens om een "nestje" te maken

 5. En ze zijn gewoon weer helemaal in hè, die echte dekens. Ik zou willen dat ik er nog eentje had... veel warmer volgens mij... Maar goed, misschien toch wat vaker bij de kringloop langs...
  Ik wens je een heel mooie zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 6. We verzamelen vintage dekens en maakt ze beschikbaar voor mensen die haken of breien.
  Meer dan 500 nu in onze collectie

 7. Ja volgens mij ging dat bij ons ook zo. Wij kinderen wilden een dekbed. De deken als grand foulard voor de poes vind ik een briljant idee. Volgende keer in de kringloop toch ook maar even in die stapel duiken. Kijken voor een exemplaar uit de Leidse wollendekenfabriek van Wijk. Als ik mij niet vergis hebben mijn ouders elkaar daar leren kennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.